anglosaskiej popularny posiłek jadany wczesnym popołudniem w gronie rodziny i przyjaciół. Jako, że oferta posiłków bywa bogata, ten wczesny obiad trwa często kilka godzin:)Tak też było na otwarciu. Można było spróbować świetnej kuchni Mirosława Jabłońskiego.Serwowano pescaccio z łososia i pstrąga na chrupiącej rukoli w kroplach balsamico, wędzoną gęsinę z żurawiną czy kaczkę pieczoną w jabłkach z sosem
Proste Potrawyzarówno na śniadanie, jak i podwieczorek czy też kolację. Sprawdzi się również jako dodatek na obiad – połączona z makaronem świderki tworzy danie niezwykle sycące. Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * ulubione sałaty , u mnie: radicchio , frisee i escarole – ok. 150 g * upieczony łosoś – 100 g * czarne oliwki – 50 g * świeża żurawina – ok. 100 g * oliwa
Ostra na SłodkoDRIED TOMATOES RISOTTO Uwielbiam kuchnię włoską! Dzisiaj kolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż to risotto można jeść samo lub jako dodatek do dania. Ja miałam ochotę na rybę stąd też grillowany łosoś Tak jak pisałam przed chwilą to danie nie wymaga dużej ilości składników, ale trzeba mu poświęcić chwilę
Martyna CooksBudowa tego warzywa zainspirowała mnie to zrobienia tego dania :) Por nadziewany łososiem (cannelloni ) SKŁADNIKI: 2 pory łosoś świeży ser typu greckiego groszek zielony ( mogą być kapary
MarciochaKucharzyZdrowsza a jak dla mnie nawet smaczniejsza wersja mielonego:) Kotlet z łososia i szpinaku z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI: 350g surowego łososia świeży szpinak 3 jajka fasolka
MarciochaKucharzypoczątek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym łososiem to prawdziwa bomba witaminowa. Całość dopełnia mieszanka ryżu basmati z ryżem dzikim i odrobiną klarowanego masła. Składniki 500g filetów z łososia Pęczek zielonych szparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście) 200g
Kulinarne InspiracjeJakiś czas temu wraz z Najukochańszym wybraliśmy się po raz pierwszy do słynnego Manekina, który niespełna przed rokiem otworzył filię swojej restauracji również w Warszawie. Opinii
Taste Of My Daysię całkiem gratis, jako dodatek "na spróbowanie" właśnie do Yokisoby, którą niezmiennie i jednostajnie zamawiałam na obiad w zaprzyjaźnionej knajpce wietnamskiej. Pamiętam niechęć i jakąś dozę lęku, kiedy patrzyłam na talerzyk z ryżowymi rolkami w glonach i różowy pasek łososia, boleśnie surowy, reprezentujący saszimi. Przemogłam się i zjadłam, wbrew wcześniejszej odrazie, chyba tylko dlatego, żeby nie sprawić przykrości
Kuchnia PrezydentowejDzisiaj proste, szybkie i kolorowe danie z łososiem. Chrupkości dodały migdały, ale warzywa też nie smażyły się długo więc pozostały jędrne. Całość konkretnie doprawiona, z makaronem i sałatą była pysznym obiadem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajadamy byle co i byle jak, o co to to nie. Obiad szybki, ale za to smaczny i zdrowy. Najważniejsze jednak dla mnie to fakt, że moja Latorośl, która kiedyś płakała na widok 'różowej rybki', dziś zajada się nią aż miło. Łosoś w curry składniki: 400 g surowego łososia 150 g zielonej fasolki szparagowej 1 duży pomidor 1 cebula
Przysmaki Karolkiobiad powstał jako wypadkowa kilku inspiracji i faktu, że udało mi się kupić świeżutkie kurki. Kombinacja wyszła przepyszna- idealnie ze sobą współgrające faktury, aromaty i smaki. Przy okazji jest bardzo lekka- w sam raz na letnie popołudnie. Zaczęło się od kurek, kupionych na straganie na wrocławskim Psim Polu. Były świeże, pachniały lasem, nawet gdzieniegdzie zaplątało się pomiędzy nimi trochę igliwia(...)wychodziło na to, że dziś na obiad jest "Fisch mit Tomaten". A jedliśmy naprawdę super dania- szczytem były świeżutkie małże w spaghetti con le cozze, poezja! Nie mam zdjęć potraw z hotelowej restauracji, jest kilka zdjęć z samej Ischii i blogowy wpis o tamtejszym ogrodzie La Mortella . No i oczywiście dzisiejsza inspiracja. GRILLOWANY ŁOSOŚ Z KURKAMI I RUKOLĄ NA CHLEBIE
les mirabellesłyżka masła Przygotowanie: Umytą rybę lekko solimy i obsypujemy pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinkę lub dwie. Następnie układamy ją w małym naczyniu żaroodpornym na plasterku cytryny. Posypujemy łososia koprem i przykrywamy drugim plasterkiem cytryny. Na koniec obkładamy masłem: Pieczemy pod przykryciem (ja używam w tym celu foli aluminiowej) przez ok. 20 min w temperaturze 170-180 stopni wykorzystując(...)termoobiegiem. Tak przyrządzoną rybkę serwuję dziecku z różnymi dodatkami, np. puree ziemniaczano - pietruszkowym ze szpinakiem. Dziś były to leniwe Babci Hani z miksowanymi, gotowanymi warzywami (marchew, pietruszka, kalarepa). Dzisiejszy obiad Maksia w pełnej okazałości Smacznego
Kuchnia po mojemuWychwalony przez osobistego, najlepszego krytyka nosi miano obiadu idealnego. Tak naprawdę każdy może odjąć/dodać coś od siebie, a i tak danie smakuje wyśmienicie. Wersję robię przeróżne - w połączeniu z łososiem jest równie wyborne. Potrzebujemy makaron (ja używam pełnoziarnistego 250g), filet z piersi z kurczaka (500g), słoik pomidorów suszonych, jogurt naturalny (mały), serek puszysty śmietankowy, przyprawy (pieprz, sól, gałka
Gotuj z NatkąŚwiąteczna Ryba w innej odsłonie:) SKŁADNIKI: 12 krewetek Tiger filet z ryby (dorsza, mintaja, łososia) 250 g sera mascarpone 1 jajko pietruszka zielona kilka
MarciochaKucharzySZYBKO, SMACZNIE I KOLOROWO! składniki: - 4 GARŚCIE SAŁAT (rukola, masłowa, roszponka) - 6 RZODKIEWEK - 4 PLASTRY ŁOSOSIA - 2 KROMKI CHLEBA NA ZAKWASIE - OLIWA Z OLIWEK - ULUBIONE ZIOŁA
SMYKWKUCHNI