Pierogi w moim rodzinnym domu pojawiały się bardzo rzadko. Jednak polubiłam je za sprawą M. i od czasu do czasu daję się namówić na lepienie. Trzeba
Pełny talerzStwierdziłam, że jeśli można zrobić zapiekankę z chleba, to i placuszki o podobnym smaku wyjdą ok :-) I nie myliłam się. Placuszki z chleba (im
Walijskie Pichceniejest wyposażone w spiralne mieszadło hakowe, końcówkę do ubijania oraz płaskie mieszadło, które pozwalają szybciej wyrobić ciasto, przygotować doskonałe purée ziemniaczane, idealnie ubić śmietanę albo dokładnie wymieszać ciasto na naleśniki. I teraz dobra nowina, mam dla Was taki mikser do wygrania w konkursie! KONKURS „Słodkie życzenia Dla Mamy”! W związku z powyższym przygotowałam przy współpracy z firmą Electrolux konkurs(...)porcja ciasta na tarty kruche, gotowe ze sklepu lub wg. tego przepisu na tarty słodkie 4 1/2 łyżeczki mąki 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 2-3 łodygi rabarbaru, pokrojone w plasterki 150 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 350 g serka na serniki 2 duże jajka, lekko rozbełtane 1 duże żółtko truskawki
karmelowyMój autorski pomysł na wykorzystanie makaronu i pomidorów. To właśnie ten przepis brał udział w konkursie zmagań blogerów organizowanym przez Makarony Polskie. A Wasze głosy
Kuchnia w czekoladzieCzasami mam ochotę na coś dobrego i ostrego. Moja propozycja na dziś to naleśniki po meksykańsku. Ciasto naleśnikowe zrobione z mąki kukurydzianej jest delikatne a w
paapilotkaaWyjątkowy przepis mam dziś na blogu :) Czekał na swoją realizację od 2,5 roku. Dostałam go podczas Opolskiego Festiwalu Smaków w 2013 r. od pary azjatyckich
bistro mamaPogoda nie pozostawia wątpliwości - jesień zagościła u nas na dobre. To znaczy, że najwyższa pora na placki ziemniaczane! A jeśli do tej plackowej klasyki dodamy starty
Kulinarne Inspiracjemoździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej wymieszać wszystko razem. Wash(...)Share on Linkedin Share on Tumblr Share on Vk Share on Reddit Share by Mail SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 1 Comment / 19/11/2015 ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 0 Comments / 14/11/2015 WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 0 Comments / 12/11/2015 HUMMUS 0 Comments / 09/11/2015 SZYBKA PRZEKĄSKA Z AWOKADO
Martyna CooksProblem z odtwarzaniem ulicznego jedzenia w domu jest taki, że przeważnie efekt nie jest tak doskonały, jak u fachowców, którzy zajmują się produkcją danego smakołyku codziennie
zadanie-gotowanieNaleśniki wiosenne. Spring Rolls. Popularne w Chinach i południowo-wschodniej Azji małe krokiety z owocami morza, mięsem i warzywami. Smażone w głębokim tłuszczu lu surowe, jedzone na ciepło i zimno, podawane z sosami, dipami, na zakąskę. Tej wersji najbliżej do Wietnamu. Uwielbiam zapach sajgonek o poranku… Kurczaka oczyszczamy i jak najdrobniej siekamy. Możecie go też grubo zmielić w maszynce(...)zapach. Całość dodajemy do kurczaka, mieszamy razem z makaronem i studzimy. Do wystudzonego farszu wbijamy jajko i mieszamy całość, najlepiej dłonią. Naszykujcie płaski garnek lub patelnię z ciepłą wodą i czystą bawełnianą ściereczkę. Ściereczkę należy lekko zwilżyć i rozłożyć na płasko, będziemy na niej zawijać papier ryżowy. Papier ryżowy namaczamy po jednym arkuszu na raz, przez kilka sekund, wyciągamy
Karo in the KitchenWszelkiego rodzaju naleśniki , racuszki , pancakes jak wiecie uwielbiam i to chyba one goszczą u mnie najczęściej na stole! ( pomijając oczywiście słodkości ;) ). Dziś mam dla Was kolejne rewelacyjny przepis na tego rodzaju smakołyki , ale w całkowicie innym wydaniu! Postanowiłam wykorzystać do nich mleko w proszku . Wychodzą niesamowicie puszyste … delikatne … mięciutkie … a z dodatkiem ulubionych owoców , kremu czekoladowego(...)minut, by odpoczęło , a następnie smażymy średniej wielkości racuszki na mocno rozgrzanym oleju ( z obu stron ). Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy przełożone przygotowanym kremem. Gotowe! * Mleko waniliowe możemy zastąpić wodą gazowaną!!! * ” Mleko waniliowe Łaciate dostępne m.in. w bdsklep.pl http://www.bdsklep.pl/laciate-250ml-mleko-waniliowe,id-2193
Ostra na Słodkoszaleństwo na trampolinach, spływ kajakowy i niestety komary, które skutecznie uprzykrzały leśne wędrówki, śpiewanie piosenek na balkonie (Despacito w duecie chyba całe osiedle słyszało;) dzielenie się ostatnim naleśnikiem i przez dwa tygodnie prawie pół kilometra uplecionych warkoczy. Czasami miałam wrażenie, że dziewczyny mają w środku bateryjki, a ich energia nigdy się nie kończy, chociaż zdarzały się nagłe przypływy zmęczenia(...)góry słoika, a samo mięso zanurzone będzie w smakowitej galaretce. Kolejną sprawą jest sposób i czas duszenia. Można pasteryzować słoiki w garnku na mokro, zalewając je do ok 3/4 wodą i pasteryzując w temp. 100stC trzykrotnie: pierwszy raz 60 minut, kolejnego dnia 40 minut, na trzeci dzień 30 minut. Można pasteryzować je w szybkowarze przez 60-80 minut. U mnie
Obiad gotowyPlacek po cygańsku to hit jesiennych obiadów u mnie w domu. Nieuchronnie nadeszła jesień i czas grzybobrania. Lubię chodzić po lesie i zbierać grzyby. Znam tylko
Pieguskowa KuchniaPo świątecznej przerwie wracamy z nowymi daniami. Pozostaniemy przez chwilę w wigilijnym klimacie i pokażemy świetną przystawkę, która równie dobrze nada się na wigilijny stół, jak
KasiaiKrzysiu.plgłodną Haneczkę, głodnego męża i regularnie spożywającą posiłki mnie samą. I tak wracając do domu obładowana siatami, ustalamy najczęściej z córką, co dzisiaj na obiad. Pierwsze co słyszę, to: naleśniki. Albo buchty. Na takie obiady jest czas w piątek, a w pozostałe dni robocze ma być szybko, smacznie i z warzywami. Często, kiedy brakuje czasu i pomysłu, jest(...)pieprz do smaku do podania: zmiksowana ugotowana kasza jaglana lub jakakolwiek inna kasza (np. gryczana, jęczmienna) Przygotowanie: Fasolę moczymy przez 2 godziny, a następnie gotujemy ją w tej samej wodzie przez ok. 40 minut. N a rozgrzanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Kiedy cebulka ma już złoty kolor, dodajemy mięso mielone
bistro mama