naleśniki z serem - 2416 przepisów (strona:69/162)

Naleśniki ze szpinakiem 191

przygotowanie odpowiedniego ciasta na naleśniki to nie lada wyzwanie. Pamiętam swoje początki, ciasto wychodziło to za rzadkie to za gęste, a to za chrupiące i trudno było zwijać naleśniki. Z czasem powstały proporcje na ciasto prawie idealne i chcę się nimi z Wami podzielić. Oczywiście jak to w kuchni bywa, wiele też zależy od produktów, ważna jest też(...)mieszać, aby nie przypalić). Następnie dodać szpinak, przyprawić pieprzem (nie solić, gdyż ser Feta jest słony). Smażyć chwilę, aby ewentualnie odparowała woda. Do gorącego szpinaku dodać rozdrobniony ser Feta, dokładnie wymieszać (nie smażyć). Pod wpływem ciepła ser lekko zacznie się topić i oklejać szpinak. Smarować farszem naleśniki i zwijać je w rulony lub składać w koperty. Dobrze smakują jeszcze

Kuchcik gotuje
Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem 151

góralskimi serami – bryndzą i oscypkiem , a smażone na smalcu Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi. Dodanie ziół z mojego ogródka do ciasta naleśnikowego sprawia , że nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i świetnie smakują. Nafaszerowane serami , zwinięte w ślimaczka i zapieczone pod serem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad , ale też imprezowe danie na gorąco. Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : ** mąka pszenna

Ostra na Słodko
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym 224

łyżki oleju szczypta cukru   szczypta soli Farsz: 2 cebule 1 łyżka masła 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego sól, pieprz, słodka i ostra papryka Dodatkowo:   1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 2. Farsz: Cebule(...)kosteczkę, dodać do cebuli, dodać przyprawy i dusić razem do miękkości. Przestudzić. Ser zetrzeć na tartce na grubych oczkach, dodać do reszty farszu, wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku ( farsz musi być dobrze doprawiony, najlepiej na pikantnie, żeby całoś ć nie wyszł a mdła). Kłaść porcje na naleśnika, zawijać krokiety. 3. Jajko do panierki roztrzepać widelcem, dodać mleko. Gotowe krokiety

Kto ugości moich gości?
Zielone naleśniki 173

dość często goszczą na naszym stole. Ostatnio eksperymentuję z farszem ze szpinaku i kolorem naleśników. Zielony kolor uzyskałam dodając sproszkowanego młodego jęczmienia, który kupiony był jako witaminowy dodatek do koktajli. Farsz ze szpinaku otrzymał pyszną wkładkę z suszonych pomidorów, które w połączeniu z serem świetnie podkreśliły smak szpinaku.  Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka(...)Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać czosnek (pilnować by nie przypalić), następnie szpinak, chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory i śmietanę, pod koniec dodać ser i wymieszać. Po dodaniu sera można już patelnię zdjąć z palnika. Spróbować farsz i ewentualnie delikatnie doprawić pieprzem i solą. Usmażone naleśniki

Kuchcik gotuje
Zielona leniwa zapiekanka z porami 118

zblanszowane młode listki jarmużu pół pęczka natki pietruszki ok. 100 g gorgonzoli pół pętka podsuszonej kiełbasy jałowcowej 3 plastry boczku 100 g sera typu mozzarella mielony pieprz Formę do tarty wyłożyć naleśnikami. Plastry boczku obsmażyć z obu stron, wyłożyć na papier do odsączenia tłuszczu i pokroić na kawałki (wielkość według uznania). Na patelni (tej samej, na której smażyliśmy boczek

Weekendy w domu i ogrodzie
Placki serowe z makrelą w oleju 122

Przepis podstawowy na placki z jajek i żółtego sera znajdziecie tu - klik , a ich wzbogaconą wersję tu - klik . Uwielbiam je i dość często robię! Ostatnio mi

Di gotuje
Zapiekanka naleśnikowa z pieczarkami 358

mleka, 1 jajko, ½ łyżeczki soli, 2,5 szklanki mąki, ½ kg pieczarek, 2 cebule, 3 łyżki masła, 15 dag sera żółtego, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Mleko dokładnie mieszam trzepaczką razem jajkiem, solą i mąką. Na rozgrzanym oleju smażę cienkie naleśniki. Pieczarki oraz cebulę obieram i drobno kroję. Przekładam(...)patelnię i smażę na maśle. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Na środek naleśników nakładam porcję farszu pieczarkowego. Zwijam w rulony. Naleśniki układam ciasno w naczyniu żaroodpornym. Posypuję startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Zapiekam 20 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekane ślimaczki z rodzynkami 151

ogromnym apetytem. Niewtajemniczeni myśleli, że naleśniki są z serkiem homogenizowanym i tak sobie myślę, że faktycznie masa budyniowa z białym serem tak właśnie smakowała, z tą różnicą, że była nieco bardziej zwarta. Polecam:) Naleśniki (na około 10 sztuk): 220 g mąki 3 jajka 40 ml rumu 500 ml mleka 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli Nadzienie

Smaki Na Talerzu
Naleśniki z kaszy jaglanej 185

naleśnikowego). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wlewamy ciasto i smażymy naleśniki. Olej dałam tylko przy smażeniu pierwszego, następne smażymy na suchej patelni. Naleśniki z kaszy jaglanej podajemy z ulubionym dżemem, owocami, musem jabłkowym, serem lub… z czym kto lubi. Najlepsze są świeże, podane zaraz po usmażeniu. Pomijając cukier lub stewię możemy przygotować naleśniki w wersji wytrawnej

mojewypiekiinietylko
Naleśniki zapiekane z grzybami - tort naleśnikowy 202

masła 2 jajka 2 łyżki startego sera żółtego (ja dałam o wiele więcej) sól pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Grzyby umyć drobno posiekać razem z cebulą usmażyć na oliwie. Gdy grzyby będą miękkie doprawić solą i pieprzem, ostudzić. Do zimnych grzybów dodać jajka, ser i pietruszkę. Przygotować naczynie żaroodporne lub tortownicę w rozmiarze naleśników. Układać naleśniki na przemian

Pychotkaaa
Krokiety wigilijne po rusku wg Aleex 145

tuż przed wieczerzą zapiec w piekarniku. Będą znakomicie smakować z czerwonym barszczem. Może spróbujecie? Składniki: Naleśniki: • 2 szklanki mleka • 2 szklanki mąki • 2 jaja • olej • szczypta soli Farsz: • 40 dag ziemniaków po ugotowaniu (u mnie 4 średnie) • 20 dag trzykrotnie mielonego sera białego • 2 duże cebule + 1 dodatkowo • sól, pieprz • olej • kilka plasterków boczku (jeśli danie nie jest przeznaczone(...)cebulki pokroić w kosteczkę. Leciutko zezłocić na patelni z odrobiną oleju. Przestudzoną dodać do chłodnych ziemniaków. 5. Ser dodać do misy z ziemniakami i cebulą, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien mieć wyrazisty smak. 6. Na każdy naleśnik kłaść porcję farszu, zwijać jak krokiety i układać w naczyniu żaroodpornym. 7. Na patelni zezłocić dodatkową cebulkę (jeśli szykujemy danie

W mojej kuchni
Spacer na Jarmarku Bożonarodzeniowym i... Babka ziemniaczana z boczkiem 162

przy okazji można posilić się wspaniałym jedzeniem kuchni polskiej.   Międzynarodowe menu zadowoli też gusta wielu smakoszy. Można zjeść tutaj hiszpańskie churros, pyszne francuskie naleśniki, czy węgierskie langosze oraz kupić austriackie sery. Można zaopatrzyć się w pyszne miody z różnych pasiek   a także kupić gotowe wędliny z najlepszych wędzarni. Jest też mnóstwo atrakcji dla dzieci: domki z bajek

Kuchnia u Krysi
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 120

ukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie poradziły, więc widać wśród moich czytelników też jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami

Cooking Monster
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 167

ukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie poradziły, więc widać wśród moich czytelników też jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami

Cooking Monster
Naleśniki z dżemem śliwkowym i bitą śmietaną. 136

Szwecji śniadania są podobne do tych polskich. Zwykle na talerzu znajdują się kanapki z szynką czy żółtym serem, jajka oraz ryby. Popularne są także naleśniki podawane na słodko z bitą śmietaną. Szwedzkie pannkakor, bo tak się nazywają, są bardzo cienkie, delikatne, chrupiące na brzegach. Ciasto jest dosyć rzadkie. Początkowo obawiałam się tej konsystencji. Zupełnie niepotrzebnie! Dla mnie są idealne

zadanie-gotowanie
kieszonki z szynką i serem 133

czasie przygotować nadzienie: cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą. Doprawić mocno pieprzem. Wystudzić i dodać ser starty na tarce, wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki. Na każdym rozłożyć porcję nadzienia i złożyć w koperty. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia