Ful Medames. Zapraszam Was na egipskie śniadanie! 192wkłada do pity wraz z marynowanymi warzywami. Ja oparłam się na przepisie pochodzącym z książki "New Feast" Grega Malouf i Lucy Malouf, przypominającym bardziej gulasz niż pastę do chleba. Bób (nie miałam dostępu do suszonego, więc posiłkowałam się mrożonym) został tu wzbogacony o dodatek ciecierzycy i świeżych pomidorów, a także pysznej salsy z marynowanych zielonych chilli, która wspaniale przełamuje
Chilli Czosnek i Oliwa
Domowe bułki 203drożdżami już się zaprzyjaźniłam, ale co do pieczenia bułek, chleba niestety nie miałam ręki. Zawsze wychodziły mi..... twarde jak kamień mimo, że trzymałam się przepisu. Jednak nie zrażona nie powodzeniami szukałam dalej idealnego przepisu i znalazłam ( tutaj ). Bułki są na zewnątrz chrupiące a w środku mięciutkie. Składniki: 630g mąki 300ml ciepłej wody
Amatorka kuchenna
Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup 433szklanki posiekanych liści bazylii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 szklanka makaronu orzo, gotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub innego ulubionego) starty, świeży parmezan, do podania tosty z chleba, do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200°C, wyłóż dużą blaszkę papierem do pieczenia. Ułóż piersi kurczaka na blaszce, skrop je olejem i dopraw solą i pieprzem
karmelowy
Fasolka po bretońsku 245wlać do gotującej się fasolki. Poczekać aż się przegotuje. W tym czasie mieszać żeby się nie przypaliła:) Do fasolki po bretońsku, jak i do innych dań gulaszowatych podajemy suchy chleb. No i to wszystko w tej materii. Życzę smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width
Smakowy Raj
Syrop z mniszka lekarskiego (mlecza) wg receptury św. Hildegardy z Bingen- wersja z cytryną lub pomarańczą :) 608Syrop z mniszka lekarskiego jest w ostatnim czasie bardzo popularny. Jedni używają go jako lekarstwo na przeziębienia, inni stosują zamiast miodu do wypieków, herbaty, czy chleba, a ja używam go zamiast syropu klonowego do amerykańskich naleśników, czyli pancakes’ów . Przepis na syrop pochodzi z książki św. Hildegardy z Bingen, a dostałam go od mojej przyszłej teściowej, która pasjonuje się ziołolecznictwem
Smakowy Raj
Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietrusz 295która robi go już od bardzo, bardzo dawna. Jest pyszny! Trochę wyróżnia się tym, że zawsze podajemy go na placku ziemniaczanym. Oczywiście jeśli ktoś woli, może go podać z chlebem, makaronem, kaszą czy ryżem. Ja polecam wypróbowanie w oryginale, czyli na placku :) Na początek przyrządzamy Strogonowa, gdyż jego można potem podgrzać, a z plackami jest już gorzej. Składniki
Smakowy Raj
Chlebek piwno – cebulowo – jęczmienny (owsiany) 200zeszkliła. Następnie dodajemy do niej płatki i jeszcze chwilę pieczemy mieszając. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na chwilę, by lekko przestygła. Zimną mieszaninę cebuli i płatków dodajemy do wyrośniętego chleba i jeszcze raz mieszamy całość. Chodzi o to by płatki i cebula były dobrze rozprowadzone. Gotowe ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 minut, by się znowu poruszyło*. Blaszkę
Smakowy Raj
Dzienny jadłospis z 28. stycznia z przepisami 169widać, preferuję dania bezmięsne :) Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :) Śniadanie: Chleb z roladą serową z papryką :) Do picia tradycyjnie z rana zielona herbata :) Obiad: Indyjska zupa krem z dyni. Deser: Wiśniowa galaretka z wiśniami, ananasem i bitą śmietanką :) Kolacja: Pyszne dyniowe racuszki z dżemem. Do picia rooibos R E K L A M A google_ad_client
Smakowy Raj
Dzienny jadłospis z 2 lutego z przepisami 204Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :) Znowu bezmięsnie, ale za to pysznie :) Śniadanie: Chleb z białym i żółtym serem, papryką i pekińską. Do picia zielona herbata. Obiad: Zapiekanka ryżowa z jabłkami i cynamonem Do picia kompot z dyni Deser – kolacja: Super szybkie angielskie pączki + kawa zbożowa. I wystarczy tego słodkiego obżarstwa :) R E K L A M A google
Smakowy Raj
Uśmiechnięty facet w okularach, czyli Oscypek pieczony z dżemem 181być z obu stron złocisty. Podajemy go z dżemem, jaki macie lub lubicie :) najlepiej by był kwaśny. Ja użyłam dżemu z agrestowego :) Gotowe danie można jest samo, z suchym chlebem lub jakąś sałatką :) Polecam :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height
Smakowy Raj
Śląski chlebek pszenno – żytni 187Domowy chlebek jest fajną alternatywą do tych kupowanych w sklepie. Mieszanka dwóch mąk powoduje, że jest on sycący i po prostu pyszny. Dodatkowym atutem jest to, że w takim chlebie nie ma konserwantów, polepszaczy i nie przejechał przez specjalne maszyny do spulchniania pieczywa. Więc jeśli chcecie spróbować domowego pieczywa polecam. PS. Z tego przepisu wychodzą 2 dość spore chlebki, więc
Smakowy Raj
WIELKANOCNA BABKA MAJONEZOWA Z BIAŁYM MAKIEM I FIGAMI. Mąka owsiana, bezglutenowa. 219maku. Słodki smak tych drobnych nasion został doceniony przez cukierników i piekarzy. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. MAK BIAŁY jestbogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan. Możemy w nim znaleść witaminy z grupy
Wypisz Wymaluj
Paella musiała być 214miejscu przywitał Nas przesympatyczny Pan z dorodnym wąsem. Wskazał stolik i podał menu. Nie trzeba było dłużej przeglądać karty z daniami, bo już od początku wiedzieliśmy czego szukamy. Zajadając chleb posmarowany pomidorem z solą i oliwą czekaliśmy na danie główne, czyli paellę z kurczakiem, krewetkami i małżami. Wieczorem wybraliśmy się na spacer, by lepiej strawić późny obiad. Co chwilę natykaliśmy
pink envelope
Idzie wiosna więc zrzuć zbędne kilogramy jedząc perską mizerię 41383jogurtu naturalnego został rozpropagowany przez kuchnie perską. Ich przystawka z naturalnego jogurtu z zielonymi perskimi ogórkami i miętą stała się kolejną, niezastąpioną na moich domowych imprezach. Podany z ciepłym chlebem pita, który macza się w jogurcie, zadowoli podniebienie najwybredniejszego człowieka. Przygotowanie takiej przystawki zajmuje mniej niż 5 minut. Nie jestem pewna, czy w Polsce dostępne są małe, fenomenalne w smaku
Jem więc Jestem