Buraczki tarte na zimę robię co roku, są bardzo smaczne, lubimy je jako dodatek do zimowych obiadów. Każdego roku robię kilkanaście słoików z tartymi buraczkami, aby mieć ich zapas na zimę. Po otwarciu i wyjęciu buraczków ze słoika można dodać do nich surową lub podsmażoną cebulę, tarte jabłko, lub chrzan, albo zasmażyć i podawać na ciepło. Buraczki tarte nadają się(...)przykryciem ok. 30 minut od zagotowania wody. Studzimy w garnku pod przykryciem. Wystudzone słoiki z buraczkami, wynoszę do piwnicy. Zimą mamy jak znalazł smaczny i zdrowy dodatek np. do obiadu. The post Buraczki tarte na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJest to mój eksperymentalny obiad, wyszedł super. Klopsy delikatne a sosik pyszny. Przygotowanie klopsów – Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie obsypać solą. Położyć cukinię na sitku i zostawić na 30 minut. Następnie wydusić całą wodę. Mięso mielone wrzucić do miski. Dodać posiekaną drobno cebulkę, odciśniętą cukinię,majeranek, jajko, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą
Kuchnia PokoleńŚmiało można rzec, że grillowanie jest już poniekąd naszą polską tradycją. Kiedy tylko na zewnątrz robi się przyjemnie ciepło, promienie słońca i budząca się do życia
PysiaGotuje.plCześć Czasami (zwłaszcza kiedy mamy z mamą dużo pracy w domu lub jest bardzo ciepło) lubimy z mamą zamiast tradycyjnego / "normalnego" obiadu zjeść jakąś sałatkę z pieczywem. Ostatni na właśnie taki "obiad" zrobiłam sałatkę z mortadeli. Wyszła bardzo smaczna i bardzo szybko się ją robi. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na stronie Weroniki . Co ważne, taką sałatkę można przygotować
blog.moje-pasje.infoSkładniki: • 2 kg ogórków gruntowych • 5 ząbków czosnku • liść chrzanu • korzeń chrzanu • koper kwiat i łodyga • 4 liście winogron • 6 liści wiśni • 2 liście laurowe • 2
KUCHNIA POLSKAPrzepis został zaczerpnięty z gazety "Kobieta i życie". W ogóle doznałam olśnienia, że na blogu nie zamieściłam do tej pory żadnego sosu czosnkowego, który już wielokrotnie
Karola gotujekuchni. Pieczony patison z nadzieniem serowym Moja mama, kiedy jeszcze byłam dzieckiem, marynowała patisona w occie. Wkładała go do słoika i w zimie był jak znalazł jako dodatek do obiadu. Teraz nawet ona już nie robi żadnych przetworów z niego. Znalazłam dzisiaj dorodnego patisona w ogródku i zdecydowałam, iż zapiekę go w piekarniku. Wyszedł świetnie. Podam go do obiadu wraz
mecooksTe muffinki to był prawdziwy strzał w dziesiątkę! Jadąc w rodzinne strony, nawet nie przypuszczałam, że będę coś piec, ale jak zobaczyłam te piękne malinki, których
Kuchnia w czekoladzieSzybkie do przygotowania i bardzo smaczne danie na obiad to oczywiście tuńczyk z selerem naciowym. Taki obiad jest zdrowy i sycący, co spodoba się na pewno osobom, które lubią zdrowo się odżywiać. Osoby, które często odwiedzają mój blog, zwróciły na pewno uwagę, że uwielbiam dania łatwe do przygotowaniu i oczywiście smaczne. Tuńczyk z selerem naciowym jest dodatkowo jeszcze zdrowy
Kuchcik gotujesię pod przepisem. Dziś mój ostatni dzień pobytu na Krecie. To był udany urlop, pełen pysznego jedzenia i wspaniałych miejsc, do których będę chciała wrócić ☺ Na zdjęciu nasz ostatni obiad w restauracji w porcie w Chanii - sałatka kreteńska, faszerowa kalmary i gemista. Przemiły kelner zaprosił nas do środka po polsku, a po posiłku uraczył darmowym deserem i raki☺ #greece #greekfood(...)się wodą. Gotuj do miękkości przez ok. 7 minut. Odcedź i ostudź. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Ugotuj do miękkości i ostudź. Możesz też wykorzystać ziemniaki pozostałe po obiedzie, przy czym wybierz odmianę sałatkową lub ogólnoużytkową (nie ziemniaki sypkie). Papryki pokrój na paseczki, pomidory na duże kawałki i ogórka na plasterki. Z oliwek usuń pestki. Na dnie półmiska
Chilli Czosnek i OliwaTajemnica tego typu dań tkwi w ich prostocie oraz dobrej jakości, świeżych składnikach. Poświęcając kilkanaście minut mamy smaczny, domowy obiad bez zbędnych udziwnień i przesady. A jestem pewna, że ta kremowa, delikatnie maślana wersja makaronu przypadnie do gustu prawie każdemu. Koniecznie wypróbujcie, zapewniam, że jest pysznie. Składniki: 200 g makaronu tagliatelle u mnie bazyliowe 1 (ok. 300 g) młoda cukinia
Fitsweet.meMiejsce znalezione przez mojego tatę. Zatrzymaliśmy się tam na obiadokolację w drodze powrotnej ze Słowackiego Raju (także polecam jeśli ktoś lubi wędrówki!). Nazwę wpisałam podwójną, gdyż
Karola gotujeDziś kolejny dzień, kiedy to żar lał się z nieba... ale ja uwielbiam taką pogodę! Na obiad jadłam kotlety mielone ale nie te tradycyjne a pieczone w piekarniku. Nie trzeba stać przy gorącej patelni i co chwilę przewracać na drugą stronę, kotlety po prostu pieką się same. Można przygotować większą ilość a potem tylko odgrzać i obiad
Radość kipiąca uśmiechem.SAŁATKA Z OGÓRKÓW OBIADOWA - przetwory domowe. Szukacie pomysłu na szybką sałatkę do obiadu? Jeżeli tak, to ten przepis jest właśnie dla Was. Z cyklu przetwory domowe na zimę : sałatka z ogórków do obiadu słoikowa - przepis krok po kroku. Polecam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI: 5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchwi 3 łyżki soli niejodowanej garść posiekanej
Moja Książka KucharskaPrzyszedł długo wyczekiwany przeze mnie czas na cukinię! Bardzo lubię tworzyć z niej przepisy, zwłaszcza delikatne i zdrowe obiady. Dzisiaj mam dla Was kotlety z dodatkiem kaszy gryczanej. Są one lekkie – idealne na lato. Jest to wersja wegańska, a jeśli użyjesz bułki tartej bez glutenu będą również bezglutenowe. Kotlety możesz usmażyć lub upiec, zjeść same lub podać z dodatkami
Via Gusto