Burgery z czerwonej fasoli Kilka dni temu pokazywałem Wam przepis na burgery z ciecierzycy . Przyszedł czas na burgery z czerwonej fasoli ! Pyszne i proste w przygotowaniu
BlendmanPrzypomina smakiem szparagi. Dlatego nazywana jest zimowym szparagiem, choć jej nazwa to wężymord czarny korzeń. Jaki kupić? Ja kupiłam na targu polską skorzonerę. Jest znacznie mniejsza
AZgotuj!Cukinia faszerowana jest jednym z moim ulubionych dań na obiad. Polana sosem lub nawet bez sosu, jest przepyszna. Cukinia sama w sobie nie ma wyraźnego smaku, ale w połączeniu z dodatkami, jak np. z dobrze doprawionym mięsem mielonym nabiera charakteru. Ważne, żeby używać cukinii z miękką skórką (młodej), twarda skórka nawet po upieczeniu nie jest zjadliwa. Podobnie do cukinii robię(...)głębokiej blachy TAKIEJ-KLIK , która zmieściła sporo kawałków cukinii, jeśli nie macie takiej blachy można użyć większego naczynia żaroodpornego. Ta cukinia posypana serem żółtym - alergik za szybko zjadł swoją porcję :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWróciłem właśnie po pracy do domu, na szybko zjadłem co-nieco i siadam do bloga wpisać parę zaległych przepisów. Akurat Madzi nie ma, bo alkoholizować się pojechała więc mam parę chwil spokoju. Otworzyłem zatem piwo, a dwa kolejne się chłodzą. I testuję nowy smak Laysów. "Sałatka grecka". Spoko, niezłe czipsy. Dupy nie urywają, ale niezłe. Raz, czy dwa zjeść(...)cebula 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili szczypta soli olej pół szklanki wody przyprawy (u mnie "przyprawa do ziemniaków") Od razu na wstępnie lojalnie uprzedzam, że kuchnia po tym obiedzie będzie do mycia, ujebutana "po same łokcie" :) Wlewamy do woka sporo oleju - ale też bez przesady. Tak trochę więcej niż tradycyjnie do smażenia dajemy. No tak żeby kurczaki mogły trochę
Marder&Marder ManufactureMakaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą kocham za prostotę. Nawet jak wydaje się nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować
Poezja smakumojprzepisna.pl | Torcik musowy z owocami Torcik jaki przygotowałam na urodziny mojego męża. Torcik przepyszny, leciutki, wbrew pozorom ekspresowy w wykonaniu, zachwycił gości i domowników. Biszkopt warto
moj przepis naSamodzielne wykonanie makaronu to wielka przyjemność, sama doskonale pamiętam kiedy to w domu to on był nieodzownym elementem niedzielnego obiadu. Lądował wtedy zawsze w głębokim talerzu w towarzystwie tłustych oczek rosołu. Dziś większość kulinarnych amatorów jest zaopatrzonych w coraz wymyślniejsze sprzęty kuchenne, jednak wiele lat temu mama i babcia uzbrojone jedynie w drewniane walki produkowały pyszny makaron wkładając(...)rozlało, białka możemy wykorzystać do bezy (klik) przykrywamy drugim krążkiem, nieco większym, brzegi smarujemy wodą i zlepiamy całość wypychając jak najwięcej powietrza, odkładamy pod ściereczkę, ciasto makaronowe szybko wysycha, pracujcie szybko 5. Ravioli gotujemy w osolonej, gotującej się wodzie, ok 3 min od wypłynięcia na powierzchnię 6. Palone masło - masło podgrzewamy w rondelku aż przestanie się
Słodki Kompromisserwowana w rodzinnej, pozłacanej porcelanie. Surdut szyty na miarę. Buty z najlepszej skóry i żabot krochmalony przez służbę z niezmiennym namaszczeniem. Drzemka po śniadaniu. Spacer po obiedzie, zawsze w tą samą stronę. Prosto do nich. Szczycił się poczuciem humoru, wielkim sercem i uznanym rozsądkiem, a ilość jego zalet kamuflowała drobne słabości. Z wyjątkiem tej jednej(...)Drink 1 jajko 1/3 szklanki jeżyn (poza sezonem można zastąpić suszonymi owocami - dodałam żurawinę) Do miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier i masło. Szybkimi ruchami lekko wymieszać, by masło zaczęło łączyć się z resztą - ma przypominać sypką kruszonkę. W osobnej miseczce rozmieszać jajko i połączyć z Somersby Blackberry Beer Drink . Przelać do miski
KUCHARNIAMakaron to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw, jak również może stanowić bazę do dania głównego. Pierwsze
Jacob TastesCiąg dalszy grzybobrania i znów w domu sos :-/ ile można jeść sos z chlebem czy ziemniakami??? Zadając sobie to pytanie postanowiłam zrobić inny dodatek znaleziony w
sierotka maRysia w kuchniczasach Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Była owa Pani wyemancypowana jak na ówczesne czasy. Propagowała niezależność kobiet. Przede wszystkim wydawała niesamowite książki z poradami, jak prowadzić gospodarstwo domowe, z przepisami na przetwory, obiady, desery. Nietuzinkowa Dama :) Przejrzałam bardzo dokładnie oryginalny przepis z książki " Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast " wydanej w 1866 roku. (Po próbach i błędach zaufałam(...)papierem do gorącego oleju. Papier należy zdjąć zaraz po włożeniu pączków do oleju uważając aby się nie poparzyć). Optymalna temperatura to 175 stopni C. Za gorący olej za szybko usmaży nam pączki- w środku zostaną surowe, a olej za mało rozgrzany spowoduje, że pączki będą go chłonęły podczas smażenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub jeszcze ciepłe polukrować. Lukier
Piekarz-Kucharz-GarkotłukNie odchudzam się na siłę, jem zróżnicowanie – raz lekko i zdrowo, a raz grzeszę po całości. Czasami tylko jęknę przed szafą wciskając na tyłek jeansy i
Karo in the KitchenMusaka z indykiem 500 g piersi indyka 2 ząbki czosnku 0,5 pora (150 g) 1 bakłażan 1 papryka 1 kg ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów
Pij soki wyciskaneTak chodziły za mną kurki z ryżem aż się wreszcie doczekałam pierwszych zbiorów. Mąż się wybrał na chwilę i trochę uzbierał. Szału nie ma, dość że
Dieta moja pasjaNieodmiennie co roku o tej porze taszczę do domu siatki pełne sezonowych cudowności. Młode warzywa, zielenina, owoce... Uwielbiam po prostu. Młoda marchew należy do tych warzyw
Codzienna kuchnia niecodziennazrobić, by wspomóc trochę jej leczenie i jednocześnie przyrządzić jej coś tak pysznego, by od razu poczuła się lepiej. Dodatkowo, tego dnia miałam dużo na głowie i potrzebowałam przepisu szybkiego, najlepiej łatwego do odgrzania i idealnie rozgrzewającego. W głowie kotłowało mi się milion pomysłów, lecz nagle nadeszło oświecenie. Zupa! Czemu nie pomyślałam o tym od początku? Nie mam pojęcia. Pewnie(...)wykonania, który kompletnie zmienia smak podstawowego przepisu lub dodaje do niego tę tajemniczą nutkę. Bardzo podobnie było z przepisem na pasta alla puttanesca, który, zaintrygowana, przyrządziłam kiedyś na obiad, oczywiście, nie próbując tak zwanego oryginału. Kilka miesięcy później zamówiłam pastę o tej samej nazwie w restauracji, chcąc porównać ją z moją. Sama nie wiem, czy byłam zawiedziona czy raczej
Gotowanie to kochanie