Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem 237Święta Wielkanocne to czas refleksji i spotkań rodzinnych przy świątecznym stole, na którym nie może zabraknąć słodkości. Przedstawiamy wianuszek w opcji makowej. Ciasto drożdżowe świetnie komponuje się z makiem, a dodatkiem uzupełniającym jest tu lukier pomarańczowy ze skórką pomarańczową. Robi się go szybko i łatwo a efekt na stole jest bardzo ciekawy. Do wypieku użyłam Masy makowej(...)Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli, dwóch jajek i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt (możemy zrobić 2 mniejsze wianuszki lub jeden duży) i smarujemy masą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Słodkie środy" - Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami 202środę u nas słodkości. Skoro sezon rabarbarowy w pełni to pozostajemy w tym klimacie. Dzisiaj będzie słodko i prosto. Ucierane ciasta przede wszystkim sprawdzają się w sezonie owocowym, więc dzisiaj takie ciasto chciałyśmy zaproponować z pysznym rabarbarem i truskawkami. Upiekłam ową słodkość do kawy i na całe szczęście przygotowałam je na południe więc do wieczora jeszcze było ... na drugi dzień(...)zostały tylko wspomnienia .... Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami SKŁADNIKI: 200 g masła 200 g mąki tortowej ½ szklanki cukru 4 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 20 dag truskawek 1 szt. rabarbaru (około 10 dag) cukier puder do dekoracji tłuszcz do wysmarowania blaszki mąka krupczatka do posypania blaszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Parówki w cieście francuskim z dodatkiem czarnuszki 248bliżej weekendu tym więcej mam pomysłów na różnego rodzaju przekąski. Ta jest jedną z moich ulubionych, gdyż robi się ją bardzo szybko a wygląda i smakuje dobrze. Parówki w cieście francuskim z dodatkiem czarnuszki Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 8 parówek 1 jajko sól czarnuszka Przygotowanie: Ciasto francuskie rozkładamy na płasko i tniemy na takie kawałki(...)owinąć nimi parówki. Owijamy parówki ciastem francuskim. Jajko rozmącamy w miseczce z dodatkiem niewielkiej ilości soli i smarujemy nim wszystkie ruloniki. Ruloniki przecinamy na dwie części, a następnie nacinamy co kilka milimetrów. Z wierzchu posypujemy czarnuszką. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku do zrumieniania ciasta ok 15 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Finezyjne ciasto makowe 436Bardzo efektowne, a zarazem pyszne ciasto, kuszące swoim wyglądem, a cóż dopiero smakiem..... Ciasto: 6 jaj, 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia puszka brzoskwiń w puszce banany - 2 szt. sok z połowy cytryny 2 galaretki wiśniowe paczka biszkoptów okrągłych Krem: 2 żółtka 1 szklanka cukru syrop brzoskwiniowy z puszki duży budyń(...)Syrop, cukier zagotować. W wodzie rozprowadzić budyń i żółtka, i wlać do gotującego się soku, ugotować gładki budyń. Wystudzić, zmiksować z masłem. Nałożyć połowę 3/4 kremu na pierwszy blat ciasta, układać pionowo biszkopty, przekrojone na pół i prostą stroną ustawiać na kremie, nieregularnie, między biszkopty układać kawałki brzoskwiń, pokrojonych bananów, skropionych sokiem z połowy cytryny. na to wylać tężejącą galaretkę
kgwjanczewo
Walentynkowe ciasteczka 260waniliowym , a ich powierzchnia to pokrojone truskawki, biała czekolada, tarte orzechy laskowe i czekolada z chili. Co Wy ułożycie na ich powierzchni to już zależy od Was! To kruche ciasto idealnie nadaje się do przygotowywania różnych wypieków, polecam przygotować na nadchodzącą Wielkanoc- ciasteczka- pisanki, mini mazurki lub inne ciasteczka. Polecam Wam ten przepis na ekspresowe Walentynkowe ciasteczka, gdyż przygotowuje się(...)pszennej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody 1 łyżka domowego cukru waniliowego * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce ok. 1 godziny. Wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts 314Dziś przedstawiam niebywale delikatny deser, nazywany też anielskim ciastem. Anielskim, gdyż jest bardzo lekkie i delikatne, prawie o konsystencji pianki. Jest łatwe w przygotowaniu, a co więcej, można spożytkować wszystkie białka jakie pozostały po pieczeniu pączków Podobne przedstawiłam już tutaj z sosem truskawkowym , tym razem przedstawiam je jednak w wersji czekoladowej, z czekoladową polewą i prażonymi orzechami. Polecam! Scroll down(...)recipe in English Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami (12 kawałków) Składniki: 1 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki uniwersalnej 1/4 szklanki odtłuszczonego kakao 10 białek z dużych jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka orzechów laskowych (lub innych), posiekanych i uprażonych na suchej patelni 220 g gorzkiej czekolady
karmelowy
Tradycyjne domowe pączki karnawałowe 350mąki, drożdże, cukier, mleko, zamieszać i zostawić na 15 minut. Następnie dodać olej, żółtka, sól, rum, i pozostałą mąkę. Wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm, na połowę ciasta wyłożyć w odstępach ok 5 cm po łyżeczce marmolady i przykryć druga częścią ciasta. Na środku wypustki wyciąć okrąg
Niezły Młynek
Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 379Sernik jest takim ciastem, które można również robić na wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny.SKŁADNIKI:Na ciasto2 szkl. mąki pszennej1 jajko1 łyżka kwaśnej śmietanykostka masła1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru pudruMasa serowa:1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego100 g masła250 g cukru pudru7 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego1 op. cukru(...)cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Rodzynki obtaczamy lekko w mące i dodajemy do sera.Następnie wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą. Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta
W kuchennym oknie Ewy
smaczny ucieraniec z jabłkami i brzoskwinią-czyli szybkie,łatwe ciasto... 221miękka palma, cukry utrzeć mikserem z 5 minut, masa będzie zważona - ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem miksować na gęste ciasto tortownica 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę i na dnie rozsmarować połowę ciasta jabłka ze skórką utrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z łyżką mąki, brzoskwinie pokroić na kawałeczki(...)ciasto dać starte jabłka - na jabłkach rozsmarować resztę ciasta i rozsypać brzoskwinie piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki jak wystygnie, posypać po rancie cukrem pudrem ciasto jest lekkie i smacznie owocowe............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubię
Marmurkowiec z węgierką 196mija, ale postanowiłam odgrzebać przepis, który piekłam dość niedawno. Tak więc przed wami mój sposób na śliwkę węgierkę, którą uwielbiam. Mogła bym ją jeść tonami, jak zresztą większość owoców :). Ciasto wyszło wilgotne i pulchniutkie, wyrosło, że aż zaparło mi dech, i domownikom również. Nie zdążyło dobrze ostygnąć, a połowa po prostu znikła w mgnieniu oka. No dobra to tyle(...)rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i dokładnie wszystko razem wymieszać.Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.Węgierki pokroić i wyjąć pestki (kawałki według uznania. Mogą być to połówki, jak i ćwiartki).Piekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać bułką
Moje pyszne gotowanie
Tarta gruszkowa z kremem waniliowo - cytrynowym 231teraz najlepsze. Długo zastanawiałam się, co mogę z nimi zrobić. Szukając pomysłów, natknęłam się w pewnej gazecie na tartę na kruchym spodzie. Co prawda nigdy wcześniej nie robiłam kruchego ciasta, ale w końcu musi być ten pierwszy raz. Zakasałam więc rękawy i wzięłam się do pracy. Przyznam, że było to małe wyzwanie, ale chyba tą lekcję zaliczyłam całkiem nieźle(...)ciasto:- 80 dag gruszek - 30 dag mąki- szkl. słodkiej śmietanki
W poszukiwaniu inspiracji
Sernik na murzynku 323Sernik na murzynku Kochani dzisiaj zapraszam na pyszny sernik z murzynkiem . Połączenie sera z ciastem kakaowy to rozkosz dla podniebienia :) Składniki na ciasto kakaowe;4 jajka1 szkl mąki tortowej2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 kostki miękkiej margaryny Kasi 1/2 szkl cukru.1 cukier wanilinowy Dr OetkeraWykonanie ciasta :Margarynę utrzeć na puch z cukrem i cukrem wanilinowym(...)dodać żółtka i wymieszać.Mąkę z proszkiem i kakao , dodawać stopniowo i mieszać mikserem . Białka ubić ze szczyptą soli , dodawać stopniowo do ciasta i mieszać łyżką.Blaszkę o wymiarach 30/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia .Przelać ciasto .Piec w temp. 180 st do suchego patyczka około 25 minut.Składniki na sernik :800 g sera białego półtłustego
Sama słodycz i szczypta chili
Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami 248domu: mąkę, masło i jogurt, na farsz zawsze coś się znajdzie.Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet laik, który ma dwie lewe ręce. Jedynie zwijanie rogalików, trzeba poćwiczyć.Do ciasta dodałam 1 łyżkę cukru, ale robiłam już rogaliki dietetyczne bez cukru. Rogaliki są na zewnątrz kruche i mięciutkie w środku, mają bardzo słodki farsz za sprawą marcepanu i słodkich rodzynek.Bardzo(...)limonkisiekane migdały do posypaniaMasło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę masło i gęsty jogurt grecki, wyrabiamy hakiem robota. Oczywiście ciasto można zagnieść ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto dzielimy na 2 części, każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła, może też to być prostokąt, z każdego koła wycinamy 12 trójkątów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zygzakowata babka makowa 255godziny do wyrośnięcia.Do miski ze zmielonym makiem dodaj cukier, skórkę z cytryny, cynamon, migdały i żółtka, wszystko wymieszaj i dodać ubite białka.Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą makową i zwiń w roladę, czynność powtórz aby były trzy roladki. Po kolei wkładaj je do formy(...)wsmarowywanej i obsypanej bułką tarta.Układając roladki, lekko je dociśnij, aby nie powstały puste miejsca. Odstaw formę, aż ciasto wyrośnie ok 15 minut.Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 190 C i piec przez 45 - 55 minut. Smacznego
Niezły Młynek
papierówkowo-rabarbowy ucieraniec... 183tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki jajka, miękka palma, cukier utrzeć mikserem z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć mikserem na dość gęste ciasto tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i na dno dać ciasto na wierzch ciasta lekko wciskając położyć cienkie ósemki papierówek, rozsypać ze szklanki rabarbar(...)cynamonem i można też z 2 łyżeczki cukru jeśli nie lubisz cynamonu to posyp tylko cukrem i np. wanilinowym czy waniliowym.... piec w 200C około 40-45 minut i ciasto wyjąć z blaszki wystudzone ciasto jest smacznie owocowe............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię