Kiedy nie mam pomysłu na obiad często robię naleśniki, w które zawijam przeróżne składniki. Jednym razem tworzę naleśniki na słodko, innym na słono – tym razem przygotowałam wytrawny obiad, którym chcę się z Wami podzielić Zapraszam! // Naleśniki (6 sztuk): 150 g mąki ok. 350 ml wody najlepiej gazowanej 1 łyżka oleju szczypta soli szczypta cukru kurkuma Dodatkowo(...)zwijanie naleśników. Na początek środek naleśnika posmaruj zrobionym wcześniej hummusem z ciecierzycy. Następnie rozsmaruj szpinak. Kolejno rozłóż marynowaną paprykę i pomidora. Teraz zawiń boki naleśnika do środka i całość zwiń jak krokieta. Gotowe naleśniki przełóż do naczynia do zapiekania. Piecz około 45 minut – 30 minut pod przykryciem, a kolejne 15 minut bez przykrycia. Via Gusto życzy smacznego
Via GustoOstatni dzień karnawału to tzw. Tłusty Wtorek, czyli Dzień Naleśnika. Z tej okazji zapraszam Was na 5 najlepszych przepisów na naleśniki. Pancake Day to święto obchodzone głównie w Anglii, ale nie widzę przeszkód, aby również świętować je również tutaj, w Polsce :). Naleśniki to kiedyś było moje ulubione danie, mogłam je jeść praktycznie codziennie. Najlepiej takie smażone na oleju(...) w zdrowszej wersji – na bazie mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowej, z dodatkiem świeżych owoców, czy też dietatycznych kremów . Jeśli Wy też zamierzacie dziś uczcić Dzień Naleśnika lub po prostu szukacie pomysłu na naleśniki to specjalnie dla Was zebrałam najelpsze przepisy na naleśniki. Ja najbardziej lubię Naleśniki Budyniowe, a jaki jest Wasz faworyt :)? 5 najlepszych przepisów
365 dni dookoła kuchniDelikatne naleśniki bezglutenowe na słodko Od zawsze miałam słabość do naleśników. Jako dziecko uważałam je za jedno z najlepszych dań, które z powodzeniem można jeść zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Pewnie gdybym mogła to jadłabym wtedy tylko to. Po prostu uwielbiałam naleśniki, najbardziej lubiłam te podawane z lekko kwaskowym dżemem z czarnych porzeczek czy truskawek(...)nieco później odkryłam smak naleśników wytrawnych, z jajkiem, warzywami i mięsem ale smakowały mi nawet bez dodatków. Pamiętam, jak same placki, jeszcze ciepłe, podjadałam prosto ze sterty naleśników, dopiero co zdjętych z patelni przez moją mamę :) Przepis na naleśniki bezglutenowe i bez mleka Kilka lat później przyszedł ten moment, w którym musiałam drastycznie zmienić swoje nawyki żywieniowe
Book of spellsGłoszę wam dobrą nowinę: Jezus się nam narodził ! Pierwszy dzień świąt, wspaniały ^^ Śniadanie takie trochę nieświąteczne, ale po prostu przepyszne. Naleśniki bezglutenowe, bez mąki, dwuskładnikowe i baardzo mleczne :) ~ Naleśniki z mleka w proszku z serkiem naturalnym miodem i cynamonem ~ Składniki: (na 2 naleśniki) 2 jajka 3 łyżki mleka w proszku* + serek naturalny miód cynamon * jeśli masa
Kuchenny Skrawek NiebaDzień dobry! Dziś na śniadanie polecam Wam...tak,znowu naleśniki,dziś jednak już nie te 'amerykańskie' pancakes! :) Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj . Składniki na nadzienie: Ser Ricotta Cukier Puder Jogurt Naturalny Do dekoracji wybrałam owoce oraz sos czekoladowy(Tak,tak...ten z ekstraktu z owoców. Chyba będę musiała o nim coś niedługo napisać!:)) Kurs Dietetyki zaliczony
Chocolate Stop TemptingShare Pinterest Print Naleśniki z twarożkiem dyniowym i pomarańczami to pomysł na pyszne śniadanie, deser lub słodki obiad. Ciężko się od nich oderwać! Słodycz dyni i świeżość pomarańczy to smaki, które doskonale nawzajem się uzupełniają. Z pewnością pokochają je zarówno dzieci jak i dorośli Naleśniki z twarożkiem dyniowym i pomarańczami Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mąki(...)skórka starta z 1/2 pomarańczy (na najmniejszych oczkach) Dodatkowo: 1 – 2 wyfiletowane i pokrojone pomarańcze 3 łyżki orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni i posiekanych) syrop klonowy Przygotowanie naleśników z twarożkiem dyniowym i pomarańczami: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy ją do ciasta
Oryginalny smakNaleśniki z boczkiem i pieczarkami to alternatywa dla tradycyjnych naleśników podawanych z serem lub na słodko z dżemem. Pomimo iż moim domownikom te cienkie placki smażone na patelni smakują w każdym wydaniu to czasami staram się przygotować naleśniki w innej wersji niż dotychczas. Tym razem powstały naleśniki z boczkiem i pieczarkami . Do zrobienia farszu wykorzystałam surowy(...)boczek wędzony, który w połączeniu z pieczarkami i podduszonymi porami sprawia, że farsz jest bardzo aromatyczny. Naleśniki z boczkiem i pieczarkami są bardzo sycące, dlatego są dobrym pomysłem na obiad. Chcąc sobie skrócić czas na przygotowanie takiego obiadu, możemy farsz do naleśników zrobić dzień wcześniej, a następnego dnia tylko usmażyć naleśniki i zawinąć z farszem. Naleśniki
Danka PichciJeśli jesteś miłośnikiem zdrowego odżywiania i poszukujesz nowych, kreatywnych sposobów na przygotowanie posiłków, to przepis na bambusowe naleśniki lub gofry może okazać się strzałem w dziesiątkę! Ta innowacyjna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych śniadań zaskoczy Cię swoim smakiem i wartościami odżywczymi. Bambusowe Naleśniki lub Gofry: Dlaczego warto je wypróbować? Keto Naleśniki lub Gofry z Mąki Bambusowej: Smaczna(...)Zdrowa Alternatywa Bambusowe keto naleśniki lub gofry to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych wersji tych potraw, opartych na zwykłej mące. Zamiast pszennej czy innej, bogatej w węglowodany mąki, ta propozycja bazuje na mące z bambusa , która jest znacznie mniej kaloryczna i ma niższy indeks glikemiczny. To idealna opcja dla osób, które pragną cieszyć się smakiem i teksturą naleśników
Modern Cave GirlJeny, nie wiem ile razy robiłam już podejście do publikacji tak banalnego przepisu. Bo pewnie tak jak większość z Was, w miarę często smażę naleśniki. Ja wiem… średnio raz na trzy, cztery tygodnie. Najczęściej mobilizuje mnie do tego oczywiście Tola, która jest wielką fanką jedzenia naleśników bez żadnych dodatków. Z serem nie, z mięsem średnio, z dżemem(...)nawet truskawkowym) też nie. Przedwczoraj usmażyłam znowu jedną partię i postanowiłam w końcu zakończyć sprawę publikacji tego konkretnego przepisu. Naleśniki zawsze robiłam na oko, wiedziałam jaką chcę uzyskać konsystencję i zawsze to się sprawdzało. Odpada jednak post w stylu „dodaj tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany”. Wzięłam więc do ręki książkę mojej ulubionej Hanny Szymanderskiej
KardamonovyRoladki naleśnikowe z jajkiem i serem , to propozycja na szybką przekąskę. Podstawą tych roladek są puszyste naleśniki marchewkowe wypełnione nadzieniem z jajka, sera cheddar, marchewki oraz kiełków. W nadzieniu nie mogło zabraknąć majonezu, który łączy ze sobą wszystkie składniki oraz nadaje całości pysznego smaku. Przygotowanie roladek zaczynam od usmażenia naleśników. W tych roladkach postawiłam na naleśniki marchewkowe(...)roladki zrobić można również na bazie naleśników szpinakowych. Przepis na naleśniki szpinakowe znajdziecie TUTAJ . Naleśniki marchewkowe robię według przepisu, którym dzieliłam się już z wami wcześniej na tym blogu, poniżej zamieszczam do niego odnośnik. Po usmażeniu naleśniki studzę, gdyż w momencie nakładania na nie nadzienia nie mogą być ciepłe. Nadzienie do naleśników robię z intensywnego
MeCooksNaleśniki to jedno z wielu dań, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Wówczas moja babcia i mama przygotowywały je na słodko, czyli z dżemem lub z serem. Ja też często robię je w takiej wersji, ale coraz częściej serwuję te smażone placki z farszem wytrawnym. Tym razem zrobiłam naleśniki z porem i kiełbasą . Podduszony por idealnie komponuje się(...)podsmażoną kiełbasą, a naleśniki z takim farszem smakują wybornie. Przygotowując nadzienie do naleśników wykorzystałam kiełbasę śląską, ale można ją zastąpić inną, na przykład podwawelską, toruńską, itp. Ponadto uważam, że naleśniki z porem i kiełbasą powinny być wyraziste w smaku, dlatego nadzienie przyprawiam sporą ilością pieprzu. Naleśniki z porem i kiełbasą to super pomysł na rodzinny obiad
Danka PichciJeny, nie wiem ile razy robiłam już podejście do publikacji tak banalnego przepisu. Bo pewnie tak jak większość z Was, w miarę często smażę naleśniki. Ja wiem… średnio raz na trzy, cztery tygodnie. Najczęściej mobilizuje mnie do tego oczywiście Tola, która jest wielką fanką jedzenia naleśników bez żadnych dodatków. Z serem nie, z mięsem średnio, z dżemem(...)nawet truskawkowym) też nie. Przedwczoraj usmażyłam znowu jedną partię i postanowiłam w końcu zakończyć sprawę publikacji tego konkretnego przepisu. Naleśniki zawsze robiłam na oko, wiedziałam jaką chcę uzyskać konsystencję i zawsze to się sprawdzało. Odpada jednak post w stylu „dodaj tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany”. Wzięłam więc do ręki książkę mojej ulubionej Hanny Szymanderskiej
KardamonovyDutch Baby, czyli pieczony naleśnik Dziś mam dla Was przepis na pyszny pieczony naleśnik Dutch Baby. Naleśnik jest cudownie lekki. Możecie go podać z najróżniejszymi dodatkami. U mnie wersja z cukrem pudrem i cytrusami. W koszyczku miałam mandarynki, a w lodówce moje ukochane cytrynki w syropie. Do tego kilka listków mięty i mamy śniadanie idealne. Taki pieczony naleśnik możecie też(...)przygotować w ramach deseru, lekkiego obiadu lub na kolację. Koniecznie spróbujcie. Jak przygotować naleśnik Dutch Baby na patelni tytanowej? Do przygotowania naleśnika Dutch Baby idealnie sprawdza się moja Patelnia WOLL Diamond głęboka 24 cm Uwielbiam ją. Tak samo jak jej większą, 28 cm wersję. Obie patelnie tytanowe są u mnie ciągle w użytku. I jak się domyślacie, takie patelnie
Słodkie okruszkifrancuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami, które płoną, mają gęsty sos i zawierają alkohol. Moja wersja jest zdecydowanie lżejsza, mniej kaloryczna, dostarczająca wartościowych składników odżywczych. Mianowicie mamy tutaj naleśniki orkiszowe, podane z kremowym twarożkiem, zanurzone w świeżo wyciskanym soku pomarańczowym. Smakują cudownie! Są bardzo delikatne, lekko soczyste, z wyczuwalnym akcentem pomarańczy. Ich przygotowanie opisałam w dalszej części wpisu(...)widoczna na zdjęciach ma niskie brzegi, które ułatwiają wylewanie ciasta na jej powierzchnię, a także na podważanie i obracanie na drugą stronę naleśnika. Ja jestem zachwycona! Jeśli nie korzystaliście do tej pory z takiej patelni, a lubicie naleśniki i często jest robicie to bardzo polecam. Do tej pory także nie smażyłam naleśników na dużej patelni, z obawy
Zdrowie na języku :P