na swieta - 5074 przepisów (strona:141/339)

Domowe frytki ze świeżcyh ziemniaków z koperkiem 174

ziemniaków posypane świeżym koperkiem. Z jednej strony co za filozofia zrobić frytki a jednak kilka drobnych szczegółów doda im miękkiego środka i chrupiącej skórki. Można w dniu ich święta podać w zabawnej tutce :) doda to jeszcze więcej koloru w zabawie.SKŁADNIKIświeże ziemniaki 4-5 olej rzepakowy 1 lsól różowa lub morska (może być też zwykła)świeży koperek

Basia w kuchni
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 254

Uświadomiłyśmy sobie całkiem niedawno co (i ile) traciłyśmy przez lata. Nadchodziła jesień, przychodziła zima i wyczekiwane święta, ale nie pachniało u nas zbyt często korzennie. Stawiałyśmy zawsze na te same ciasta - w imię rodzinnej tradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami, szarlotka, torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie

Wypisz Wymaluj
Proste ciasto z przyprawą piernikową i owocami suszonymi 165

Dzisiaj zapraszam na pyszne, banalne w wykonaniu ciasto, idealnie nadające się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a środek pozostaje mięciutki. Pomysł na ciasto znalazłam na stronie Mała Cukierenka. Zapraszam do pieczenia! :)Składniki na ciasto z przyprawą piernikową z suszonymi owocami:500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)170 g cukru

My Culinary Art
Sernik królewski 1809

mnie świetnie się spisał. Sernik wyszedł taki jak lubię: konkretny i raczej ciężki, choć puszysty dzięki osobnemu ubiciu białek. Idealny do niedzielnej kawki i na zbliżajace się Święta.Jak każdy szanujący się sernik, powinien swoje „odleżeć”. Proponuję więc schłodzić go całą noc w lodówce, będzie lepiej smakował i łatwiej się kroił. Sernik można śmiało przechowywać parę

Mia Cucina Sofieta
CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM. 192

produkcję. U nas było wesoło, smacznie i bardzo pachnąco. A jeśli macie ochotę na bezglutenowe pieczywo w innej odsłonie to odsyłamy Was tutaj: kliknij. Ponieważ idą święta to... zapraszamy po świąteczne przepisy: tutaj. A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło:zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce "PRZEPISY

Wypisz Wymaluj
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 191

Dzień dobry,Powoli zbliżają się Święta, czas pomyśleć o prezentach dla naszych bliskich (i siebie!). A czy może być lepszy prezent dla miłośnika kuchni od książki kucharskiej? W mojej biblioteczce udało mi się zgromadzić ponad 50 kulinarnych pozycji, z czego wiele dotyczy kuchni śródziemnomorskiej. Moje książki nie stoją tylko na półce okryte kurzem, stale je wertuję, przeglądam

Chilli Czosnek i Oliwa
Piernik przekładany masą jogurtową 1210

Pierniki piekę tylko na Święta i co roku tradycyjnie pojawia się piernik mojej babci. Tak naprawdę to nie o piernik tu chodzi tylko masę jogurtową. Jest przepyszna, delikatna i komponuje się idealnie z piernikiem. Jeden minus jest tylko taki, że idealna wychodzi w makutrze. Na szczęście makutra nie jest droga i można ją dostać w większości

Niezły Młynek
Herbata Richmont Ginger Paradise 128

pikantnym akcencie. Ja swoją herabatę posłodziłam lodowym cukrem Diamant, co dodało całości charakteru, orginalności i sprawiło, że w dniu moich urodzin poczułam się bardzo ciepło...i wyjatkowo!Idą Święta, czas rodzinnych spotkań i wyjatkowych chwil. To również czas serdecznego obdarowywania ! W sklepie Richmont,  każdy znajdzie coś dla siebie i swoich bliskich, aby poczuć się wyjątkowo

Z Kuchni Do Kuchni
Makowiec z bezą 375

Typowo świątecznym ciastem jest u nas makowiec, ponieważ gości u nas chyba tylko raz w roku... w Święta Bożego Narodzenia. Dlatego musi być naprawdę wyjątkowy... Mam jeden sprawdzony i niezawodny przepis na makowca na ucieranym cieście pokrytego delikatną, bezową chmurką. Do ciasta użyłam margaryny Palma, która mam okazję testować i sprawdziła się świetnie. Ciasto wyszło odpowiednio miękkie

Z miłości do słodkości
PIERNIK Z BAKALIAMI 199

Święta coraz bliżej, w ten magiczny czas nie może zabraknąc w moim domu aromatycznego piernika, który na ten szczególny czas piekę wspólnie z synami, razem go dekorujemy a potem cieszymy się wyjątkowym smakiem i aromatem ciasta z bakaliami. Taka udekorowana ,,choinka" smakuje wybornie Składniki:40 dag mąki pół kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 3 łyżeczki

Z Majeczką w kuchni
400. Rocznica x2. 130

staję się starsza o kolejny rok.Nie czuję się w związku z tym inaczej. Może jedynie myśl, że za dwa lata będę już pełnoletnia trochę mnie przeraża.Mimo święta, kolejny dzień w biegu, a może to przez niego?Zaraz przychodzi mój chrzestny.No i przyjaciółka z kolegą.Nic wielkiego, po prostu kilka najbliższych osób.Aa, rano miło zaskoczyły mnie

More food, love and dreams
480. Maślana. 117

musisz się niczego uczyć, bezcenne Aaaaa, kupiłaś dzisiaj dwie cne rzeczy, jedną chciałam od bardzo dawna, a drugą kupiłam tak natchniona "weną" xd ale o tym w święta bo to mój prezent pod choinkę >.< (tak wiem nie ma to jak kupować sobie samemu prezenty xd) Dzisiaj miałam wigilię klasową. Atmosfera dziwna, nie ta sama

More food, love and dreams
481. Z pomarańczą. 121

tylko jeden palec...A zaraz wybywam do koleżanek, a potem razem z mamą idę do cioci i siostry ciotecznej robić paszteciki :3 (kocham je miłością naturalną i w święta mogłabym jeść tylko

More food, love and dreams
789. Owsianka zapiekana z kremówką. 217

kremówka zamiast mleka,cukier na wierzch  i gruszka na dnoWiedziałam, że jeszcze w tym roku ją powtórzę. A, teraz idę robić paszteciki z mamusią *.*Znak, że święta coraz bliżej

More food, love and dreams
Ćwikła 205

Domowe buraczki z chrzanem. Super dodatek do mięs, serów i kanapek, idealna na co dzień i od święta.   Składniki:1 kg buraków ćwikłowychmały korzeń chrzanucytryna przyprawy: sól, pieprz, cukierocet (najlepiej jabłkowy)   Buraki myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około dwóch godzin. Uzupełniamy parującą wodę żeby buraki były całe zakryte. Sprawdzamy widelcem czy są miękkie

prawdziwe jedzenie