wysmarowania formy Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z solą, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, aby powstało nam gładkie ciasto o konsystencji płynnej śmietany. Patelnię teflonową mocno rozgrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy, kroimy w małe paseczki. Kapustę kiszoną odsączamy, przelewamy 2 lub 3 razy wodą(...)minut, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy. Farsz lekko studzimy. Na każdy naleśnik kładziemy czubatą łyżkę farszu, rozprowadzamy, zwijamy w rulon i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos: ubijamy jajko, mieszamy ze śmietaną i pokrojonym serem. Zalewamy naleśniki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy około 20-25 minut (do rozpuszczenia sera
Kolorowy Przepisownikdomu krokiety są robione bardzo często. Do wykonania krokietów używam własnej, domowej kapusty, najpierw kiszonej w beczce, później przekładanej do litrowych słoików. Kapusta jest bez marchewki, średnio twarda. Naleśniki (najprostszy sposób jaki znam, zawsze wychodzą) 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki 3 jajka oliwa do smażenia Składniki zmiksować na jednolitą masę, patelnię rozgrzać, wysmarować olejem (osobiście używam(...)tego celu pędzelka), wylewać ciasto (nie za dużo, tak aby naleśniki były cienkie) Farsz: 1 litrowy słoik kapusty kiszonej, nie kwaszonej 0,5 kg pieczarek (mogą być również mrożone) 2 duże cebule pieprz mielony, sól 20- 30 dag żółtego sera (opcjonalnie) Dodatkowo: bułka tarta i jajka do panierki olej do smażenia Kapustę wyjmujemy
Kuchenne aromatyspływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki - jeśli trzeba to dodać mąki lub mleka do uzyskania konsystencji patelnię naleśnikarkę przetrzeć olejem i na dobrze rozgrzanej smażyć złociste, nie za grube naleśniki, odkładać na talerz marchew, por rozdrobnić w rozdrabniaczu, w rondlu na oleju zeszklić cebulę, wsypać marchew z porą, świeże liście szpinaku, wsypać mrożone "warzywa na patelnię", przyprawy i podsmażać(...)średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać na każdy naleśnik nałożyć sporo warzyw, zawinąć brzegi i zwinąć naleśnik jak roladę pyszne, syte naleśniki, można je również później podpiec w piekarniku...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJakiś czas temu szaleństwo na nie zapanowało. Gospodynie domowe przestały robić tradycyjne, płaskie naleśniki na rzecz tych puszystych placuszków. I ja się skusiłam. Ostatnio miałam zamiar zrobić zwykłe naleśniki w ramach podwieczorku Syna, ale oczywiście naszło mnie żeby coś udziwnić. Postanowiłam sprawdzić w końcu co takiego jest w tych opasłych naleśnikach, że taki na nie nastał boom(...)filozofia pancakes. Dobre są - nie powiem, że nie. Puszyste, wyrośnięte poduszeczki, w smaku przypominają trochę gofry. Ciekawa odmiana, choć tak szczerze mówiąc w niczym nie ustępują naszym, zwykłym "chudym" naleśnikom, które przynajmniej nie mają w sobie żadnych "powiększaczy
Kuchnia po mojemupół szklanki woda pół szklanki szczypta soli szczypta cukru Polewa: 3 łyżki kajmaku/masy krówkowej z puszki 2 łyżeczki kefiru Dodatkowo : Łyżeczka masła, bądź odrobina oliwy do smażenia naleśników i podsmażania krokietów na złoto.-jeśli używacie zwykłej patelni. Ja używam patelni grillowej, na której wykonuje te czynności bez tłuszczu Przygotowanie: 1. Mleko skondensowane i mleko podgrzewać na małym(...)koloru. 5. Odstawić masę z ognia przełożyć do naczynia w którym ostygnie, masa jeszcze bardziej zgęstnieje. Ciasto. 1. Mieszać ze sobą wszystkie składniki i smażyć z obu stron jak naleśniki 2. W gotowe naleśniki wkładać masę bakaliową 3. Zawijać naleśnika w krokiet i kłaść na patelni, Podpiec krokiety po kilka-kilkanaście minut z jednej strony następnie przekręcić
KreatywnePinygarach troszkę stałam rano). Mi smakowało bardzo, po jednym naleśniku byłam najedzona, a przeważnie zawsze mi mało (taki łasuch ze mnie). Tato jednego zjadł "na sucho" bo zabrakło nam owoców i budyniu więc radzę zrobić go z podwójnej porcji by nie było wpadki. Składniki na 4 naleśniki: 100g mąki ryżowej 2 jajka Aromat waniliowy Woda lub mleko(...)drugą stronę. Gotowy naleśnik przekładamy na talerz i smażymy kolejne. Na naleśnik nakładamy nasz wcześniej przygotowany budyń i rozsmarowujemy. Układamy owoce. Naleśnik zwijamy w rulon. Tak samo postępujemy z resztą naleśników
CzarnawisienkaNaleśniki z brzoskwiniami idealnie nadają się dla dzieci w formie pysznej przekąski lub podwieczorku i my dorośli też chętnie po nie sięgamy . składniki na 6 naleśników 4 jajka 250 ml mleka 100g maki margaryna do smażenia nadzienie 250 g serka śmietankowego homogenizowanego cukier waniliowy 6 brzoskwiń z puszki 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru(...)przepis Z mleka, mąki i jajek wyrabiamy gładkie ciasto , odstawiamy na 20 minut , a następnie na rozgrzanym tłuszczu smażymy cienkie naleśniki . Serek i cukier waniliowy miksujemy dodajemy 3 połówki pokrojonych w kostkę brzoskwiń , wszystko mieszamy . Naleśniki smarujemy serkiem z brzoskwiniami i składamy w rożki . Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę nakładamy
Smakowite DaniaDzisiaj przepis na pyszne wiosenne naleśniki z duża ilością świeżych chrupiących warzyw oraz upieczoną w aromatycznych przyprawach marchewką. Naleśniki są wykonane z mąki owsianej i kukurydzianej dlatego są odpowiednie dla wszystkich wykluczających z diety gluten, a także dla osób na diecie, które rezygnują z wysoko przetworzonych węglowodanów. Zawierają błonnik, a także całe mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów zawartych(...)ułożyć marchewki pokrojone w paski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skropić olejem i sosem sojowym, posypać przyprawami przemieszać i piec aż będą zarumienione. 2.Wymieszać składniki na na naleśniki odstawić na ok 15 minut, a następnie usmażyć z obu stron. 3.Ułożyć na upieczonych naleśnikach świeże warzywa i upieczoną marchewkę, złożyć na pół. Smacznego
zdrowa vege kuchniazłe. Uwielbiam je jeść na ciepło ze szklanką zimnego mleka, czy na zimno jako przekąskę. Zawsze robimy ich więcej , by następnego dnia odsmazyć na masełku...polecam. Ciasto na naleśniki- składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Masa do naleśników(...)namoczonych we wrzątku odsączonych rodzynek Dodatkowo: 2 łyżki masła cukier puder kilkanaście listków melisy lub mięty truskawki Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Ser zmiksować z żółtkiem i śmietaną, dodać puder i rodzynki. Nakladać na placki i zawijać. Podsmażyć na patelni na maśle. Posypać
Gosia gotujePaprykarz z kiełkami stir fry w naleśniku (4-5 osób) Składniki: 3 duże papryki (żółta, czerwona, zielona) 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 8 średnich pieczarek 1/2 opakowania kiełków stir fry 1 duża cebula 250 ml passaty oliwa z oliwek słodka papryka, ostra papryka, estragon, bazylia, sos sojowy, pieprz 10 naleśników doprawionych ziołami i pieprzem Paprykę, pieczarki, cebulę(...)oraz przyprawy. Całość dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą już kruche dodajemy całą puszkę czerwonej fasoli, wcześniej opłukaną z zalewy. Dusimy jeszcze chwilę, aż wszystko zgęstnieje. Paprykarz nakładamy na naleśniki i składamy w pół. Jeśli naleśniki nie są wystarczająco ciepłe możemy przygotowane danie włożyć na chwilę do piekarnika i dogrzać do odpowiedniej temperatury, ale nie jest to konieczne
vegetanieoraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często gości w mojej kuchni, mam nadzieję, że nie znudzi się również Wam :-) Naleśniki gryczane z soczewicą zieloną i pieczarkami (5 naleśników) Składniki: 100 g soczewicy zielonej (suchej); 2 szklanki wody; 100 g pieczarek (małych); 50 g sera feta; 1 cebula; 1 ząbek czosnku; pieprz, kminek. Naleśniki: 1 szklanka mąki(...)trzymam na ogniu. Potem dorzucam pokrojony w kostkę ser feta, przeciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawy i duszę jakieś 10 minut. Następnie zestawiam z gazu. Składniki na naleśniki miksuję, potem smażę je na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Gotowe ! Dobrze smakują z sosem czosnkowym oraz zieleninką (roszponka, kiełki). SMACZNEGO ŻYCZĘ
Życie na widelcuWystarczy odrobina mleczka kokosowego aby naleśniki nabrały innego smaczku. Ja zrobiłam nadziewane twarogiem, ponieważ lubię takie naleśniki. Można je podawać na śniadanie lub kolacje a nawet na deser. Dodatkowo dałam dżemik, który robiłam latem. Składniki: około 300ml mleka 2 łyżki mleczka kokosowego 1 jajko około 5 łyżek mąki szczypta soli 200 gr twarogu 3 łyżki kwaśnej śmietany(...)łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru Przygotowanie: Jajko wymieszać z szczyptą soli. Dodać mąkę, mleko i mleko kokosowe dokładnie wymieszać. Upiec naleśniki. Twaróg (najlepiej mielony) wymieszać ze śmietaną i cukrami. Na upieczone naleśniki nakładać farsz z twarogu i złożyć. Ja składam albo w trójkąty albo jak na zdjęciu w tzw. krokiety
Amatorka kuchennapomidory 1 papryczka chili 500g mięsa mielonego (np. z indyka lub wieprzowego) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 kostka rosołowa lub warzywna delikat do mięs sól, pieprz Naleśniki: 1 litr mleka 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 jajka 3 łyżki oleju sól, pieprz, cukier ok. 3 szklanek mąki Sposób przygotowania: 1. Cebulę obrać i pokroić w drobną(...)Dodawać stopniowo mleko, wodę na przemian z mąką do uzyskania naleśnikowej konsystencji. 10. Usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni do naleśników. 11. Na każdy naleśnik ułożyć porcję farszu i złożyć w dowolny sposób. (Naleśniki można przygotować wcześniej, a przed podaniem podgrzać w piekarniku w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym niewielką ilością np. masła
A Ty Smakuj Mnieksiążki Michela Rouxa „Jajka, 130 prostych przepisów”. Naleśniki z tego przepisu są super cienkie. Składniki na naleśniki: 125 g mąki 15 g drobnego cukru szczypta soli 2 jajka 325 ml mleka 100 ml śmietany kremówki kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej albo trochę startej skórki z cytryny 10 g masła do smażenia Wykonanie Mąkę,cukier(...)ciasta i przechylając patelnię, rozprowadzamy je tak,żeby tworzyło cienką warstwę. Smażymy około minuty. Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund. Przekładamy na talerz , smażymy następne. Gotowe naleśniki oddzielamy od siebie pergaminem. Składniki 30 dag pieczarek 2 papryki pomarańczowe 3-4 cebule 1 cukinia puszka kukurydzy konserwowej pieprz do smaku sól
w mojej kuchniWeekend, w końcu można pozwolić sobie na śniadaniowe pyszności :)) A że ja naleśniki kocham całym sercem, przedstawiam Wam pyszne naleśniki z makiem, zawiązane w urocze sakiewki ;) Z tej porcji ciasta wyszło mi 7 naleśników. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 budyń śmietankowy bez cukru 2/3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru pudru 2 jajka szczypta soli(...)łyżki maku 1-2 łyżki oleju Dodatkowo: ulubiony dżem cytryna Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z połówki cytryny. Smażymy naleśniki. Następnie na każdy naleśnik nakładamy łyżeczkę dżemy i składamy w sakiewkę. Cytrynę dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, tak aby ta skórka posłużyła nam do zawiązania sakiewek. Gotowe!:) Życzę smacznego!:)) Przepis pochodzi
Czerwona Porzeczka