wszystkie przygotowane składniki. Doprawić posiekanym tymiankiem i sosem sojowym Kikkoman. Aby farsz był bardziej zwarty można dodać kaszę mannę. Przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi . Można ulepić zwykłe pierogi lub uszka, jak nam wygodniej. Podawać skropione olejem lnianym . Bardzo smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie kaszy gryczanej, grzybów, tymianku....warto spróbować. Takie pierogi z kaszą gryczaną(...)grzybami, orzechami laskowymi, tymiankiem i oczywiście sosem sojowy Kikkoman ugotowaliśmy pod okiem Sebastiana Gołębiewskiego, podczas warsztatów zorganizowanych przez zgrany duet: Kikkoman i Tabasco . Oprócz pierogów ugotowaliśmy również świąteczną zupę z orzechów włoskich śledzia w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu
królestwo garówpierogi z suszonymi śliwkami. Przyznam, że w moim domu to nowość, którą dopiero wprowadzam na nasz wigilijny stół. Pierożki są bardzo smaczne i na pewno warte wypróbowania. Pierogi z suszonymi śliwkami Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, woda, sól, 200 g suszonych śliwek, masło, śmietana 18%, cukier. Wykonanie: Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą(...)szklanki wycinamy koło na które nakładamy po jednej suszonej śliwce i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy polane roztopionym masłem i słodką śmietanką. Smacznego
paapilotkaaSzklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem pierogów można sobie pomóc widelcem. Gotowe pierogi układamy na tacy, tak aby się nie skleiły. Pierogi gotujemy w gorącej i lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną(...)wierzch. Ugotowane pierogi układamy na talerzu lub tacy tak aby się nie skleiły. Podajemy podsmażone lub ugotowane i okraszone cebulką. Smacznego
Passion of CookingKolejny przepis na święta - razowe pierogi ze śliwkami. Nie są typowe, pod względem sklejania raczej przypominają włoskie ravioli. Nie mam wprawy w lepieniu pierogów, dlatego robię to po swojemu - nakładam na siebie dwa wycięte kółka (jedno z farszem), po czym łączę palcami. Można też spróbować innego sposobu, który pozwoli na uzyskanie podobnego efektu - ciasto wałkujemy, dzielimy na pół(...)startego imbiru 1. Mąkę zagnieć z wodą. Jeśli po chwili ciasto nadal będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki - najlepiej dosypywać stopniowo, aż uzyska konsystencję idealną do lepienia pierogów. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut. 2. Przygotuj farsz i sos - śliwki pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i zalej wodą. Poduś kilka minut, następnie
Powiedz dietom nieszklanki mąki pszennej (polecam typ 650) wrzątek - niecała szklanka trochę soli i oleju do gotowania i smażenia dwie piersi z kurczaka kilo kapusty kwaszonej przyprawy: sól, pieprz, majeranek Przy pierogach zawsze zaczynam od farszu. Kurczaka kroję w kawałki, obsmażam na oleju, przyprawiam i duszę pod przykryciem do miękkości. W tym czasie kapustę obsmażam na drugiej patelni na małym ogniu(...)uznania. Danie nadal będzie super smaczne a zyska na walorach zdrowotnych. Teraz biorę się za ciasto, kontrolując aby kapusta nie przypaliła się, mieszam ją od czasu do czasu. Do pierogów możemy użyć dowolnego rodzaju mąki. Od chłonności mąki zależy to ile wody wlejemy do wyrobienia ciasta. Najłatwiej przygotować ciasto z mąki mocno zmielonej typu 400. Bardziej wartościowe typy mąk
prawdziwe jedzeniepierogach można dużo mówić, a jeszcze więcej ich zjeść. Dziś jemy pierogi z białym serem i malinami. Zapraszam więc do robienia i degustacji. Składniki Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej łyżka masła szklanka gorącej wody szczypta soli Farsz: 0,5 kg białego półtłustego sera cukier waniliowy 2 żółtka Polewa: śmietana maliny Połączyłam mąkę z miękkim masłem, szczyptą soli(...)dolewałam powoli gorącą wodę. Ugniatałam aż powstało miękkie ciasto na pierogi. Cieniutko je rozwałkowałam i szklanką wykraiwałam koła. W misce rozgniotłam biały ser,dodałam żółtka i cukier waniliowy. Składniki wymieszałam. Nakładałam łyżeczką ser na krążki ciasta. Zlepiałam pierogi. Wrzucałam je do gotującego się i posolonego wrzątku z odrobiną oliwy. Pierogi powinny wypłynąć na powierzchnię, wtedy
potrawyregionalneobiadu zostają mi ziemniaki, to na następny dzień, robię pierogi ruskie. Bardzo lubimy te pierożki, są przepyszne. Pierogi ruskie Składniki: Farsz : ser biały - 350 g cebula - 2 szt ziemniaki ugotowane - 650 g masło- do smażenia sól i pieprz Ciasto na pierogi : woda gorąca(...)Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony biały ser i cebulkę. Wymieszać składniki z solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wrzącą wodę, dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto na placek, foremką wykrawać koła
Kuchnia DanusiWcześniej nie jadłam pierogów w takim wydaniu, ale pomyślałam, że skoro zapieka się naleśniki, to czemu nie pierogi… Nawet pierogi kupione w markecie w tej wersji będą o wiele smaczniejsze. Składniki: pierogi z mięsem 200 g passaty pomidorowej duża cebula łyżka masła sól, pieprz cayenne 150 g sera żółtego Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy passatę i przyprawy. Chwilę dusimy. Pierogi ( najlepiej takie z drugiego dnia, a przynajmniej przestygnięte, nie od razu z gotowania) układamy w naczyniu żaroodpornym, na nie wylewamy sos i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku około 20 minut
e-PrzepisyKulinarnerosło w piekarniku my mogliśmy zabrać się za przygotowanie pierogów z soczewicą i wędzonym boczkiem. Rozdzieliliśmy farsz między całą grupę i lepiliśmy w najlepsze - jakoś do lepienia pierogów nie mam zbyt dużych ciągot, tak tam było szalenie sympatycznie - muzyka, fajny klimat, fajni i przyjaźni ludzie, wszyscy uśmiechnięci - w takich warunkach pracuje się najlepiej! Kiedy pierogi były naszykowane(...)napełnienie ich puszystym kozim serkiem i stworzenie cudownego sosu na bazie orzechów i octu balsamicznego było najpiękniejszym zakończeniem naszej Akademii! Do domu znowu wróciłam z siatami pełnymi jedzenia - pierogów starczyło na dwa obiady, a ciasta makaronowe poszły na zaś do zamrażalnika - pomysły na ich wykorzystanie już są spisane, więc bądźcie czujni! :) Przyznaje się bez bicia, że makaronu domowego
Plate of JoySofficini czyli pierożki inaczej... Pierogi nigdy się nie nudzą, można robić z takim farszem jakie się lubi, dla każdego coś się znajdzie. A tutaj takie trochę inne pierogi, bo nie gotowane, a smażone. U mnie akurat z farszem z pieczarek z cebulką i sera, ale można zrobić z czym się chce np. z szynką i serem (1 plaster(...)szynki i sera na 1 pieroga). Są chrupiące z wierzchu a mięciutkie w środku, rozpływają się w ustach. Bardzo łatwo się je robi i są dość syte więc nie trzeba ich robić wiele. Składniki na 6-8 pierogów: 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki łyżka masła 1/2 łyżeczki soli Farsz: 30 dkg pieczarek cebula Dodatkowo: 1 jajko bułka
Pelusiowa KuchniaPierogi ruskie to takie pierogi o których Rosjanie mówią polskie . Jak zwał tak zwał , grunt że są smaczne. Z racji mojego stażu kulinarnego spotkałam co najmniej kilka przepisów na te pierogi. Jednak , muszę powiedzieć że takie jakie robiła moja mama to nie spotkałam . Nawet moja połówka zjada je ze smakiem, chociaż pamiętam czasy ,że na hasło(...)pierogi ruskie był nie glodny lub mówił że kluchów z kartoflami nie jada. Pierogi te można jeść na rożne sposoby ,np. z kwaśną śmietana (to moje ulubione) ze śmietana i na to jeszcze skwarki (nigdy nie odwrotnie). ze słodką śmietana , tylko z skwarkami , możne je odsmażyć i to wystarczy lub powtórzyć śmietany i skwarki. Składniki
Eli Gotowaniepainting nails red or some other very important tasks:-)) This is my family recipe with my little twist. I really hope you will try it out! For the Pierogi (I made 60 of them) 3 glasses of flour 300 ml of very warm water 500 g sauerkraut a handful of dried wild mushrooms (I had porcini) 250g button mushrooms(...)dough into a very thin sheet. Cut the round shapes using a glass. Place a teaspoon of filling in the centre and 'glue' the edges to make the pierogi. Continue folding until you have them all ready to boil. Boil in the a big pan of simmering water with added olive oil and salt. Boil
Smaki Przyprawy i Kolorynajlepiej smakują w delikatnej oprawie. * Sos może i kiepsko na zdjęciu wygląda, ale zapewniam, że doskonale podkreśla smak kurek. Składniki: podam podstawowy przepis na ciasto, bo ja robiłam zapasy pierogów i znacznie zwiększałam proporcje. 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju szczypta soli 1,5 szklanki gorącej wody * nie ważne czy to szklanka czy kubek, ważne aby make(...)zeszkli, tak samo drobno posiekać kurki i dorzucić do cebuli, mieszając od czasu do czasu około 10 minut, doprawić. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka, nałożyć farsz i uformować pierogi. Ja używam „maszynki do zlepiania” , całe 3 zł a ułatwia życie. Gotowe pierogi wrzucać do wrzątku i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Przed podaniem zawsze
greenscarfbyło podsypywać je mąką. Skutek był taki, że ciasto wychodziło zbyt grube i twarde. W końcu poszedłem po rozum do głowy i o to, jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi, spytałem pewną starszą panią, która lepi je od dziesiątków lat. I cóż mogę powiedzieć? Pytajcie o przepisy na potrawy polskiej kuchni swoich babć! Składniki (na ok. 50 pierogów): na ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej 250 ml ciepłej wody (35 stopni Celsjusza) 1 łyżka ciepłego masła 2 łyżki oleju lnianego szczypta soli na pierogi z jagodami: 500 g świeżych jagód 4 czubate łyżki drobnego cukru Sposób przygotowania: Mąkę przesiać do miski. Dodać wodę i sól i wymieszać. Dodać masło (ciepłe, ale nie stopione - wystarczy
W SMAKporzeczkową albo w postaci twarożku z ogórkiem. Nie ma problemu z lepieniem bo to akurat lubię robić - gorzej jest z jedzeniem. Niby lubimy, ale wolimy po prostu inaczej nadziewane pierogi. Ale czasami, raz na kilka lat, nachodzi nas i to była właśnie taka zachcianka. Zaopatrzona w pyszny, świeżutki biały ser zabrałam się do roboty. Ciasto do takich pierogów powinno być delikatne i na robię je na maślance bo doskonale współgra z farszem. Spróbujcie koniecznie i sami przekonacie się jakie to dobre! Jeśli jednak wolicie pierogi z owocowym nadzieniem to zapraszam na dwukolorowe pierogi z jagodami . Jagody jeszcze są więc możecie sobie też takie zrobić! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza