na zimno - 10906 przepisów (strona:458/728)

Twarogowe placuszki z ryżem, papryką i porem 322

ryżu z poprzedniego obiadu, serka wiejskiego, któremu kończyła się ważność, a do tego dodałam  charakterystyczne w smaku - paprykę i por. Pyszne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Placuszki, w połączeniu ze świeżymi/gotowanymi warzywami stanowią bardzo smaczną i pełnowartościową opcję na obiad,kolację , czy nawet śniadanie ;) Składniki (na 8-9 małych placuszków/2-3 porcje): - szklanka ugotowanego ryżu

Kuchnia Ellie
Bajkowe Gofry 164

wspaniała myśl… Zrobimy gofry… Robimy je zdecydowanie za rzadko i najwyższy czas to zmienić. Przecież gofry są mega smaczne, szybkie, proste, idealne na śniadanie lub podwieczorek, na zimno, na ciepło, z przeróżnymi dodatkami, jak kto woli, jak kto lubi… Dla każdego coś pysznego. Nasze gofry umiliły nam niedzielne południe. Pełniły rolę deseru, stąd też były na bogato

Made By Mom And Son
Ryba w sosie pomidorowym, czyli sałatka wg Babci Jańci 346

pieprzem. Rybę kroimy na 3 cm kawałki, maczamy w powstałym cieście i smażymy na złoty kolor. Wystudzoną rybę układamy warstwami w salaterce, polewając każdą warstwę sosem. Podajemy na zimno. Smacznego

Miksturownik
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem 396

plasterki pomidora i ew. kawałki sera (ja użyłam camemberta). Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, możemy jeść od razu na gorąco lub na zimno, po ostygnięciu tarty. W obu wariantach jest pyszna

Taste Of My Day
Prosty chleb na zakwasie 262

pieczenia (tu musicie wyczuć swój piekarnik).  Chleb, który wyrastał w lodówce miał też większe dziury. Jeżeli jednak nie macie za dużo czasu, możecie pozwolić mu na wyrastanie bez zimna.     Składniki (na 2 bochenki): 405 g zakwasu 765 g  mąki pszennej chlebowej 400 ml wody 20 g (około 2 łyżek) soli morskiej lub 1,5 łyżki zwykłej

Sto kolorów kuchni
Palmiery Bolognese - Partyhits! 307

lady chłodniczej ciasto z masłem ,jest dużo lepsze w smaku od innych tańszych zamienników.Dzisiejsze palmiery są z dodatkiem pysznego sosu bolognese.Bajeczne smakują jedzone prosto z piekarnika,na zimno równie rewelacyjne.Nie wiem tylko,czy warto robić je z jednej porcji,bo znikają w tempie błyskawicznym.Polecam przepis,na karnawałową przekąskę sprawdzą się idealnie. Składniki na 16 sztuk: 250 g mieszanego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 354

całkowita improwizacja. W przypadku tart naprawdę można zaszaleć i tworzyć za każdym razem inne smaki. Mam już mnóstwo pomysłów na kolejne. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól

OstryKęs
Domowa kiełbasa toruńska 262

godzin wędzenia, suszenia i następnego dnia mogliśmy cieszyć się wspaniałym smakiem. My najbardziej lubimy kiełbasy prosto z parzenia – gorące i soczyste. Troszeczkę trudniej się kroi (zdjęcie powyżej) niż zimna „zawiązana” już kiełbasa (ostatnie zdjęcie) ale dla nas nie ma to żadnego znaczenia. Do tego ulubiona musztarda lub chrzan, świeże pieczywo i domowe ogórki np. małosolne. Smak

OstryKęs
Domowa biała kiełbasa z jajkiem 319

podgardla Przyprawy: sól świeżo mielony pieprz świeży czosnek (1 główka lub mniej, w zależności od preferencji) rozmaryn świeży (posiekane listki z 4 gałązek) 4 stołowe łyżki majeranku zimna woda WYKONANIE Podgardle zmieliliśmy w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. Łopatkę i karkówkę posiekaliśmy na kawałki (kostka 1cmx1cm lub mniejsza) ponieważ lubimy w kiełbasie większe kawałki mięsa. Mięso wymieszaliśmy w miejsce

OstryKęs
Sernik z mascarpone i białą czekoladą 248

Ósma piętnaście, wchodzimy do klasy. Zimno straszliwie, więc staję sobie z boczku marząc, żeby już zabrać się do pracy i trochę rozgrzać. W tym momencie padło jednak na mnie pełne politowania spojrzenie nauczyciela, który pokierował mnie do piekarnika (w którym mogłyby wygodnie usiąść i napić się herbaty cztery dorosłe osoby), kazał otworzyć drzwi i przekręcić gałeczkę . W tym momencie owiało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Warsztaty z Alpro - moja relacja 245

suszonych owoców, z zieloną herbatą i napojem kokosowym Alpro Panna cotta migdałowo – ryżowa z napojami Alpro Tortelini z krewetkami i ricottą z sosem migdałowym Alpro Wegetariański sernik czekoladowy na zimno z napojem czekoladowym Alpro i deserkiem  Alpro   Wegetariański Żur na zakwasie owsianym    Szybki podział na grupy, przydzielenie zadań i już para buch ! Wahałam się nieco

kolorowotorcikowo
Ptasie mleczko 37719

Ciasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko. 4 jajka 250 g masła roślinnego 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Gotować do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić do ostygnięcia. Białka utrzeć

Bullio
Frittata czyli remanent w lodówce 127

Taką zapiekankę jajeczną można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Można do niej dodać praktycznie wszystko to co lubimy. Ja zrobiłam wersję wegetariańską, ale równie dobrze można do niej dołożyć szynkę pokrojoną w kostkę. Zamiast pieczarek i papryki można dodać ugotowane ziemniaki, wtedy będzie bardziej przypominała paelle. Kombinacji jest nieskończenie wiele... Składniki: 6 jajek 1 cebula 1/2 papryki

IMPRESJA SMAKU
Rolada serowa z piersi kurczaka z pieczarkami 1230

Roladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. W smaku jest bardzo delikatna, a piersi soczyste. Składniki: 2 duże piersi kurczaka (podwójne) 4 jajka 1/2 szklanki majonezu 60 dkg pieczarek 40 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach Wykonanie: Jajka roztrzepać, dodać majonez, żółty ser i wymieszać. Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto

IMPRESJA SMAKU
Sernik na zimno mojej mamy 200

Pomimo wypróbowania kilku różnych sposobów na sernik na zimno... uważam że ten jest najlepszy i oczywiście przepis mam od mamy, której mogę tylko pozazdrościć talentu cukierniczego. No ale cóż ćwiczenie czyni mistrza. Sernik jest prosty i bardzo smaczny szczerze polecam. Składniki: 4 serki homogenizowane (150-180g każdy serek) 125 g margaryny 1 szkl. cukru 4 żółtka cukier waniliowy

IMPRESJA SMAKU