Pyszny, aromatyczny i pożywny rosół na dużej ilości mięsa i warzyw. Mniam <3 Rosół nie tylko smakuje wspaniale z makaronem, naleśnikiem, czy kołdunami, ale jest też podstawą prawie wszystkich znanych nam polskich zup, tak pomidorowa, krupnik, ogórkowa, krupnik... i wielu wielu innych :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g nóżek kurczaka 500 g golenia wołowego(...)zupa powinna delikatnie "pyrkać") 2-3 godziny, od czasu do czasu uzupełniając wodę, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupę dokładnie przecedzamy. Podajemy z ulubionym makaronem, kołdunami lub pokrojonym naleśnikiem, oraz z marchewką i kawałkami mięsa z gotowania (opcjonalnie). Posypujemy natką pietruszki i/lub koperkiem. Smacznego
My Culinary Artszpinaku z sosem sezamowym, mmm…. Genialny przewodnik po wszelkiego rodzaju cukrach, co do czego, jak przechowywać itd. Wiem, cukier do zło, ale nie dajmy się zwariować. Propozycje naleśników w bardziej wytrawnej formie, np. naleśniki ziemniaczane po indyjsku z soczewicą, szpinakiem, ibirem (ehh, koniecznie trzeba przetestować). Coś dla mnie czyli wypieki, ale bardziej wytrawne, no bo przecież ten cukier
greenscarfnazwą kryje się puszysty naleśnik bananowy, w walentynkowym wydaniu :) W tak ważnym dniu warto poświęcić chwilkę i przygotować coś wyjątkowego :) Naleśnik jest Wam zapewne znany z poprzednich przepisów, ale dotąd nie przyjmować tak wyrazistych kolorów :) Dekorację wykonałam z twarożku z dodatkiem jogurtu i wanilii - wygląda jak prawdziwa bita śmietana prawda? :) Składniki: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika
Chocolate Muffin Blogroku Walentynki wypadają w niedzielę i grzechem byłoby tego nie wykorzystać. A to dlatego, że można przygotować swojej drugiej połówce śniadanie do łóżka! Naszą propozycją dla zakochanych są amerykańskie naleśniki z nutą kokosową w kształcie serduszka <3 <3 Jak je zrobić? Nic skomplikowanego! Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego ( a jeśli takiego nie posiadacie to wystarczy mocniejszy woreczek(...)smażyłam na oleju kokosowym ) smażymy nieduże pancakes na złoty kolor z obu stron. Pancakes przewracamy na drugą stronę, gdy same odchodzą od patelni przy jej energicznym poruszaniu. Amerykańskie naleśniki podajemy z ulubionymi owocami, posypane wiórkami kokosowymi, wiórkami gorzkiej czekolady, lub z bitą śmietaną. Lub z czym tylko sobie wymyślicie :) Leniwego i pełnego miłości dnia
W kuchni KatieKrokiety to pyszne danie, trochę pracochłonne ale bardzo pożywne. Na wierzchu chrupiące a w środku nadziane pysznym farszem. Najlepiej smakują z filiżanką czerwonego barszczu. składniki: naleśniki 4 szklanki mąki 0,5 l wody może być gazowana 0,5 l mleka duża szczypta soli mała szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju farsz 800 g pieczarek 400 g żółtego sera(...)pieczarki odparują wodę, do smaku doprawić solą i majerankiem. Odstawić do wystudzenia. Z przygotowanego wczesniej ciasta usmażyć nalesniki. Do wystudzonych pieczarek zetrzeć ser żółty i wymieszać. Farszem posmarować naleśniki i zwinąć w krokiety. Gotowe krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Wyszło mi 12 krokietów, podałam je z czerwonym barszczykiem zabielanym
Monia miesza i gotujeDziś przypada Dzień Naleśnika (oraz pizzy, ale o tym później), w związku z czym zapraszam Was na bardzo smaczne i zdrowe placuszki owsiane . Przepis na nie wpadł mi w oko na stronie Paula Hollywood i od razu wiedziałam, że to będą te placuszki, które przygotuję na Pancake Day! Bazują one na płatkach owsianych namoczonych w maślance, są ciekawą odmianą owsianki(...)składniki się połączyły. Wbić jajko, dodać miód oraz mleko - ciasto powinno być półpłynne. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Placuszki smażyć na niedużym ogniu. (Ja smażyłam moje placuszki na maszynie do naleśników, która wymaga bardzo niewiele tłuszczu, dzięki temu placuszki nie są nim nasączone, to taka zdrowsza i bardziej dietetyczna opcja;) zdjęcia z tego smażenia możecie zobaczyć na moim Instagramie
Codzienne Gotowaniepowtarzał zawsze mi mój tata " Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę a kolację jak żebrak" dlatego mam Wam do zaoferowania pyszne i sycące naleśniki z borówkami. Składniki: 200 g mąki pszennej, proszek do pieczenia 3,5 łyżeczki, szczypta soli, łyżka cukru (dla lubiących słodszą wersje można dodać więcej) 300 ml mleka, jajko, masło(...)roztopione masło, Całość dokładnie mieszamy, a pod koniec dodajemy borówki. Na patelni z odrobiną tłuszczu obsmażamy nasze pancakes na lekko brązowy kolor z obu stron. Gotowe naleśniki podajemy polane syropem klonowym. Smacznego
cookplSzybki obiad lub rozpustny deser - jak kto woli :) Naleśniki są z niezawodnego przepisu mojej Mamy, zawsze miękkie i puszyste. Warto usmażyć ich więcej i codziennie podawać z innymi dodatkami. Krem czekoladowo-orzechowy, którego użyłam zastępuje kaloryczną Nutellę. Przepis znajdziecie tutaj ( TUTAJ ). Smacznego! Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki(...)kakao i syrop/miód/stevię, zmiksować do połączenia. Można dosłodzić wedle upodobań. Konsystencję kremu można regulować dodając więcej mleka. Przełożyć do szczelnego słoiczka i przechowywać w lodówce. Naleśnika ułożyć na talerzu, na wierzchu położyć twarożek, krem orzechowy i mandarynki. Smacznego
Chocolate Muffin Blogczyli na naleśnikowy zawrót głowy Niedzielny, powolny poranek, jedyny czas w tygodniu na wyśmienite naleśniki. Nie pamiętam już ile razy zmieniałam przepis, i w dalszym ciągu robię naleśniki inaczej niż poprzednio. Ale wszystkie łączy jedno - sa bezglutenowe, bez-jajeczne i bez-mleczne
Lajtkraft food intolerancemnie totalnie czarna magia. Dlatego powstały "kapelusiki" :). Informacje o produkcie: CIASTO PIEROGOWO-MAKARONOWO-NALEŚNIKOWE 500g BEZGLUTEN Mieszanka skrobi kukurydzianej oraz mąki kukurydzianej przeznaczona do przygotowywania pierogów, makaronów, naleśników, zacierek, racuchów, panierowania mięsa i innych potraw niezawierających glutenu, pszenicy, konserwantów. Produkt nie zawiera glutenu i laktozy. Składniki: skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, mąka ryżowa, skrobia pszenna bezglutenowa(...)emulgator); błonnik pokarmowy, regulator kwasowości: E 575 (środek spulchniający Lakton kwasu glukonowego - zaliczany jest do substancji nieszkodliwych); substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu. Koncentrat do sporządzania pierogów, naleśników i makaronu
ClauditteMissCookingAlternatywa dla tradycyjnych naleśników z mąki pszennej :) Mąkę owsianą można kupić gotową lub przygotować samodzielnie w domu. W tym celu wystarczy zmielić płatki owsiane na pył. Najlepiej użyć do tego Thermomix'a lub dobrego, mocnego blendera. Tak przygotowaną mąkę należy zamknąć w szczelnym pojemniku, aby nie dostała się do niej wilgoć. Wracając do naleśników - znakomicie smakują zarówno na słodko
Chocolate Muffin Blogpłatków 250 ml mleka Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 10 minut. Na patelnię wylewać małą chochelkę ciasta i smażyć na złoto. Odkładać na talerz. Na jednego naleśnika położyć plasterki banana, posmarować masłem orzechowym,a w środku ułożyć kostkę gorzkiej czekolady. Przykryć drugim naleśnikiem. Można jeść na zimno lub na ciepło. Smacznego
Chocolate Muffin Blogugotowane) pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty składników. Całość przesmażyć i doprawić solą z pieprzem (Do farszu można dodać odrobinę bułki tartej). Gotowy farsz nakładać na naleśniki. Placki pozwijać nadając im odpowiedni kształt (złożyć dwa brzegi do środka a następnie dość ciasno pozwijać w rulony) . Następnie obtoczyć je w jajku (wymieszanym z mlekiem) i bułce tartej. Smażyć
Di gotujewiele wygodniej niż łyżką - nieduże placki w okrągłym kształcie. Po usmażeniu 1 porcji (weszły mi 4 na raz) znów delikatnie patelnie przetarłam papierem nasączonym olejem i smażyłam kolejne porcje naleśników. Ogólnie wyszło ok 15 naleśników. Po usmażeniu polewamy je syropem klonowym lub innym słodem i zjadamy szybko bo na ciepło są najsmaczniejsze. Smacznego
Co na wege obiad?cukier sól biały pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mleko dokładnie łączymy z jajkiem, mąką, proszkiem i szczyptą soli. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Filety i cebule kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na maśle, nadmiar płynu odparowujemy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy(...)startym serem oraz z osączoną z zalewy, kukurydzą. Farsz układamy na uprzednio usmażonych naleśnikach, zawijamy jak krokiety i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, chwilę razem podsmażamy. Następnie wlewamy (cienkim strumieniem) mleko, cały czas mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia. Do smaku doprawiamy cukrem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G Kitchen