Piersi paprykowe 462Piersi z kurczaka są nudne? Wcale nie! Można je przygotować na 1000 sposobów i za każdym razem smakują inaczej. Polecam wersję paprykową z aromatycznym tymiankiem! Pysza obiad bez wydziwiani i skomplikowanych manewrów gotowy w 25 minut ;) Składniki: Dwie duże piersi z kurczaka 2 strąki czerwonej papryki Duża cebula Sól, pieprz, słodka papryka Olej do smażenia Świeży
Pyry na Gaz
Gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowym 235cukier, sól i pieprz. Gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje. Doprawiamy oregano i dodajemy posiekany koperek. Gołąbki można zalać sosem od razu w garnku, można dodać sos dopiero przy podawaniu obiadu, można także zalać sosem i podgrzać w piekarniku- jak dla mnie najlepszy sposób na odgrzanie ich na drugi dzień ;) Życzę smacznego! ;) Przepis pochodzi z Dusiowej Kuchni
Czerwona Porzeczka
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 264samo jak kapustę – bez przykrycia, aby pomóc mu się pozbyć nie zawsze przyjemnego zapachu. Średni kalafior, jeśli nie chcecie go zapiekać tylko wykorzystać jako główne danie lub dodatek do obiadu, wymaga około 20-25 minut gotowania na średnim ogniu. Sprawdźcie widelcem czy jest ok. Prawidłowo ugotowany ma być al dente – leciutko twardawy, z wyczuwalną teksturą – nie może się rozpadać
Karo in the Kitchen
Gulasz z ryżem 238Gulasz z ryżem to bardzo prosta i sycąca potrawa idealna na obiad. Parę słów z wikipedii: Gulasz - węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. Przez wiele lat danie to było podstawowym daniem pasterzy, a dopiero z biegiem lat stało się
Pychotkaaa
Sałatka szwedzka z miodem 240Sałatka jest mega pyszna! idealna do obiadu ! wersja odmienna do tradycyjnej bo z miodem! na 100% polecam! Składniki: 1 kg ogórków 1 duża cebula 3-4 łyżki octu 1/2 łyżki soli 1 łyżka miodu 1 szkl. wody 5 ziaren ziela angielskiego 5-7 ziaren pieprzu 4 łyżki oleju Wykonanie: Ogórki umyć, następnie poszatkować w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Całość
Pychotkaaa
Leczo do słoików 201Dziś przepis na szybkie leczo. Jest idealne gdy nie mamy czasu zrobić obiadu bo wystarczy odkręcić słoik pokroić kiełbaskę i podgrzać. Składniki: papryka cebula cukinia pomidory sól pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przyprawić i gotować do miękkości. Gotowe warzywa przelać do słoików dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 30 minut. Przed wcześniejszym podaniem zawartość słoika przelać do garnka, pokroić
Pychotkaaa
Czeski bramborak 290nazwą i w ogóle daniem spotkałam się pierwszy raz i nie wiem czy ma ono jakiś związek z Czechami jednak wiem że jest to bardzo dobry dodatek do obiadu, zawsze to jakaś odskocznia od kupy tradycyjnych ugotowanych ziemniaków na talerzu. Niestety potrawa ta ma jedną ale konkretną wadę, czas oczekiwania na nią jest dość długi. Składniki: 1 kg ziemniaków
Pychotkaaa
Naleśniki zapiekane z grzybami - tort naleśnikowy 277Tort naleśnikowy świetnie nadaje się na obiad, jest syty i smaczny jednak do jego przygotowania trzeba zabrać się nieco wcześniej, ponieważ jest pracochłonny. Składniki: Około 7-8 naleśników z małą ilością cukru nadzienie 75 dag pieczarek lub innych grzybów 4 cebule oliwa 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki startego sera żółtego (ja dałam o wiele więcej) sól pieprz
Pychotkaaa
Zapiekanka kebab 419Zapiekanka kebabowa, to bardzo pyszne danie, na dodatek do zrobienia w mniej niż godzinę, idealna jest na obiad jak i na kolację. Na pewno jest lepsza niż nie jeden kebab z budki. Czytaj więcej
Pychotkaaa
Faszerowana Papryka 226Dzisiaj mam dla was przepis na Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Kolorowa propozycja która może być samodzielnym daniem lub przystawką. Uwielbiam takie papryki jeść zarówno na obiad jak i na kolację (generalnie lubię kolacje na ciepło a wy?). To taka klasyczna wersja która każdemu (oprócz wegetarian) przypadnie do gustu. Papryka jest bogatym źródłem witaminy C a także
W kuchennej krainie
Makaron z pomidorami i mascarpone 334Pomysł na makaron z pomidorami i mascarpone znalazłam w zagranicznej książce kulinarnej o rodzinnym gotowaniu. Przyprawiłam je po swojemu i powstał pyszny obiad. To danie proste, wegetariańskie, a pomidory odgrywają w nim główną rolę, dlatego warto kupić te najlepszej jakości. Ja najbardziej lubię malinowe, ale mogą być też inne odmiany. Mascarpone nadaje pomidorom kremowej tekstury i głębokiego smaku. Sam smak
Poezja smaku
Kluski śląskie ze surowymi ziemniakami. 196pyszne! Ponieważ bardzo lubię "szare kluski" ze surowych ziemniaków, to te też bardzo przypadły mi do gustu! Dla mnie najpyszniejsze z ciemnym sosem i kapustą kiszoną, kawałek dobrego mięska ... - obiad pierwsza klasa. SKŁADNIKI: 2 jajka 10 średnich ziemniaków 1/2- 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól WYKONANIE: 5 ziemniaków gotujemy i przekręcamy w maszynce na najmniejszych oczkach
Kuchnia Beaty
Pieczona karkówka 236Wreszcie weekend w domu, więc mogę nadrobić moje kulinarne zaległości. Po pracowitym tygodniu w kuchni mój mąż stwierdził, że w weekend gotuję ja. Oczywiście Kochanie, bo pomysłów na pyszny obiad mam mnóstwo, tylko mało czasu. Na dzisiejszy. Kombinacja wyśmienita warta wypróbowania. Karkówka idealna do pieczonych ziemniaków i glazurowanej brukselki. Pieczona karkówka Składniki: 1 kg karkówki bez kości 1 czerwona chili
codojedzenia
Pierogi z ziemniakami i cebulką 200Pomysł na piątkowy obiad - pierogi nadziane ziemniakami i cebulką. Danie idealne dla osób będących na diecie wegetariańskiej jak i wegańskiej. Wbrew pozorom ziemniaczany farsz świetnie pasuje do nadziewania pierogów. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej wody 1 kg ugotowanych ziemniaków 4-5 małych cebul sól pieprz, np. pikantny olej Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski
Ugotować
Barszcz ukraiński 196moich ulubionych zup. Niestety nie gości w moim domu zbyt często, ponieważ mój mąż nie lubi buraków. A mi jakoś nigdy nie chce się gotować dwóch obiadów jednego dnia. Mimo tego, że uwielbiam gotować. Ale ostatnio nie wytrzymałam i dla siebie zrobiłam barszczyk, a dla męża ogórkową. Zupka wyszła bardzo pyszna, treściwa i pożywna. Czyli taka
Passion of Cooking