Zakwas na chleb, małosolne ogórki i świeże owoce takie jak śliwki czy jabłka przyciągają rzesze małych i wrednych muszek. I jak sobie z nimi poradzić? Jak się ich pozbyć bo przecież nie są planowanymi gośćmi w naszej kuchni?Rozwiązanie jest banalnie proste, słyszałam o nim już kiedyś a wczoraj postanowiłam sama zawalczyć gdyż muszki w zakwasie wcale mnie nie ucieszyły
Dzieje kuchennej Wiewiórydopadła drzewka, haratając kwiatostany i łamiąc gałęzie. To właściwie jeszcze nie byłoby aż takie dla mnie nieprzyjemne, gdyby nie dopełnienie mojego nieszczęścia - czyszczenie kwiatków z robaczków, muszek, gąsienic itp. A potem płukanie, suszenie, gotowanie i rozlewanie... Do piwnicy po butelki, a potem znów na dół z pełnymi. I ten zapach... słodki, nużący, wręcz usypiający. Tak, nie cierpiałam syropu(...)Odcedzamy wszystko na gęstym sicie, wyłożonym gęsto tkaną lnianą lub bawełnianą ściereczką, na koniec lekko odciskamy kwiaty i plastry cytryn. Nie należy przejmować się malutkimi muszkami czy innym robactwem, wszystko pozostanie na ścierce i nie ma obaw, że zaszkodzi nam lub wpłynie na smak. Jeśli na dnie miski powstała skorupa z cukru należy zalać ją filiżanką wody i podgrzać scukrzony
Kuchnia Prezydentowejprzekąski serwowane zwykle do napojów, mają hiszpański rodowód. Wywodzą się z Andaluzji. Podawane w tamtejszych tawernach kieliszki z sherry przykrywano z wierzchu plasterkiem chorizo . Miało ono chronić alkohol przed muszkami "octówkami". Dodatkowo, słone chorizo wzbudzało pragnienie, co skutkowało zamawianiem kolejnych trunków. Z czasem, chcąc sprzedawać jeszcze więcej sherry, zaczęto urozmaicać przekąski do tego stopnia, że stały się równie(...)wyłącznie tym klientom, którzy zamówili do tego przekąskę, czyli tapa . Samo słowo tapa oznacza pokrywkę, wieczko i jednoznacznie wskazuje, że przekąski powstały pierwotnie jako odstraszacze łasych na alkohol muszek. To kolejny dowód na to, że potrzeba jest matką wynalazków! Dziś tapas serwowane są w barach w całej Hiszpanii. Każdy szanujący się lokal ma przynajmniej 8-12 rodzajów tapas
KUCHARNIAmetalem, która powoduje zanik fermentacji.Tak przygotowany rozczyn przykrywamy papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką. Owijamy gumką recepturką i zastawiamy do dnia następnego w pokojowej temperaturze.W razie gdy pojawią się muszki owocówki, nie przejmuj się.To świadczy o tym,że fermentuje mąka, a właśnie o to nam chodzi.Muszki jednak nie powinny znaleźć się w środku słoika, dlatego dobrze go zabezpiecz(...)pół szklanki przegotowanej letniej wody i pół szklanki mąki, tej samej co wczoraj. Dobrze zamieszaj drewnianą lub plastikową łyżką.Nakryj tą samą ściereczką, czy papierem kuchennym i zabezpiecz przed muszkami i wysychaniem gumką czy sznureczkiem.Odstaw, w miejsce gdzie jest najcieplej. W kuchni czy w pokoju obok kaloryfera, nie ma znaczenia.Zakwas lubi ciepełko.Rano ponownie tylko zamieszaj, a po południu powtórz
Pasje Jolkipotrząsałam garnkiem, aby się trochę tam te małże poprzemieszczały. Wlałam wino, garnek przykryłam i dusiłam kilka minut. Oczywiście co jakiś czas potrząsałam garnkiem, aby przemieszać małże, Uwielbiam ten odgłos muszki uderzających o ścianki garnka, wrażenie jakbym tam gotowała kamyki :) Dodałam pietruszkę, ponownie przykryłam garnek i dosłownie chwilkę dusiłam jeszcze. Ja lubię, ale jak Ty nie przepadasz za pietruszką dodaj
Blondynka Gotujekonserwantów. Szczególnie polecany przy przeziębieniach. Składniki: Maliny – dowolna ilość Cukier Wykonanie: Maliny zasypujemy warstwowo cukrem tak aby częściowo je przykryć. Przykrywamy szczelnie na ok. 2 dni ( ze względu na muszki owocówki ) . Przez ten czas należy sprawdzać powstający sok czy nie doszło do fermentacji ( nie fermentujemy soku ). Sok zlewamy do garnka, podgrzewamy i usuwamy z niego szum ( pozostałe maliny możemy wykorzystać
Smaki Ewykuchni Kari: ryż i kasze + czas gotowania Produkty sypkie, jakich często używam, trzymam w szczelnie zamykanych pojemnikach. Dzięki temu nie dostaje się tam wilgoć, muszki czy inne niechciane cuda. Dodatkowa korzyść to łatwość w odmierzeniu odpowiedniej porcji. Na wagę kładę miseczkę i wsypuję odpowiednią ilość ryżu czy płatków. Nie muszę się bawić z klipsami na opakowaniach czy z foliami
Wegańska kuchnia orientalnazalewę odcedzić z przypraw, zagotować. Gorącą zalewą zalać owoce, dokładnie wytrzeć nakrętkę i brzeg słoika, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Wg przepisu nie pasteryzuje się. PS. Widzicie muszkę? ;) Inspiracja: klik
Atlas Smakówcukrem. Ja wrzucam 100g pędów i przysypuję 75g cukru i powtarzam ta czynność do wyczerpania pędów. Słój przykrywamy gazą lub czystą ściereczką aby nie podłączyły nam się do syropu muszki. Pozostawiamy w nasłonecznionym miejscu na 10 dni codziennie potrząsając zawartością. Przecedzamy i przelewamy do wyparzonych buteleczek. Przechowujemy w lodówce, gdyż syrop może się zważyć. Dawkowanie syropu z sosny Profilaktycznie
Pyry na Gazczęścią( górną) przykrywamy pierwszą. (zdjęcie poniżej). Tak uformowane ciasto ( długi, wąski prostokąt) ostrym nożem, kroimy na paski o szerokości około 5 cm, po czym skręcamy je w połowie, jak muszkę. Tak przygotowane drożdżówki układamy na wyłożonej papierem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku, przez okolo 25 -30 minut. Studzimy
Mia Cucina Sofietaczęść ciasta od dołu zawijamy do góry i 1/3 część ciasta od góry zawijamy do dołu. Kroimy na równe części ostrym nożem i każdy kawałek skręcamy, aby otrzymać tzw. "muszkę" (odrobina serowego farszu może wypłynąć nam z ciasta - nie zważamy na to). Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut
Walijskie Pichceniejeden koniec do środka ciasta, na to przeciwległy koniec ciasta. Kroję w pasy o szerokości około 5-7 cm i każdą skręcam przez środek tworząc coś w rodzaju muszki Wierzch każdej drożdżówki smaruję roztrzepanym białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na ok 20 min. do zrumienienia. Wyjmuję upieczone i smaruję polewą, którą ucieram jak lukier
Ciasteczkowy Potwórgotowego szablonu i wszystkie elementy należy wycinać nożykiem. Wcześniej szablon można sobie wyciąć z kartki papieru i w ten sposób wyciąć garnitur. Białe ranty malujemy lukrem, muszkę przyklejamy również lukrem. Gotowe ciastka pakujemy w folię i szczelnie zamykamy. Można je przechowywać przez kilka miesięcy. Ciasto będzie kruche, a lukier plastyczny dosyć twardy
Jadło i czytadłonaszej tajemnicy. ;) No, to jeśli marzy się nam powrót do korzeni i życie wg schematu: on - myśliwy, ona - pani domu (nie kura domowa!) to głosujemy na pana w muszce! :))) Korwin nam to stworzy. Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz Wymalujszklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżka oleju dużo tymianku, pieprz Wszystko miksujemy i smażymy naleśniki. My smażymy na suchej patelni. Składniki farsz: 3 duże pory 1 mała muszka drobnego groszku 4 jajka gotowane na twardo 15 dkg wędzonego sera gouda oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka Por kroimy w drobną kostkę i blanszujemy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek
vegetaniebędzie letnia, zalać nią buraki. Woda musi je przykryć, nie mogą wystawać ponad nią. Na wierzch włożyć piętkę od chleba. Słój zabezpieczyć gazą, by nie dostały się do niego muszki owocówki i postawić w ciemnym miejscu (np. w szafce), w temperaturze pokojowej. Zakwas będzie gotowy po 3-4 dniach - wtedy należy go zlać przez sito. Powinien być dość gęsty
W SMAKNiewielkie, pełnoziarniste ciasteczka w kształcie wiązanej muszki, nadziane owocową marmoladą należą do grona moich ulubionych. Proste i pyszne. Pięknie pachnące masłem. Tak smakowite, że zwykle od razu robię podwójną porcję i chowam część ciastek na "czarną godzinę" :-) Składniki na ok. 35 szt.: Ciasto: 250 g mąki razowej ( ja często używam orkiszowej razowej) 130 g schłodzonego masła 50 g cukru pudru
maniapieczeniaBardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często. Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające po pączkach, to od razu zrezygnowałam z zakupu pieczywa, bo się bałam, że zobaczę je też na bułkach. Dlatego dzisiaj przepis na domowe, maślankowe bułeczki :) Przepis znalazłam już jakiś czas temu w internecie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsię w błogostan jak wszyscy inni we Włoszech. Miliony spódnic i spodni wyświecają się z tyłu od siedzenia na milionach krzeseł przy milionach stołów, nad którymi latają roje miniaturowych muszek. Rytm toskańskiego ucztowania może nas zwalić z nóg po długim obiedzie na powietrzu i wtedy tylko jedna myśl jest jasna - sjesta. Logika runięcia na trzy godziny w szczelinę dnia
KUCHARNIAblacie, na prostokąty grubości ok. 0,5 cm, posmarować połową masy serowej. Złożyć na 3 i pociąć na paski ok. 5 cm szerokości, odwrócić w połowie każdego paska tworząc "muszkę". . Układać na blaszkach z papierem do pieczenia, w odstępach ok. 3- 4 cm. Odstawić na ok. 20 minut do lekkiego podrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik
w mojej kuchnipozywają botanicy, czyli pączki kwiatowe wyrastają bezpośrednio z pnia, a nie na czubkach gałęzi, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. I nie są wiatropylne, jak początkowo sądzono. Bo to malutka muszka Forcypomyia, wielkości główki od szpilki, żywi się nektarem, a jednocześnie zapyla roślinę. Z kwiatów powstaną spore owoce, niczym piłka od rugby, w których kryją się owalne ziarna kakaowe, koszmarnie gorzkie
W kuchni Karmel-itkiwymieszanej z 4 łyżkami cukru bądź miodu jak ktoś woli ( na 250 ml 1 łyżka cukru lub miodu). Wody ma być tyle żeby przykryć jabłka. Słój przykrywamy gazą, żeby muszki owocówki się nie dobrały. Czas fermentacji wynosi ok. 4 tygodni. Trzeba pamiętać żeby codziennie zamieszać zawartość słoja drewnianą łyżką aby zawartość nie pleśniała. Po ok. 4 tygodniach gdy zawartość słoja
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwzdłuż i w powstałą szczelinę wkładamy mini mozzarellę. W pozostałej części oliwek umieszczamy "dzióbki" (w miejscu wydrążenia). Na każdą wykałaczkę nadziewamy kolejno: głowę, tułów i nóżki pingwinków.Kokardka i muszka również zostały wykonane z marchewki.Pingwinki specjalnie na życzenie dzisiejszego solenizanta :*Moje posty
Słodka Stronaktórego chcemy zrobić ocet umieszczamy w słoju, zalewamy przegotowaną, letnią wodą, szczelnie nakrywamy lnianą ściereczką lub gazą (żeby był dostęp powietrza, ale żeby do środka nie dostały się muszki owocówki), i czekamy 3-4 tygodnie. W tym czasie codziennie potrząsamy słojem lub mieszamy zawartość przy użyciu wyparzonej, drewnianej łyżki, co zapobiega pleśnieniu. Jeśli na powierzchni pojawi się pleśń wszystko trzeba
SzczyptaSmaQszkl., ale nie jest to konieczne.Słój szczelnie zakryć lnianą ściereczką, ręcznikiem papierowym lub kilkoma warstwami gazy. Owoce, a dokładniej bakterie i drożdże muszą mieć dostęp powietrza, bez ingerencji muszek owocówek.Odstawić na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce, codziennie mieszać wyparzoną drewnianą łyżką, co zapobiega pleśnieniu.Zlać roztwór z nad owoców do butelek, szczelnie zakorkować, odstawić w ciemne miejsce
SzczyptaSmaQłyżeczka na szklankę wody), można zaszczepić matką drożdżową lub pracującym octem. Słój szczelnie zakryć ściereczką, papierowym ręcznikiem lub kilkoma warstwami gazy, żeby był dostęp powietrza bez możliwości ingerencji muszek owocówek, codziennie potrząsać słojem lub mieszać wyparzoną drewnianą łyżką. Po ok. 7-10 dniach, kiedy ocet przestanie pracować (przestanie się pienić i bombelkować)zlać płyn
SzczyptaSmaQSprawdź inne wyszukiwania: