na ciasto - 2000 przepisów (strona:107/134)

Ekologiczne placuszki śniadaniowe z płatków Symbio 160

oleju roślinnego Do misy blendera wsypujemy płatki zbożowe i blendujemy przez kilka minut na drobny pył. Następnie dorzucamy resztę składników i jeszcze przez chwilę blendujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy porcjami (dosyć grubą warstwą) na mocno rozgrzaną patelnię o średnicy ok 18 cm z nieprzywierającą powłoką. Będzie ono bardzo rzadkie, rozleje się po całej patelni, więc jeśli macie większą

Zawsze głodna!
Wąsate babeczki 169

dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Skracamy patyczki do szaszłyków mniej więcej o połowę. Czekoladę rozpuszczamy

Ciastkozercy
Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek 141

Kolejne nasze słodkie pomysły na Tłusty Czwartek zebrałam razem. W zeszłym roku ukazał się post grupujący Przepisy na Tłusty Czwartek teraz kolejna ich tura. Katolicy wiedzą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczna nalewka 134

krokami, więc może na świąteczny dzień ŚWIĄTECZNA NALEWKA . Przepis wyszperałam w internecie zamierzam wypróbować i mam nadzieję, że będzie super w przedpołudnie pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia do pysznego ciasta- wypróbujcie przepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai

Kuchnia Beaty
Wielkanocny czas... 84

który zostaje poświęcony w kościele. Nie może w nim zabraknąć jajek, które są symbolem narodzenia i nowego życia, baranka  symbolizującego zmartwychwstałego Chrystusa, chleba, soli, wędliny, chrzanu i świątecznego ciasta.  Nadchodzi Wielka Niedziela , rezurekcja i świąteczne śniadanie. Tego uroczystego poranka najpierw spożywa się pokarmy, które zostały poświęcone poprzedniego dnia. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żuru, mięs, wędlin, pasztetów

Kuchnia Beaty
Kluski- kopytka. 159

szagówki muszą być dobrej jakości i nie mogą być zbyt wodniste, Do utłuczonych  ziemniaków wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę z odrobiną soli i szybko zagniatamy, Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów, Wałki lekko ugniatamy, a następnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry, Kluseczki gotuje się partiami

Kuchnia Beaty
Pierniki. 129

dodajemy miód i wszystkie tłuszcze, studzimy, mąkę wsypujemy do miski razem ze wszystkimi suchymi dodatkami, jajka ubijamy, dodajemy zimny karmel z dodatkami, zaparzony amoniak, łączymy z suchymi produktami, wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące, wkładamy do lodówki na noc, pieczemy następnego dnia w temp. 180 stopni około 15 min.  A teraz tylko rodzinne malowanie

Kuchnia Beaty
Nasz chleb powszedni 180

drożdże się rozpuszcza. Do dużej miski wsypujemy 1 kg mąki, zalewamy ponad litrem ciepłej wody, sól. Dodajemy rozczyn. Mieszamy . Dodajemy jeszcze z pół torebki mąki /wg uznania/. Im ciasto rzadsze tym więcej dziur w chlebie. Wyrabiamy ciasto.Przekładamy do foremek, wygładzamy mokrymi rekami. Czekamy az wyrośnie do brzegów. Po tym czasie wkładamy do zimnego piekarnika. Nagrzewamy do 180 stopni

Anioły w kuchni
886. Nutella-wiśnie, musisz spróbować! 171

Kasza manna z wiśniami; dom. dżemem wiśniowym i nutellą W połączenie dżemu wiśniowego i nutelli zakochałam się podczas robienia pasztecików na święta, gdy zostało mi ciasto i było coś z nim trzeba zrobić, obiecałam sobie, że jeszcze kiedyś je powtórzę, stąd śniadanie niby banalne, ale jakie pyszne

More food, love and dreams
Chrusty drożdżowe 139

posypania Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).Margarynę roztopić, wystudzić.Do mąki wbić jajka, dodać margarynę,rozczyn. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Nastepnie rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na ukośne pasy [ 10cm długosci ], rozciąć wzdłuż przez środek [ oczywiście nie przez całość], i przez otwór przewlec jeden koniec

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki śniadaniowe 165

mleko. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Wbijamy jajka (w temperaturze pokojowej) i zagniatamy ciasto.Odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 kulek, wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy wierzch bułek jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka. Pieczemy

KasiekGotuje
Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką 206

soli. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo: żółtka, cukier, olej, ekstrakt waniliowy oraz marchewkę. Na końcu dodajemy łyżką przesiane składniki sypkie. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i uzupełniamy do ¾ wysokości ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 18 minut. Dekoracja: Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Zalewamy szklanką wody i dosypujemy szklankę cukru. Gotujemy na małym

Pyry na Gaz
Placki pancakes 98

Nadal na słodko, ale już nie ciasto :) Tym razem upiekłam dla moich maluszków pancakes. Długo szukałam odpowiedniego przepisu i w końcu uznałam, że to jest ten a przynajmniej tak stwierdziłam z dziećmi :) Przed upieczeniem tych placków kupiłam po raz pierwszy ( a mam 30 lat) syrop klonowy. Polecam go jest przeeeeeeeeepyszny, nie sądziłam, że aż tak bardzo mi zasmakuje :) Składniki

Amatorka kuchenna
Tort Mikołajkowy 148

Ostatnio zostałam wytypowana na zrobienie ciasta na wigilię klasową córki. Stwierdziłam, że upiekę jakąś babkę i będzie dobrze, ale dla mojej córki nie było dobrze. Zażyczyła sobie tort świąteczny. A więc zgodziłam się i upiekłam tort o smaku czekoladowym na kremówce, ponieważ nie używam surowych żółtek do masy. Figurki zaczęłam lepić już parę dni wcześniej aby dobrze wyschły

Amatorka kuchenna
Zupa serowa 171

zupę serową. Ja osobiście taką zupę podaję z makaronem domowej roboty. W mące robimy dołek i dodajemy jajko, mieszamy widelcem. Składniki zagniatamy dodajemy olej (można olej zamienić na wodę). Ciasto musi być elastyczne. Cienko wałkujemy i kroimy w paski o szerokości jaką lubimy. Gotujemy porcjami w osolonym wrzątku

Amatorka kuchenna