świąteczny do poświecenia :P Kilka lat temu wraz z rodzicami i bratem spędzaliśmy święta wielkanocne w Szklarskiej Porębie. Zachwycił mnie wtedy koszyk... i teraz nie wyobrażam sobie świąt organizowanych przeze mnie bez takiego koszyka...oby wyszedł... i zrobił podobne wrażenie }i{ SKŁADNIKI 2,5 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko
MarciochaKucharzytemperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Po ostygnięciu ciasta udekorować gorzką czekoladą, migdałami lub inną świąteczną posypką. Najlepsze ciasto na święta i nie tylko
MarciochaKucharzyjeszcze ze świąt, a to z tego względu, że mój komp trafił do naprawy. Dlatego dziś proponuję Wam mazurka z brzoskwiniami, którego możecie wykonać nie tylko od święta. Kruche ciasto i mus z brzoskwiń oraz moreli to niezwykle apetyczne połączenie. I jeszcze można go sobie udekorować tak jak zapragniemy. Ograniczyć Was może jedynie wyobraźnia :) Polecam!!! Ciasto kruche
Ciasteczkowy Potwórwielkanocnych. U nas zazwyczaj zostaje sporo jajek - zwykle gotuję ich za dużo, jakaś wędlina, no i oczywiście zapas rzeżuchy, która w święta głównie zdobi stół, a po świętach trzeba ją szybko zjadać. Z tych składników zrobiłam bardzo smaczną sałatkę. Sos robiłam na bazie majonezu i jogurtu, ale sądzę że spokojnie można zrobić lżejszą wersję bez majonezu
Stare Garyorzechami; z sosem miodowo-musztardowym ... bo nie samymi ciastami człowiek żyje..a po głowie chodzą mi już podobne wariacje (camembertem i gruszka < 3) Święta, świętami, ale teraz trzeba w końcu do książek zajrzeć, miłego dnia :) Ask Facebook
More food, love and dreamsuznał, że należy C. zapoznać ze starą, polską tradycją, jaką jest Lany Poniedziałek. Na szczęście nie zostałam zbyt mocno podtopiona, ale już obmyślam plan zemsty... Jak Wam minęły Święta? Nam bardzo spokojnie. W niedzielę wybraliśmy się do siostry C., gdzie posiedzieliśmy kilka godzin, porozmawialiśmy, pośmialiśmy się. Jedzenie też było, i to dobre, ale nic nie mające wspólnego(...)czekoladowego brownie po świeżo-cytrynowe. Wyciągnęłam więc wnioski, i zabrałam się do pracy. Zrobienie dwudziestu wydmuszek zabiera sporo czasu, polecam więc zacząć je kompletować już kilka dni przed Świętami. Sparzonym, nic się nie stanie do chwili, gdy nadejdzie pora pieczenia. Reszta to już banał - przygotowałam zwykłe ciasto muffinkowe (wszystkim bardzo smakowało) na wodzie - można użyć mleka, moje miały
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCała blogosfera kulinarna żyje Świętami Wielkanocnymi. Mazurki i baby kuszą mnie na każdym zaprzyjaźnionym blogu. U mnie Kochani nie znajdziecie niestety zbyt wiele wielkanocnych propozycji , ponieważ moje święta, spędzane u Rodziców albo Teściów, są co roku bardziej polskie niż śródziemnomorskie. W tym roku szykuje nam się oczywiście mała rewolucja. Odkąd oznajmiliśmy rodzinie, że nie jemy mięsa
Chilli Czosnek i Oliwajuż ostatni przepis na Wielkanoc jaki dla Was przygotowałam. Teraz pora zorganizować święta rodzinie, coby zaprzeczyć powiedzeniu, że szewc bez butów chodzi. Życzymy Wam spokojnych, radosnych Świąt Wielkiej Nocy. Składniki: 125 ml ciepłego mleka 250 g mąki pszennej 30 g cukru kryształu szczypta soli 21 g świeżych drożdży 40 g roztopionej margaryny lub masła 1 jajko
Made By Mom And SonKochani! Dziś wyjeżdżam na Święta do rodziców, będzie mnie tu zdecydowanie mniej, dlatego już dziś chciałam życzyć Wam zdrowych, pogodnych, radosnych Świąt Wielkiej Nocy. Niech te dni będą pełne uśmiechu, życzliwości i rodzinnych spotkań, no i... smacznego jajka! ;-) A powyższego zająca podpatrzyłam na blogu Cafe Babilon i strasznie mi się spodobał. Do jego wykonania potrzebne
Czerwona PorzeczkaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, tylko pogoda za oknem wskazuje na coś zupełnie innego, chciałoby się zaśpiewać jingle bells ;) Teraz tak na poważnie. Przy organizacji świąt wielkanocnych myślimy przede wszystkim o tym co znajdzie się na stole, wymyślamy nowe ciasta, sałatki. Jednak warto również zadbać o stronę wizualną, jedzenie powinno nie tylko dobrze smakować, ale wspaniale prezentować
noteskulinarnyfigaPrzy okazji zbliżających się świąt Wielkanocnych zebrałam kilka przepisów, które mogą Was zainspirować. Święta mimo, że spędzane w gronie najbliższych, niosą za sobą również dużo stresu. Przy całej gonitwie po sklepach, z przepoconą listą zakupów (żeby to chociaż jedną!), sprzątaniu i wymyślaniu potraw, chciałam tu podsunąć kilka swoich sprawdzonych przepisów. Mam nadzieję, że coś
Pink EnvelopeCoraz więcej przepisów wpasowujących się w Święta Wielkanocne. Ja dzisiaj wam również chciałabym przedstawić moją kolejną propozycję, którą są miseczki chlebowe na kefirze. Już raz piekłam miseczki chlebowe, ale te wydają mi się lepsze. Utrzymują świeżość długo, smak chleba jest taki lekki, a skórka chrupiąca. Miseczki chlebowe można upiec wcześniej i przechowywać zamrożone. Można upiec je kilka(...)samego serwowania podgrzać 10 minut w 200 stopniach w piekarniku. Żurek, czy barszcz biały podany w talerzu, jakim są miseczki chlebowe smakuje wyśmienicie. Warto już pomyśleć o przygotowaniach do świąt, żeby nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę. Składniki: - 700 g mąki pszennej typ 750; - 390 ml kefiru; - 160 ml wody; - 40 g drożdży; - 2 łyżeczki soli; - 1 łyżeczka
dom-agi.plWielkanoc coraz bliżej, a w te święta bez żuru ani rusz! Żeby żur wyszedł jak należy, wcześniej trzeba przygotować zakwas z żytniej mąki razowej. Trwa to zwykle 2-3 dni i jest bardzo proste - po zmieszaniu składników wystarczy czekać i raz dziennie zakwas zamieszać. Zrobienie własnego zakwasu i przygotowanie zupy na jego bazie polecam zwłaszcza tym, którzy(...)dniach (musi ładnie pachnieć i mieć kwaskowaty smak). Wtedy trzeba go przelać przez grube sito, by pozbyć się przypraw. Zakwas można zużyć od razu lub przechować w lodówce. Do świąt zostały dwa tygodnie, więc do roboty
W SMAKDzień Świętego Patryka ( Saint Patrick’s Day) to święto narodowe obchodzone 17 marca przez Irlandczyków. Tego dnia prym wiedzie kolor zielony - dominuje w strojach, a ostatnimi czasy także w potrawach :) Symbolem Irlandii jest zielona koniczynka, która oznacza Trójcę Świętą - jednego boga w trzech osobach. Dziś my również świętujemy na zielono! Nie tylko za sprawą Świętego Patryka - po prostu czujemy
W kuchni Katiespłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając w chwilach słabości. Są świetne- mocno czekoladowe i orzechowe. Można spokojnie polecić na święta. Autorem tych pięknych podkładek jest Pan Goozikowy z Goozik Prawda . Mam cynk, że będzie takie można kupić jutro na Mikołajkowym Bazarze Prezentowym we Wrocławiu:) A co stało się
les mirabelles