naleśniki - 14082 przepisów (strona:478/939)

Szpinakowe naleśniki z serem (bez laktozy) 192

Zielone naleśniki wyglądają apetycznie, a swój kolor zawdzięczają szpinakowi, który nie jest wyczuwalny w smaku. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 200

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i pomidorów to idealne danie na chłodne dni. Nie dość, że nas rozgrzeje to jest tak bardzo sycąca, że zastąpi nam cały

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mleko owsiane 188

Takie mleko używamy do bezpośredniego picia, ale najlepiej smakuje po delikatnym doprawieniu np. syropem smakowym lub po dodaniu kakao. Mleko owiane możemy wykorzystywać tak jak mleko krowie do przygotowania naleśników, wypieków, koktajli. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych  4 szkalnki wody przegotowanej letniej Przygotowanie: 1 szklankę płatków owsianych zalewamy 2 szkankami wody, zostawiamy na noc do namoczenia. Rano przelewamy

Życie zaczyna się w kuchni
Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów 166

się do wypieku pieczywa. Najbardziej wartościowa jest razowa (typ 1850 i 2000), ale dostępna jest także jasna, pozbawiona otrębów (typ 405 i 650) nadająca się do wypieku ciast i naleśników. Składniki: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 łyżki oleju 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 250 ml ciepłego mleka roztrzepane jajko do posmarowania

Smakowity Blog Kulinarny
Racuchy na maślance z jabłkami 193

miksujemy lub mieszamy łyżką. Jabłko obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i kroimy w mniejszą kostkę lub ścieramy na tarce. Dodajemy do ciasta. Na patelni ( ja używam tej od naleśników) rozgrzewamy olej i łyżką lub małą chochelką nakładamy ciasto. smażymy na zloty kolor z każdej strony na średnim ogniu. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarne przygody
Lemon curd – krem cytrynowy 153

Cytrynowy krem do ciast i deserów Przepyszny słodko-kwaśny krem cytrynowy o bardzo szerokim zastosowaniu. Można używać go do ciast, deserów, naleśników, tostów, jako polewa lub do przełożenia placka. Polecam!     Składniki na 1 słoiczek kremu: 80g cukru 1 jajko 1 żółtko 1 cytryna 40g masła   *** Do metalowej miseczki wsypujemy cukier, dodajemy jajko oraz żółtko i dokładnie

Blog z Apetytem
Placuszki jogurtowe z mąką jaglaną i bananem 177

obniżenia poziomu cholesterolu. Ceniona za swoje właściwości antywirusowe, rozgrzewające, wskazana jest w przeziębieniu, osłabieniu organizmu, zwłaszcza zimą. W połączeniu z innymi mąkami idealnie nadaje się do wypieków, pieczywa, naleśników. Ze względu na neutralny smak może służyć jako zagęstnik do zup i sosów. Składniki : 1,5 szklanki mąki jaglanej Radix-Bis 2 łyżki naturalnego słodziku lub cukru trzcinowego 1 jajko

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z porem i groszkiem konserwowym 1210

wręcz uwielbia dania z udziałem tego warzywa. Na blogu znajdziecie między innymi sałatkę z porem i jajkiem , która była blogowym hitem w zeszłym roku; sałatkę z porem i ananasem , naleśniki z porem , klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym , cannelloni w sosie porowym , sałatkę z porem i marynowanymi pieczarkami , sałatkę krabową z porem , przepis na domową pizzę z porem

Kulinarne Przeboje
Cukinia smażona w cieście naleśnikowym 188

sól olej do smażenia Sposób wykonania: Cukinię kroimy w krążki o grubości 1 cm. Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż na zwykłe naleśniki.  Cukinię wsypujemy do ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy cukinie z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki układamy na ręcznik papierowy

Qchnia po prostu
FIT MUFFINKI CYTRYNOWE Z MĄKI RYŻOWEJ 268

niej wychodzą bardziej kruche a przy złym doborze składników, nawet twarde. Mąkę ryżową można wykorzystać w naszej kuchni, również do zagęszczania sosów i zup ale także do przygotowania naleśników czy racuchów. Pamiętaj, że jeśli chcesz zamienić mąkę pszenną na mąkę ryżową musisz użyć jej mniej, niż pszennej ok. 3/4 porcji. Fit muffinki cytrynowe z mąki ryżowej są proste

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
FARSZ DO KROKIETÓW PAPRYKOWO PIECZARKOWY 259

uduszonej cebulki z pieczarkami dodać paprykę czerwoną , chwilę jeszcze poddusić,dodać posiekaną natkę pietruszki , przyprawić porządnie pieprzem i solą.Zdjać z ognia ,wsypać starty żółty ser , wymieszać . 5.Farszem nadziewać naleśniki.Usmazyc na złoty kolor.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Szybkie i proste racuchy z jabłkami (bez mleka) 368

nich gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Składniki na ciasto mieszamy, aż konsystencja nie będzie jednolita. Powinno ono mieć konsystencję gęstszą niż na naleśniki. Dodajemy jabłka i mieszamy. Na rozgrzany olej kokosowy lub smalec kładziemy porcje ciasta starając się, by w każdej z nich był kawałek jabłka. Smażymy z obu stron aż racuchy

Dieta bez mleka
Spring rollsy z kurczakiem i warzywami 1161

Spring rollsy inaczej krokiety wiosenne, popularne w kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo – Wschodniej. To nic innego jak naleśniki z papieru ryżowego z nadzieniem mięsno – warzywnym lub krewetkowym. Odmiany mogą się różnić w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Jadane na zimno lub smażone, podawane z różnymi sosami i dipami. Te smażone – w Polsce odnoszą się

Kierunekuchnia
Proste obiady na 7 dni #1 + Przepisy i lista zakupów do pobrania! 160

obiadu, sery i wędliny. W mojej wylądowały pieczarki, papryka, cebula, łodyżki natki pietruszki(listki zużyłam do kaszotto z piątku) i łodyga brokuła (z różyczek robiłam wcześniej nadzienie do naleśników). Poniższy przepis potraktujcie więc jak inspirację. Lubię podawać ją z sałatką z rukoli z oliwą i octem balsamicznym. Frittata jest dobra na ciepło i zimno i po pokrojeniu w trójkąty

Chilli Czosnek i Oliwa
Masło bananowe – do zrobienia w 5 minut 623

Pyszne i lekkie masło bananowe, które można zrobić w 5 minut. Masłem smarujemy naleśniki, gofry czy pieczywo. Jest idealne jako urozmaicenie śniadania na słodko. Składniki: 4 banany 3 łyżki mleka (może być kokosowe) 3 łyżki cukru trzcinowego sok z połówki cytryny łyżka kakao pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie Banany obieramy ze skórki, kroimy na kawałki. Do bananów dodajemy pozostałe składniki

e-PrzepisyKulinarne