jeszcze lepiej cały kurak , ja akurat miałam podudzia ) 2 papryki czerwone, grubościenne, duże 2 papryki zielone , grubościenne, duże 1 puszka, krojonych pomidorów 2 cebule, średniej wielkości 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 2 ząbki czosnku śmietana kremówka 30 % smalec do smażenia, najlepiej kurzy ale wieprzowy też może być ( smalec w kuchni węgierskiej(...)kuchni węgierskiej , bez smalcu ) sól, odrobina mleka Zacznij od klusek, będzie szybciej i prościej Roztrzep jajko, dodaj mąkę, sól i mleko. Utrzyj, tak żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstych naleśników. Rozprowadź ciasto na drewnianej wilgotnej desce, na grubość około 0,5 cm. W dużym garnku doprowadź osoloną jak na makaron, wodę do wrzenia. Nożem odcinaj z brzegu deski, paseczki
Ogrodnik w podróżyProste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny
Cztery Fajerywersji na słodko. Ich smak jest tak naprawdę lekko gryczany, ale też dzięki przyprawom i konfiturze ich smak i zapach jest po prostu oszałamiający. Dziś zrobiłam je z z dżemem z pomarańczy z nutą imbiru Owocowa Rozkosz;) uwaga! producent pisze: zostały przygotowane ze starannie wyselekcjonowanych owoców. Stanowią wyśmienity dodatek do pieczywa, naleśników i ciast
Życie zaczyna się w kuchniczemu pasuje i na słodko i na słono, a swoimi właściwościami odżywczymi przebija wszystkie inne owoce. Stwierdziłam jednak, że taki gładki krem jest dla mnie zbyt nudny, więc dorzuciłam do niego garść orzeszków ziemnych i to był strzał w dziesiątkę! Otrzymałam wspaniały crunchy krem, a ja lubię jak można coś pochrupać. Pasuje do naleśników, omletów, kanapki, a nawet
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńochotę na coś słodkiego i piernikowego, a że moje pierniczki się skończyły, musiałam znaleźć jakąś alternatywę ;) Składniki: 2 jajka 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki budyniu czekoladowego bz dodatku cukru 0,5 szklanki mleka 0,5-1 łyżeczka stewii nadzienie: około 4 pomarańcze + 2 łyżki miodu Sposób przygotowania (2 porcje - 4 naleśniki): Wszystkie składniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdwustronna patelnia i że pewne w środku wszystko się będzie rozwalać podczas smażenia … a tu ! Niespodzianka! Jestem zachwycona jej działaniem! Jak zawsze Wam pisałam uwielbiam wszelkiego rodzaju omlety, naleśniki i pancakes! Więc taka patelnia to cudo do moich kulinarnych, naleśnikowych zmagań! Spisała się rewelacyjnie a wszystkie przygotowane przeze mnie smakołyki, były równomiernie smażone / upieczone … a kuchnia czysta(...)delikatnych mięs ( koniec problemów z rozwalającym się podczas obracania fletem z dorsza! ) Przygotowałam w niej pyszny soczysty omlet z warzywami, delikatne bananowe pancakes z karmelem i chrupiące tosty na słodko. W każdym przypadku spisała się na medal! Używałam minimalnej ilości tłuszczu, a mimo tego zupełnie nic nie przywierało. Czyszczenie to sama przyjemność – wystarczy delikatnie opłukać. Z całego serca
Ostra na Słodkoupieczenie jakiegoś dobrego ciacha? Chyba na takie okazje, ktoś wymyślił jabłka zwane duszonymi, smażonymi lub prażonymi. Żeby przygotować pyszne danie wystarczy ugotować tylko ryż, czy usmażyć kilka naleśników. Obiad gotowy w 15 min. Podobnie będzie ze zrobieniem szarlotki. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i wyłożyć jabłka ze słoika. I niech mi nikt nie mówi, że po co się męczyć, przecież(...)jest to, że możecie już na tym etapie dodać ulubione przyprawy jak cynamon czy cukier waniliowy. Ilość cukru jaką dodajemy do jabłek zależy od ich słodkości. Jeśli macie mało słodkie jabłka, można dodać więcej cukru. Podobnie jeśli jabłka są mało soczyste, trzeba podlać je delikatnie wodą. Ja najbardziej lubię gładką wersję jabłek, tzn taką paćkę. Nie wiem czemu, ale smakują
Mieszam w GarnkuDżem truskawkowy jak u babci Dżem truskawkowy jest jednym z naszych ulubionych . Pasuje do wszystkiego , doskonały z naleśnikiem , kanapką , a nawet z żółtym serem lub twarogiem
Ogrodnik w podróżySerniczki z patelni Placuszki z białego sera to pyszna alternatywa dla tradycyjnych racuszków. Są mięciutkie, puszyste i bardzo serowe w smaku Kiedy mamy ochotę na coś
Blog z ApetytemZ serii nic się nie zmarnuje. Postanowiłam wykorzystać papkę migdałową po zrobieniu mleka migdałowego. Składniki: 80 g pulpy migdałowej która została po przygotowaniu mleka migdałowego 1
słodkie i nie tylko historie kulinarneJest niesamowity! Pyszny, czekoladowy, kremowy, o aksamitnej konsystencji, delikatny w smaku, po prostu bajeczny. W sam raz do popołudniowej kawusi, choć równie dobrze
Rozpustne gotowanieNie wiem czy to dobrze, że o tym powiem ale w tym musie w ogóle nie czuć dyni... Za to ma on smak pysznego, wyrafinowanego kremu
Mango PapajaDzisiejszy przepis chodził mi po głowie od kilku dni. Przygotowałam go podczas konkursu Teekanne na Finale Blogerche’a w Łasku k/ Łodzi na najciekawszy deser
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomysł na śniadanie. Rodzinne, jednoosobowe, dla pary, dla każdego. Małego, dużego. Każdy ma swoje ulubione. Z ulubionymi dodatkami, wytrawne lub na słodko. A jakie my kochamy? Zdecydowanie na słodko:) Mama klasyczne, a ja i tato -wszystkie: z bananem, serkiem, marchewką, jabłkiem, kokosem lub wszystkim innym co nie ucieka. Te nasze niedzielne są wyjątkowe. Bo jemy je zawsze(...)wszystkimi składnikami i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce (jeśli nie mamy czasu, można to pominąć, ale gdy "odstoją" swoje są troszkę puszystsze). Smażymy na patelni do naleśników lub natłuszczonej zwykłej. Świetnie smakują z bitą śmietaną (ja niestety nie miałam, więc lekko spieniłam mleko z cukrem pudrem) polane czekoladą i posypane skórką z pomarańczy. No i w duecie
Czarnawisienkabudyniu. O nadziewaniu naleśników nie wspominam Jeśli macie w domu małego miłośnika popularnego kremu orzechowo-czekoladowego, możecie śmiało częstować go tym masełkiem. Możemy łatwo dowolnie zmienić smak masełka, dodając do niego np cynamon czy wanilię. Ja dodałam do masełka kakao, dzięki czemu otrzymałam tak naprawdę krem o smaku czekoladowym. Moje jabłka były słodkie, więc nie dodawałam już do środka
Mieszam w Garnkumiałam okazję jeść. Słodko-kwaśne połączenie majowych łodyg rabarbaru i dorodnych, czerwcowych truskawek. Do garnka, za radą Bei , wpadły też suszone kwiaty hibiskusa, i tu właśnie zaczęła się magia. Ta trudna do sprecyzowania nuta nadaje dżemowi wyjątkowego charakteru i nie pozwala się wręcz oderwać od słoiczka. Zajadam go z przyjemnością na kanapkach, w naleśnikach, rewelacyjnie sprawdzi się jako
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSłodko-kwaśne, intensywne, kremowe i gładkie słońce w słoiczku, pachnące latem, optymistycznie żółte i napawające radością. A to tylko krem cytrynowo-jajeczny. Lemon curd uwielbiam! W każdej wersji, w każdym wydaniu, choć najbardziej ot tak, prosto ze słoiczka. Jest banalnie łatwy, efektowny, a do tego wszechstronny. Nadaje się do naleśników, placków, kanapek, a nawet jako nadzienie do tarty
W kuchni Karmel-itkidelikatną nutą czekolady (dzięki dodatkowi kakao), bo te z czekoladą są bardziej czekoladowe niż śliwkowe :)Powidła te świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciasta, również pasują np. do naleśników, na kromkę chleba, do przełożenia tortów czy po prostu do wyjadania prosto ze słoiczka- to uwielbiałam i uwielbiam najbardziej :)* śliwki- 2 kg* cukier- 3/4 szklanki** czekolada- 100 g*** kakao(...)góry dnem, chyba, że zależy nam na przetrzymaniu powideł na długi czas, to należy je zapasteryzować.Z podanych proporcji wyszło mi ponad 1 litr.Smacznego! :)* moje śliwki były bardzo słodkie i taka ilość cukru była wystarczająca. Ale po dosypaniu i wymieszaniu cukru, po prostu spróbować czy taka słodycz jest odpowiednia i w razie potrzeby dosłodzić.* te powidła robiłam z czekolady gorzkiej
Kraina Miodem Płynąca