napój - 7060 przepisów (strona:5/471)

Orzeźwiający Napój z Arbuza 152

Witam serdecznie Propozycja na pyszny i orzeźwiający napój z arbuza, polecam wypróbować przepis bo jest naprawdę smaczny i orzeźwiający. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra napoju około 1 kg oczyszczonego z nasion arbuza sok wyciśnięty z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z jednej limonki lub cytryny kostki lodu Link do filmu z przygotowania: Orzeźwiający napój z arbuza https://www.youtube.com/watch?v=aU2X2H1kcYQ Przygotowanie: Arbuza kroję na mniejsze kawałki i oczyszczam z nasion, oczyszczonego wkładam do pojemnika w którym przygotuję napój. Z pomarańczy wyciskam sok i dodaję do arbuza w pojemniku. Z limonki (lub cytryny) wyciskam sok i dodaję do arbuza. Teraz całość miksuję (rozdrabniam) dokładnie blenderem. Napój przelewam do szklanek i dodaję po kilka

Uwaga Babcia Gotuje
NAPÓJ NA UPAŁY Z KASZĄ JECZMIENNĄ 185

napój na bazie kaszy jęczmiennej ręka do góry ! Ja miałam tę okazję i Was także zapraszam do degustacji.Przyznacie mi rację że już sam tytuł zastanawia co to za napój. Otóż przepis na tę orzeźwiającą lemoniadkę został przywieziony przez mojego wujka z jednej z zagranicznych podróży.Dość sceptycznie do niego podchodziłam ( do przepisu) dopóki nie miałam okazji wypróbować. Przyznam(...)szczerze że smak mnie bardzo zaskoczył, oczywiście wielki pozytyw. Prze3pis zmodyfikowałam pod własne kubki smakowe i teraz mam napój taki jakiego szukałam.Świetnie orzeźwia na długo,jeśli i Wyszukacie takiego ochłodzenia, zapraszam do wypróbowania przepisu. Tym bardziej że napój jest bardzo zdrowy.   * Kasza jęczmienna perłowa - to nic innego jak pocięty na kawałki pęczak, który potem zostaje wypolerowany

Z Majeczką w kuchni
Ekologiczna żywność dla dzieci :) 146

inne posiłki zamknięte w praktycznych słoiczkach.  RECENZJA BĘDZIE DOSTĘPNA TUTAJ NAPÓJ Z PUREE Z JABŁKA, ŚLIWKI I BURAKA woda * jabłko (26%) * śliwka (13%) * fruktoza * burak (4%) Napój faktycznie ma w środku puree, gdyż czuć to bardzo dobrze w konsystencji, która jest nieco gęstsza od normalnych płynów. Ciekawym dodatkiem jest burak. Co prawda nie ma go tu wiele(...)czuć go, ale mimo to miło spotkać warzywo w owocowym soku. W smaku przeważa smak jabłka i śliwki. Napój jest dobry, ale zdecydowanie za słodki. Mówiąc inaczej, jest przesłodzony, i to bardzo. W buteleczce o pojemności 190 ml znajduje się aż 25 g cukru :( Bardzo dużo. Zrezygnowałabym z fruktozy, która widnieje w składzie, w końcu owoce dają już sporą

Zdrowie na języku :P
Warsztaty kulinarne z Inką i szefem kuchni Sebastianem Olma 170

GOTOWE! Kulinarne NowInki – PRZEPIS KAWOWY NR 3 Wielkość porcji oraz waga użytych składników w większości przepisów zależą od indywidualnych preferencji przygotowującego napój. Kawa Inka z mlekiem sojowym i śmietanką, podana z kawiorem z budyniu waniliowego Składniki:   / porcja na 350 ml ·          mleko sojowe(...)GOTOWE!     zdjęcie fotografa     Kulinarne NowInki – PRZEPIS KAWOWY NR 4 Wielkość porcji oraz waga użytych składników w większości przepisów zależą od indywidualnych preferencji przygotowującego napój. Kawa Inka z kruszonką z pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana owocami physalis   zdjęcie fotografa Składniki / porcja na 350 ml: ·          pistacje

SMYKWKUCHNI
Orzeźwiający napój samo zdrowie 368

mieszam owoce z warzywami, aby zmniejszyć ilość cukrów. Poza tym warzywa wcale nie mniej od owoców zawierają mnóstwo witamin i warzyw. Więc jeśli ma być baaardzo zdrowo to wolę napój owocowo warzywny. Orzeźwiający napój Składniki: 1 szklanka, ok 250 ml 1 duże zielone jabłko 3 gałązki wyrośniętej naci pietruszki 2 kiście naciowego selera 2 łyżki soku z limonki(...)lodu Przepuść jabłko, ogórek, kiście selera i pietruszkę przez sokowirówkę. Dodaj wodę, sok z limonki, miód lub słodzik i zamieszaj. Na koniec dodaj kostki lodu. Smacznego. The post Orzeźwiający napój samo zdrowie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
JAK RADZIĆ SOBIE Z UPAŁAMI W MIEŚCIE? 233

też od czasu do czasu wypić jakiś napój izotoniczny, uzupełniający te braki. 2 litry wody to minimalne minimum, które należy zapewniać na co dzień.     Słodkie napoje zaś nie tylko powodują, że chce nam się bardziej pić, to do tego nie wnoszą niczego pozytywnego. Efekt ochłodzenia jest chwilowy, po nim następuje zwiększone pragnienie, a napoje typu Pepsi(...)się czy opinać, bo może grozić to otarciami, a tym samym blokuje też swobodne uwalnianie potu, które głównym fizjologicznym zadaniem jest ochładzanie, zaraz po wydalaniu. Do ochłody polecam: - orzeźwiający napój z białego wina - kawę mrożoną z sorbetem jagodowym (vege) - koktajl czereśniowy z melisą - koktajl kokosowo-truskawkowy - herbata mrożona z mango - vegan mango lassi z wodą różaną - tęczowe egzotyczne galaretki

W kuchni Karmel-itki
"Noc Kupały" - poncz pokrzywowy z granatem, płatkami róży i nutą lubczyku 159

róży osładza tę nieco cierpką formę i nadaje jej subtelności. (Przy okazji ma także mnóstwo witaminy C!) Taki start na rozpoczynające się lato w postaci dobrze zmrożonego, pobudzającego zmysły napoju nie może Was ominąć. :) (podaję przepis na pojedynczy napój dla wybranka :) ) 1 torebka ziela pokrzywy w formie herbaty Posti pół łyżeczki suszonego lubczyku  syrop z płatków róży(...)Łodyżki lubczyku wcześniej zamrażamy, posłużą nam za dodatkowe "kostki lodu" i oddadzą w ten sposób swój smak. :) Do tych zwykłych dodajemy po liściu mięty. Gdy wrzucimy je do gotowego napoju będą stopniowo uwalniały orzeźwiający, ale nienachalny aromat. Herbatę z pokrzywy i suszony lubczyk wrzucamy do szklanki i zalewamy wrzątkiem w 2/3 wysokości naczynia. Zaparzamy według przepisu na opakowaniu herbaty

Kuchenna Kontrrewolucya
Bicerin – Napój Czekoladowo – Kawowy 183

napój pochodzący z Turynu składający się z kawy espresso, czekolady i śmietanki. Składniki nakładane warstwowo począwszy od espresso na dnie, kończąc na śmietance na wierzchu powinny zostać niewymieszane. Napój jest przepyszny. Mała odskocznia od tradycyjnego espresso, latte, mocha… Bardzo Wam polecam. Składniki: kubek gorącej czekolady do picia mocne espresso cukier do smaku śmietanka kremówka Gorącą czekoladę przygotowujemy(...)według przepisu. Przygotowujemy espresso. Przygotowujemy dwie szklanki, pucharki itp. 1/3 szklanki napełniamy espresso, słodzimy, mieszamy. Kolejną 1/3 szklanki napełniamy gorącą czekoladą. Ubijamy śmietanę i wykładamy na wierzch napoju kawowo-czekoladowego. Posypujemy odrobiną czekolady w proszku i gotowe. The post Bicerin – Napój Czekoladowo – Kawowy appeared first on Made

Made By Mom And Son
Orzeźwiający napój żurawinowo-nektarynkowy (na letnie dni) 179

domowe orzeźwiające napoje . Dziś polecam Wam wersję żurawinowo-nektarynkową. Idealnie orzeźwia. Napój jest lekko kwaśny i pełen witamin. Po prostu pyszny. Polecam Wam na te upały domowy orzeźwiający napój żurawinowo-nektrynkowo. Składniki: 1 nektarynka 3 łyżki syropu z żurawiny – u mnie Nasze Domowe 1/2 limonki 1/2 szklanki wody mineralnej opcjonalnie listki mięty Przygotowanie: Osobiście wcześniej zawsze schładzam(...)szklankę / pucharek, w której podam napój (kilka minut w zamrażalniku wystarczy). Do misy blendera przekładamy pokrojoną nektarynkę (bez skórki i pestki), dolewamy sok żurawinowy, wyciskamy sok z połowy limonki i wszystko dokładni miksujemy. Następnie dolewamy wodę, znów miksujemy (krótko). Przelewamy do pucharka lub szklanki i od razu podajemy (najlepiej z rurką i kilkoma listkami świeżej mięty). Jeśli

Słodkie okruszki
Inco-Cola czyli kawa z drożdżami 167

klonowymi i drożdżom napój dostarcza nam licznych zdrowotnych korzyści w postaci wielu witamin i minerałów,   miód natomiast ma działanie min. bakteriobójcze i prozdrowotne.   Na 250 ml napoju potrzebujemy: 1 duża łyżeczka kawy Inka klasyczna drożdże piekarskie wielkości małego orzecha włoskiego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki syropu klonowego plasterek imbiru wielkości złotówki Kawę Inkę(...)czasu aż napój trochę przestygnie, jednak jego temperatura nie może być wyższa niż 40 stopni, gdyż wysoka temperatura zabije nam właściwości miodu i drożdży. Tak więc do przestudzonego napoju dodajemy miód, drożdże i syrop klonowy, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować, czyli na około pół godziny.   Napój można też wstawić do lodówki

Jadło i czytadło
Napój z pokrzyw i cytrusów. 135

zawsze powracającym chwastem, którego ni jak nie dało się pozbyć. Słyszałam, że jest bardzo zdrowa, ale jakoś nie mogłam się przemóc. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie się obawiałam, gdyż napój jest niesamowicie orzeźwiający, zdrowy, pyszny, smakiem przypominający sok ananasowy. Pomaga pozbyć się wszelkich toksyn z organizmu i dodaje energii. Na wiosnę jak znalazł!!! Polecam. Składniki na eliksir młodości, czyli(...)napój z pokrzyw i cytrusów 30 gałązek pokrzyw (najlepsze są młode pokrzywy jeszcze przed kwitnieniem, zbieramy jedynie górną część o długości do 20 cm, najlepiej oczywiście z dala od zanieczyszczeń) 3 pomarańcze 2 cytryny około 250 g cukru, miodu lub słodzik do smaku 3 l wody      Pokrzywy myjemy, dzielimy na 2-3 kawałki i umieszczamy

Rozpustne gotowanie
Napój melonowo - brzoskwiniowy z melisą gazowany domowym sposobem. 171

orzeźwiający i smaczny. Bąbelki szybciej ulatniają się niż w kupowanych w sklepie gazowanych wodach, ale jest ich więcej. Szkoda, że ciężko je ująć na zdjęciu, ale troszkę widać jak napój musuje, a właściwie to najlepiej spróbować samemu i zobaczyć na żywo - satysfakcja gwarantowana ;) Składniki:   (na około 1,3 litra napoju) 800 g melona 2 brzoskwinie 2 torebki herbaty(...)pokojowej temperaturze na około 8 godzin. Kiedy butelka będzie twarda należy przełożyć ją do lodówki, aby zakończyć gwałtowną fermentacje i żeby całość nam nie wybuchła (ryzyko jest minimalne ;) ). Napój schładzamy i możemy podać z kostkami lodu. Smacznego

Symfonia smakowa
Pięknie różowy napój rabarbarowy z wodą różaną 155

pływającym w nim różanym płatkom, wygląda po prostu pięknie! :) Wywodzi się z kuchni perskiej i nazywany jest sharbatem. Sharbat to popularny w kuchni arabskiej, tureckiej i indyjskiej schłodzony słodki napój przygotowywany na bazie owoców i płatków kwiatów. Mogą się w nim znaleźć aromaty cytryny, pomarańczy, mango, ananasa, hibiskusa, drzewa sandałowego czy właśnie wody różanej. Napój rabarbarowy jest naprawdę(...)wygląd robi na wszystkich wrażenie :) Wodę różaną kupicie w sklepach z produktami arabskimi. Z kolei suszone płatki róży dostałam w sklepie zielarskim - sprzedawane były jako herbata w płatków róży. Napój rabarbarowy z wodą różaną przepis z książki "Saraban" Greg Malouf i Lucy Malouf Składniki (na 400 ml syropu): 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki 400 g cukru

Chilli Czosnek i Oliwa
Sangria idealna, czyli jak komponować sangrię 232

sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy. Pita przez rolników na polach Walencji podczas żniw, początkowo składała się tylko z czerwonego wina i wody. Tak, żeby w pełnym słońcu napój nie uderzał zbyt szybko do głowy. Dzisiaj sangrię robimy na każdy możliwy sposób. I każdy jest dobry! Sangrię możecie zrobić z każdego dowolnego wina, w zależności od własnych upodobań(...)Lżejsza w smaku będzie ta zrobiona na winie białym, mocniejsza – zrobiona na winie czerwonym. Ma to być lekki napój alkoholowy, jego ostateczna moc nie powinna przekraczać 8-10% zawartości alkoholu. Sangria to napój który ma orzeźwiać, zaskakiwać, cieszyć kubki smakowe. Zaczynamy od wyboru wina. Ja użyłam mocno owocowego wina powstałego ze szczepu Pinot gris. Do mocniejszej sangrii możecie

Karo in the Kitchen
Kawa żołędziówka- recenzja 148

białą pastelą/ kredą. Kolory stonowane: beże, brązy, biele. Logo: kolory zielone, motyw drzewa idealne dopełnienie ekologicznego przesłania marki. Etykieta-czyli informacje od producenta dla konsumenta: Kawa z żołędzi jest napojem prozdrowotnym. Nie zawiera kofeiny ani żadnych innych alkaloidów. Jest napojem wzmacniającym, daje uczucie sytości, wzmacnia żołądek, wątrobę i śledzionę. Reguluje pracę całego układu pokarmowego. Polecana jest do picia jako napój ogólnie wzmacniający i energetyzujący. Zalecana jest przy kuracjach odchudzających gdyż pita na czczo likwiduje uczucie głodu. Kawa obok herbaty jest podstawowym napojem pitym na co dzień. W dawnych czasach w Europie nie znano pitej dziś kawy wykonywanej z nasion kakaowca. Do wyrobu napoju w charakterze kawy używano różnych dostępnych surowców. Jednym z najbardziej znanych były nasiona dębu. Kawa

KreatywnePiny