Śledzie po myśliwsku 199Cześć! Te śledzie skradły moje serce jak i kubki smakowe! Będąc na zakupach kupiłam dla degustacji Przysmak Myśliwego. Tak mi posmakowały te śledzie, że musiałam je zrobić w domu. Zrobiłam i na święta też je zrobię tylko w ilości mocno zadowalającej. Składniki: * 4 płaty matiasów * 20 g suszonych grzybów * 1- 2 cebule * 4 ziarna jałowca * 1 łyżeczka majeranku * 3 łyżeczki(...)potrzebne z tych przypraw. Dosłodziłam jeszcze do smaku. Wymoczone i odsączone z wody matiasy pokroiłam w paseczki ok. 2 cm szerokości, dodałam do marynaty i wymieszałam całość. Przełożyłam moje śledzie do naczynia, przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano spróbowałam i postanowiłam, że napiszę właśnie o tych śledziach :) Niebo w gębie! Pycha! Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazją
ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ 1110Proste i pyszne danie ze śledzi, które nie raz królowało na stole, podczas imprez rodzinnych. Przepis stary, chyba sprzed lat 20-tu z kawałkiem 😉 Nie było w moim domu imprezy na której nie "rządziłyby" na stole właśnie te śledzie. Przepis szybki i prosty do odtworzenia, a efekt końcowy ? Gwarantuję, że zadowoli najbardziej wybrednych 😊 Składniki: kilka płatów wymoczonych filetów śledziowych(...)najlepiej w mleku) 3-4 ugotowane jajka 2 marchewki 2 ziemniaki majonez sól, pieprz, koperek Wykonanie: Układać warstwami w misce (najlepiej przeźroczystej): kawałeczki śledzia starte na oczkach jajka startą ugotowaną marchewkę startego ugotowanego ziemniaka majonez ponownie kawałki śledzia. Na wierzchu zetrzeć na oczkach jajka, posypać pieprzem oraz koperkiem
Walijskie Pichcenie
Śledzie z rodzynkami 415świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi. U mnie w domu wszyscy (oczywiście jak już wiecie, oprócz mnie) się nią zajadają :) Składniki: - 1 kg płatów śledziowych małosolnych - 1 duża cebula lub 2 małe - 200 g rodzynek - 1 keczup - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 15 minut. Następnie odlewamy słoną(...)wodę i ponownie zalewamy świeżą. Czynność powtarzamy 2-3 razy w zależności od tego, jak bardzo słone są śledzie. Następnie płaty śledziowe kroimy w kwadraty. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Rodzynki na godzinę zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do podsmażonej cebuli. Mieszamy, dodajemy cały keczup oraz sól i pieprz do smaku. W salaterce układamy warstwę
Zainspirowana w kuchni
Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami 510kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli, mieszamy *** *** Ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę *** *** Śledzie płuczemy (jeśli są mocno słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin), osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Cebulkę drobno siekamy *** *** Do dużej miski przekładamy ziemniaki, śledzie, cebulkę, jabłko oraz pokrojone(...)kostkę ogórki kiszone *** *** Dodajemy majonez oraz jogurt (lub śmietanę), mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (solą delikatnie gdyż śledzie są już słone) *** *** Tak przygotowaną sałatkę śledziową rozkładamy na płaskim półmisku i wykonujemy na niej poprzeczne wgłębienia *** *** We wgłębieniach układamy doprawione wcześniej buraczki *** *** Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem *** *** Przed podaniem przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z Apetytem
Śledź Iwasi w sosie śmietanowym 242Dawno mnie tutaj nie było, ale życie jak to często bywa pisze swoje scenariusze. Tak było i tym razem. Dzisiaj jednak sio ze smutkami....Zapraszam Was na pysznego śledzia, który może śmiało zagościć na Wigilijnym stole. Dzięki IKRA OWOCE MORZA :) Składniki: 2 korzenne śledzie Iwasi 500 ml gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 szalotka(...)łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka posiekanego koperku szczypta cukru pieprz do smaku Dodatkowo: ziemniaki w mundurkach Sposób przygotowania: Śledzie obrać ze skóry i wyfiletować. Pokroić w 1,5 cm plastry. Śmietanę, musztardę, sok z cytryny i cukier połączyć w całość. Dodać posiekany koperek oraz pieprz. Wszystko razem ze śledziem wymieszać i pozostawić na 1 godzinę w lodówce aż smaki sobą
Gosia gotuje
Śledzik w oleju z odrobiną octu 1263SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -dobrej jakości śledź małosolny 5 płatów -po połowie cebuli białej i czerwonej -czosnek 4 ząbki -olej ja użyłem rzepakowego może być inny -ocet 20 ml -słoik 900 ml WYKONANIE Kupione śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godz. zmieniając wodę co 30 min. Ja lubię śledzie dość słone więc moczę 2-3 godz. Kto lubi(...)mniej słone musi zmienić czas moczenia na dłuższy. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra jak kto lubi natomiast czosnek w cienkie plasterki . Gdy uznamy że śledź jest już dość wymoczony kroimy go w mniejsze kawałki i wkładamy do słoika przekładając cebulką, i czosnkiem. Każdą warstwę delikatnie skrapiamy octem. Na koniec całość zalewamy olejem. Wkładamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Śledzie z curry i musztardą 196Dopadł mnie dziwny chcieizm na śledzie, w lipcu. No i co? No i zrobiłam. Dodałam do nich jeszcze odrobinę miodu, ale myślę, że był zbędny, wyszły trochę za słodkie. Ale dobrze, że to wyszło teraz, bo miałam w planie zrobić te śledzie na najbliższą urodzinową bibę. Składniki: 2 solone filety śledziowe pół małej cebuli 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżeczka musztardy francuskiej 1/4 łyżeczki curry sól pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, od czasu do czasu można wymieniać w nich wodę. Jeżeli po tym czasie okażą się nadal bardzo słone, moczymy kolejną godzinę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy ją wrzątkiem na sicie. Osuszone śledzie kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich resztę składników, mieszamy
Kardamonovy
Cytrusowy tatar ze śledzi 162Cytrusowy tatar ze śledzi to innowacyjny pomysł na danie ze śledziami. Owocowy smak połączony z kwaśnym octem świetnie przenika i pasuje do tych ryb. Tatar nie tylko ładnie i kolorowo się prezentuje, ale też dobrze smakuje. CYTRUSOWY TATAR ZE ŚLEDZI Składniki: 1 słoik filetów śledziowych w oleju wiejskim Beczka Śledzi Seko 2 pomarańcze 1 limonka skórka otarta
Bon appetit mon amie
Nowe menu w warszwskim Polocie 216wybierzcie się do Polotu! W Polocie menu jest zmieniane w zależności od sezonu i właśnie na wiosnę zostało ono nieco odświeżone. Na przystawkę na naszym stole oczywiście pojawiają się śledzie. O tutejszych śledziach już pisałam poprzednio, są rewelacyjne. Nigdzie nie jadłam tak dobrych śledzi i tak pysznie przyrządzonych. Tym razem matias jest podany z grzybami, rodzynkami, marynowaną cebulą, posypany(...)ziemnymi orzeszkami i w towarzystwie ziemniaków oraz pysznej gęstej śmietany (25 zł). Cudna kompozycja smaków i aromatów, a samo podanie bardzo apetyczne. Obok śledzia pojawia się wyśmienity tatar z prażoną kaszą gryczaną, w towarzystwie kawowego majonezu, przepiórczego jajka i marynowanych grzybów. Tatar jest idealnie posiekany, a prażona kasza bardzo smakowicie chrupie w zębach. Do tego dostajemy domowy razowy chleb
Kulinarne przygody Gatity
,,Śledzie pod pierzynką z awokado’’ 167Prezentuję dziś warstwową sałatkę ze śledzi, drobno pokrojonego awokado i cebuli oraz marynowanych buraków. Całość przykryta warstwą sosu śmietanowo- chrzanowego i przybrana płatkami migdałowymi i zielonym koperkiem. Śledzie pod pierzynką z awokado to smaczna przystawka lub zakąska na świąteczny stół. Śledzie podane w takiej postaci są jednym z wielu dań wykorzystujących potencjał tej smacznej ryby. Dobre i na święta(...)przyprawiamy solą i pieprzem. Do dużych kieliszków nakładamy warstwami poszczególne składniki. Najpierw dodajemy pokrojone w paski buraki, następnie posiekane jajka, pokrojone w kostkę awokado, polewamy sosem chrzanowym. Następnie układamy śledzie pokrojone w paseczki oraz posypujemy cebulą pokrojoną drobno w kostkę. Na końcu całość ponownie polewamy sosem. Gotową warstwową sałatkę posypujemy kolorowym pieprzem i dekorujemy płatkami migdałowymi oraz świeżym koperkiem
Podróż w kulinaria
Śledzie na pure z buraka i z jabłka z musztardą, koprem z żytnim podpłomykiem 199Śledzie są tanie, zdrowe, niskokaloryczne. Bogate w białko, witaminy i mikroelementy. I choć jest to tłusta ryba ma niewiele kalorii. Dań na śledzie jest mnóstwo.Ja podałam je na pure z buraków i prażonego jabłka, z miodem, octem jabłkowym, tymiankiem. Na wierzchu ziarnista musztarda i czerwona cebula. Do przybrania świeży koper. 2 ugotowane lub upieczone buraki jabłko szara(...)smaku opakowanie matiasów Seko czerwona cebulka ok 5 sztuk lub jedna mała koperek kapary musztarda podpłomyki żytnie domowe Buraki z miksować z jabłkiem na pure. Dodać przyprawy. Wymieszać. Śledzie pociąć na równe części. Na duży talerz wykładać po łyżce pure. Na wierzch układać kawałki śledzia. Posypać cebulką posiekaną w kosteczkę i nałożyć musztardę. Posypać koperkiem i opcjonalnie kaparami. Podawać
AZgotuj!
Śledzie marynowane w kwasie buraczanym 175przygotowania tego dania zainspirowała mnie potrawa którą widziałam w restauracji ( sama jej nie jadłam ). Spodobał mi się kolor i tak wymyśliłam prezentowane dzisiaj śledzie. Może dacie się namówić i wykorzystacie przepis. Składniki Śledzie solone w oleju Kwas buraczany Cebula Jogurt naturalny Sól Pieprz Wykonanie: Z śledzi zlewamy olej i jeżeli są zbyt słone moczymy je w zimnej wodzie. Następnie kroimy(...)kwasie buraczanym ( prezentowany na blogu do samodzielnego wykonania – zakładka przetwory, kiszenie buraków do barszczu czerwonego ) na 24 godziny, pozostawiamy w lodówce. Następnego dnia odsączamy. Cebulę kroimy umieszczamy na śledziach i wykładamy gęsty jogurt. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy na godzinę aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewy
Postna grochówka ze śledziem 205Gęsta, pożywna i rozgrzewająca. Ale dzisiaj Środa Popielcowa czyli początek Wielkiego postu, więc tym razem będzie grochówka w wersji postnej, bez wędzonki czy kiełbasy. Delikatna, ale wzbogacona dodatkiem doskonałego śledzia co czyni ją dość niezwykłą. Spróbujcie sami. Post jest praktykowany w wielu religiach na świecie. Oznacza częściowe lub całkowite powstrzymywanie się od jedzenia. Zwykle stosuje się go w celu pokuty(...)życia duchowego. W religii chrześcijańskiej najważniejszy jest Wielki Post, który zaczyna się we Wstępną Środą, nazywaną Popielcem, na 40 dni przez Wielkanocą. Kiedyś w tym okresie jadano zwykle żury, śledzie i inne ryby, kasze, ziemniaki. Na obiad gotowano zwykle dania jednogarnkowe i najczęściej powstrzymywano się od okraszania ich tłuszczem. Mięso było zakazane. Kiedyś też mocno przestrzegano tego postu. Dziś każdy
Smaczna Pyza
śledzie z cebulką 193Matyjasy - 10 płatów ocet - 1/2 szkl olej - 3/4 szkl woda - 2 szkl cebula - 4 szt cukier- 2 łyżki ziele angielskie -10 szt listek laurowy - 5 szt śledzie odmoczyć z nadmiaru soli. z octu, wody, ziela angielskiego i listka laurowego zrobić zalewę, zagotować i przestudzić, zalać nią śledzie i odstawić na 4-5 godzin. Cebulę pokroić w półplasterki, posypać cukrem(...)skruszała, co jakiś czas mieszać ją delikatnie. śledzie wyjąć z zalewy, przekroić wzdłuż na pół, na każdym płacie ułożyć trochę cebulki i zwinąć je w rulony spinając wykałaczką. Śledzie ułożyć w naczyniu, zalać oliwą i przesypać resztą cebulki. Naczynie zamknąć i wstawić na 4 dni do lodówki
Camilla w kuchni