dań, które zachęcają do głębszego poznania kuchni toskańskiej.Aż chce się jeść oczami. A na dodatek mój ulubiony papier kredowy.... Autor „ Kuchni Toskańskiej ” przedstawia przepisy m.in. na: bruschettę, florenckie naleśniki, zupę pomidorową z grzankami, szaszłyki z kalmarów, faszerowane cukinie, florencką pieczeń wieprzową, polędwicę w ziołach, ciasto korzenne, tiramisu, czy panna cottę. Oprócz ciekawych przepisów, książka Piotra Adamczewskiego zawiera wykaz
Bon Appetit MałgorzatyNaleśniki z serem to smak mojego dzieciństwa. Uwielbiam ten waniliowy farsz. Tym razem urozmaiciłam je truskawkami i utartą czekoladą. Składniki Ciasto naleśnikowe 2 jajka 1,5 szkl mąki 1,5 szkl mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru Farsz 200 g sera półtłustego … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyzdjęciu tego nie widać, ale ser miał delikatny kolor fioletu (użyłam jogurtu z owocami leśnymi). Można go spożyć bez żadnych dodatków (jako deser), albo użyć np. do naleśników, ciasta itp. Jest delikatny i kremowy. 400g jogurtu greckiego (można użyć naturalnego) 250g jogurtu owocowego (użyłam z owocami leśnymi) Sitko ustawić na misce (aby nie dotykało dna), wycielić pieluszką tetrowa, ściereczką
Di gotujespokojnie da się go zjeść - jest smaczny. Malutkie kuleczki pyłku są średnio twarde i bez problemu się je przegryza. Pyłek można używać jako dodatek do wielu dań - owsianek, placków, naleśników, jogurtu, koktajli itp. Pamiętajcie, aby go nie podgrzewać, żeby nie stracić cennych wartości odżywczych. Wartości odżywcze na 100 g produktu: energia: 262 kcal białko
Zdrowie na języku :Pcodzienność. Weekendowość...? Na śniadania w środku nocy najlepsza jest granola. Chleb wtedy nie wchodzi w grę, bo nie potrafię się zmusić do jego żucia o tak dziwnej porze. Naleśniki, omlety i owsianki odpadają w przedbiegach, bo za dużo czasu trzeba im poświęcić. Granola za to jest słodka, chrupiąca, szybka i pyszna. Ideał! Ta akurat jest obłędnie czekoladowa. Kakao, ciemna
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomu na bazie naturalnego, chudego twarogu. Wystarczy mikser i 10 minut czasu. Tak przygotowany serek możecie zjeść samodzielnie jako deser, np. z dodatkiem owoców lub wykorzystać jako farsz do naleśników. Smacznego
Milion Smakówzawsze kojarzą mi się z jedzeniem. Będąc w Krakowie, zawsze, ale to zawsze odwiedzam kawiarnię na samym rynku „Redolfi” (dokładnie Rynek 38), i tam raczyłam się najlepszymi naleśnikami Suzette (za czasów niewege) i restaurację w pobliżu „Pod Słońcem”, która notabene mieści się w piwnicy (link do strony: http://www.gehanowska.pl/pl/restauracja/strona-glowna), którą uwielbiam za klimat oraz fantastyczne
greenscarfniezwykle szybkie, a równie pyszne jak te klasyczne. Chociaż sama nie wiem, która receptura jest oryginalna :) Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i wylać na rozgrzaną patelnię. Otrzymamy omlet wielkości dużego naleśnika, czyli mnóstwo miejsca na ulubione nadzienie! Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka dowolnych mielonych orzechów Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować
Chocolate Muffin BlogPyszota! Hummus z pieczonych bakłażanów, z cieciorką, pastą tahini i miętą! Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię takie smarowidła na kanapkę, czy też jako farsz do nadziewania naleśników. Dzisiaj postawiłam na świeżą miętę, cieciorkę i pieczonego z oliwą z oliwek bakłażana, smak pasty wzbogaciłam dodaj sok z cytryny, pastę tahini, odrobinę chili. Wyszła mi bardzo smakowita pasta, bardzo
SMYKWKUCHNIsekund i grill jest gorący dzięki temu posiłki można przygotowywać bardzo szybko. 3. Do czego go używać ? Za co polubiłam ten grill ? Po pierwsze wychodzą na nim idealne naleśniki, robiłam nawet pyszne cinnamonn rolls pancakes i wyszły obłędne, ale do czego przydaje mi się najczęściej, przede wszystkim grilluje na nim wegeburgery, można je kontrolować i przygotowywać w takiej wersji
zdrowa vege kuchniaobniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 400g mąki z płaskurki jasnej typ650 - 400g mąki orkiszowej jasnej typ750
Smaczne Zdrowenajlepsze są właśnie takie mieszanki bo jeden typ mąki może spowodować że chleb się bardzo kruszy albo rozpada. Tą mieszankę którą przedstawiam można użyć do wypieku chleba albo do naleśników a może do ciasta czy placuszków. Polecam serdecznie. Przepisy na potrawy bezglutenowe znajdziecie w etykiecie Bezglutenowo . Mieszanka mąk bezglutenowych - jasna. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemiała odpowiednią konsystencję, dodać posiekany szpinak. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Nie ma konieczności smarowania jej tłuszczem, ponieważ znajduję się on w cieście. Usmażonego i lekko przestudzonego naleśnika smarować serkiem Almette, wyłożyć kilka plastrów łososia, zwinąć w rulon i gotowe. Smacznego
zadanie-gotowanieBliny to bardzo typowe danie kuchni wschodniej. Są to małe drożdżowe naleśniki z mąki gryczanej i pszennej. Można je też przyrządzić z innej mieszanki mąk lub tylko z jednej. Mąka zaś może być rozrobiona mlekiem, wodą, maślanką... Wydaje mi się, że istnieje tyle przepisów na bliny, ile jest ruskich (i polskich kresowych) domów. Osobną kwestią jest podanie. Bliny jada się
zadanie-gotowaniepizzy. Wszelkie zamienniki dozwolone. No i najważniejszy składnik tego tygodnia - jajko! "Posadzone" na szczycie ;) Pizza ma swoje święto 9 lutego. W tym roku zbiegło się ono z dniem naleśnika , dlatego celebrację odłożyłam w czasie i to prawie o miesiąc. Składniki: Ciasto 500 g mąki 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli
zadanie-gotowanie