najlepsze śledzie - 3429 przepisów (strona:52/229)

Śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym z maggi 280

przepis mojej siostry-są u nas w domu prawie na każdej imprezie-są rewelacyjne-moje ulubione,i posmak przyprawy maggi-idealnie do nich pasuje-polecam SKŁADNIKI: 700dag śledzi matjasów OCET 10 %-6-7 ŁYŻEK LIŚĆ LAUROWY 3 ZIELA ANGIELSKIE TROCHĘ VEGETY SÓL I PIEPRZ PRZYPRAWA TYPU MAGGI ŚREDNI MAJONEZ  DUŻA  ŚMIETANA 18% 3 DUŻE CEBULE PÓŁ PAPRYKI CZERWONEJ(...)PRZYGOTOWANIE: ŚLEDZIE MOCZYMY W WODZIE PRZEZ OK 1-2 GODZ,ZMIENIAJĄC W TRAKCIE RAZ WODĘ ROBIMY ZALEWĘ OCTOWĄ DO ŚLEDZI-NIE ZA MOCNĄ CZYLI GOTUJEMY WODĘ OK 1 L Z OCTEM (6-7 ŁYŻEK),ZIELEM ANGIELSKIM I LIŚCIEM LAUROWYM,ŁYŻECZKĄ VEGETY I KILKOMA PLASTRAMI CEBULI STUDZIMY I DODAJEMY NASZE ŚLEDZIE,ZOSTAWIAMY MIN NA NOC PRZED PODANIEM WYJMUJEMY ŚLEDZIE Z ZALEWY

Swojskie jedzonko
Śledzie po kaszubsku według Pyzy 207

były bardzo udane i smakowite Święta. Dość tradycyjne i pyszne. W Wigilię oczywiście dania rybne, grzybowe i kapuściane. Żarłoczek zajadał swojego ulubionego śledzia w oleju , ale ja wolę takie z dodatkami. Śledź po kaszubsku to jedna z moich ulubionych śledziowych potraw - aromatyczna i pełna smaku. Z powodzeniem możecie przygotować takiego śledzia nie tylko na święta, ale także na jakieś inne(...)imprezy. Ja nie jestem mocno śledziowa, ale jak wiadomo dobry śledzik nie jest zły, prawda? Do przygotowania śledzia po kaszubsku możecie użyć także zwykłych śledzi marynowanych - domowych albo takich ze sklepu. Niektórzy robią tę potrawę bez wstępnego marynowania ryby i tylko cebulę doprawiają odrobiną octu. Kwestia gustu i przepisu. Ja obstaję przy tym, że moje śledzie są najlepsze

Smaczna Pyza
Wigilijny śledź jedna z 12 potraw tego dnia 140

stole zawsze w dniu Wigilii . Śledź z cebulką skropiony octem. Pyszny i najważniejszy tego dnia. Wszak jemy prawie tylko ryby w różnej postaci. Składniki: matias solony 6 płatów cebula 3 szt ocet do skropienia cebuli pieprz ziołowy olej do zakrycia śledzia   Wykonanie: Śledzia nie wymaczam, myje jedynie pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroje go drobno(...)kostkę.Cebule obieram, kroje w kosteczkę, przekładam do miseczki,polewam octem i mieszam. Do szklanej miseczki kładę cebulę z octem i na to śledzia, posypuje go pieprzem ziołowym, następna warstwa śledzia i cebuli.Polewam olejem , dosyć sporo,tak aby dotarł na do i zakrył górę. Na wierzchu dekoruje marynowaną papryką pokrojoną drobno. Śledź jest bardzo smaczny

Różowa kuchnia
Świeży śledź w tempurze 144

wigilijnymi, tradycyjnymi potrawami lub po prostu nie lubicie karpia i tym podobnych do niego ryb to mam dla Was coś extra! Całkiem niedawno stałam się posiadaczką sporej ilości świeżego śledzia, którego przenigdy nie jadłam w takiej postaci. Tak jak pewnie większość znam jedynie słonego lub mocno tłustego śledzia z zalewy. Postanowiłam pójść w stronę smażonego śledzia, jednak w tempurze. Dzięki(...)świetna przekąska na każdą imprezę i zachwyci nawet niejadka ryb. Myślę, że nada się również na wigilijny stół jako taka odmiana od standardowych świątecznych dań. Składniki (na 15-20 śledzi w tempurze): 7-10 świeżych śledzi bez głowy, oprawionych 1/3 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli i pieprzu szczypta wędzonej papryki 1 szklanka mąki pszennej i mąki kukurydzianej w sumie

Mango Papaja
Śledzie w oleju z cebulką 194

Święta Bożego Narodzenia, Wigilia w szczególności kojarzą się z popularnymi polskimi śledziami. W dzisiejszym poście proponuję  przygotowanie bazy śledziowej, która stanie się dla nas wyjściem do przyrządzenia rożnych rodzajów śledzi.  Śledzie w oleju z odrobiną cebuli , ziela angielskiego i liścia laurowego są naprawdę doskonałe same w sobie. SKŁADNIKI 1 kg słonych płatów śledziowych np.  matias 2 cebule(...)szklanki oleju rzepakowego 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek kolorowego pieprzu WYKONANIE Śledzie płuczemy pod  zimną wodą, zalewamy wodą  i  moczymy kilka godzin. Co jakiś czas zmieniamy wodę. Kiedy śledzie stracą już swoją słoność (możemy spróbować). Ocieramy je na ręczniku papierowym. Do słoika wlewamy olej, wrzucamy liście , pieprz i ziele.. Śledzie

W kuchennym oknie Ewy
Domowe,marynowane rolmopsy 191

omowe,marynowane rolmopsy Śledzie , nieodłączny element postu i wszelkich zakrapianych imprez. W sklepach na półkach jest ogromna ilość , różnego rodzaju wyrobów z tej srebrnej rybki . Smakowitych mniej lub bardziej , ale zawsze z największym smakiem i satysfakcją zjadamy własne wyroby . Są zdrowsze i o niebo pyszniejsze . Rolmopsy to banalnie prosty przepis , nic co by wymagało magicznych zdolności albo nadprzyrodzonych mocy(...)efekt ..mniam , tak efekt to już inna sprawa , to magia i niebo . Ja zbyt często ich nie robię , bo komu by się chciało latać do rybiarni po świeże śledzie – no na pewno nie mi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> , ale na święta się zmuszam . Ta potrawa jest warta katuszy odstania kilku godzin w korkach

Ogrodnik w podróży
Śledzie pod pierzynką 167

Wersji śledzi pod pierzynką jest całe mnóstwo.   Co jedna to smaczniejsza.   Ja dziś zapraszam Was na moją wersję. Ulubioną. Na którą czekam cały rok ;-) Bardzo mi smakuje połączenie śledzi z jabłkami i cebulką i do tego ten jogurtowy sosik. Mówię Wam pycha. U nas znikają ze stołu   jako pierwsze.   Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych solonych(...)jabłka (średniej wielkości), 2 cebule, 400 ml jogurtu naturalnego, 4   łyżki majonezu, sól, biały pieprz, garść koperku, sok z połowy cytryny, mleko i woda do moczenia śledzi   Wykonanie: Filety śledziowe dokładnie moczymy w wodzie i mleku. Ja moczę je ok. 3 godzin zmieniając wodę i mleko co jakiś czas. Jak już śledzie są wymoczone kroimy

Passion of Cooking
Śledź po kaszubsku 116

wiem jak to jest, ale z początkiem grudnia, rok w rok, nachodzi mnie ogromna ochota na śledzie ! A ponieważ i mój mąż jest wielbicielem tej pysznej ryby, przyrządzam je na różne sposoby. Na blogu znajdziecie także  śledzia w oleju z cebulą ,  śledzia w sosie czosnkowym  oraz  śledzia w oleju z pieczonymi burakami .  Będą jak znalazł(...)święta lub na imprezy sylwestrowe i karnawałowe. Śledź po kaszubsku Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 5 filetów śledziowych 1 duża cebula porządna garść rodzynek 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru sól morska olej do smażenia Wykonanie: Dzień przed przygotowaniem śledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy je winem, przykrywamy.  Cebulę

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie korzenne 122

Kolejna propozycja śledzi, typowo Świątecznych tym razem w korzennych przyprawach. Delikatne, długo moczone śledzie a następnie długo marynowane, by potem zachwycić swym delikatnie korzennym smakiem. Polecam.   Składniki (na 2-3 porcje): 2-3 filety śledziowe z zalewy octowej lub z oleju ( moczę całą noc w wodzie lub mleku, wymieniając wodę minimum trzykrotnie) Przyprawy: 4 gwiazdki anyżu 3-4 goździki(...)laurowe 1 laska cynamonu kilka ziaren gorczycy 2 nasiona kardamonu Zalewa: 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka miodu 1/4 szklanki oleju lnianego 1 łyżka whisky lub brandy   Śledzie kroję na kawałki. Składniki zalewy dokładnie mieszam i dodaję do niej przyprawy. W słoju umieszczam na przemian pokrojone śledzie i zalewę tak, by nie mieszając zalewa całkowicie je pokryła. Gotowe

Mango Papaja
Śledzie marynowane z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami 131

kolejny raz będziemy dumać co upichcić by wszystkim smakowało. By nieco ułatwić Wam zadanie już teraz podaję przepisy na sprawdzone i smaczne potrawy. Jedną z nich jest ten właśnie śledź z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich, zamarynowane w oleju lnianym. Zdrowe i smaczne danie, bo nikt nie mówi, że w Wigilię i Święta ma być tłusto. Składniki(...)porcji): Najlepiej jeśli śledzie zamarynujemy kilka dni przed podaniem, wtedy smaki się przygryzą i całość będzie smaczniejsza. 300 gram śledzi a'la Matias (mogą być w zalewie octowej* lub w oleju) 1 cebula cukrowa 7-8 suszonych śliwek 80 gram orzechów włoskich 80 ml oleju lnianego (lub innego dowolnego) sok z 1/4 cytryny sól i pieprz Śledzie kroję w plastry

Mango Papaja
Śledź z żurawiną 137

matjasów 1 czerwona cebula 100 g żurawiny olej ziele angielskie pieprz ziarnisty  pieprz mielony liście laurowe Przygotowanie: Matjasy moczymy w wodzie. Długość moczenia zależy od tego, jak bardzo śledź jest słony. Warto po godzinie ukroić kawałek i sprawdzić jego słoność i w razie potrzeby wymienić wodę i pozostawić go na dłużej. Przygotowujemy litrowy słoik. Na jego dno wrzucamy parę(...)ziaren ziela angielskiego, pieprz ziarnisty i dwa liście laurowe.  Cebulę kroimy w cienkie pół-piórka. Śledzia dzielimy na niezbyt duże cząstki. W słoiku układamy kolejno warstwy śledź- żurawina - cebula. Po kolei - aż zapełnimy cały słoik.  Co drugą warstwę śledzia odrobinę pieprzymy. Na koniec uzupełniamy wolną przestrzeń w słoiku olejem. Na wierzch także możemy położyć ziele angielskie, pieprz

Taste Therapy
Śledzie w pomidorach 172

Czas na rybkę...,a tu propozycja smażonych świeżych śledzi w zalewie słodko-kwaśnej ze względu na sos paprykowy - pomidorowo - cebulowy, prawda, że kuszą i zachęcają do degustacji? Składniki: 1 kg świeżych śledzi bez głów 2 jajka  mąka krupczatka  olej do smażenia  Zalewa  1 litr wody  2 łyżki octu 10 % 1 łyżka soli  1 łyżka(...)listki laurowe  3 ziarnka ziela angielskiego  2 słoiki pomidorów z cebulą  1 słoiczek przecieru pomidorowego 30% 1 słoiczek sosu paprykowo- pomidorowego cioci Rysi Wykonanie: Śledzie myjemy, suszymy. Na patelni rozgrzewamy olej. Śledzie panierujemy w roztrzepanym jajku a następnie obtaczamy w mące krupczatce, smażymy z obu stron na złoty kolor około 10 minut. Wodę zagotować  z octem

kgwjanczewo
Śledzie kaszubskie - przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie 205

bywa. Czasami też posługuje się dziwnymi wyrazami, jak szneptuchy czy sztryfle, co może nie tyle dla mnie, co dla łódzkiego otoczenia, bywa zadziwiające. Dzisiaj propozycja rodem z Kaszub właśnie - śledzie po kaszubsku. Przepis jest rodzinną tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. ŚLEDZIE KASZUBSKIE Składniki: - 800 gram solonych śledzi – matiasów - 4 cebule - 1 szklanka oleju - pieprz - słoik koncentratu pomidorowego Przygotowanie(...)Śledzie moczymy przez ½ godziny, kroimy na kawałki około 2 centymetrowe, układamy warstwowo w misce. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i słoik koncentratu pomidorowego i około ½ łyżeczki pieprzu. Szklimy cebulę, mieszając tak, aby połączyć z koncentratem pomidorowym. Przestudzoną cebulą z koncentratem zalewamy śledzie. Śledzie są najlepsze począwszy od dnia następnego. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Śledzie bazyliowe / śledzie w oleju z bazylią 149

Dzisiaj nie będzie historii. Dzisiaj będą jedynie multikolorowe i bardzo smaczne bazyliowe śledzie. Jeżeli nie możecie się do nich przekonać, powiem jedynie, że są niezwykle orzeźwiające w smaku. Jakbym cofnęła się do pobytu we Włoszech lub Chorwacji. :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Inspiracja (źródło) przepisu: klik! ŚLEDZIE BAZYLIOWE / ŚLEDZIE W OLEJU Z BAZYLIĄ Składniki: - 750 gram filetów śledziowych a'la matias  - świeża bazylia (jeden krzaczek) - główka czosnku - 1 cytryna - papryczka chilli (opcjonalnie) - oliwa i olej wymieszane

Życie zamknięte w smaku
Śledzie z kolorową papryką i cebulką 143

Można powiedzieć, że Święta się skończyły, przed nami natomiast Nowy Rok i oczywiście Sylwester. Po dwu dniowej przerwie prezentuję śledzie z kolorową papryką i cebulką. Można takie śledzie zrobić na przekąskę sylwestrową. Lepiej zrobić je na dzień lub dwa dni wcześniej aby aromaty się połączyły. Składniki: Solone śledzie w oleju typu matjas ok 800 gram ½ papryki zielonej ½ papryki czerwonej ½ papryki(...)żółtej lub pomarańczowej 2 cebule Olej ok 300 ml Pieprz Wykonanie: Ze śledzi zlewamy olej i moczymy je w zimniej wodzie ok. 30 minut ( można nie moczyć jeżeli lubimy bardziej słone ). Po odcieknięciu kroimy je na mniejsze kawałki. Papryki myjemy, osuszymy i kroimy w drobną kostkę również cebulę. W szklanej misce układamy śledzie, lekko je posypujemy pieprzem, pokrojoną cebulką, jednokolorową

Smaki Ewy