Będąc małym dzieckiem nie przepadałam za rybami ("nie przepadałam" to eufemizm ;)). Wigilia i postne piątki były dla mnie prawdziwą katorgą. Dzięki kromkom chleba i...warzywnej części ryby po grecku byłam w stanie przeżyć wigilijne wieczerze. Mniej więcej od liceum zaczęłam ryby jeść i teraz w pełni doceniam smak ryby po grecku. To jedno z dań, które uwielbiam
Przepisy AleksandryPaszteciki krucho-drożdzowe pojawiły się na naszej Wigilii rok temu. W zeszłym roku zapomniałyśmy dodać przepis na blogu, więc pojawia się w tym. Mam nadzieję, że będą Wam smakować. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandrynaszą skromną Wigilię przygotowaliśmy w tym roku przepyszny sernik, który dzięki dodatkowi mascarpone jest niezwykle delikatny i wilgotny. Przepis bazowy dostałam od mamy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryryba po grecku to jedno z tych dań, które bardzo lubię i chętnie jadam nie tylko w Wigilię. Dlatego chętnie zrobiłam ją mojemu P., który również jest jej fanem. No to do dzieła. Ryba po grecku Należy przygotować: 0,5 kg filetów z ryby (u mnie była to mrożona tilapia i sprawdziła się super) 2 duże marchewki 1 pietruszkę
Ratunku obiadpstrąga delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i smażymy na odrobinie oliwy na patelni. Kroimy w paski. Ugotowane warzywa tniemy "w plasterki". Ja swoją zupę podałam z makaronem ryżowym, choć na wigilię miałam zamiar podać ją z pierożkami z farszem rybnym ( - zamiast smażonego pstrąga.).Smacznego
MiksturownikPierogi z kapustą i grzybami to kolejna propozycja pierogów. u mnie w domu przygotowane są głównie w post oraz w okresie świątecznym, np. na Wigilię. Zazwyczaj zamiast oleju lnianego dodaję olej konopny (wspaniały, niepowtarzalny smak i aromat). Ale olej lniany też świetnie się sprawdza w przypadku tych pierogów - polecam! Składniki:Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 120 g suszonych grzybów cebula
Pasja Smakuroku także zapowiadało się mniej niż chociażby w roku ubiegłym. Ale i tak było pieczenie, gotowanie i przygotowanie potraw na tradycyjne śniadanie. Pracy znacznie mniej niż przed Wigilią, ale i Święta krótsze. W tym roku na stole królowały serniki, faszerowane jajka, babka i oczywiście barszcz. za oknem śnieg... a jajka faszerowane łososiem już gotowe... pomarańczowa babka też :) nasz tegoroczny
Pasja Smakuzrobię to i to, a następnego coś innego, to szukałam przepisu na miękkie, od razu gotowe do jedzenia pierniczki. Bo przecież była możliwość, że zrobię je dopiero dzień przed Wigilią. Ale udało się wcześniej, więc był czas i na polukrowanie i ozdobienie. Ale pierniczki naprawdę miękkie, więc polecam. Przepis pochodzi z bloga Pin-up cake. Składniki
Pasja SmakuWigilia bez śledzi? Nie wyobrażam sobie takiej. Muszą być ich co najmniej dwa rodzaje, albo nawet trzy. Niewielkie porcje, ale różnorodność smakowa powinna być zachowana. Dziś proponuję śledzie w "pomidorach", szerzej chyba znane są jako po kaszubsku. Składniki: 0,5 kg śledzi 3-4 cebule 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego olej rzepakowy Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, poddusić
Pasja Smakumoja druga śledziowa propozycja na Wigilię. Jednak polecam te śledzie również na różne imprezy, w tym na zbliżającego się wielkimi krokami Sylwestra. Składniki: 6 płatów śledziowych w oleju 1 cebula 1 puszka pomidorów bazylia suszona lub świeża sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pomidory z puszki, bazylię i przyprawy. Doprowadzić
Pasja SmakuZawsze na Wigilię przygotowuję postną kapustę z grzybami. O ile ta przygotowywana standardowo do obiadu jest z grzybów mieszanych , o tyle ta wigilijna jest zawsze z samych borowików. Kapustę , która nam pozostanie, można później z powodzeniem wykorzystać do przygotowania bigosu dlatego ja przygotowuję ją z 2 kg kapusty. Zawsze mam w zapasie nasze samodzielnie zbierane i suszone przez nas grzyby
Smaczne Zdroweidealny zakwas buraczany. Polecam bo czasu już zostało niewiele. Taki zakwas potrzebuje do ukiszenia ok.5 dni, chyba , że pominiemy chleb , to wówczas nawet 7. A jeśli nie zdążymy na wigilię zawsze możemy go użyć do picia, bo walorów zdrowotnych ma bardzo wiele. Składniki:- 2 kg buraków- 2-3l przegotowanej letniej wody- 8 ząbków czosnku- 4 liście laurowe- 8 kulek
Smaczne Zdroweświeże zioła, zaś krzewy borówek puszczają nowe pączki. Mały mętlik zapanował w pogodzie, a harmonia w naturze została nieco zburzona. I któż by pomyślał, że za trzy dni Wigilia Świąt Bożego Narodzenia... Spacerując po zielonej trawie czułam bardziej, jakby to wiosna budziła się do życia. Nie ukrywam jednak, że bardzo mnie to cieszy. Jakoś mało lubię zimowe mrozy
Sajkofanka smakuwyobrazni juz widze te wszystkie pysznie przyrzadzone dania z ryb. W myslach wyczuwam nawet ich smak. Niesamowite jak bardzo zachcialo mi sie ryby.Musialam z tym cos zrobic, bo do Wigilii to bym chyba krecka dostala. Tak na szybko postanowilam wyprobowac wiec przepis, ktory kiedys znalazlam w ksiazce "Ziemniaki" z wydawnictwa Swiat Ksiazki. W ten oto sposob zrobilam przed chwila bardzo
Przysmaki Karolkilagodna, lekko slodkawa. Ryba zas smakuje wybornie. Po latach rowniez i ja i moja Siostra robimy taka rybe u siebie w domu.Taka zalewa jest tez dobrym rozwiazaniem gdy po Wigilii zostaje usmazona ryba, a nikt juz nie ma ochoty na kolejne jej odgrzewanie. W occie rybka sie zakonserwuje i przetrzyma jeszcze pare dni. Zalewa octowa do rybyskladniki:5 szklanek wody1
Przysmaki Karolki