Jeden z tych obiadów na szybko. Na usmażenie dwóch steków, naszykowanie sałaty i szparagów nie potrzebujecie więcej niż 20 minut. Wróciliśmy z rowerów. Zmęczeni. To była najszybsza obiadowa opcja. I najsmaczniejsza! Steki oczyśćcie, osuszcie mięso papierowym ręcznikiem, posmarujcie je oliwą wymieszaną z sosem sojowym, mocno popieprzcie(...)stron. Szparagi trzeba umyć i odciąć ich zdrewniałe końce. Łodyżki szparagów pokroić na 3-4cm fragmenty. Sałata lodowa jest zrobiona ultraszybko- wystarczy przekroić główkę na pół. Dla dwóch osób starczy jedna połowa, podzielona dodatkowo na ćwiartki. Rozkładamy ja na talerzach. Sos miętowy to sos używany przez anglików do jagnięciny, ale i w tym połączeniu sprawdził się znakomicie. Można
Karo in the KitchenMięso i zmiemniaki to nie tylko ulubione składniki obiadu Polaków, ale najprawdopodobniej 90% mieszkańców świata zachodniego. Różnica pomiedzy krajami zachodnimi a Polską jest taka, że większość konsumowanego w Polsce mięsa to wieprzowina. W Polsce nie ma tradycji chowu bydła. Na pewno nie takiego, które pozwoliłoby na masowe uzyskanie wołowiny wysokiej jakości. „Dobra(...)wołowina jest więc luksusem. Wiem jednak, że zainteresowanie nią rośnie a portfele, co niektórych Polaków są coraz grubsze więc miejmy nadzieję, że wkrótce będzie ona bardziej dostępna również dla przeciętnej osoby. Na wszelki wypadek już dziś napiszę o stekach. Steki są nieodłączną częścią kultury kulinarnej USA. Mój pierwszy kontakt ze stekiem miał miejsce tutaj. Rodzajów steków są dziesiątki
Jem więc JestemWarto zwrócić uwagę czy model, który zamierzamy kupić ma wbudowany timer, który po ustawionym czasie gotowania przełączy wolnowar w tryb podtrzymywania temperatury. Wolnowary manualne będą natomiast bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób, które pracują w domu lub mają małe dzieci i brak im czasu na przygotowywanie posiłków, ale będą pamiętać, aby wyłączyć urządzenie. ● Rodzaj misy – najczęściej stosowane są misy kamionkowe(...)idealny do zup i gulaszy, ale jednak zbyt mały jeśli chcemy przygotować większe kawałki mięsa w całości (takie jak np. 2 kilogramowa karkówka do obiadu i kanapek), powidła lub świąteczny bigos dla całej rodziny. Dokupiliśmy więc drugi, sterowany elektronicznie wolnowar Crock-Pot ® 5,7l z możliwością ustawienia czasu gotowania w przedziale od 30 minut do 20 godzin, który
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataewoluowała, zmieniała się pod wpływem dostępności produktów, panujących mód i fascynacji (zachłyśnięcie się kuchnią włoską, obserwowane mniej więcej w czasach Sarmatów, czyli od połowy XVI wieku, czy też umiłowanie dla kuchni francuskiej obserwowane w latach późniejszych). Istotny jest fakt, iż od zawsze była to w większości kuchnia domowa – w domu przygotowywano i spożywano posiłki. Często jedzono głównie to, co wyprodukowano(...)mięsne, a także potrawy mączne: pierogi, naleśniki, knedle. Głównym dodatkiem do obiadu jest ciągle tradycyjny ziemniak oraz niewielki dodatek warzyw pod postacią surówek. Zauważyć można również pewne różnice w rozumieniu współczesnej kuchni polskiej. Zależą one przede wszystkim od wieku. Osoby starsze częściej trzymają się kuchni swojego dzieciństwa, natomiast osoby młodsze zauważają pewne, powolne zmiany jakie zachodzą w kuchni współczesnej
365 dni dookoła kuchniPolędwiczki wieprzowe w sosie własnym wraz z dodatkiem sosu sojowego oraz słodkiej śmietany to pomysł na proste i bardzo smaczne danie mięsne :) Polędwiczki przygotowane w poniższy
UgotowaćCukinia to jedno z moich ulubionych warzyw - zarówno jako dodatek, jak i w roli głównej. Uwielbiam ją faszerowaną na różne sposoby - dzisiaj wersja z pieczarkami i
Moje Kuchenne RewelacjeKluski śląskie na różowo to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych dodatków do mięsa. Już jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na tradycyjne kluski śląskie . Dzisiaj zachęcam do
UgotowaćDostałam ostatnio od Mamy sporą ilość fasolki, do tego przyszły wygrane w konkursie Barilla 4 pudła makaronów, więc postanowiłam jakoś to razem połączyć. Jeśli nie
Kuchnia w czekoladzieJeżeli nie macie czasu na długie gotowanie, to zachęcam do przygotowania zapiekanych udek z kurczaka. Wystarczy udka podsmażyć na patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego
UgotowaćSchab po prowansalsku to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych schabowych. Duszone mięso w winnej zalewie wraz z dodatkiem pieczarek oraz cebuli - świetne połączenie składników :) Jeżeli lubicie eksperymentować
Ugotowaćmojprzepisna.pl | Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Kolejna propozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego
moj przepis naOstatnio jest tak gorąco, że nie mam siły jakoś nic robić. Z pracy wracam po 21 i co wtedy ze sobą zrobić??? A co najważniejsze co
sierotka maRysia w kuchniBardzo lubię zapiekanki, ze względu na to, że można tam umieścić dowolne składniki. Także można szaleć do woli!:) Ta jest idealnym połączeniem ostrego farszu ryżowego, delikatnego
Czerwona PorzeczkaOstatnio mam problem z jedzeniem mięsa, nie idzie mi w ogóle. Za to warzywa mogę jeść na potęgę ;D Pieczone cukinie z dipem z sera feta
Czerwona Porzeczkamożemy kupić bardzo dobrej jakości blender personalny (np. Blend-Active z dwoma bidonami). wolnowary – ich cena waha się od 250 do około 650 pln. Sprawdzają się jako prezent dla osób, które nie mają czasu na gotowanie, a chciałyby zjeść zdrowy i ciepły domowy posiłek po powrocie z pracy. Od ponad czterech lat używam wolnowarów firmy Crock-Pot i w mojej(...)włóż wszystkie składniki - włącz wolnowar - idź do pracy, na spacer, do fryzjera albo rób to na co masz ochotę - po skończeniu swoich zajęć nałóż sobie na talerz gorący obiad lub kolację z wolnowaru. Ogromna oszczędność czasu i pracy i wspaniały smak potraw gwarantowany. Zresztą jak sami widzicie, na blogu jest nawet specjalna zakładka zatytułowana wolnowar ekspresy do kawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata