Gdy nastają pierwsze chłody ta zupa zawsze pojawia się w mojej kuchni. Jest obowiązkowym punktem mojego kulinarnego programu. Uwielbiam jej zbilansowane smaki... słodki, kwaśmy, ostry... Zupa
Kulinarne przygody GatityCześć :D Ja o tym tuńczyku nawijam i nawijam :D Ale przyznam się, że w promocji w markecie udało mi się kupić kilka puszek w tańszej
Pieprzyć z FantazjąMamy dobry okres na jedzenie różnych pyszności - tak to zdecydowanie karnawał, kiedy możemy sobie popuścić i objeść się faworkami, chrustami i pączkami. Dzisiaj moją propozycją są
Niezły Młynekwołowiny w naszym menu. Uwielbiam tatara ze świeżej wołowiny, z dodatkiem świeżego żółtka, siekanej cebuli i ogórka kiszonego. Warto jednak z wołowiny przygotować rolady, czy bitki wołowe na niedzielny obiad. Często jeżdżę do Makro po wołowinę od Balcerzaka. Zawsze oprócz udźca, czy rostbefu, kupuję worek ok. 2,5 kg wołowiny na gulasz. Zawsze znajdą się w nim spore kawałki wołowiny(...)zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki. Bitki wołowe można podawać z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, czy z kaszą, ale jak nie ma innego pomysłu można je podać z makaronem np. muszelki. Bitki wołowe pikantne z makaronem, to inaczej zrazy bite, bardzo je lubimy. 50 dag mięsa wołowego gulaszowego, do smaku sól i czarny pieprz, 3 łyżki mąki, majeranek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAby zrobić coś zdrowego, pełnowartościowego dla całej rodziny nie trzeba stać cały dzień w garach. W niedzielę wracaliśmy z basenu i wszyscy byliśmy bardzo głodni. W
wysmienityDanie pachnące pomidorami i curry przełamanym lubczykiem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Do tego niespodzianka;) - ogórek konserwowy. Zdziwieni? Smakuje naprawdę pysznie. Mam nadzieję, że tak
Zasmakuj KuchniDzisiaj sałatka, która pod względem przepisu nie jest może zbyt odkrywcza, ale za to na pewno przykuwa wzrok. Postawcie na różne kolory papryki, ponieważ cały urok
Powiedz dietom nieDania jednogarnkowe, gulasze i wszelakie potrawki są pyszną opcją obiadową jak i ciepłą kolacją. Przygotować je możemy na rodzinne spotkania czy też jako danie do podgrzania
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZobaczyłam w sklepie po raz pierwszy boczniaka królewskiego, a że w planach był rosół z kaczki dodałam go do rosołu i nabrał świątecznego sznytu;) korpus
AZgotuj!Poprzednie wakacje spędziliśmy we Włoszech... było cudownie.. wróciliśmy oczarowani krajem, zabytkami oraz oczywiście ich kuchnią... prostą aromatyczną i świeżą... mmmmmmmmmmm Od mojej kuzynki Marzenki i
MarciochaKucharzyPrzejście pogody w wiosenną aurę i związane z tym wyższe temperatury spowodowały że zupełnie nie mogę sobie poradzić z organizmem. Jestem zimnolubna i nadmiar ciepła mnie
Na słodko lub wytrawnieistnieje sernik idealny? Tak, ten! Mmmmmm……….. Podsumowując Sketch w Teatrze Wielkim: miejsce bardzo przypadło mi do gustu. Restauracja nadaje się zarówno na obiad z rodziną, szybką kawę czy spotkanie znajomych po latach. Atmosfera w niej jest bardzo luźna i przyjemna. Rośliny, tablice kredowe czy w końcu elementy „pop-art” ocieplają atmosferę. Jeżeli(...)razem wrócę na burgery i nowe menu. Ceny w stosunku do jakości i wielkości porcji są bardzo ok. Tylko mam jedną małą uwagę, brakowało mi w karcie prostego, niedrogiego makaronu. Poza tym… POLECAM Z CZYSTYM SUMIENIEM! ADRES: Artykuł Restauracja Sketch w Teatrze Wielkim | Warszawa pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliiniezwykle miękkie i delikatne. Pamiętajmy, aby przygotowywać bitki tylko wtedy, gdy znajdziemy ładny kawałek wołowego mięsa – to od jego jakości będzie w dużej mierze zależał smak potrawy. Taki obiad robi się bardzo łatwo – choć potrzeba trochę czasu na duszenie, to jednak bitki robią się praktycznie same. Bitki wołowe w sosie (dla 4 osób) : ok. 600 g wołowiny(...)kawałki suszonych grzybów leśnych mąka do obtoczenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: ogórki małosolne / ogórki kiszone / zasmażane buraki do podania: kasza gryczana / ziemniaki / kluski śląskie / ryż / makaron listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wołowinę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Bardzo ostrym nożem kroimy na ok. 1 cm plastry (u mnie wyszło 5 plastrów
Poezja smakuZdziwicie się pewnie czytając listę składników – tym razem to niewiele przypraw jak na ramen ale gwarantuję Wam, że jego smak jest bardzo mocny i skondensowany. Wszystko
Karo in the KitchenOstatnio wracając do domu z pracy i nie mając pomysł na żaden obiad, stwierdziłam, że kupię po drodze jakąś zupkę instant. Po chwili namysłu stwierdziłam, że nie, że przygotuję coś z tego co mam w domu. Przygotowanie takiego szybkiego dania zajmuje naprawdę maksymalnie 10 minut, może trochę więcej niż zupkę z paczki, ale na pewno jest to dużo lepsza alternatywa(...)okazuje się, że nie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1/2 szklanki bulionu 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki (ta podłużna) creme fraiche 4 pieczarki kilka oliwek parmezan do posypania Makaron gotujemy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki a pieczarki w ćwiartki. Wszystko razem podsmażamy na oliwie z oliwek przez około 2 minuty. Dodajemy bulion, creme fraiche (można zastąpić słodką
Delusional Trine