Kwiaty bzu uważam za rarytas, ponieważ okres, w którym możemy je pozyskać, jest bardzo krótki. Później pozostaje jedynie korzystanie z przetworów np. dżemu z truskawek i
Kasia SarnaPrzepis, który prezentuję poniżej, nawiązuje do kuchni arabskiej, a znalazłam go na stronie celtnet.org.uk Czerwona soczewica jest chyba moją ulubiona bazą na wszelkiego rodzaju kotlety oraz
Kasia SarnaJuż Wam przedstawiałam różne sposoby na krokiety/roladki z chleba tostowego. Na końcu postu, dla przypomnienia - podałam przykładowe propozycje - tych wytrawnych i na słodko. Ostatnio miałam możliwość
Di gotujeKwiaty cukinii jeszcze są w moim ogrodzie i chętnie je jemy. Dzisiaj ciasto naleśnikowe wzbogaciłam ziołami - też oczywiście z przydomowego ogródka. Polecam! Składniki : * 12 kwiatów
Magiczne Życie MartySezon na cukinię trwa w najlepsze, więc warto przemycać ją do obiadów, bo jest nie tylko bogata w witaminy ale także wpływa dobroczynnie na nasz układ
Poezja Smaków - blog kulinarnyJedno z moich ulubionych ostatnio śniadań. Na słodko i przede wszystkim szybko . Idealne nie tylko na weekend. Smacznego! Składniki : * 1 dojrzały banan * 2 duże jajka * 3
Magiczne Życie MartyKolejna wersja szybkiej i smacznej przekąski. Dla przypomnienia: klik i na słodko - klik . Takie roladki idealnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie. W sezonie grillowym to
Di gotujeKrokiety z chleba tostowego w wersji wytrawnej ( klik ) - to już praktycznie przerobiłam z mnóstwem dodatków. Jednak Marzenka nasunęła mi pomysł na takie słodkie. Postawiłam na krem
Di gotujeWyjątkowo zamiast maślanki użyłam kefiru. Obawiałam się wykorzystania pełnoziarnistej mąki żytniej, która jest ciężka, a placki powinny być lekkie i puszyste. Zupełnie niepotrzebnie. Nie wyszły ciężkie
KucharzycaPrzepis autorski (mój). Placuszki są pyszne, delikatne i jestem pewna, że posmakują każdemu. Nie tylko miłośnikom malin, choć im w szczególności! A ten zapach... Kusi! Polecam
Di gotujePrzepis autorski (mój). Amarantus to bardzo zdrowe zboże, które moim zdaniem - jest bardzo mało przez nas doceniane. A szkoda, bo ta roślina zawiera dużooo zalet.
Di gotuje½ kg mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 1,5 szklanki letniego mleka, 1 jajko, 1 szklanka jagód. Moją dzisiejszą propozycją na
Świat Domowej Kuchniskładniki 150 g mąki orkiszowej 1 jajko 250 ml kwaśnego mleka lub jogurtu greckiego 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki sody borówki, jagody dodatkowo: masło, miód
Domowy Smak JedzeniaNa moim blogu nie mogło zabraknąć pierogów z jagodami, które wszyscy uwielbiamy. Podaję je polane śmietaną z cukrem. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1
Czerwień i błękitStali czytelnicy mojego bloga wiedzą, że uwielbiam placki. Można je zrobić błyskawicznie - na słodko, na słono, bardziej lub mniej kalorycznie, można je jeść na śniadanie, obiad
Kulinarne Inspiracje