na likier - 500 przepisów (strona:3/34)

Likier krówkowy :) 172

  Składniki: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 puszka masy krówkowej 500 ml śmietany kremówki 30% 500 ml wódki Wykonanie:Przygotowujemy kawę w 1/3 szklanki wody. Przekładamy

Czerwona Porzeczka
Sernik z Truflą i Likierem czyli poWeekendowe Łakocie odc.26 138

Wszytko naprawione hehe dziekuję tym co pomogli. Za głupia jestem do tego internetu!Przepis znalazłam w trzech miejscach. Ja skorzystałam z zamieszczonego w listopadowej KUCHNI. Jest

Dzieje kuchennej Wiewióry
Likier czekoladowo piernikowy 420

Na święta musi być coś dobrego do wypicia. Kieliszek albo mała szklaneczka słodkiego napitku z lodem, w ramach deseru, poprawi humor każdemu. Był już Szalony cielaczek

Smaczna Pyza
Likier Karmelowo-Pomarańczowy 150

Wczoraj był przepis na ciasteczka pomarańczowe , a dziś coś pasującego do nich :)Rozgrzewającego , słodkiego ... Warto się podelektować w zimowe chłodne wieczory. Składniki : 1,5 szklanki cukru400

Malinowa Kawiarenka
Likier z kukułek 1810

Cześć :) Cukierki - małe słodkie kolorowe kuleczki, które kojarzą się nam z dzieciństwem. Dziś, dla nas, trochę starszych, ale zawsze dzieci przedstawiam je w nieco innej formie

Pora coś zjeść
Sernik Tiramisu 247

podlega dyskusji:) Niezwykle delikatny, o kawowym posmaku, biszkoptowej niespodziance i śmietanowej chmurce. Po prostu rozpływa się w ustach... Spód: 14 podłużnych biszkoptów,  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,  łyżka likieru Amaretto,  50g cukru,  65g masła,  jajko,  40g mąki pszennej,  65g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier oraz kawę i masło(...)ubijać przez około 5 minut. Dodać mąkę i masę czekoladową, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o śr. 24cm. Do nasączenia: 50ml wody, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,  2 łyżki likieru Amaretto,  2 łyżeczki żelatyny.  Kawę zalać 50ml wrzątku, dodać żelatynę, wymieszać. Dodać likier, odstawić na 15 minut. W masie maczać biszkopty, układać na blasze. Masa serowa: 500g białego

Z miłości do słodkości
Tarta frangipane ze śliwkami 184

całą formę ciastem. Piec 15 - 20 min aż ciasto się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. Krem frangipane: 250 g mielonych migdałów 170 g cukru 200 g masła 2 jajka 2 łyżki likieru Amaretto  oraz 600 g śliwek 1/2 szkl likieru Amaretto  2 łyżki konfitury morelowej Śliwki przekroić, wypestkować.Włożyć do naczynia i zalać likierem Amaretto. Zostawić na 1h by przeszły(...)aromatem likieru. Składniki masy migdałowej powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka a następnie mielone migdały i likier.  Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Śliwki osączyć. Na wystudzone ciasto nałożyć krem, powciskać owoce.  Piec około 50 min, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. W małym rondelku wymieszać konfiturę morelową z 1 łyżką likieru pozostałego

maniapieczenia
Sernik czekoladowy na zimno z malinami 243

czekolady i nalewki z malin oraz świeżych malin. Wierzch posmarowałam kremem czekoladowym i udekorowałam ciastkami z nadzieniem malinowym i malinami. Wyszło pysznie!!! Spód:180g biszkoptów, 100g masła, 3 łyżki likieru z malin.     Biszkopty połamać na kawałki, zmielić w blenderze. Dodać stopione masło oraz likier malinowy, krótko zmielić. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24 cm. Schłodzić(...)Masa serowa: 1/2 kg półtłustego twarogu, 200g gorzkiej czekolady, 400g śmietanki 30%, 2 łyżki żelatyny, 3 łyżki kakao, 100g cukru pudru, 3 łyżki likieru malinowego, 1/2 kg malin.     Ser zmielić, utrzeć z cukrem pudrem i likierem. Czekoladę połamać na kawałki, połączyć ze śmietanką, podgrzać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ostudzić, po czym mocno schłodzić. Żelatynę namoczyć w kilku

Z miłości do słodkości
Babka czekoladowa z likierem 132

Wkrótce święta i na pewno będziecie szukać nowych przepisów. Mam dla was propozycję na czekoladową babkę z dodatkiem likieru czekoladowego. Babka jest wilgotna z wyczuwalną nutą likieru. Z pewnością zaskoczycie nią gości lub domowników. Do babki wykorzystałam likier chocotella Dalkowski. Składniki: 4 jajka 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki kakao 1,5 szkl oleju rzepakowego 1 szkl likieru czekoladowego Dalkowski 1 czekolada biała ozdobne kuleczki Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Z mąki odjąć 2 łyżki mąki, dodać kakao, proszek do pieczenia i przesiać przez sitko. Miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian mąkę i olej. Na końcu wlać likier czekoladowy i chwilkę miksować

Ala piecze i gotuje
Jeleń w sosie czekoladowy cassis 178

dość przystępnych cenach.Jeleń w sosie czekoladowy cassis to gulasz z udźca w bardzo oryginalnym i aromatycznym wydaniu. Smak gorzkiej czekolady idealnie łączy się z czarną porzeczką z likieru. Do sosu użyłam domowego cassisa oraz porzeczek, na których był przygotowany likier. Jeśli nie zrobiliście sobie zapasu własnego likieru porzeczkowego możecie użyć tego ze sklepu, a macerowane porzeczki zastąpić mrożonymi(...)zwiększając ilość użytego likieru o dodatkowe 50 ml.  Czas przygotowania:15 minut + 90 minut duszeniePorcje: 4    Składniki:600 g udźca jelenia,10 małych cebulek (lub jedna duża),1 marchewka,1 łodyga selera naciowego,200 ml bulionu warzywnego,100 ml cassisa (najlepiej domowego),3 łyżki porzeczek macerowanych w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone

SzczyptaSmaQ
TORT "Czekoladowa Pinacolada" (kokos, ananas, mus czekoladowy, krem amaretto). 299

górę i na dół kokosowy, w środek budyniowy.2. Masy:  - mus czekoladowy i budyniowa masa amaretto -Składniki:- kostka masła,- 3/4 szklanki cukru pudru,- 2 budynie waniliowe,- odrobina likieru Amaretto,- odrobina likieru wiśniowego,- 5-6 łyżek mleka w proszku pełnego,- śmietana 30% / odrobina mleka- 4 łyżki kakao- Wykonanie masy czekoladowej i masy amaretto -Kostkę masła ucieramy do białości z cukrem(...)choć i odrobina mleka może być w zamian) i roztapiamy w niej tabliczkę czekolady mlecznej, dodajemy kakao. Dolewamy roztopioną, przestudzoną czekoladę do serowo-maślanej masy. Miksujemy z odrobiną likieru wiśniowego.- Masa amaretto na budyniach -Gotujemy 2 torebki budyniu (te na 500 ml) w 3/4 szklanki mleka z dwoma łyżkami cukru. Studzimy. Gdy wystygnie dodajemy łyżkami do pozostawionego wcześniej masła utartego

Wypisz Wymaluj
Brzoskwniki- Pesche dolci 206

pasta biscotto”  ciężkiego ciasta biszkoptowego, które po upieczeniu jest dość zbite i zatyka w ustach. Pesche są dobre na drugi dzień, kiedy wilgoć z nadzianego nimi kremu i likier odpowiednio je zmiekczą.    Różowy kolor i efekt brzoskwiniowej skórki, zawdzieczają kąpieli we włoskim likierze Alchermes i obsypaniu cukrem. Dzieło wieńczy listek swieżej mięty) Pomysł z tej strony(...)przelać z powrotem do garnka, wstawić na mały gaz i gotować aż powstanie krem(3-5 min), cały czas mieszać aby krem się nie przypalił. Ostudzić. Dekoracja: v  likier Alchermes ( włoski likier o intensywnej czerwonej barwie), lub czerwona galaretka rozpuszczona w ½ wody, rozcieńczony sok malinowy. v  cukier krysztal Kazde ciasteczko stanowi połówkę brzoskwini, które możemy nadziewać kremem budyniowym

Mia Cucina Sofieta
Trufelki tiramisu z ricottą 164

klasyczne tiramisu. Do zrobienia ich wykorzystałam resztki jasnego ciasta biszkoptowego (równie dobrze nadadzą się zwykłe pokruszone ciasteczka), filiżankę mocnego espresso i pół kieliszka rumu. Oczywiście możecie użyć Wasz ulubiony likier. Gotowe kuleczki polecam schłodzić przez noc w lodówce, a krótko przed podaniem obficie obsypać gorzkim kakao.   Trufelki tiramisu łatwo można przekształcić w cake pops. Zaręczam, że Wasze pociechy będą(...)wniebowzięte! W wersji dla dzieci proponuję użyć kawy bez kofeiny i mleka zamiast likieru). Trufelki tiramisu z ricottą Składniki na około 35 sztuk: 250 g serka ricotta 250 g ciasteczek/suchy biszkopt 60 ml mocnego espresso 20 ml ulubionego likieru 1/3 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżka cukru pudru(pominęłam) Przygotowujemy espresso lub mocną rozpuszczalną kawę. Do  kawy dodajemy likier. Odstawiamy

Mia Cucina Sofieta
Tort czekoladowo - kokosowy w "koronie" 251

Przepyszny, bardzo okazały tort na niezawodnym, puszystym biszkopcie. Ciasto jest przełożone dwoma rodzajami kremu - kremem kokosowym oraz kremem czekoladowym z dodatkiem wiśni, nasączone aromatyczną kawą z dodatkiem likieru Amaretto. Całość otacza "korona" z wysokich czekoladek i szeroka ozdobna wstążka. Tort powstał na wyjątkową okazję - 40 urodziny mojego męża i miał zawierać wszystko to co jubilat uwielbia najbardziej :-) Było mi niezmiernie(...)przekroić na 3 równe części. Krem kokosowy: 400 ml mleka kokosowego 250 ml mleka 125 g cukru 50 g mąki kukurydzianej 5 żółtek 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego Wymieszać obywa rodzaje mleka. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i 250 ml mieszanki mlecznej. Pozostałe mleko zagotować. Powoli wlewać je do masy żółtkowej cały czas

maniapieczenia
TORT SEROWY Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ 831

cieknie ślinka!Swoje zamiłowanie do kawy postanowiłam wykorzystać również podczas sobotnich wypieków – to był strzał w 10!Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?!I tak samo smakuje!Ciasto jest świetnym dodatkiem do ulubionej(...)mielony – 300 g* masło – 100 g* duże żółtko – 1 szt* cukier puder – 2 łyżki* mleko w proszku – 1 szkl* żelatyna – 2 łyżeczki* domowy likier śmietankowo – czekoladowy – 4 łyżki* płatki migdałów – 50 gDO DEKORACJI :* płatki migdałów – 50 g* czekolada deserowa – 50 g* ciastka z karmelem w czekoladzie

Ostra na Słodko