Rolady mięsne to moja miłość. Względy smakowe są oczywiste, jednak szczególnie darzę sympatią fakt, że na zimno idealnie pasują do kanapek. Nie są suche, również idealnie
Kuchenna Kontrrewolucyaczasu do czas nachodzi mnie ochota na zrobienie jakiegoś klasycznego obiadu z sezonowych warzyw, które przyniosłam z lokalnego bazaru. Bez wielkiej finezji ale za to pysznie i aromatycznie. Też nie mogliście się już doczekać młodych polskich ziemniaczków? Oto i są i póki co nie mogę się nimi nacieszyć. Idealnie i klasycznie - z odrobiną masła i świeżym koperkiem. Sezon szparagowy minie(...)lada chwila więc warto uwzględniać te zdrowe warzywa w swojej diecie póki jeszcze jest taka możliwość. I coś dla mięsożerców - marynowana, soczysta pierś z kurczaka krótko grillowana w zgrzewarce. Jeżeli nie macie zgrzewarki z grillującymi płytkami - wystarczy zwykła grillowa patelnia. I w ten sposób otrzymujemy wczesną wiosnę na talerzu
Milion SmakówZmodernizowana wersja dużo bardziej maślano-tłustego przepisu. Co jest najlepsze w tej propozycji obiadowej? Ryż! Ryż jest przepyszny, w zasadzie nie przypomina ryżu, bardziej kaszę, rozpływa
Malowane smakiemObiad Walentynkowy musi być wykwintny, elegancki...U mnie to jest kaczuszka pieczona z jabłkami, w glazurze pomarańczowej.Pycha! Składniki: 1 kaczka pekińska ok 2 kg 6 jabłek sól,pieprz 2 łyżki dżemu pomarańczowego majeranek Wykonanie: Kaczkę myję, osuszam. Naciera, zewnątrz i wewnątrz dokładnie solą i pieprzem(...)Odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie oprószam majerankiem. Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, ile wejdzie wkładam do środka kaczki, układam w naczyniu żaroodpornym piersią do góry, na piersi nacinam skórę, zeby wytapiał się tłuszcz. Obkładam pozostałymi jabłkami. Piekę 2 godz w 160 st, po tym czasie odkrywam naczynie,smaruję dżemem, co spowoduje że kaczka pięknie
Z Majeczką w kuchniLubicie chińskie dania? Ja bardzo, dlatego czasem przygotowuje coś takiego ;) Mi smakuje bardzo :) Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Smacznego! Składniki: 2 torebki ryżu
The Sweet DamselJeśli uwielbiasz makaron, jeśli uwielbiasz kurczaka, z chęcią zjadasz szpinak.. - ten przepis właśnie czeka na Ciebie ! Połączenie tych 3 składników pasuje do siebie idealnie. Poste
Garnkowe fanaberiektórej mogę bez współdzielenia spędzać mnóstwo czasu. Na naszej ulicy mijamy mnóstwo małych sklepików z świeżymi owocami i warzywami. Nie wspomnę, że na kolacje pochłaniam arbuza. Co do obiadów to chciałam co nie co pokombinować. I tak trafiły się karczochy! Nigdy jeszcze nie próbowałam, a byłam bardzo ciekawa smaku. Znaleźliśmy info jak zabrać się za to warzywo, do tego wybrałam(...)Naszą Barcelonę. A to dopiero początek. Bądźcie gotowi na dużą dawkę zdjęć z tego miasta ;) Składniki na 2 porcje 4 karczochy 250 g dowolnego makaronu 1/2 zielonej papryki 1 pierś z kurczaka 2 pomidory 1 cytryna natka pietruszki oliwa do smażenia 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano sól, pieprz Sposób przygotowania Pierś z kurczaka opłukać i pokroić na mniejsze
Pink Envelopejuż gotową pod ręką, po pół godzinie gotowa potrawa może być na naszym stole. Choć więc nie do końca nadaje się, aby ją zakwalifikować do kategorii „ przepis na szybki obiad ”, to jednak z pewnością nie musimy przeznaczać na nią ani wielkiego wysiłku, ani połowy popołudnia lub wieczoru. Kaczka po tajsku z czerwonym curry 2015-02-01 20:23:24 Oryginalne(...)mało czasochłonne w przygotowaniu, a przez to doskonałe zarówno na co dzień jak i na bardziej wymagające okazje. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 nogi lub piersi z kaczki (600-800g) – patrz też uwagi 2 łyżki (40g) czerwonej pasty curry 200g liczi z puszki 200g pędów bambusa 100ml bulionu 150ml mleczka kokosowego 1 średnia papryczka chili
Kulinarna Pokusaswej kasztanowości, za to z jakimś oryginalnym twistem.Zupa krem z kasztanówSkładniki:(na 4 porcje)700 g kasztanów jadalnych1,5 litra bulionu warzywnego500 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprzdodatkowo:400 g piersi z kurczaka400 g pieczareksólpieprzKasztany nakroić na krzyż, wrzucić do wrzącej wody i gotować 2-3 minuty. Odcedzić, przestudzić i obrać. Zalać bulionem, gotować, aż zmiękną. Zmiksować na gładką(...)nieduże kawałki, usmażyć przyprawionego solą i pieprzem.Pieczarki pokroić w dość grube plastry, usmażyć z solą i pieprzem.Zupę podawać ciepłą z dodatkiem kurczaka i pieczarek.Smacznego!Dzisiaj zjadłam na obiad resztę, która się uchowała w lodówce. Mmm... Pyszności. Szczególnie w taką pogodę - jest szaro, pochmurno, co kilkanaście minut rozlega się głośny stukot kropel o szyby. Mimo to nie jest zimno
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeden z ulubionych przepisów. Zawsze się udaje, przepysznie smakuje i robi się praktycznie samo :) cały kurczak pieprz ulubione przyprawy np. czerwona papryka, rozmaryn czosnek
Atlas SmakówDo roladek można dodawać przeróżne dodatki, co tylko lubimy i na co mamy ochotę. Tym razem roladki, nadziałam szpinakiem i oscypkiem, doprawiłam suszonymi pomidorami
Takie tam pichceniePrzedstawiam dziś przepis na wyjątkowo pyszną potrawę - pierogi z gęsiną z dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli. Świeża gęsina nie jest dostępna cały rok, więc jak jesienią
Codziennik KuchennyW ostatnim czasie nawiązałam współpracę z firmą Biooil Laboratorium. Otrzymałam do przetestowania olej rzepakowy tłoczony na zimno, w zakładce RECENZJE PRODUKTÓW, możecie przeczytać więcej o tym
The Sweet DamselNie umiem / nie lubię fotografować zapiekanek. Choć bardzo je lubię i często robię to jak mam zrobić jakieś zdjęcie, to od razu mi się
Aga w kuchniwłaściwie "robi się sam", a przy okazji przycinania ziół pozwala zutylizować je w smaczny sposób. W takim razie do rzeczy. PIERŚ KURCZAKA Z MAJERANKIEM (na 2 osoby) jedna podwójna pierś z kurczaka opakowanie dojrzewającej szynki kilka gałązek świeżego majeranku oliwa do wysmarowania formy Mięso podzielić na zgrabne kotleciki, każdy kotlecik owinąć plasterkiem szynki, wkładając do środka kilka gałązek majeranku(...)kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około pół godziny, uważając, żeby szynka z wierzchu się nie zwęgliła. I gotowe! Kurczaka można podawać na ciepło na obiad, z dodatkiem ziemniaków i surówki. Ponieważ kiedy jest gorąco nie za bardzo się chce dużo jeść, my zjedliśmy do tylko z ogórkiem ze szklarni pokrojonym w plasterki i posypanym ziołami
les mirabelles