Penne z makrelą i rodzynkami 209wiem czy też tak macie, ale u mnie zdarza się to bardzo często, kiedy nie mam konkretnych planów na obiad ani specjalnej zachcianki na coś wyjątkowego. Otwieram lodówkę, patrzę minutę na mniej lub bardziej zapełnione półki i po chwili wiem, które składniki mają się ku sobie :) Wędzoną makrelę lub wędzonego pstrąga kupuję raz na miesiąc, jak nie rzadziej. Najczęściej jednak
bistro mama
Pizza z wędzoną makrelą i sadzonym jajkiem 194Kilka dni przed świętami szukałam pomysłu na obiad. W lodówce niemal pusto, bo ciągle zakupy nie zrobione. Ale jest makrela. tylko pomysłu na nią mi brakuje... Są drożdże. Są jajka. Czarne oliwki. Uwielbiam pizzę z tuńczykiem. Dlaczego nie spróbować z makrelą? Miałam pewne opory, ale niepotrzebnie. Wyszła rewelacyjna! Zmieniłam proporcje w cieście, które robiłam do tej pory. Jest cienkie
bistro mama
Lasagne z mięsem mielonym i trzema serami 239Lasagne to danie dla tych, którym od czasu do czasu kalorie nie straszne. Nie namawiam, żeby jeść ją na obiad w każdy weekend, bo raz na kwartał zupełnie wystarczy. W przygotowaniu dość pracochłonna, w końcu trzeba przygotować dwa sosy i obgotować makaron. Na niektórych opakowaniach można spotkać informację, że można ten krok pominąć. Nigdy nie zaryzykowałam i zawsze płaty lasagne
bistro mama
Camembert w trzech odsłonach 298Dziś camembert razy trzy. Jeśli podaję taki obiad, to tylko w sobotę. Tylko dla nas. Dzieci muszą zadowolić się czymś innym. Zdaję sobie sprawę ile to kalorii, ale od tego zdawania sprawy silniejsza jest miłość do męża i uleganie jego kulinarnym zachciankom :) Poniższe propozycje można traktować bardzo luźno. Nie ma tu bardzo dokładnych przepisów i proporcji. W końcu panierowany camembert
bistro mama
Torcik naleśnikowy ze szpinakiem i sosem czosnkowym 172owocami i sernik na zimno), to nie robię tego z premedytacją... Chociaż wróć! Robię to jednak z premedytacją, bo tylko wtedy, kiedy wiem, że moja druga połowa ma zapewniony obiad w pracy lub wczorajszy w domu, a na deser sam sobie zakupił czekoladę z okienkiem. Oboje wychodzimy z założenia, że nie warto tracić czasu, życia i zdrowia na szturchanie się
bistro mama
Zapiekanka z makaronem i warzywami pod beszamelem 269Klasyczny zapiekany misz masz. No, może nie do końca, bo poukładałam składniki warstwami ;) To taki obiad, który robi się z tego co akurat pod ręką, bo został makaron z wczoraj, bo pieczarki jeszcze dzień i wylądują w koszu na śmieci. A wyrzucania jedzenia staram się unikać. Mimo tego, że gotuję dużo i często, to zakupy i posiłki planuję
bistro mama
Risotto z białymi i zielonymi szparagami 189ponoć są pyszne. Bo wszędzie chwalą, wszędzie się zachwycają, nie ma opcji, trzeba spróbować to warzywo będące tak trendy. Jakież było moje zdziwienie, kiedy po ugotowaniu i podaniu do obiadu okazało się, że są kompletnie niezjadliwe. Gorycz szparagów była niewiarygodna. Nawet nie przypuszczałam, że z tak łagodnego warzywa można wydobyć tak beznadziejny smak! W tamtym sezonie nie zrobiłam drugiego podejścia
bistro mama
Młoda kapusta z boczkiem, koperkiem i pomidorkami 204dzień i tyle z wielkiego słonecznego pikniku. Wiem, wiem, że to nie jest powód, żeby ręce załamywać. Ale znając życie, jutro będzie piękne słońce ;) Za chwilę siadamy do szybkiego obiadu, mój mąż z okazji występów swoje ukochanej córeczki wziął urlop :) Młoda kapusta i młode ziemniaczki :) A później bierzemy parasolki i pędzimy na występ do MDKu, a następnie do przedszkola, posiedzieć
bistro mama
Pierogi z ziemniakami, serem i rukolą 188Piątkowy obiad to dla mnie danie mączne. Naleśniki, kluchy, pierogi, makaron. Czasami ryż z truskawkami. Czasami coś innego, ale bardzo rzadko. Chciałabym, żeby kiedyś moje dzieci idąc na sushi (choć podejrzewam, że za 15 lat sushi będzie passé), lub inne przyszłe modne jedzenie, o którym jeszcze dziś nie mamy pojęcia, będą z rozrzewnieniem wspominały piątkowe kluchy swojej matki :) Czytaj więcej
bistro mama
Tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie holenderskim 206kilka lat. Aż pewnego dnia mama koleżanki Hani, przyniosła mi do spróbowania kawałek pizzy domowego wypieku. Z sosem holenderskim kurczakiem i szpinakiem. Jadłam, jak gdybym tydzień nie widziała obiadu. Taka pizza ciągle przede mną. Zamiast pizzy zrobiłam tartę i powiem Wam, że ho ho, była zacna! Na wieczornej Żarłostacji zniknęła migiem :) Czytaj więcej
bistro mama
Tarta z kurkami i musem morelowym 214kurkami piejemy z zachwytu oboje. A gusta kulinarne mamy różne. On mięsożerny. Ja mącznożerna. On tęskni za obiadami u mamy i jak tylko ma okazję zamawia bitki w sosie, ziemniaki i kiszonego ogórka w zestawie. U mamy rzecz jasna. Ja szukam nowych pomysłów. Najczęściej na podstawie tego, co znajdę w lodówce. Czytaj więcej
bistro mama
Knedle z morelami 207Zamęczam najbliższych obiadami z owocami. Były pierogi z wiśniami, jagodami i śliwkami. Przyszła pora na knedle, które uwielbiam. Nie doszłam w ich formowaniu do perfekcji, zawsze wyjdą mi trochę koślawe, ale na tym chyba polega ich urok :) Podaję je z masłem i bułką tartą. Jeśli ktoś nie przepada za takim połączeniem, będą pysznie smakować polane śmietaną lub jogurtem naturalnym
bistro mama
Roladki z piersi kurczaka i boczku z sosem kurkowym 285wstępnym rozeznaniu stwierdzam - kurki świeże są dostępne nawet w lutym. Bez wyrzutów sumienia dodaję więc przepis na jeden z ulubionych obiadów, do którego właśnie potrzebne są kurki. Choć tak sobie myślę, że pieczarki też nie byłyby złe. A jeśli ktoś ma zamrożone lub zasuszone grzyby, to już w ogóle rarytas. Czytaj więcej
bistro mama
Orkiszowo-gryczane pierogi z truskawkami 170Dziś jest Dzień Dziecka. Chciałam zaproponować jakiś deser, coś słodkiego dla małych łapek, ale po dzisiejszym obiedzie stwierdziłam, że pierogi z truskawkami, które pochwalił nawet mój mąż (raz - że na słodko, dwa - ciasto wymyślne), będą idealne. Czytaj więcej
bistro mama
ZUPA FASOLOWA, FASOLÓWKA 290porę roku, ale nie była jakoś przytłaczająco tłusta i ciężkostrawna, co to, to nie. Moje wędzonki były bardzo chude, tutaj chodziło bardziej o smak. To bardzo fajny jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Ja przygotowywałam swoją zupę w szybkowarze ale można również w zwykłym garnku, wówczas gotujemy do miękkości fasoli. Pamiętajmy by fasolę namoczyć minimum 12h przed gotowaniem. Warto przygotować zupy
Smaczne Zdrowe