królem tegorocznego wielkanocnego stołu. Piotrek stwierdził, że to mój najlepszy sernik jaki miał okazję do tej pory zjeść 😉 Polecam ten sernik, bo nadaje się nie tylko jako ciasto na Wielkanoc, ciasto na Boże Narodzenie, to idealne ciasto do co dziennej kawy. Sernik z brzoskwiniami jest kremowy, lekki, puszysty, rozpływa się w ustach, na wierzchu jest pyszna polewa czekoladowa, kolorowa posypka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWkrótce Wielkanoc, pora zacząć myśleć nad świątecznymi przepisami. Nie mam w zwyczaju robienia świątecznych potraw miesiąc przed świętami, bo później to już Wielkanoc nie miałaby uroku. Dlatego babki i mazurki będą dopiero w przyszłym tygodniu. A dziś ciasto w kształcie królika (czy jak kto woli zająca) może nie świątecznego ale na pewno wiosennego, zrobione specjalnie na życzenie mojej Emilki (ehhh
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBabka pomarańczowa piaskowa to jedno z ciast obowiązkowo pojawiających się na Wielkanoc. Zdjęcie zrobiłam w zeszłym roku. Ta babka pomarańczowa piaskowa jest delikatna, puszysta, sypka i mocno pomarańczowa, gdyż nuta pomarańczy wyczuwalną jest w smaku jak i zapachu. Klasyczna babka piaskowa ma w składzie mąkę ziemniaczaną, skrobia powodują, że takie ciasto jest sypkie jak piasek. Pozostałe składniki tej babki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębułką tartą. Piec w temp. 150 st około 1 godz. Ps. Można podzielić ciasto na pół i do 2 połowy dodać kakao Smacznego Artykuł Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukKażdy wyjazd w odwiedziny do moich rodziców jest pewnym wyzwaniem kulinarnym. Na pewno wszelkie wyjazdy na Wielkanoc, Boże Narodzenie jak i wszelkie imprezy rodzinne gdzie mam ciut wiecej czasu żeby przygotować coś smacznego. Zawsze staram sie przemycić coś zdrowego, smacznego, nowe przyprawy. Z różnym skutkiem oczywiście – pasztet z soczewicy nie przypadł im do gustu, ale może w tej kwestii(...)jeszcze zbytnimi tradycjonalistami (pasztet mięsny musi być). W tym roku na wielkanoc mam zamiar przygotować, oprócz normalnych wypieków, te pyszne i zdrowe ciasteczka. To była miłośc od pierwszego kęsa! Do przygotowania ciasteczek (9 sztuk) potrzebujemy : 1 banana (u mnie 105g) 3 namoczone daktyle Medjool 70 g wiórek kokosowych 2 łyżki sezamu Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy, aż powstanie
Szybko Tanio Smaczniepublikacji przepisu na peruwiańskie causy otrzymałam prośbę o wersję wegańską. Ponieważ sama chętnie przygotowuję to danie na Wielkanoc, pomyślałam, że dla wegan, którzy nie mają raczej zbyt dużego wyboru wielkanocnych potraw, będzie to świetna propozycja. Może z powodzeniem zastąpić np. tradycyjną sałatkę jarzynową, do której jest trochę podobna w smaku. Wersja bez produktów pochodzenia zwierzęcego to nic trudnego, wystarczy(...)wiosenna i świąteczna dekoracja dania. No i oczywiście zrobiłam wegański majonez z aquafaby i oleju rzepakowego, dodałam też trochę kurkumy, aby nadać mu ładny żółty odcień. Zawsze na Wielkanoc przygotowuję samodzielnie majonez i zawsze używam do tego oleju rzepakowego. Trzymam się tego z kilku powodów, a mianowicie - olej rzepakowy ma neutralny smak, dzięki czemu mój majonez pasuje do każdego
Quinoa Raz!moim sercu i duszy kolorowo i pogodnie, zatem i w kuchni nie może być inaczej! Wielu z Was prosiło mnie o przepis na czekoladowe muffiny, które zrobiłam na Wielkanoc - wtedy z cudownym kremem kajmakowym, który zdobyłam na Frymarku Bydgoskim. Niestety nie zdążyłam ich sfotografować, bo nadmiar kuchennych obowiązków skutecznie mi to utrudnił tym bardziej, że w tym roku(...)Wielkanoc dla całej rodziny organizowałam u siebie. Jednak nic straconego, nadrabiam zaległości i danego słowa dotrzymuję, zatem dzisiaj przepis na niezawodne muffiny, które wychodzą każdemu i na wszystkie sposoby. Składniki (na 12 muffin): 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 jajko
Garniec MagaliePyszna biała kiełbasa duszona w piwie - które wraz z cebulką tworzy przepyszny sosik. Jeśli lubicie białą kiełbasę - ta wersja na pewno Wam zasmakuje :) Możecie wypróbować w Wielkanoc SKŁADNIKI 1 kg surowej białej kiełbasy 0,5l ciemnego piwa 0,5l wody 2 duże cebule 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru 4 goździki 2 łyżki
Moje Kuchenne RewelacjeTakie koszyczki to oryginalny pomysł podania mufinek na kinder bal lub Wielkanoc. Oczywiście można wykorzystać swój własny, sprawdzony przepis na ciasto, jednak ja proponuję poniższy, gdyż mufinki wychodzą bardzo aromatyczne i co najważniejsze, bardzo wilgotne. S ucha masa: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 małe opakowania cukru waniliowego Mokra(...)wykałaczki, które łamiemy na pół i każdą połówkę wbijam w końcówki żelków a następnie nadziewamy na mufinki. Środek mufinek również można przyozdobić jakimiś żelkami, cukiereczkami, a na Wielkanoc małymi jajeczkami
Jadło i czytadłomoich ulubionych. Zwykle nie przepadam za babkami, bo są zbyt suche, kruche, no po prostu „nie takie”. Ta babka migdałowa była jednym z najlepszy odkryć, idealnym na Wielkanoc, ale nie tylko (zwłaszcza po wielkim rozczarowaniu babką muślinową). Babka migdałowa jest delikatnie słodka, taka w sam raz, bardzo miękka i cudownie wilgotna. Jedna z najlepszych jakie jadłam! Do tego
Pociąg Do KuchniWielkanoc bez pasztetu, to jak Wigilia bez pierogów z kapustą i grzybami, przynajmniej tak jest u nas w domu. Taka już nasza rodzinna tradycja. Oczywiście zawsze jest to pasztet upieczony w domu. Niestety to tych sprzedawanych w sklepach nie do końca mam zaufanie ;). Powiecie, że przygotowanie takiego pasztetu tu pracochłonna spawa, tak, zgadzam się z Wami, ale jest
Kulinarne przygody GatityJuż za kilka dni Wielkanoc. Na naszych świątecznych stołach po dczas śnia d ania, główną rolę o degrają jajka. Przyrzą d zamy je na wiele sposobów, a moim ulubionym jest połączenie smaku wę dzonego łososia posypanego szczypiorkiem. Skła dniki: 5 ugotowanych na twar do jajek 100g wę dzonego łososia pęczek szczypiorku łyżka jogurtu naturalnego pieprz do po dania: 2 garści
ChilliJemywielkanocnym stole zazwyczaj pojawia się biała kiełbasa. W mojej kuchni, poza Wielkanocą, używam jej raczej rzadko, ale wiosennych świąt bez niej sobie nie wyobrażam. Biała kiełbasa jest najczęściej dodatkiem do pysznego żurku, ale w tym roku pojawi się na naszym stole w nowej odsłonie, którą właśnie wypróbowałam. Inspiracją był dla mnie przepis z kuchni Ireny i Andrzeja. Kiełbasa przygotowana
W mojej kuchnijest ktoś kto nie lubi swojskiego pasztetu.My za nim przepadamy. Tym razem zrobiłam pasztet z indyka z dodatkiem podgardla wieprzowego . Mówię Wam pychota. Z pewnością będzie powtórka na Wielkanoc. Pasztet upiekłam w formie do pasztetu ale też użyłam foremki w kształcie zajączka. Taki pasztet może stanowić fajną świąteczną dekorację stołu. Składniki: 1 kg fileta z indyka
Niespełnione zdolności kulinarneWino Zapytacie: a cóż w dziale Wielkanoc robi wino? Ano moi Drodzy jest i sprawdza się zwykle znakomicie, ponieważ dobre wino jest idealnym wykończeniem, taką przysłowiową wisienką na torcie, dla każdej biesiady, a wielkanocne posiłki myślę, że można spokojnie określić tym mianem. Tym razem dzięki dobrewina.pl w moje ręce wpadło półwytrawne wino białe z australijskiej winnicy Willowglen, region Nowa Południowa
Kate's Kitchen