ulubione dania. Placki ziemniaczane można zrobić z cukinią, a knedle z mięsem rosołowym. Naleśniki na słodko bardzo lubią dzieci. Jest to na pewno tani obiad, choć dla mnie naleśniki to raczej deser lub śniadanie, a nie tani obiad. Tradycyjne placki ziemniaczane można podać z jarmużem i smażonym boczkiem. Ciekawie i pysznie. Jest to jedno z moich ulubionych dań
codojedzeniadeser. W internecie znalazłam przepis na naleśniki japońskie. Wyobraziłam sobie ich smak i bardzo chciałam je zrobić. Ze składników podanych w sieci wyszły 3 sztuki. Natychmiast dorobiłam ciasta. No chyba, że zamierzamy rozpieszczać siebie, wtedy ilość jest ok. Można je zrobić z mąki zwykłej ( u mnie orkiszowej) ale wyjdą też bezglutenowe np. z mąki kukurydzianej i wegańskie wtedy należy(...)Miejcie założone rękawice na lewą rękę ( jeśli jesteś praworęczna;)). Smażyłam dalej ok 7 minut. Do niższych okrągłych ringów wystarczy po 5 minut z każdej strony. Z dobrze wysmarowanych ringów naleśniki same się wysuwały. Ostatniemu musiałam pomóc i cienkim nożem przesunęłam ostrze noża po rancie ringu. Chyba najlepiej je polać miodem i palce lizać. Jutro powtórka, ale wleję ciasto
AZgotuj!Regionalne danie, które bardzo szybko się przygotowuje, super smakuje, jest w przygotowaniu banalne, a w smaku oryginalne. Niby ciasto jak na naleśniki przygotowane, a jak placki ziemniaczane podsmażane. Polecam domową kapustę dodawać, a z wielkim smakiem będziecie FUCZKI zajadać. Składniki(...)śmietana 18% lub jogurt naturalny. Przygotowanie: Jajka, żółtka, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki). Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten. Ciasto zgęstnieje, w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka. Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać. Odciśniętą kapustę drobno kroimy lub bardzo krótko sikamy za pomocą miksera
Moniki SmakołykiTo kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru
Cztery FajeryPrzepisy na różne warianty za'ataru podwalam już wcześniej ( znajdziecie je tutaj ) jednak dzisiejsza mieszanka jest przeznaczona przede wszystkim do marynowania mięs. Mimo, iż na
Cztery FajeryKuchnia krajów Bliskiego Wschodu jest na stałe obecna w naszym domu. Bez względu na to, gdzie aktualnie mieszkamy, pozostajemy jej wierni od wielu lat. Chleb naan
Cztery FajerySzybka, smaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Sałatka
Cztery FajeryTegoroczny sezon słoikowy rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Już w pierwszych dniach czerwca przygotowaliśmy niewielkie ilości bazy pomidorowej do sosów i zup oraz konfitury morelowe z amaretto Nie
Cztery FajeryModa na zieloną herbatę okazała się w Polsce dość trwała, a liczba jej zwolenników systematycznie wzrasta. Jest to jeden z tych trendów, które z pewnością wyjdą
Cztery FajeryVerrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami Tak zwane "zdrowe odżywianie" nie jest najmocniejszą stroną naszej kuchni. Ale sałatka z komosą ryżową, kaszą bulgur lub
Cztery FajeryTypowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje
Cztery FajerySmażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i
Cztery FajeryZdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione
Cztery FajeryDziś mamy dla Was propozycję na wyjątkowo prosty do przygotowania i niedrogi obiad. Posypany ziarnami prażonego sezamu kurczak w marynacie miodowej, nie jest z pewnością daniem
Cztery FajeryPrzepis na sos mięsny do makaronu jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną
Cztery Fajery