Fresano(do nabycia tutaj). Jeśli jednak macie ochotę na inne bakalie- nie ma najmniejszego problemu- kombinacje składników są nieskończone. Podobnie jest z dekoracją, do której ja użyłam wiórków kokosowych, orzeszków ziemnych i kakao Fresano(do nabycia tutaj). Świetnie sprawdzi się tu również gorzka czekolada, cynamon lub mąka migdałowa- eksperymentujcie! Jak łatwo się domyślić, tak przygotowane łakocie, to przede wszystkim doskonałe(...)błonnika. SKŁADNIKI: 60g daktyli suszonych- uprzednio namoczonych w wodzie przez kilka godzin 30g orzechów brazylijskich 40g masła orzechowego- najlepiej domowego 50g migdałów cynamon imbir wiórki kokosowe kakao zmielone orzeszki ziemne PRZYGOTOWANIE: Orzechy brazylijskie i migdały posiekać w blenderze Dodać daktyle, przyprawy oraz masło orzechowe i zblendować aż powstanie kleista masa Masę nabierać łyżką, w dłoniach formować kuleczki Przygotowane kulki
peanutbuttermonsterpierwszy raz przygotowałam własne masło orzechowe(tutaj możecie przeczytać, jak to zrobić), nie potrafię się bez niego obejść. Próbowałam wielu wersji- masło migdałowe, masło z nerkowców, jednak to z orzeszków ziemnych bije wszystkie inne na głowę. Pyszny krem stanowi nieodłączny dodatek mojej śniadaniowej owsianki- jedno nie istnieje bez drugiego. Dzień bez masła orzechowego to dzień stracony. Po banany sięgam(...)oraz 3,5g błonnika. SKŁADNIKI: 60g komosy ryżowej- przed ugotowaniem 90g banana obranego ze skróki 75ml napoju sojowego bez cukru 30g otrębów żytnich 30g masła orzechowego 5g orzeszków ziemnych 5g migdałów cynamon imbir PRZYGOTOWANIE: Komosę ryżową ugotować według instrukcji na opakowaniu, do całkowitego wchłonięcia wody i wystudzić Do wystudzonej komosy dodać rozgniecionego widelcem banana, otręby
peanutbuttermonsteristny RAJ dla kubków smakowych- nie sposób się oprzeć. SKŁADNIKI NA FORMĘ O ŚREDNICY 20CM: 100g rodzynek 140g mieszanki ziaren Cynamonowy Raj(do nabycia tutaj)- prażony słonecznik, orzeszki ziemne, sezam, cynamon, kardamon, goździki 40g orzeszków ziemnych bez soli 245g jabłka- obranego i pozbawionego gniazd nasiennych cynamon imbir PRZYGOTOWANIE: Rodzynki namoczyć przez kilka godzin w wodzie Do blendera wsypać mieszankę(...)ziaren, orzeszki ziemne i dokładnie odsączone z wody rodzynki, a następnie zblendować na jednolitą masę Przygotowaną masą wyłożyć spód foremki zostawiając nieco wyższy i grubszy brzeg i schłodzić w lodówce Jabłka pokroić na drobne kawałki, zalać niewielką ilością wody i prażyć na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmiękną Po tym czasie odlać wodę, dodać cynamon
peanutbuttermonstersię dość zabawne. NIE, masło orzechowe nie ma nic wspólnego ze zwykłym masłem i TAK, to są same orzechy. Jak zrobić domowe masło? Do jego przygotowania potrzebujemy oczywiście orzeszków. Polecam fistaszki prażone, w łupinach. Możemy znaleźć takie np. w Biedronce, Lidlu i każdym większym supermarkecie. Kiedy po kilku godzinach zabawy pozbawimy je łupinek przystępujemy do prażenia, co korzystnie wpłynie(...)przypalić, mniej więcej 5-8 minut, następnie je studzimy. I teraz najważniejsza część procesu, której powodzenie gwarantuje naprawdę dobry robot kuchenny lub blender- ja już jeden niestety spaliłam. Wsypujemy orzeszki i przystępujemy do mielenia. Na początku nie będą wcale przypominały masła, ale raczej piasek- trzeba trochę cierpliwości. W razie problemów ze sprzętem warto zrobić przerwę, jeśli nie chcemy go uszkodzić
peanutbuttermonsterUwielbiam batony granola- od kilku miesięcy to moja miłość- DOSŁOWNIE. Mogłabym jeść je non stop. Podobnie jest z orzeszkami ziemnymi, a szczególnie w postaci masła- nie potrafię przejść obojętnie obok słoiczka z tym cudeńkiem. Wystarczy dodać do tych słabości trochę nudy i wolnego czasu i voilà! Ostatnie dni wakacji spędzam raczej na niezbyt konstruktywnych czynnościach, więc korzystając z tego bardzo(...)przejaw kulinarnego geniuszu i sposób na połączenie moich dwóch ukochanych smakołyków. Kilka minut przygotowania składników, 45 minut niecierpliwego oczekiwania utrudnianego przez roznoszący się po całym domu aromat cynamonu i orzeszków, aż w końcu ten moment i myśl, że lepiej tego nie dało się wymyślić. Naprawdę. Peanut butter granola bars to nieco zmodyfikowany przepis na batoniki granola- jak dla mnie
peanutbuttermonsterprostu smarowidło do chleba (np. włoskiej ciabatty). Potrzebujemy (na 2 porcje):- 15 g parmezanu- 15 g sera pecorino- 30 g świeżych listków bazylii- 20 g orzeszków piniowych- ząbek czosnku- 60 ml oliwy extra vergine- sól i pieprzNa suchą rozgrzaną patelnie wrzucamy orzeszki pinii, i prażymy je kilka minut. Następnie odkładamy je na mały talerzyk by całkowicie ostygły(...)międzyczasie przy pomocy blendera mielimy na miazgę parmezan i pecorino. Zmielony ser przekładamy do osobnego naczynia.Do pustego blendera wkładamy bazylię, ząbek czosnku oraz orzeszki pinii. Miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji.Następnie stopniowo wlewamy do blendera oliwę, a na samym końcu wsypujemy ser. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchnibazylii (ok. 1,5-2 pęczki lub doniczka) - 50g oliwy z oliwek (u mnie 35g zwykłej i 15g oliwy z bazylią) - można dodać mniej - 65g parmezanu - 50-60g orzeszków piniowych (lub tańszą wersję - orzeszków ziemnych, niesolonych!) - 5 małych ząbków czosnku lub 3 duże - 3g ekstraktu z oregano lub płaska łyżeczka suszonego Dodatkowo: - 200g razowego makaronu penne Liście bazylii(...)płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Jeżeli mamy parmezan w kostce, trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzeszki prażymy na suchej patelni, uważając by ich nie przypalić! Wszystkie składniki na pesto przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Jeżeli podajemy z makaronem, gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najlepiej al dente). Po ugotowaniu nie przelewamy
Be Fit Be Strongmarki co makaron. Dopełnieniem postanowione zostać było zielonkawo - słonawe cudo, a mianowicie pistacje z Gospodarstwa Rolnego PLICZKO, które zachwyciły mnie smakiem jak i tym, że całkiem rzadko zdarzają się orzeszki, które są zamknięte. W pistacjach dla mnie najważniejszy jest smak, ale również to czy do orzeszków mogę się bez przeszkód dobrać ;) Oczywiście Maluch może zjeść takie spaghetti, jak najbardziej(...)orzechów polecam - chyba, że maluch już spory ;) Mi orzeszki zastąpiły sól całkowicie. Potrzebujemy: 1 paczka pełnoziarnistego spaghetti, u mnie Primo Gusto 1,5 małej cukinii bez skóry 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 suszonych pomidorów w oleju, u mnie Primo Gusto 1 łyżka oleju kokosowego, u mnie Olini pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta pieprzu, majeranku, gorczycy, bazylii, suszonej kolendry, kurkumy
MamaOskarkasztuk: 150 g mąki pszennej 100 g miękkiego masła roślinnego (użyłam jak zawsze kokosowego rafinowanego) 50 g cukru 1 średni banan 2 łyżeczki proszku di pieczenie 100 g solonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: miękkie masło, banana i cukier ucieramy- ja użyłam po prostu blendera, a pod sam koniec trzepaczki Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewając ją mieszamy na gładką masę(...)czym dodajemy orzeszki, masa musi być na tyle gęsta aby łyżka w niej stała Za pomocą dwóch łyżek (jedną bierzemy masę z miski a drugą łyżką zsuwamy masę z tej pierwszej) nakładamy ciacha na blachę wyłożoną pergaminem w odstępach co najmniej 5 cm (ciastka rosną 100 %) i pieczemy w temp. 190 C około 10 minut, w zależności od tego
greenscarfpomidor. Całość doprawiona świeżo zmielonym pieprzem i sosem winegret przygotowanym na bazie oliwy z oliwek i octu winnego. Dodatek chrupiących orzeszków piniowych to głównie dekoracja ,choć z pewnością nadaje daniu ciekawego smaku. Składniki: szparagi zielone fasolka szparagowa zielona młode listki szpinaku pomidory jajka ugotowane na twardo sos sałatkowy(...)winegret orzeszki piniowe /tostowane/ Wykonanie : -Szparagi i fasolkę szparagową ugotować /al dente/ w osolonej wodzie. Odsączyć i wystydzić. -Liście szpinaku umyć, pomidor obrać ze skórki , usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki. -Ugotowane jajka pokroić w ćwiartki. -Wszystkie składniki ułożyć w dowolnej kompozycji na półmisku lub w salaterce. -Doprawić do smaku solą , pieprzemi skropić sosem sałatkowym
Zakamarki mojej kuchnikakaowa ( klik ) - długo utrzymuje swoją świeżość. Ja podałam ją z solonym karmelem ale będzie też dobra z polewą, lukrem czy nawet z cukrem pudrem. Polecam. 'karmelowa babka z orzeszkami ziemnymi w karmelu/miodzie i solonym karmelem' Składniki: - 200g miękkiego masła - 150-200g cukru - 250g mąki pszennej - 125 ml śmietany UHT 36% - 125 ml mleka - 3 jajka - 1,5 łyżeczki(...)proszku do pieczenia - garść orzeszków ziemnych w karmelu/miodzie - solony karmel (opcjonalnie) Cukier wsypać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż do powstania karmelu (jeśli chodzi o mieszanie, to ja nie mieszałam łyżką/trzepaczką, tylko "bujałam" garnkiem ;)). Zdjąć z ognia. Mleko wymieszać ze śmietaną. Dodać do karmelu (uwaga może pryskać). Podgrzewać na małym ogniu do połączenia się
CookYourselfciasta 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao margaryna do natłuszczenia formy puszka masy krówkowej 2 duże garście orzeszków ziemnych niesolonych szklanka śmietanki 30% 2 płaskie łyżeczki cukru pudru 3 kostki startej czekolady mlecznej przepis biszkopt Białka ubijamy na sztywno(...)posypaną bułką tartą formę do pieczenia i pieczemy w temp.180 st.C. około 30-40 minut . Po dokładnym ostudzeniu, biszkopt przekrawamy na połowę . masa Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze cząstki dodajemy do nich rozrzedzoną masę krówkową i dokładnie mieszamy . Na dolną część biszkoptu nakładamy masę krówkową z orzeszkami a na wierzch kładziemy drugą część biszkoptu
Smakowite DaniaCynamonowe donuts, maczane w karmelu i posypane orzeszkami, tego nie może zabraknąć na ostatkach ;) Z przepisu wychodzi konkretna liczba pączków. Od razu ostrzegam na jednym nie poprzestaniecie. Po pierwszym kęsie znika opcja "zjem tylko jeden". Ciepłe, lekko chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Do tego zapach cynamonu - warto się skusić. Składniki (na 20 sztuk) 5 szklanek mąki pszennej(...)jajka 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 1/3 roztopionego masła Dodatkowo olej do smażenia 1/2 szklanki cukru 1/4 masła 1/3 szklanki śmietanki 30% szczypta soli pokruszone orzeszki ziemne Sposób przygotowania Przygotować rozczyn - do miseczki pokruszyć drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru, dodać 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżeczki mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką
pink envelopepara-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Słodko-kwaśny dżem, orzeszki ziemne i chrupiąca czerwona kapusta? Zaskakująco smaczne połączenie! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty ¼ drobno pokrojonej małej cebuli ½ filiżanki orzeszków ziemnych (połówek) sos: 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1-2 łyżki dżemu kwaśno-słodkiego, np. z wiśni lub porzeczki czarnej sól, pieprz Normal
Qlinarnie i QlinarnieJest to krewniak 3Bita, jednak trochę się różnią, przede wszystkim to ciasto można przygotować w bardzo krótkim czasie, no i to połączenie słodkiego ciasta z solonymi orzeszkami - pycha. 1 puszka kajmaku waniliowego 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 0,5 litra kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki orzeszków arachidowych solonych(...)kajmakowo-budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę wylewamy na ciasto i posypujemy orzeszkami. Pozostałą część masy kajmakowej wkładamy do małego woreczka w którym należy zrobić małą dziurkę i wyciskamy masę na ciasto tworząc tzw. esy-floresy. Ciasto schładzamy w lodówce
Jadło i czytadło