skórki. Gotową paprykę kroimy w kostkę. Pokrojoną paprykę wrzucamy do blendera.Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie. Następnie do blendera dodajemy także mielone migdały oraz orzeszki pinii, natkę pietruszki, bazylię, podsmażoną cebulę, ząbek czosnku, 2 łyżki kaparów, sól, pieprz, oregano, oraz oliwę (możemy zamiast oliwy dodać zalewę z suszonych pomidorów). Miksujemy wszystko w blenderze i gotowe!. Nadmiar
Bon Appetit Małgorzatymiód, orzeszki i .....sól? Tak! Solony karmel to dla mnie niebywałe, nowe doświadczenie kulinarne. Ale zanim dojdziemy do przepisu na ciasto, to chciałabym Wam opowiedzieć o innym doznaniu. Jakim? Sołecznym / kulturalnym...Zaczęło się od pomysłu Delimammy, która nas wprost skrzyknęła słowami: " Zróbmy coś takiego w Opolu!!!!!!" A, że Opolska Blogosfera Kulinarna lubi akcje nie tylko kulinarne, od razu zabraliśmy
Bon Appetit Małgorzatyszklanki mąki pszennej1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 kostka masła1 cukier waniliowy3/4 szklanki cukru pudru1 jajko+ dodatki (u mnie: suszona żurawina, czekolada mleczna i deserowa pokrojona w kosteczkę, posiekane orzeszki ziemne)Sposób przygotowania:1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.2. Dodajemy jajko, chwilkę zmiksować, a potem dodajemy porcjami mąkę i dodatki.3. Na blaszkę wyłożoną
Kuchnia domowa AniHmmmm cud, miód i orzeszki – same pyszności w jednym cieście. Oto Snikers przesłany przez panią Joannę Łyga. Snikers Drukuj przepis Składniki1 puszka masy kajmakowej210g orzechów włoskich0,5 kostki margaryny2 łyżki miodu120g cukru trzcinowegociasto miodowe4 szkl mąki0,5 szkl cukru1 cukier waniliowy2 łyżki płynnego miodu1,5 łyżeczki sody1 kostka margaryny3 jajkamasa budyniowa1l mleka3 budynie waniliowe1 łyżka mąki1 cukier waniliowy3 łyżki
CoolinarniePLprzepis lata temu znaleziony w książce 'Lust auf..,Pasta Step by Step' Linda Fraser, nieco zmodyfikowane, zawsze warte zrobieniaskładniki:(3 osoby)21 muszli z makaronu250
Stare Garydodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy.Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :)Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera, możliwości jest wiele!Jeżeli lubicie rukolę, to jestem pewna, że pokochacie tę cudnie zieloną pastę :)* słonecznik- 1 szklanka* * rukola- 150g* oliwa
Kraina Miodem Płynącaokoło 6 minut. Przełóż ciasto do natłuszczonej miseczki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą dobę. Owoce:150 g suszonych moreli80 g rodzynek40 g orzechów włoskich20 g orzeszków pistacjowych60 g mąki pszennej500 g letniej wody do namoczenia moreliOd razu po przygotowaniu pâte fermentée zalej morele wodą, przykryj i odstaw na 24 godziny. Pozostałe produkty odstaw na później, zajmiesz
Grahamka, weka i kajzerkatruskawki zmiekna.Jesli przeszkadzaja Ci pestki przetrzyj calosc przez sitko.Odstawic do przestudzenia.Jogurt przelozyc do miseczki.Dodac tahini,miod i stewie.Wymieszac lyzka.I to wszystko. Napelnic przygotowane pucharki warstwami -owoce-krem chalwowy-owoce-krem.Posypac rozdrobnionymi orzeszkami pistacjowymi.Schladzic w lodowce.Ja nie zdazylam schlodzic.Desery zniknely w oka mgnieniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomidorek na dole naciac na krzyz.Na tej samej patelni ulozyc pomidorki przecieciem do dolu i poddusic kilka minut,az zmieknaNa talerzu ulozyc szparagi i pomidorki.Polac przygotowana marynata i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi (mozna je wczesniej podprazyc na patelni,beda wtedy bardziej aromatyczne)Warzywa podalam z mlodymi ziemniakami i koperkiem.Tak przyrzadzone szparagi sa rownie swietne na zimno np. z ciabatta badz bagietka.Zalane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Na letnie upalne dni nie ma nic lepszego niz lody.Niezastapiony smak maja wlasnie te domowe. Bardzo proste w wykonaniu i o ilez lepsze niz te kupne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciekawy sposob podkresla smak salatki cukiniowej.Skladniki na 2 porcje:2 cukinie -zielona i zolta2 lyzki orzeszkow piniowych2 lyzki oliwysol,pieprz1/2 lyzki skorki z cytryny i sok z cytrynyWykonanie:Orzeszki piniowe lekko zbrazowic na patelni bez tluszczu.Dwie cukinie umyc i pokroic w 1 cm plastry.Na rozgrzanej patelni podsmazyc cukinie z obydwu stron,az zmiekna i lekko sie zrumienia Wylozyc na talerze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dawno bylam ciekawa tego smaku.Mango-najwykwintniejszy owoc tropikalny,ze wzgledu na smak ,zapach i kolor z kremowym,gestym i delikatnym i upajajacym zapachem miazszem.Do tego niepowtarzalny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!krokant orzechowy.Wymieszac i wypelnic silikonowa foremka.Wstawic na 2 godziny do lodowki.Delikatnie uwolnic czekoladki z foremki.Przechowywac w lodowce.> Tipp-zamiast krokantu mozna uzyc drobno posiekane pistacje,kazde inne ulubione orzeszki,wiorki kokosowe,migdaly,zurawine,rodzynki czy pokruszone ciasteczka.Ilosc wariacji jest nieograniczona.Uwagi:optymalna temperatura topienia czekolady wynosi okolo 40°C.Gdy czekolade podgrzejesz za mocno straci blask ,a w temoeraturze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!C.Foremke na tarte wysmarowac maslem.Ciasto rozwalkowac miedzy dwoma platami folii.Wykleic ciastem foremke i uformowac rant.Ponakluwac wielokrotnie widelcem.Wylozyc na wierzch krem marchewkowy.Piec 45 minut.Studzic w foremce na kratce.Podawac z orzeszkami pistacjowymi i cukrem pudrem ZYCZE SMACZNEGO ! Przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!puszka ananasów 580 g 15 g żelatyny300 g waniliowego serka homogeni- zowanego1 szklanka pokruszonych ciastek digestive1/2 szklanki roz- puszczonego masła2 łyżki brązowego cukru1/2 łyżeczki cynamonu1/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnychDzisiaj miałam ochotę na szybkie, pyszne ciasto z owocami. Wybrałam tartę z ananasem, ponieważ jest idealnym ciastem w razie niespodziewanych gości, ponieważ jest bardzo proste w wykonaniu a zarazem
Świat Ciasta