obiad - 95112 przepisów (strona:1767/6341)

Zapiekanka makaronowa z łososiem i jarmużem 189

pierwszy przygotował ją… Wojtek na obiad z okazji moich 30-tych urodzin. Gościliśmy wtedy moich rodziców, których zachwyciła zapiekanka makaronowa z łososiem i jarmużem. Oczywiście poprosili o przepis, a z racji tego, że bardzo szybko zniknęła z talerzy to przygotowałam ją jeszcze raz, by podzielić się tym przepisem z Wami. Smacznego! Zapiekanka makaronowa z łososiem i jarmużem – Składniki

Pasja Smaku
Curry z dorszem i szparagami 182

najbardziej opornych domowników. Do tego zielone szparagi, które czynią to danie mocno sezonowym. Całość w pysznym, lekko pikantnym i rozgrzewającym curry sprawia, że to naprawdę świetny pomysł na obiad w chłodny majowy dzień. Inne przepis ze szparagami znajdziecie TUTAJ . Składniki /4 porcje/: 1 filet dorsza (można też użyć polędwiczki) 1 puszka mleczka kokosowego 1/2 białej cebuli 1 ząbek czosnku

Pasja Smaku
Najprostszy przepis na pyszne talarki ziemniaczane z piekarnika 580

każdemu smakują. Przepis na ziemniaczane talarki z piekarnika warto mieć pod ręką. Zbytnio się przy nich nie napracujecie, bo właściwie robią się same. Są świetne jako dodatek do obiadu lub solo z kwaśnym mlekiem. Niebo w gębie! Przepis na ziemniaczane talarki z piekarnika Składniki: około kilograma ziemniaków, łyżka masła, trzy łyżki oleju lub oliwy, ulubione zioła suszone, sól, pieprz. Zrób

Kulinarna Polska
Kurczak w rozmarynie, pancetta i pieczone ziemniaki 140

Inspiracją do dzisiejszego obiadu był Jamie, który ostatnio gdzieś gotował po włosku…Tak mi się wydaje, bo jeśli w przepisie jest kurczak w rozmarynie, podany z pancetta, szparagam i pieczonymi ziemniakami to dla mnie są to typowo włoskie smaki, zwłaszcza, że kurczak jest panierowany w parmezanie. Kurczak to neutralne w smaku mięso, więc warto go mieszać z innymi rodzajami

codojedzenia
Fettuccine z sosem pomidorowym i boczkiem 168

Majówka się skończyła a wraz z nią słodkie leniuchowanie i nie myślenie o tym, że trzeba posprzątać czy ugotować. Na szybki obiad po powrocie z takiego wypoczynku polecam fettuccine z sosem pomidorowym i boczkiem. Sam sos pomidorowy można przygotować w większej ilości, następnie zamknąć w słoiku i pasteryzować przez około 20 minut. Tak przygotowany sos możemy przechowywać około 2 tygodni

Życie ze smakiem
Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce 225

dodatkiem sosu żurawinowego , który robię w sezonie ze świeżej żurawiny a poza nim z mrożonej. Ostatnio podałam je również w towarzystwie kaszy owsianej i świeżej papryki – naprawdę smaczny obiad. Takie kotlety drobiowe z piersi kurczaka świetnie się mrożą, więc zawsze można zrobić od razu więcej na zaś. PRZEPIS NA KOTLETY DROBIOWE W CHRUPIĄCEJ PANIERCE Składniki na kotlety drobiowe w chrupiącej

Dorota Smakuje
Pulpety z indyka z brokułem 166

Pulpety z indyka z brokułem w środku, a dodatkowo – jeśli chcecie wzbogacone jeszcze delikatnym sosem brokułowym – to propozycja na dość lekki i pyszny obiad. Takie pulpeciki z indyka z nadzieniem z brokuła super prezentują się na talerzu i na pewno przypadną do gustu również małym niejadkom. Z podanych składników wychodzi 7-8 dużych pulpetów z indyka z brokułem

Kulinarne Przeboje
Kręciołki/spiralki z boczku 165

rozpoczęty, więc chciałabym Wam zaprezentować prosty i bardzo smaczny sposób na chrupiący boczek. Kręciołki lub jak wolicie spiralki to świetna propozycja na przekąskę lub troszkę bardziej kaloryczne mięsko do obiadu. Polecam! 15 plastrów surowego boczku (cienkich i długich) Marynata: 3 łyżki oleju 3 łyżki ketchupu pikantnego 3/4 łyżeczki papryki słodkiej 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Ponadto: 15 patyczków

Di gotuje
Surówka z kapusty i szczypiorku 178

marchewki ale okazało się, że nie ma w domu marchewki.... Do kapusty dodałam więc jabłko i szczypiorek i powiem, że surówka wyszła naprawdę pyszna. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu ale również będzie nadawała się na drugie śniadanie do pracy. Zamiast majonezu można dodać gęsty jogurt lub śmietanę. 1/2 główki niedużej białej kapusty pęczek szczypiorku duże kwaśne jabłko łyżka soku

Smakołyki Asi
Zupa gołąbkowa z młodej kapusty z pulpecikami 186

koncentratem pomidorowym Pudliszki nabiera ona wyjątkowego, intensywnego smaku pomidorowego. Zupę koniecznie posypałam świeżym koperkiem, który nadaje jej wiosennego charakteru. Z podanych składników otrzymacie duży garnek tej pysznej zupki więc obiad na dwa dni macie z głowy ;) a na drugi dzień jest ona jeszcze smaczniejsza. Pulpeciki: 500 g mielonej wołowiny  jajko 1/2 małej cebuli ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej

Smakołyki Asi
Kotleciki jajeczne w pomidorowym sosie 247

przygotowane kotleciki będą doskonałą propozycją na obiad lub kolację. Intensywny smak sosu doskonale podkreśla koncentrat pomidorowy Pudliszki .  Kotleciki można podać z ryżem lub ulubioną kaszą i sałatką ze świeżych warzyw. Kotleciki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz łyżka siekanej natki pietruszki bułka tarta do panierki olej do smażenia Sos: 2 cebule

Smakołyki Asi
Tarta z mocno pomidorowym nadzieniem, cukinią i ziołową nutą 212

mocno pomidorowym nadzieniem połączonym z serem, przykryta warstwą świeżego, dojrzewającego w słońcu pomidora i delikatnej cukinii, które idealnie komponują się z aromatyczną ziołową nutą to moja propozycja sezonowego obiadu. Składniki: Ciasto: 110g masła 200g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Nadzienie: 180g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżka śmietany 1 jajko

Szalona Kuchnia Eweliny
Potrawka ze szparagami, kurczakiem i ryżem 162

wersja ryżowej potrawki pachnącej cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżych, chrupiących szparagów, oraz aromatycznych i soczystych kawałków kurczaka. Całość smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad. Składniki: 200g ryżu basmati 400g fileta z kurczaka 500g zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 2 cebule 700ml bulionu drobiowego 2 łyżeczki curry 2 łyżki masła 1 łyżka przyprawy garam Masala

Szalona Kuchnia Eweliny
Łosoś w śmietanie 171

obiad.Wyciągnęłam rybę z zamrażarki z myślą, że to świetna okazja, aby został zapieczony w śmietanie. Tak jak lubię. U nas przeważnie w piątek jada się rybę na obiad, ot taka rodzinna tradycja. Danie jak przystało na zapiekanki może i nie wygląda, ale smakiem może mile zaskoczyć naszych domowników i gości. Polecam Wam też przepis na łososia z piekarnika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania