Właściwie powinnam napisać z serca :). Był krupnik na serduszkach to musi być coś z serduszkami. Nie chciało mi się kleić pierogów- prościej było usmażyć naleśniki. Do tego czysty barszcz czerwony do popicia i obiad gotowy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZapiekane naleśniki z brokułowym twarożkiem to moja propozycja na lekki, jarski obiad. Zielonkawe, pachnące czosnkiem danie można podać z kwaśną śmietaną, na obiad lub na kolację. Najlepiej kroi się po wystudzeniu, smakuje też dobrze po podgrzaniu. Dekoracja według pomysłu mojej mamy – róża z papryki. Muszę się pochwalić(...)wykonywała między innymi takie róże z czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryki. Dekoracja stołu zdobyła wyróżnienie, a Polacy drugie miejsce. Jestem z niej dumna! Składniki: • 6 naleśników z tego przepisu • 1 brokuł • 500 g sera białego kanapkowego • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 3 plastry sera żółtego Wykonanie: • Brokuł ugotować w osolonej
To co kochamyszne naleśniki ale z mąki pszennej i owsianej z dodatkiem melasy z trzciny cukrowej. Naleśniki będą miały lekko karmelowy posmak. Świetnie smakują z puszystym nadzieniem serowo-jogurtowym i świeżymi owocami. Można je podać na śniadanie, obiad i kolację lub jako deser. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki owsianej, 2 jaja(...)będzie zbyt gęste rozcieńczyć wodą gazowaną, jeśli za rzadkie dodać mąki. Smażyć z obydwu stron na suchej patelni. W między czasie przygotować odpowiednią ilość farszu, posmarować naleśniki, zrolować, przeciąć na mniejsze kawałki. Podawać z owocami i kwiatami jasnoty z syropem fiołkowym. Tkaniny lniane Kardelen , sztućce Hardanger Bestikk by Mira design
SzczyptaSmaQdziadek opiekuje się wszystkimi babami w domu, a że stworzyłam małego potwora (kulinarnego) to musiałam się zwlec z łóżka i zrobić Miśce obiad, bo ona tylko „mamusiowy zje”. Gofry były, makaron też no to naleśniki sobie wymarzyła. W lodówce zostały tylko żelazne zapasy tofu, w spiżarni gorzka czekolada więc v’ila : naleśniki francuskie ;-). Naleśniki
greenscarfKolejny brak pomysłu na obiad. Brak weny i siły... Ale jak zazwyczaj potrzeba okazała się matką wynalazku. Efekt wyszedł boski. Słodka miękka gruszka pachnąca masłem, oblana w złocistym karmelu. Do tego naleśniki o delikatnej imbirowej nucie. Naleśniki od wieków tzn od kiedy pamiętam robię zawsze na oko. Nigdy nie wiem ile mi ciasta wyjdzie
Malinowe PocałunkiNaleśniki, to jedno z moich ulubionych dań, i nie tylko moich. Na śniadanie, obiad, czy kolację, zawsze smakują wyśmienicie. Z różnymi dodatkami, na słono, na słodko – za każdym razem zaskakują nowym smakiem. Czasem, gdy mi brakuje pomysłów sięgam po moją bardzo wysłużoną już książeczkę „100 pomysłów na naleśniki”. Ale tym razem, inspiracją była dla mnie Domowa Cukiernia
mojewypiekiinietylkooraz witamin A i D – dlatego spożywajmy je jak najczęściej, pod rożnymi postaciami, aby cieszyć się pełnią zdrowia i wigoru na co dzień Naleśniki w takiej formie mają szerokie zastosowanie np.: możemy podać je na obiad jak popularne Wrap ( tudzież śniadanie lub kolację) zawinąć w folie aluminiową i zabrań : do pracy, dać dziecku do szkoły, zabrać
W kuchennej krainieRozczarowana do granic możliwości rozpoczynającym się latem postanowiłam przygotować słodki obiad. Normalnie tego nie robię, a nawet więcej, jestem przeciwna takim obiadom. Słodycze owszem jadam, ale na deser i wszelkie słodkie pierogi czy naleśniki są dla mnie właśnie deserem. A ponieważ dziś zamiast pięknego przedednia lata mamy raczej ponurą jesień to poszłam w zaparte i osładzam sobie ten zimny(...)deszczowy dzień. Na straganach wciąż królują truskawki, zdecydowanie moje najulubieńsze owoce. I to właśnie one są podstawą dzisiejszego obiadu. Dla towarzystwa dobrałam im twaróg i migdały. Przepis na twarogowe knedle podawałam już dwa razy. Pierwszy raz też z truskawkami klik, za drugim razem były to knedle ze śliwkami w towarzystwie pysznej, orzechowej polewy klik. Tym razem przepis nieco zmodyfikowany
Przysmaki Karolkiobsypane prażonym kokosem zachwycą nie tylko podniebienie, ale i oczy! Są świetnym pomysłem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Słodki podwieczorek czy też obiad zabierze nas na chwile do raju! Polecam! SKŁADNIKI: ( ok. 5-6 szt ) NALEŚNIKI: * mąka – 1 pełna szkl * mleko – 2 szkl * duże jajko – 1 szt * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * olej
Ostra na SłodkoPrzepyszne czekoladowe naleśniki przełożone delikatnym, kremowym serkiem tworzą dzisiejszy tort naleśnikowy idealne na super obiad lub smaczny deser. Tort naleśnikowy od dawna za mną chodził i nareszcie udało mi się go zrobić. Miałam sporo obiekcji, ale wszystkie okazały się na wyrost. Najbardziej obawiałam się porcjowania, ale kroi się znakomicie. Tort nie tylko wspaniale się prezentuje, zaskakuje również wyjątkowym smakiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sadzonym i serem żółtym – u mnie cheddarem. Danie niesamowicie smaczne i niesamowicie sycące! Idealne zarówno dla długie, leniwe śniadanie, jak i obiad. Gwarantuję, że talerz zostanie opróżniony do zera! Polecam! SKŁADNIKI: ( 1 porcja / 2 szt ) NALEŚNIKI: * mąka – 0,5 szkl * jajko – 1 szt * woda gazowana – 1 szkl * proszek do pieczenia -1 szczypta * sól
Ostra na Słodkowyjątkowych chwil z jakich utkane są wakacje. A jaka jest Wasza wakacyjna wyliczanka? Czy znajdzie się w niej miejsce na naleśniki? U nas to punkt żelazny wakacyjnego menu. Zjadane na późne śniadanie lub obiad we wszystkich możliwych wersjach wydają się być jedną z ulubionych potraw dzieci. Przynajmniej tych, które znam i które u nas bywają, także tych DUŻYCH
KUCHARNIAPlacki ziemniaczane kojarzą się z ciężkostrawnym i tłustym daniem. Niestety to prawda, bo smażone tradycyjnie mocno nasiąkają tłuszczem. Wiele osób właśnie z tego powodu odmawia sobie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bliny, naleśniki, racuchy w każdej postaci – tak w Rosji wygląda Maslenica, czyli ostatkowy tydzień przed Wielkim Postem. W czasach pogańskich maslenica była świętem żegnania zimy
Obiad gotowyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 65 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki: 2 szklanki
JejKuchnia