Wprawdzie teraz nie pora na nastawianie nalewki ale idealna pora na degustację, kiedy to wiosna tuż tuż, a marzec nam przeplata
To co kochamIdealna na świąteczne przejedzenie, bo likier orzechowy pomaga na dolegliwości trawienne. Ta nalewka im starsza tym lepsza. Moja ma 7 lat, a orzechy
To co kochamCzekoladnica to niekwestionowany hit sezonu! Ten likier musiałam chować sama przed sobą… no i nie udało się, zniknął w oka mgnieniu
To co kochamPo Czekoladnicy przyszła kolej na Kawosza. Mocno aromatyczny, gęsty i karmelowy. Składniki: • 1 litr wódki • 2 puszki mleka słodzonego • 1 czekolada gorzka • 6
To co kochamDomowy wermuth! Jasne, klarowne wino z ryżu na drożdżach z dodatkiem przypraw. Nie do odróżnienia od sklepowego wermuthu, moi goście byli pod
To co kochamPowoli zbliża się pora na ratafię. Nazwa pochodzi od toastu, wygłaszanego przez Kreolów francuskiego pochodzenia. Gdy umawiano się, dobijano targu, podawano nawzajem ręce
To co kochamTeraz jest czas rabarbaru, postanowiłam więc ugotować wiosenny kompot. Z dzieciństwa pamiętam taki mieszany z jabłkami lub porzeczkami. Mój ma smak korzenny i
To co kochamTo już ostatnie świeże jagody jakie miałam. Reszta została zamrożona na osłodzenie długich zimowych wieczorów. Powstał więc pyszny koktajl na mleku z
To co kochamSmorodinówka, nalewka o pięknym kolorze i mocnym aromacie. Ma gęstą konsystencję, można więc traktować ją jako deser, do polewania lodów czy sałatki owocowej
To co kochamTen drink zawsze będzie mi się kojarzył z moim urlopem i pobytem w Chicago u siostry Anyi, którym to dość często
To co kochamAby Mimozie nie było smutno, dorzucam dzisiaj jej siostrzaną wersję – drink Bellini, również na bazie wina musującego, ale z dodatkiem zmiksowanej, świeżej
To co kochamGęsta, aromatyczna i błyskawiczna malinówka, którą można pić już na trzeci dzień. Jednocześnie słodka i kwaskowa. Ma konsystencję delikatnej galaretki. Uwaga: bardzo uzależnia
To co kochamJesień to najlepszy czas na nalewki z owoców sezonowych. Nalewka śliwkowa to moja jesienna królowa ! Robię ją od dawna i
To co kochamPigwa, zwana też polską gruszką , jest bohaterką mojej następnej nalewki typowo jesiennej. Kiedyś, gdy miałam bardzo duży ogród, rósł sobie w nim krzak
To co kochamOwoc figi jest jadalny zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Ja dzisiaj figę poddaję maceracji alkoholem, której celem jest uzyskanie pysznej nalewki
To co kocham