Wszelkiego rodzaju naleśniki , racuszki , pancakes jak wiecie uwielbiam i to chyba one goszczą u mnie najczęściej na stole! ( pomijając oczywiście słodkości ;) ).Dziś mam dla Was kolejne rewelacyjny przepis na tego rodzaju smakołyki , ale w całkowicie innym wydaniu!Postanowiłam wykorzystać do nich mleko w proszku.Wychodzą niesamowicie puszyste … delikatne … mięciutkie … a z dodatkiem ulubionych owoców , kremu czekoladowego(...)dżemu zachwycą podniebienia nie tylko dzieci , ale i dorosłych!Robi się je błyskawicznie , więc są świetnym pomysłem nie tylko na obiad , ale i leniwe śniadanie!SKŁADNIKI:RACUSZKI:* mąka – 1 szkl* mleko w proszku – 0,5 szkl* olej – 4 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* cukier wanilinowy – 1 op* mleko waniliowe „Łaciate” – ok.200
Ostra na SłodkoTegoroczny okres jesienno zimowy jest dla mnie bardzo szczególny. Treningi, praca po godzinach, pisanie pracy magisterskiej, powoli zbliżająca się sesja i przygotowywanie się do obrony. W
Życie ze smakiemJestem szczęściarą, mam wspaniałych rodziców. W dniu dzisiejszego święta - Dzień Ojca - muszę przedstawić Wam więc przepis, który kojarzy mi się z dzieciństwem i Tatą. Zupa ogórkowa
MiksturownikSkładniki na 2 torciki: ulubiony dżem, np. brzoskwiniowy powidła śliwkowe 250 g twarogu półtłustego (1 kostka) 1 szklanka delikatnego musu jabłkowo-gruszkowego łyżka płatków owsianych 2
Anioszek w kuchnitylko na deser, również jako smaczny obiad na słodko. Składniki Ciasto: 1 jajko 250 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5-6 łyżek mąki 15 g cukru waniliowego Masa serowa: 500 g sera białego tłustego 200 ml słodkiej śmietany 15 g cukru waniliowego 50 g cukru 5 ml ekstraktu waniliowego 2 żółtka Sos truskawkowy: 1 dżem truskawkowy(...)wody cynamon Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mleko dokładnie łączymy z jajkiem, mąką, proszkiem i cukrem waniliowym. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem. Dodajemy ser biały ( stopniowo ) cały czas miksując. Następnie do masy dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy. Masę dokładnie wyrabiamy. Naleśniki smarujemy masą serową i składamy
R'n'G KitchenDzisiaj coś czego nie jadłam już dobrych parę lat. Każdy zna krokiety z rosołem, moje są jednak z ulubionym farszem mojej mamy więc muszę się tym
Niezły MłynekI znowu na okrągło. To, że później zwinęły się w krokiet, to inna historia. Poza tym musiałam jakoś wykorzystać mięso z rosołu. Tak sobie wykombinowałam, że
bastalenazrobi dla swoich fanów😛 W ramach maksymalnego zaoszczędzenia czasu w ciągu dnia, zrobiłam sobie 2 szybkie obiady na wynos. (będąc na redukcjach zawsze mam 4 posiłki-śniadanie-obiad-obiad-kolacja). Jako, że czeka mnie podróż samochodem i nie będę miała możliwości podgrzania jedzenia musiał to być posiłek typowo na zimno. Przygotowanie zajęło mi tylko 20 minut😏 Także śmiało polecam(...)łososia wędzonego w kawałku lub plastrach -50 g twarogu chudego lub serka śmietankowego Przygotowanie: 1. Do mąki dodajemy olej i stopniowo wodę do powstania lejącej konsystencji. Smażymy naleśniki. 2. Usmażone naleśniki smarujemy twarogiem lub serkiem i na to łosoś. Zawijamy i kroimy na pół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza: 894 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzumąka - gwarancja smaku dzieciństwa. ;) U nas (2,5 osoby) z kilograma szynki wieprzowej wychodzi średni garnek bitek, który jemy przez dwa dni... Toteż porcja, którą podaję, na jeden obiad w sam raz będzie dla rodziny czteroosobowej. :) 1kg ładnej szynki wieprzowej (może być też schab) sól czarny pieprz mielony mąka pszenna kilka sztuk ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego(...)około 1 centymetra lub, jeśli się uda, cieńsze. Każdy z plastrów ubijamy tłuczkiem do mięsa na grubość około pół centymetra. (u mnie w domu jadało się wręcz płaskie jak naleśniki ;) ) Oprószamy je z każdej strony dość obficie solą i nieco mniej obficie pieprzem. Zanurzamy w mące wysypanej na talerzu i wrzucamy na lekko rozgrzany na patelni tłuszcz. Wszystkie plastry
Kuchenna Kontrrewolucyaczasie przygotowuję ciasto naleśnikowe. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól pieprz i przyprawy dolewam mleko i miksuję. Mleko dodaję stopniowo tak aby otrzymać ciasto gęstsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany) dlatego w składnikach nie podałam ilości mleka. DO tak przygotowanego ciasta wrzucam umyte i osuszone pieczarki. Dokładnie zamaczam w cieście po czym wrzucam na rozgrzany tłuszcz(...)ciepło aż do momentu podania (choć zimne są również dobre). Podaję z sosem czosnkowym albo serowym. Tak przygotowane pieczarki mogą stanowić ciepłą przekąskę, ale mogą być również elementem wegetariańskiego obiadu. U mnie pojawiają się na obiad w towarzystwie kaszy bulgur i surówki. Smacznego
Magiczna kuchnia DariiKrokiety z Kapustą i Grzybami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i pożywny obiad podczas całego roku. Krokiety z Kapustą i Grzybami to nieziemskie połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Bardzo smaczne ciasto na krokiety razem z przepysznym farszem tworzą danie, któremu naprawdę nie sposób się oprzeć. Krokiety z z Kapustą i Grzybami(...)małych krokietów)farsz:nieduża główka kapusty (ok. 1 kg)ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)3 nieduże cebulęmasło do smażenia (ok. 50 g)sól pieprzciasto na naleśniki:2 szklanki mąki1 szklanka mleka2 szklanki wody2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajkapłaska łyżeczka soliolej ok. szklanka bułki tartejjajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z z Kapustą
Słodka StronaRozgrzewająca zupa z soczewicy i pomidorów to idealne danie na chłodne dni. Nie dość, że nas rozgrzeje to jest tak bardzo sycąca, że zastąpi nam cały
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mimo późnej jesieni i pierwszych opadów śniegu, śliwki są jeszcze dostępne. A nawet jak nie mamy świeżych, śmiało można sięgnąć po te mrożone lub z
Dieta moja pasjaWczoraj zużyłam resztki kalafiora, a dziś zrobiłam kolejny jego zapas. Istne szaleństwo. Ale - jak mawiają - od przybytku głowa nie boli ;) W szafce znalazłam trochę kaszy gryczanej
Weekendy w domu i ogrodzie