Ostatnio lubię proste obiady, najlepiej jednogarnkowe. Dzisiejszy przepis jest o tyle ciekawy, że makaron ugotowałam nie na wodzie, a na wywarze warzywnym z mlekiem. To zapewniło przyjemną kremowość (mimo braku śmietany) i świetny, wyrazisty smak. No i mniej naczyń do mycia Polecam Wam ten sposób! Sami zobaczcie, co z tego wyszło. Kremowy makaron z tuńczykiem
Powiedz dietom nieObiad w biegu. Szybki przegląd lodówki i na stole ląduje makaron w prostym sosie. Danie niezbyt skomplikowane czy wyrafinowane ale dobrze się ze sobą komponujące. Dla M porcja z żółtym serem, dla mnie bez :) Składniki: 200 g świeżego szpinaku 300 g pieczarek 400 g pomidorków koktajlowych 200 g makaronu 1 ząbek czosnku sól, pieprz, cukier opcjonalnie: starty żółty ser Makaron
My simple kitchenProsty i smaczny obiad, takie jakie lubię przygotowywać w ciągu tygodnia. Halibut z makaronem, pomidorkami, cukinią i dużą ilością natki pietruszki. Wypróbujcie kolejną z tych letnich propozycji. Składniki (na 2 porcje): 120 gram makaronu 200 gram halibuta 1 cebula czerwona 1 mała cukinia garść pomidorków cherry pomarańczowych oliwa z oliwek ząbek czosnku
Mango PapajaTym razem potrawa z gatunku tych wykwintnych... makaron z krewetkami. Wbrew pozorom jest on niezwykle prosty do przygotowania i nie wymaga od nas zbyt wiele czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron z brokułami i serem pleśniowym - prosty, wegetariański makaron, który przygotujemy błyskawicznie. Jeśli lubicie sery z niebieską pleśnią, to powinien przypaść Wam do gustu. Podaję składniki
Poezja smakuMakaron z pomidorowym pesto to danie błyskawiczne, które z łatwością przygotujemy prosto po pracy – wystarczy czas gotowania makaronu. Pesto z suszonych pomidorów jest wyraziste, a
Poezja smakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś proponuję wspaniałe muszle Conchiglioni, które można faszerować na różne sposoby. U mnie z mięsem mielonym z dodatkiem
Marta GotujeMakaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą kocham za prostotę. Nawet jak wydaje się nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować
Poezja smakuOstatnio coraz częściej kupuję dynię piżmową, bardzo polubiłam jej smak oraz to, że jest często i łatwo dostępna, więc mogę korzystać z jednego z najbardziej ulubionego
Zdrowie na języku :PDIETETYCZNY PRZEPIS NA ZIELONY GROSZEK CUKROWY! PYSZNY LETNI OBIAD! Dzisiaj proponuję Wam bardzo lekki i pyszny obiad! W roli glównej dwa składniki: zielony groszek i młoda cukinia. Potrzebujesz jeszcze odrobiny dobrej jakości oliwy z oliwek i masła, trochę parmezanu i jest bosko, i jest pysznie! Mniammm! Sprawdź sam! SKŁADNIKI: - 1 pełna filiżanka młodego groszku cukrowego - 1 młoda cukinia - 1 łyżka(...)masła - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku - 1-2 łyżki parmezanu WYKONANIE; - cukinię umyj i pokrój za pomocą noża do sera, na cienkie plasterki, jak makaron - na patelni na maśle przesmaż groszek z ząbkiem czosnku - makaron z cukinii sparz wrzątkiem, odsącz dobrze na sitku - dodaj do groszku, dopraw solą i pieprzem biały - przesmaż całość dosłownie 2 minuty - wyjmij
SMYKWKUCHNIObiad bezmięsny, do tego zielony = tata w delegacji :) Szybko, smacznie i tanio. Zeby czasu nie tracić na gotowanie :) Lepiej porozmawiać z coraz bardziej rozgadanym dzieckiem! makaron penne brokuły pieczarki śmietanka 12 % do sosów sól, pieprz kilka orzeszków ziemnych 1/2 kostki rosołowej ser żółty (miałam akurat ulubiony cheddar) Podsmażyłam na maśle pieczarki pokrojone w grube (nawet bardzo grube) plastry. Ugotować kawałki
bistro mamaPyszny i zdrowy posiłek! Idealny obiad na letni ciepły deszcz, bądź też wczesną kolację. W czerwcu jak i przez całe wakacje, w każdym daniu staram się wykorzystywać produkty sezonowe, począwszy od śniadania po kolację. Bo to jedyny taki intensywny okres w roku, kiedy możemy dostarczyć bombę witaminową dla naszego organizmu, podładować akumulatory i zachwycać się smakiem świeżych warzyw i owoców(...)czas! Szparagi, truskawki, poziomki, czereśnie, fasolka, młody bób, botwinka ... można by tak wymieniać w nieskończoność! Dzisiaj mój talerz, też jest iście zielony! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 średnia cukinia - 2 porcje makaronu soba ( z mąki gryczanej) - mięta świeża - bazylia świeża - 300 g młodego bobu obgotowanego - 3 ząbki czosnku - 1 chlust białego wina - oliwa z oliwek z chili - kilka kropel soku z cytryny
SMYKWKUCHNIMłody zielony groszek! Będąc na ryneczku udało mi się zakupić młody niestety już łuskany groszek zielony. Uwielbiam wszystko co zielone, więc długo się nie zastawiałam i
SMYKWKUCHNIMój niedzielny obiad...mini pulpeciki z mięsa indyczego, pieczone w piekarniku podane z sosem kurkowym oraz makaronem typu spaghetti. Obiad trochę pracochłonny, ale od "święta" możemy się poświęcić, aby zjeść coś naprawdę pysznego 😉 Najwięcej czasu zajmuje tu oczyszczenie kurek oraz formowanie kulek mięsnych, później to już z górki 😉 Pulpeciki pieczemy w bulionie, w piekarniku, a sos kurkowy przygotowujemy na bazie(...)kurkowy: 300 g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżka masła klarowanego 200 ml śmietany 30% pęczek natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: makaron spaghetti odrobina oleju sól Wykonanie: Pulpeciki: Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka oraz odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy wszystko dłonią, a następnie formujemy nieduże kulki. Pulpeciki układamy
Kuchnia MagdaLenymakaronu orkiszowego z delikatnym sosem tuńczykowym w wersji light, to propozycja idealna dla każdego. Smak, prostota i zdrowe składniki. Spróbujcie. Taki proste danie możecie podać zarówno na obiad, jak i kolację. Makaron orkiszowy w lekkim sosie tuńczykowym, to moja propozycja na wiosnę i lato. Uwielbiam to połączenie smaków. Zachęcam i Was do spróbowania. Makaron orkiszowy w lekkim sosie tuńczykowym. Danie
Słodkie okruszkiSezon na dynię w pełni, u mnie dynia ciągle na talerzu. Uwielbiam ją chyba w każdej postaci, a w tym roku nie boję i się i
SMYKWKUCHNIDzisiaj chciałabym Wam zaproponować jeden z wielu moich pomysłów na pesto. Podstawą jest dojrzałe awokado i pistacje, do tego duża ilość świeżej bazylii i oregano. Aby
SMYKWKUCHNINa blogu pojawiły się już przepisy z dynią - bardziej jesienne - bo myślałam, że lato już się z nami żegna :) Na szczęście nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa
Moje Kuchenne RewelacjeFavorite Zrobiłam ten obiad dziasiaj przed pracą. Nie miałam dużo czasu, więc musiałam wymyśleć coś szybkiego. Wszyszło super, mam to jedzonko w pracy i bardzo mi smakuje Na głębokiej patelni rozgrzać olej czosnkowy, wrzucić obraną i posiekaną cebulkę. Jak cebulka straci kolor surowizny dodać piersi kurze pokrojone w małe kawałeczki,ogórka pokrojonego w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką(...)trochę gorącego sosu z patelni i wymieszać. Następnie powoli ciągle mieszając wlać wszystko na patelnię. Chwilkę jeszcze podgrzewać, mieszając. Na koniec dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Podawać z makaronem lub ryżem. To było pycha, polecam
Kuchnia Pokoleńmakaron jest kwintesencją kuchni włoskiej, którą uwielbiam. Świeże składniki, niewielki wysiłek, krótki czas przygotowania, a efekt… niebo na talerzu. Cukinia pokrojona w cieniutkie paseczki idealnie łączy się z nitkami spaghetti. Cytryna nadaje całości wiosennej świeżości i lekkości. Dodatek parmezanu dodaje potrawie włoskiego charakteru. A ponieważ nie znajdziemy tu ciężkich kremowych sosów, jedynie oliwę, makaron jest idealny na lekki wiosenny obiad
HealthyCreationspesto z bazylii i wstawić do lodówki. Pesto może tam stać kilka dni i z całą pewnością się nie popsuje, a wtedy przygotowanie Waszego obiadu, kolejnym razem będzie znacznie szybsze :) Poniżej przepis na pesto i makaron, sprawdźcie, zróbcie i zasmakujcie się w tych smakach :) Spaghetti z zielonym pesto – składniki makaron spaghetti doniczka świeżej bazylii garść orzeszków piniowych 2 ząbki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kochani czytelnicy to mój drugi przepis w konkursie " Fusion w kolorach omnomnom" organizowanym na portalu Durszlak.pl. Zapraszam Was na przepyszne spaghetti inspirowane typowym włoskim daniem
SMYKWKUCHNI