W Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Komputer naprawiony! Dałam sobie sama radę, więc chyba mogę ubiegać się o stanowisko programisty w dużych firmach! Żartuję. Mimo incydentu z komputerem, wczorajszy dzień był świetny
Be Fit Be StrongJak ja kocham naleśniki w skład, których, jako nadzienie wchodzi coś innego niż dżem, czekolada lub inna słodkość. Coś wartościowego zamiast porcji węglowodanów
Dieta Rozdzielna i ZdrowieNaleśniki... na ostro, na słodko, na ciepło, na zimno, zapiekane czy też prosto z patelni, z mięsem, z serem, z owocami, z warzywami, z dżemem, z
JedzeniomaniaLATO!!! TAK DŁUGO NA CIEBIE CZEKAŁAM!!! Chce się, po prostu chce się wszystko, tańczyć, śpiewać, smakować, kosztować. Aż nie wiadomo gdzie sięgnąć, czego spróbować, na ryneczkach
SMYKWKUCHNIjuż Wam oczywiście wspomniałam ( a pewnie z 5 milionów razy! ) od przeszło miesiąca ograniczyłam mąkę pszenną na rzecz mąki kokosowej, owsianej, gryczanej, amarantusowej czy też jaglanej. Zwykły olej zastąpiłam olejem kokosowym, ale jego ilość również ograniczyłam do potrzebnego minimum. Z pomocą w moich kulinarnych poczynaniach przyszła mi marka Ambition i jej najnowsza patelnia z linii Taurus wyposażona w oryginalny Teflon(...)żadnym miejscu nic nie przywarło, nic się nie przykleiło, nie przypiekło, a cała pizza upiekła się równomiernie i była idealnie wypieczona. Tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku naleśników ( zwykłych, jak i kakaowych, które jak wiemy lubią się przypiekać i wyjątkowo szybko przypalają ), omletu i mięsa. Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy
Ostra na SłodkoNiedojrzałe orzechy są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, zawierają jej aż 2500 mg/100 g (50 razy więcej niż w cytrynie). Z orzecha włoskiego wytwarza się olej, który ma znajduje zarówno zastosowanie kulinarne, jak i w kosmetologii. Odwar z łupin orzechów używany jest do przyciemniania włosów. Młode liście orzecha włoskiego wykorzystuje się do celów leczniczych, ponieważ zawierają one olejek eteryczny(...)składnik wigilijnej kutii. Orzechy wykorzystywane są również do przygotowania dań wytrawnych . W kuchni polskiej przygotowuje się farsz z orzechami na przykład do nadziewania kaczki, ale także do pierogów, czy naleśników (orzechy miesza się na przykład z twarogiem). Coraz modniejsze są sałatki, w których wykorzystuje się orzechy, jednak jest to dodatek sałatkowy, który za naszą wschodnią granicą wykorzystywany jest
Trzeci talerzPlacuszki z serkiem ricotta to jedno z naszych ulubionych śniadań. Nie wymaga ono zbyt dużo pracy, jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze placuszki są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jakiś czas temu obiecałam sobie, że nie będę Was zanudzać moimi "gorzkimi żalami", ale chyba mi się nie uda :-( Jak już wiecie moje dziecko jakiś czas
Czary - gary w kuchniniskiej lub wysokiej zawartości tłuszczu, pełnotłusta. Wysokobiałkowa mąka często używana w kuchni wegańskiej. Dobra zarówno do wypieku pieczywa, raczej wytrawnych niż słodkich ciast, ciasteczek jak i do makaronu, naleśników czy pierogów. W kuchni Wschodu – do wytwarzania mleka sojowego i past (np. miso). W kuchni wegańskiej często używana jako zamiennik jaja kurzego ze względu na swoje lepiące właściwości. Z powodu(...)dużego hermetycznego słoika. Do zrobienia 10 średniej wielkości pancakes potrzebna nam szklanka (250ml) mieszanki mąk, 1 jajko rozmiaru M i 1 do 1 ½ szklanki dowolnego mleka oraz 2 łyżki oleju lub roztopionego masła. Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub mikserem, dajemy im odpocząć 10 minut na blacie, następnie smażymy pancakes na lekko natłuszczonej patelni. Mieszankę można wzbogacić o przyprawy – cynamon, kardamon
Karo in the KitchenKiedy dowiedziałam się, że muszę zrezygnować z pszenicy, najpierw sobie popłakałam, bo uwielbiam niestety pszenicę pod każdą postacią: słodkie wypieki, kaszę manną i bulgur, kuskus, naleśniki, racuchy, makarony i ogólnie rozumiane kluchy wszelkiej maści. Po nieprzespanej nocy ogarnęłam się nieco i pomyślałam „a co mi tam, coś się wymyśli, na szczęście to tylko pszenica, a nie gluten. Słodkości(...)godzin. Zaczyn powinien nieco urosnąć i mocno bąbelkować. W ciemnożółtej misce zaczyn po dwunastu godzinach wyrastania. Widać jak pięknie bąbelkuje :) Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, lub posmarować olejem i obsypać otrębami. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, dodać wyrośnięty zaczyn i mieszając drewnianą łyżką, dolewać stopniowo letnią wodę. Mieszać tylko do połączenia składników, nie wyrabiać. Ciasto powinno być dość
Kuchenne zapiski EdytyUwielbiam naleśniki. Każde jedne, choć te "wytrawne" chyba jednak bardziej. Na słodko często brakuje mi pomysłów i są po prostu z serem i cukrem pudrem. Wiem
Kuchnia w czekoladziezałożenia, że jajko pasuje do każdego dania i do każdego posiłku. Jajko może być przecież na miękko, w zupie, w plackach, w cieście, w pasztecie, w szakszuce, tortilli, naleśnikach z serem i w leniwych pierogach. Można je jeść przez cały dzień, ale śniadanie bez jajka to nie śniadanie. Prawie każdy ma jakieś wczesne wspomnienia z jajem w roli głównej(...)wmawiać, że z tego badania wynika, że powinniśmy pić bardzo dużo alkoholu i że uchroni nas to przed wszelkimi chorobami. Tak właśnie zaczęło się wiele mitów np.o prozdrowotnych właściwościach oleju kokosowego, detoksie, diecie alkalicznej i czystym jedzeniu. Mity te przekładają się na obsesje na punkcie zdrowej diety i osobistej drogi do zdrowia, które często kończą się zaburzeniami odżywiania. Więc
Ugotowane pozamiataneW końcu znalazłam dzisiaj chwilkę, by wybrać się do galerii handlowej w celu szukania ostatnich drobiazgów do prezentów. Nienawidzę tych przedświątecznych tłumów, kiedy wszyscy po pracy
Be Fit Be StrongKurczak z warzywami i koperkiem to bardzo szybkie i smaczne danie. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy możemy dostać świeżą paprykę, świeżą cukinię i pachnące soczyste
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!