niezastąpiona. kawa espresso - filiżanka trochę mleka - mniej więcej tyle, ile espresso stevia bądź cukier trzcinowy - do osłodzenia Przygotowujemy sobie najpierw espresso, bądź spieniamy mleko (dowolna kolejność) - gdy chcemy zrobić napój w osobnych szklankach. Pamiętajcie przy tym, że to espresso trzeba wlać do mleka, a nie odwrotnie! Oczywiście najlepiej jest robić latte w jednej szklance, nasze jednak są zbyt wysokie
WeAreCrazyW ostatnim czasie będąc na Krakowskim Kazimierzu idąc na Belgijskie Frytki natrafiłam na coś genialnego! Shake na letnie dni! Świeże owoce, kilka kostek lodu, fantastyczna sprawa
Kuchnia moimi oczamiprofesjonalnej firmie łącznie z obsługą. Ciekawą nowością szczególnie w lecie jest " Wedding ice bar " - jest to urządzenie o nazwie Granitor do schładzania zimnych, bardzo smacznych i orzeźwiających napojów do konsystencji śniegu, nazywanych granitą. Napoje powstają na bazie świeżych owoców, naturalnych soków i doskonale smakują z dodatkiem alkoholu. Ciekawym pomysłem jest , oprócz podania o północy tortu weselnego – jako preludium
Kulinarny karnet Christopheralosujemy porady. * biały- pij więcej mleka * zielony – uważaj na siebie ,patrz pod nogi, gdy przechodzisz przez jezdnię * żółty – ubieraj się stosownie do pogody ,nie pij zimnych napoi, kiedy jesteś spocony, dbaj o zdrowie * czarny – sprzątaj po sobie ,nie niszcz zabawek * niebieski - pilnuj swoich rzeczy ,bo inaczej coś może „samo” zniknąć. Andrzejkowa „pogodynka”. Gdy św. Andrzej
Kulinarny karnet ChristopheraKawa..kawa to napój bogów i kawa musi mieć towarzystwo subtelne, bo sama w sobie jest mocna i wyrafinowana. Do kawy musi być COŚ wyjątkowego. Akurat pech chcial, że nie miałam nic słodkiego. I postanowiłam sobie sama zrobić coś pysznego do kawy. Pieczywo chrupkie pszenno-razowe z masłem orzechowym czekoladowym PRIMAVIKA, które to masło dostalam w ramach współpracy, wraz
Z Kuchni Do Kuchnijednak nie w pełni zrealizowałam to co planowałam, to jednak po krótkim podsumowaniu doliczyłam się kilkunastu istotnych elementów (opublikowałam przepis na blogu; zaliczyłam tourne po sklepach od hurtowni napoi, przez ubojnię drobiu po delikatesy; zrobiłam kopytka, udusiłam wątróbeczkę z jabłkiem i cebulką; ugotowałam zupę z pysznych, sezonowych warzyw; zakręciłam i upiekłam drobiowy klops; zebrałam się wreszcie do przetestowania przepisu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapory zwiedziłam już: Hiszpanię, Włochy, Turcję, Belgię, Korsykę. Zaraz po przyjeździe do Brukseli zjedliśmy przepyszny obiad w "Lunch Garden", bufet, do wyboru dania na ciepło, sałatki, wina, napoje bezalkoholowe. Miejsce cieszy się powodzeniem toteż trudno było znaleźć wolne miejsce. Z menu wybrałam frytowane ziemniaki w kształcie szyszek, cykorię w białym sosie i coś w rodzaju rolady, ale farsz był(...)świąteczną, jest klimat! Maki to także jednej z symbolii Brugii. Znajdziecie biżuterię, porcelanę, ubrania... Moje ulubione miejsce w Brugii, sklep z produktami importowanymi z Włoch od oliw po napoje alkoholowe, słodycze, makarony... wszystko czego dusza blogera kulinarnego zapragnie, ale znajdziecie także produkty z Belgii, np. konfitury. Przemiła właścicielka, wstąpcie koniecznie, zanim zdecydujecie się na zakup degustacja gratis
Moja smaczna kuchniaodstawić na chwilę Dodać ewentualnie łyżkę miodu. Najlepiej przygotować sobie wcześniej wszystkie zmielone składniki w większej ilości i mieć je zawsze pod ręką. S. Korżawska pisze, że " napój ten posiada wszystko co potrzeba człowiekowi do życia, zapewni więc zdrowie i pogodę ducha " od samego rana... Ja wypróbowałam z kaszą jaglaną wcześniej ugotowaną. Może warto zabrać takie śniadanie
Proste Potrawytrach! Kołnierz się rozdziera, okazja ucieka, a Ty zostajesz w ręku z postrzępionym kawałkiem materiału i złudną nadzieją, że może znów się kiedyś poszczęści. Mango lassi to orzeźwiający napój z gęstego jogurtu naturalnego, zimnej wody, przypraw, podawany zwykle schłodzony, a w przypadku bardziej ekstremalnych upałów nawet z lodem. Wywodzi się z Pakistanu i Indii. MANGO LASSI /źródło: Kwestia Smaku
W kuchni Karmel-itkizupa z owocami morza lub czosnkowa, talerz degustacyjny ( krokieciki z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmary po andaluzyjsku, krewetki, kiełbaski chorizo, tortilla hiszpańska, marynowane oliwki), deser i lampka wina lub napój bezalkoholowy. Drugi zestaw zamiast talerza degustacyjnego zawiera paellę, jedno z typowych dań kuchni hiszpańskiej. Po wejściu do restauracji od razu pojawił się przy nas kelner, który wskazał nam nasz
Kulinarne przygody Gatityosób w starszym wieku, ludzi cierpiących na anemię i mających osłabiony organizm. Wspaniałym środkiem w walce ze schorzeniami żołądkowo-jelitowymi, a u kobiet w okresie menopauzy, jest GLIWAJN: " napój oparty na winie czerwonym. Składniki : 1 butelka wina słodkiego lub półsłodkiego czerwonego 1/2 butelki przegotowanej wody (odmierzyć w takiej samej w jakiej jest wino) szczypta goździków, cynamonu, kardamonu 5 plastrów
Proste Potrawydrobnoustrojów zasiedlających jelita) i zaburzenia homeostazy (równowaga organizmu): - antybiotyki ludzkie i zwierzęce przyjmowane z produktami zwierzęcymi - glutaminian sodu np. z przypraw - asparatam, czyli sztuczny słodzik znajdujący się we wszystkich napojach orzeźwiających - sterydy i leki hormonalne - biały cukier sprzyja rozwojowi grzyba Candida - biała mąka i drożdże, pieczywo drożdżowe najlepiej jeść na 3 dzień po wypieku, gdyż drożdże przez 2 doby(...)litry rewitalizowanych płynów dziennie w postaci wody mineralnej, świeżo wyciśniętych i niesłodzonych soków owocowo-warzywnych i herbatek ziołowych - rezygnacja z kawy, mocnej herbaty, alkoholu (wódka, piwo, wino), napojów energetyzujących, produktów z wysoką zawartością soli, drożdży, cukru w każdej postaci (słodycze, miód), serów pleśniowych, orzeszków, suszonych owoców (np.rodzynki), produktów przetworzonych i zawierających konserwanty oraz gluten - jedzenie zgodne z grupą krwi
NaKońcuJęzykaLatem często robię koktajle, przeważnie z sezonowych owoców. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jak można smacznie i przede wszystkim zdrowo połączyć owoce i wyczarować z nich pyszny napój. A zajmie nam to dosłownie kilka minut... Do tego koktajlu dodałam zarodki pszenne i płatki migdałowe, dzięki czemu zyskał dużo na wartości:) Składniki: 3 owoce kiwi, dojrzały banan, jabłko, łyżeczka
Z miłości do słodkościteż falafel Kuchnia południowoeuropejska: obejmuje: południowo-zachodnią Hiszpanię, południową Francję, Monako, Włochy, wyspy należące do tych krajów oraz Maltę charakterystyczne elementy: wino jest tu ważnym elementem tradycji kulinarnej, jako napój ale również dodatek aromatyczny do dań ulubione składniki to pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylia i orzeszki piniowe ze zbóż jedzone są makarony, ryż oraz chleb Kuchnia północnoafrykańska: obejmuje
Chilli Czosnek i Oliwa