naleśniki - 14236 przepisów (strona:596/950)

C - Naleśniki ze szpinakiem i fetą 197

skoro o naleśnkach mowa, przypomniały mi się takie mini-bajeczki:)     Znacie bajkę o naleśniku? "Leży leśnik na leśniku.." A o naleśniku i dżemie? "Leży leśnik na leśniku i drzemie"  Naleśniki ze szpinakiem Składniki na naleśniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 500 ml mleka (lub wody - jak do tych na zdjęciu:) 1 łyżeczka(...)rozbić, odzielić białka od żółtek, białka ubić. Pozostałe składniki dokładnie zmiksować pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Lekko naoliwić patelnię przed pierwszym naleśnikiem, wylewać cienką warstwę ciasta  i smażyć naleśniki na złoty kolor. Składniki na farsz: opakowanie szpinaku (świeży lub mrożony) kostka sera Feta 3-4 ząbki czosnku łyżka masła pieprz Rozgrzać masło na patelni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Naleśniki z bananami i kokosową posypką 200

powinna być nie tylko dziecinnie prosta ale i przepysznie smakować. mmmm..... z całą pewnością jest przepyszna:) Naleśniki z bananami i kokosową posypką Składniki na 4 porcje: naleśniki: 1 łyżka cukru 2 jajka 2 łyżi masła 3 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka szczypta soli nadzienie: 4 banany 2 łyżki masła 4 łyżki(...)zaczną lekko brązowieć. Do rondelka wlać wodę,włożyć połamaną na kawałki czekoladę, wstawić na bardzo mały ogień  i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady. Na usmażone naleśniki wyłożyć bananowe nadzienie, zwinąć w rulony, polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Dietetyczne naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej 221

witamin z grupy B. Ponieważ nie zawiera cholesterolu ani glutenu, jest przydatna w diecie, np. osób chorych na celiakię. I jak tu się nie skusić na takie zdrowe naleśniczki?:) Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej Składniki: 200 g mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej   3 jajka   500 ml mleka  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pianę i delikatnie wymieszać (dzięki temu nalesniki są puszyste). Smażyć na rozgrzanej patelni lekko wysmarowanej olejem (smaruję patelnię przed pierwszym naleśnikiem, potem w miarę potrzeby przy około 6-7 - ponieważ olej jest składnikiem ciasta, nalesniki nie przypalają się). Naleśniki pysznie smakują z odtłuszczonym serkiem homogenizowanym i owocami lub domowym dżemem (np. z jeżynowym lub z cukinii i pomarańczy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Puszyste, naleśnikowe koreczki z wędzonym łososiem 234

puszyste typu almette (ulubiony smak) 200 gram łososia wędzonego (sałatkowego w kawałkach lub w plastrach) sok z 1/2cytryny dodatkowo: ogórek 10 dag żółtego sera kilka oliwek Zacznij od przygotowania naleśników. By wyszły lekkie i puszyste rozbij jajka, oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Żółtka połącz z pozostałymi składnikami, dokładnie je zmiksuj a następnie dodaj ubitą(...)pianę i całość delikatnie wymieszaj.  Rozgrzej patelnię, delikatnie wysmaruj ją olejem i zachowując wysoki płomień pod patelnią (żeby było szybciej:) smaż naleśniki uważając by się nie spiekały. Gotowe, przestudzone, smaruj warstwą serka, układaj kawałki wędzonego łososia (skrop go sokiem z cytryny) i zwijaj. Zwinięte naleśniki możesz odstawić na jakiś czas do lodówki a  przed planowanym podaniem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Naleśnikowe roladki z łososiem 776

majerankiem. Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki. Serek doprawić solą ziołową i dokładnie wymieszać. Można użyć serka śmietankowego, z czosnkiem lub też koziego. Każdy naleśnik posmarować serkiem. Na serku ułożyć plastry łososia. Naleśniki zwinąć w rulon i schłodzić. Potem pokroić na plastry o szerokości  1-1,5 cm i ułożyć na talerzu

Monia miesza i gotuje
Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem smażone na oleju rzepakowym 265

zmiksować. Do rodrobnionego szpinaku dodać pozostałą wodę, mleko, jajko, mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cukru oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotowac farsz do tawrożku dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku i drobno pokrojoną rzodkiewkę. Doprawić do smaku solą ziołową, dodać jogurt aby masa miała lepszą konsystencję do smarowania. Gotową masą posmarować(...)naleśniki i zajadać. Do smażenia używam oczywiście oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek

Monia miesza i gotuje
Racuszki drożdżowe z jogurtem i owocami 47

Racuszki drożdżowe z jogurtem i owocami Puszyste i rumiane placki drożdżowe z jogurtem. Świetne na drugie śniadanie, lunch lub po prostu na przekąskę.     Składniki

Blog z Apetytem
Racuszki z morelami 43

  Czasem wystarczy chwila, by dzień zaczął się lepiej – aromatyczna kawa, letnie światło tańczące po blacie i talerz puchatych racuszków z morelami. Ciepłe, miękkie, owocowe, pachnące

Wędrówki po kuchni
Najstarsze dania świata – historia smaku i tradycji 52

Miso Soup – Zupa samurajów (VII wiek, Japonia) Podstawą jest miso – pasta z fermentowanej soi – i bulion dashi. Ta zupa była źródłem siły i umami dla samurajów. 🫓 4. Dosa – Fermentowany naleśnik (VIII wiek, Indie) Pierwsze dosy były grube i ciężkie. Dziś chrupiące, z ryżowo-soczewicowej fermentowanej masy, są klasykiem południowoindyjskim. 🍲 5. Gulyás – Pasterze z kotła (X wiek, Węgry) Gulasz zaczynał jako

RafalCook
Racuchy jogurtowo-drożdżowe z owocami 39

Racuchy jogurtowo-drożdżowe z owocami Pyszna wariacja na temat klasycznych racuchów, łącząca lekkość jogurtu z puszystością ciasta drożdżowego i świeżością owoców. Są idealne na śniadanie, deser

Blog z Apetytem
Kwiaty czarnego bzu w cieście 36

Kwiaty czarnego bzu w cieście to prosty sposób na sezonowe danie, które przygotowuje się wyłącznie w czasie kwitnienia rośliny. Wystarczy gęste ciasto naleśnikowe i świeże baldachimy

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania