Kaszotto gołąbkowe, to uproszczona wersja gołąbków bez zawijania. Można oczywiście kaszę zastąpić ryżem i w ten sposób przygotować risotto. Lubię takie obiady, bo są nie tylko smaczne, ale również szybkie w przygotowaniu. Na dużą porcję dla 6 osób. SKŁADNIKI 1 główka młodej białej kapusty 850 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula oliwa 3 opakowania kaszy jęczmiennej
Passions hobbies lifepreferujemy, ale dobre sałatkowe, gotowane bez skórki również się sprawdzą. Kartoffelsalat idealnie sprawdza się jako dodatek do grilla, a także na wszelakie imprezy. Ja najczęściej wykorzystuję ziemniaki pozostające od obiadu. Wówczas dopasowuję ilości składników do ilości ziemniaków. Bywa też, że gdy mam w planach przygotowanie sałatki, gotuję po prostu od razu większą ilość ziemniaków. Składniki: - 400g ugotowanych (obranych już) ziemniaków
Smaczne Zdrowejednocześnie niezwykłe smaki. Taka właśnie jest sałatka pomidorowa , którą przygotowałam na bazie przepisu z tej książki - banalnie prosta, ale przepyszna. Sałatka z pomidorów idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy dań z grilla. Można ją także spakować do lunchboxu. Idealna sałatka na letnie upały - lekka i orzeźwiająca! Gorąco polecam! Sałatka pomidorowa Składniki: 300g pomidorków koktajlowych 2 łodygi selera naciowego
Codzienne GotowanieSałatka gyros-kebab, to nie tylko świetna propozycja na imprezę, ale również dobra alternatywa na szybki i zdrowy obiad. Dzięki temu, że w składnikach znajduje się makaron pełnoziarnisty, to sałatka jest sycąca. Sos przygotowany jest na bazie jogurtu naturalnego, więc jemy zdrowo. Osobiście uwielbiam takie sałatki. Szczególnie w wersji obiadowej na upalne dni. SKŁADNIKI 500 g piersi z kurczaka oliwa
Passions hobbies lifeJeden z moich ostatnich pudełkowych obiadów: Czytaj więcej
Kasia SarnaDziś propozycja na dodatek do obiadu Korzystając z bogactwa i smaku świeżych warzyw w tym okresie przygotowałam surówkę. Surówka z kapusty w stylu indyjskim jest najsmaczniejsza właśnie w tym okresie, kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta, marchewka, świeże i soczyste pomidory. Całość dopełnia smak świeżej mięty, która jest jednym z najpopularniejszych ziół w kuchni hinduskiej. Surówka z kapusty
PatiGotujelepszego niż w zimie otworzyć słoik kompotu do obiadu i poczuć ten wspaniały smak lata! Zwykle na zimę robię kompoty z jabłek i truskawek, ale w tym roku zostałam niespodziewanie obdarowana czereśniami i w ten sposób powstało kilka słoiczków kompotu czereśniowego. Wyszedł super, bo jeden już musiałam wypić, gdyż niestety usłyszałam syczenie podczas gotowania i okazało się, że zakrętka
Mania WypiekaniaPieczone białe szparagi z serem, słonecznikiem i rzodkiewkami! Idealny pomysł na letni obiad. sezon na szparagi pomału się kończy, więc warto korzystać póki jeszcze są. Prosty przepis na szparagi to taki, gdzie danie zrobisz dosłownie w kilka chwil. Ja pieczone szparagi robię bardzo często bo po prostu nie wymagają zbyt wiele wysiłku. dzisiaj w połączeniu z pieczoną rzodkiewką, w smaku
SMYKWKUCHNIwarzywami to można powiedzieć jednogarnkowe danie obiadowe. Całość przygotujemy w jednej formie do pieczenia – szybko, prosto i przede wszystkim smacznie :) Danie to świetnie sprawdzi się jako niedzielny, rodzinny obiad. Mamy tutaj połączenie delikatnego mięsa z kurczaka i pieczonych słodkich warzyw. Całość smaku podkreśla mieszanka przypraw – zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz, majeranek. Jest pysznie… spróbujcie. Składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zielony, biały i czerwony - kolory, które doskonale komponują się na talerzu oraz momentalnie kojarzą się z kuchnią włoską. Do tego prostota i minimalizm, wyśmienita kompozycja smaków
Bananowe PoleKarkówka w sosie paprykowym - kuchnia podkarpacka Karkówka w sosie paprykowym to przepis pań z okolic Krosna, z Koła Gospodyń Wiejskich Czarnorzeki, na smaczne mięso do obiadu. Karkówka przygotowana według ich wskazówek jest mięciutka, a sos z dodatkiem mielonej papryki i śmietany jest delikatny i aromatyczny. Przygotowanie dania nie wymaga ani wiele pracy, ani szczególnych umiejętności. Potrzebny jest jedynie czas
Trzeci talerzStraciam ostatnio trochę na regularności w dodawaniu wpisów. Dzis zaglądam tylko na moment z pyszną, lekko kwasną surówką. Świetnie nadaje się do obiadu, jak i dań z grilla. Składniki (2 porcje) -por -1/3 słoika selera konserwowego -kilka ogórków konserwowych -sól, pieprz -2 łyzki majonezu Przygotowanie Por drobno pokroić, umieścić w misce. Delikatnie posolić i odstawić na chwilę
Zielona KuchniaSałatka z orkiszu z pieczonym, młodym kalafiorem curry. A na podwieczorek drożdżówki z konfiturą z porzeczek i kruszonką LUB słodkie kulki daktylowe! A może fińskie ślimaki cynamonowe??? Na obiad poleca się również brzmiąca egzotycznie CZAKALAKA! Wybór należy
Dzieje kuchennej Wiewióryzostają - przynajmniej u mnie. Są pyszne i można je wykorzystać w wielu daniach. Dzisiaj placek bardzo smakowity i mimo długiego opisu, szybki do przygotowania. Świetnie sprawdzi się jako lekki obiad na gorące dni. Polecam! składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 115 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka soli morskiej 1 jajko 1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody
Stare GaryRacuchy czy inne placuszki robię wtedy kiedy goni mnie czas i nie mam czasu na dwu daniowy obiad... Tak też powstały te pyszne racuchy z płatkami owsianymi. Składniki; 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych lub żytnich Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 szklanka mleka 1 banan do smażenia olej
Radość kipiąca uśmiechem.