Zupa z czerwonej soczewicy 193kompotem, a jak za oknem plucha i zimno to mi się nie chce. Podejrzewam, że to dlatego, że bohaterowie książek i ich losy są ważniejsi niż jakiś tam obiad. Może też dlatego, że gotuję albo w domu, albo dla innych praktycznie non stop. Podczas takiej właśnie niemocy lubię robić gęste i pożywne zupy. Pachnące, rozgrzewające i banalnie proste. Inspiracją(...)indyjski dal – zupa z czerwonej soczewicy. Pokombinowałam, dodałam trochę od siebie i jest. Najlepsza i najszybsza zupa na wielki głód i chłód. Totalnie wegańska i bezglutenowa i piekielnie szybka. Potrzebujemy: 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 500 g czerwonej soczewicy 1 dużą cebulę drobno pokrojoną 4 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki przyprawy ras el hanout
ladykitchen
Studyjny wyjazd do fabryki Lubelli 253dzisiejszych czasach tak właśnie wygląda młyn ? Szczerze powiedziawszy byłam tym nieco zaskoczona... Myślałam, że zobaczę pomieszczenia pełne białego pyłu, a tam wszystko sterylne, a mąkę mogliśmy oglądać tylko przez szybkę :-). Młyn jest w pełni zautomatyzowany i połączony z linią produkcyjną. Po drodze jest też oczywiście kilka etapów systemu kontroli procesu produkcji, aby dostarczyć konsumentowi produkt o najwyższej jakości. Następnie zwiedzaliśmy(...)wysuszeniu w specjalistycznej suszarni trafia do pakowalni, a następnie do magazynu. Wszystkim sterują komputery, człowiek tylko nadzoruje ich pracę. Po zwiedzaniu fabryki zostaliśmy ugoszczeni pysznym i bardzo urozmaiconym obiadem (część dań oczywiście z makaronem w roli głównej) w znanej lubelskiej restauracji Grodzka 15, która znajduje się na Starym Mieście. Nieco zmęczeni po całym dniu pełnym wrażeń wsiadaliśmy
Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy 251udekorowanych na różne sposoby; szczególnie prawie pięcioletni bratanek C. miał przy tym ogromną frajdę (choć większość swoich małych dzieł od razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko(...)wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy jacyś tacy radośni... Choć nadal ciężko mi uwierzyć, że Wigilia już pojutrze. Ten czas płynie tak szybko... Chyba się starzeję.Zrobiłam też, na wyraźne życzenie C., pierniczki nie do dekoracji, a do jedzenia. Z nadzieniem z powideł śliwkowych - tak mu zasmakowały, tak je wszystkim wychwalał
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem 175Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem, to przepis który powstał u nas w domu z potrzeby upieczenia
Kuchnia na wzgórzu
Potrawka z piersi indyka, cukinii, kukurydzy i pomidorów 213Zima zbliża się wielkimi krokami. Na zewnątrz coraz chłodniej, za oknem coraz ciemniej. Rozpoczyna się również czas zakupów i gromadzenia zapasów na zimę. Podróże do pracy
Moja Mama Gotuje
Dyniowe risotto z kurczakiem i pieczarkami 227Jesień to... sezon na dynię! A jest to warzywo jedne z najbardziej uniwersalnych - przygotujesz z niej babeczki, pierogi, placuszki, zupę, risotto i wiele, wiele innych wspaniałych
Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Prosty przepis na dobrą pizzę 253PROSTY PRZEPIS NA DOBRĄ PIZZĘ Pizza nie od dziś stanowi jedno z ulubionych dań milionów ludzi na wszystkich kontynentach. Jej korzenie sięgają XVIII-wiecznych Włoch
Aromatyczne Podróże
Kotlety z jaj i grzybów 338Sezon grzybowy w pełni, choć w moich lasach grzybów jak na lekarstwo. Garść kurek jednak znalazłam i tutaj znalazły swoje zastosowanie, właśnie w kotletach. Kotlety są
Moje Małe Czarowanie
Zupa porowo-grzybowa z quinoą 204Wbrew pozorom uwielbiam proste przepisy, do przygotowania tej zupy użyłam kilku składników. Główne to por, podgrzybki, quinoa i wywar z kości, który gotuję raz na jakiś
Quinoa Raz!
Spaghetti ala bolognese z fasolką szparagową 203Jako miłośnik makaronów dziele się dzisiaj z Wami moim kolejnym spaghetti w nietuzinkowej odsłonie. Mieliście już okazję kosztować tego dania z fasolką szparagową? Mam nadzieję, że
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Colesław z młodej kapusty. 207Kocham młodą kapustę! Mięciutka, chrupiąca, pyszna!!! Znacie pewnie już przepis na moją młodą kapustę z koperkiem i śmietaną oraz na tradycyjne
Rozpustne gotowanie
Shawarma / shoarma drobiowa 489Kiedy koleżanka przyjechała z pielgrzymki do Izraela przywiozła mi zestaw różnych przypraw, jedną z nich był mix for shawarma. Shawarma / shoarma najbardziej kojarzy mi się z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem 237Moje dziecię skończyło wczoraj 6 tygodni. 43 dni kompletnej rewolucji, braku ochoty i czasu do stania przy kuchni (w ostatnim czasie zdecydowanie PanMąż gotuje ;)) i zadziwienia
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Knedel czeski z sosem z leśnych grzybów 267Kilka godzin w lesie, zmęczone nogi, plecy, wystawienie się na żer dla komarów - efekt - uzbierany koszyk grzybów.. czy warto było?... pewnie dla takich dań jakie
Bernika - moj kulinarny pamietnik
PSTRĄG TĘCZOWY NA PARZE Z BROKUŁAMI! OBIAD FIT! 258TERAZ CZAS NA GOTOWANIE NA PARZE! ZDROWE, SMACZNE NISKOKALORYCZNE! NA DESCE LĄDUJĘ PSTRĄG TĘCZOWY! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - filet z pstrąga tęczowego - brokuł - kiełki lucerny - sok z
SMYKWKUCHNI
Mielone zraziki 312Jeśli znudziły Wam się już tradycyjne mielone albo macie ochotę na zrazy, to ten przepis jest dla Was;) Siostra zdradziła mi kiedyś jak można zrobić pyszne
Z miłości do słodkości