Sałatka nicejska 355rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, pamiętając przy tym o dość ścisłej zasadzie czasu obróbki – nie więcej niż 1,5 minuty na stronę. Dłuższy czas spowoduje, że mięso szybko stanie się suche. Nie należy się też negatywnie sugerować tym, że tak usmażone mięso będzie miało w środku dość ciemny czerwono-szary kolor, który mógłby zostać zinterpretowany(...)będzie typowo „po francusku”. W razie czego złagodzimy w ten sposób również zbyt mocne smaki samej sałatki, a całość może okazać się całkiem sycącym daniem zdolnym zastąpić nawet obiad. Poza tym jednak jest zdrowym i lekkim daniem na każdą porę roku, a ponieważ może bardzo atrakcyjnie wyglądać, nada się także na poczęstunek dla gości, również na nieco donośniejsze okazje
Kulinarna Pokusa
Zupa wiśniowa 201prośbę moich wnuczek chętnie gotuję to, co im smakuje. Z radością spełniam ich życzenia i cieszę się kiedy widzę, że obiad u babci był smakowity. Dzisiejszą zupę zrobiłam z dwóch powodów, po pierwsze było bardzo ciepło, więc zimna zupa była najlepszą, jaką można podać w taką pogodę, a po drugie to min. właśnie ta zupa należy do ulubionych przez(...)były miękkie. Zmiksowałam blenderem. Garnek ponownie wstawiłam na gaz do zagotowania. Do garnuszka wsypałam mąkę ziemniaczaną, wlałam wodę i wymieszałam. Na gotujący się wywar wlałam wodę z mąką i szybko wymieszałam. Całość delikatnie się zagęściła. Zestawiłam do wystudzenia. Ugotowałam makaron (malutkie muszelki). Do miseczki wsypałam makaron wlałam zupę i udekorowałam kleksami ze śmietany. Oczywiście, że można bez śmietany
Kuchnia u Krysi
Tarta z kremem pistacjowym ze śliwkami (Crostata di prugne con crema ai pistacchi) 186Tarta na kruchym cieście z maślanym, słodkim kremem pistacjowym i śliwkami, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia rozpływająca si ę w ustach. Idealny deser do podania po rodzinnym obiedzie, słodki dodatek do kawy. Smacznego! **** La torta di pasta frolla con ripieno di crema ai pistacchi è una vera delizia per il palato. La crostata è ideale da servire(...)uova 300 g di prugne PRZYGOTOWANIE W mikserze miksujemy mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Dodajemy cukier, szczyptę soli, 1 jajko i 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto. Formę do tarty o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyrobione kruche ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm. Dokładnie wylepiamy formę
La grande e la piccola cuoca
Ryżowe racuszki 183racuszki, to ten przepis jest dla Was. Smaczne, na bazie ryżu z jabłkiem. Można zrobić na weekendowe śniadanie, na kolację albo na deser. Szybko się robi i szybko znikają z talerza Składniki: 100 g ryżu 250 ml mleka 2 łyżki masła 1 duże lub 2 średnie jabłka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml śmietany lub jogurtu(...)Najbardziej smakują podane jeszcze ciepłe z różnymi ulubionymi dodatkami, z dżemem, śmietaną lub jogurtem Usmażyłam racuszki na życzenie moich wnuczek. Dla nich to było uzupełnienie do obiadu. Bardzo im smakowały. Jeśli zdecydujecie się zrobić te racuszki, życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysi
Omlet biszkoptowy z gruszkami i cynamonem 190Omlet puszysty i pyszny. Bez mąki tylko same jajka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po żółtku nie przerywając ubijania, ale ubijać już
Kuchnia Pokoleń
Warzywna zupa meksykańska 157Warzywna zupa meksykańska jest pełna smaków, delikatnie ostra i bardzo wyrazista! Zróbcie ją w weekend i cieszcie się smakiem w ciągu tygodnia. Uwielbiam meksykańskie dania, czerwoną
rabarbarowo
Tarta z cukinią i kurczakiem 196No i już kilka dni temu przywitał nas listopad, także dziś nadszedł czas na propozycję obiadową - tartę z cukinią i kurczakiem. Co prawda powinniśmy zagospodarować troszeczkę
psgotujemy
Tarta z cukinią, brokułami i sezamem 243Składniki: Na ciasto: 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody 250 g mąki pszennej+ do posypania blatu 125 g miękkiego masła+do wysmarowania formy
Moja smaczna kuchnia
Placuszki ziemniaczano - cukiniowe 300Witam Was po miesięcznej rozłące! i serdecznie za nią przepraszam wszystkich, którzy zaglądali na mojego bloga w poszukiwaniu nowych przepisów :) Dzisiaj propozycja "oszczędnej gospodyni". Wykorzystam w niej pozostałe po obiedzie ziemniaki, które zazwyczaj następnego dnia odsmażam na patelni, robię kopytka (jeśli jest ich odpowiednio dużo) lub wyrzucam, gdy jest ich mało by cokolwiek z nimi zrobić. Składniki: 3 ugotowane(...)dodajemy 3- 5 łyżek stołowych mąki. Smażymy na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni, pamiętajcie, by odsączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Danie to jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu:) W tego typu potrawach największą trudność mi sprawia solenie, dlatego warto w trakcie przygotowywania masy, próbować ją. Gotowe placuszki możemy jeść zarówno same, ja i z dodatkami
Taste Of My Day
Moja ulubiona lazania 308Na moim facebookowym profilu obiecałam przepis na odmienioną lazanię. Miał być w weekend, a że ten nieubłaganie zbliża się już ku końcowi, postanowiłam wreszcie słowa dotrzymać
Ratunku obiad
Szaszłyki owocowe z orzeźwiającym serkiem i ciastkami belVita 180zjedzenie śniadania, a wypicie kawy na pusty żołądek nie jest żadnym rozwiązaniem. Bywa i tak, że budzisz się zaspany do pracy i błagasz swoja ukochaną połówkę, aby coś Ci szybko przygotowała i zapakowała do pudełka, na wynos, kiedy Ty w biegu szukasz skarpetek do pary. Jaki jest na to sposób? Wystarczy wieczorem, dzień wcześniej przygotować zbilansowane śniadanie i zapakować(...)rano do jedzenia i wychodził do pracy. A jak się go pytałam popołudniu co jadł to, że albo coś kupił po drodze, albo że był na stołówce i że obiad nie był tak dobry jak w domu. Każde śniadanie powinno być zbilansowane, czyli powinny się w nim znaleźć zarówno węglowodany (złożone, których dobrym źródłem są produkty zbożowe), tłuszcze
Pora coś zjeść
Wina czerwone dla początkujących 144Wina czerwone to te, które powstają z czerwonych winogron. To właśnie to decyduje o ich kolorze. Ich wachlarz barw jest natomiast bardzo szeroki – od jasnego, praktycznie
Kuchcik gotuje
KLASYCZNA PIECZEŃ RZYMSKA 164Wczoraj nie miałam pomysłu na obiad. Znudziły nam się kotlety i mięso w sosie. Zastanawiałam się czym mogłabym zaskoczyć męża. Przygotowałam więc pieczeń rzymską z dodatkiem płatków suszonych pomidorów i płatków papryki. Bałam się, że przez to pieczeń wyjdzie twarda ale się myliłam. Mięso było wilgotne, delikatne i pyszne. Danie to jest proste ponieważ wkładamy wszystkie składniki do miski, ugniatamy(...)piekarniku ok 45-50 minut w 180 st C. Pieczeń możemy podawać na ciepło z sosem, z koperkiem lub na zimno do kanapek. U nas jednak zazwyczaj pieczeń zjadamy szybko i na kanapki nie starcza. Do pieczeni możemy wsadzić również ugotowane jajko na twardo
Kuchnia w oparach
Omlet na słodko z owocami 177To jest moje naj naj … śniadanie. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z solą ubić na sztywną pianę. Dodawać po żółtku, ale mieszać już bardzo
Kuchnia Pokoleń