Pieczarkowa zupa gotowana na bazie swojskiego bulionu na włoszczyźnie i drobiu, zakłócona śmietanką kremówką nadającą łagodnej konsystencji. Sycąca za sprawą dodatku makaronu w postaci drobnych muszelek. Jeśli masz rosół z dnia poprzedniego, zupę pieczarkową przyrządzisz w mig. Możesz też użyć wywaru z kostki rosołowej, jeśli chcesz zyskać na czasie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa pieczarkowa z makaronem zakłócona śmietanką(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 110 kcal Przepyszna zupa pieczarkowa z makaronem muszelki, zakłócona śmietanką kremówką. Zupa gotowana na bulionie jarzynowo – drobiowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ZUPA PIECZARKOWA 500 g pieczarek 2 żółte cebule 2 łyżki masła 1 litr gorącego bulionu jarzynowo – drobiowego
ProstePesto.plonchiglioni to obok spaghetti mój ulubiony rodzaj makaronu. Uwielbiam nadziewać te urocze muszelki przepysznymi farszami i zapiekać w przeróżnych sosach. Jakiś czas temu wymyśliłem sobie nadzienie z bakłażana i sera mascarpone, podkręcone kaparami, anchois oraz ziołami, a to wszystko zapieczone w pomidorowym sosie. Wyszedł absolutny sztos sztosów i z miejsca ta wersja muszelek stała się jedną z najbardziej lubianych(...)moim domu. Spróbujcie i Wy! ;) * SKŁADNIKI na 2-3 porcje Muszelki: 250 g makaronowych muszelek conchiglioni 2 bakłażany 3 ząbki czosnku 100 g mascarpone ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka kaparów 3 filety anchois chlust oliwy z oliwek sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano
Food Squareczymś prostym, co mógłbym zaserwować bez większego wysiłku dla ok. 10 osób. Najważniejsze było sprawienie, by pod płaszczykiem pozoru odkryć ciekawy smak - prosty ale intensywny. Ławica Czesia Muszelki - opakowanie kosztuje 13 zł za 500g. Jeśli zdarzyło Wam się nie kupować makaronu w tej cenie, uwierzcie, że warto. Przynajmniej w tym daniu, ponieważ makaron po ugotowaniu z farszem jest wielkości(...)spore kęsy" - i o to właśnie c'man. Muszelki nakładane są na talerzyki, więc w tym przypadku warto odpuścić sobie gotowanie makaronu al'dente - łatwiej będzie kroić je na talerzyku. Przestudzony makaron oblewamy kilkoma łyżkami oliwy, mieszamy go aby cały się pokrył delikatnie tłuszczem i nie sklejał się ze sobą. Podstawa farszu w tym przypadku to 1 kg świeżego mięsa
Right Behind The KitchenKotlety w muszelkach Czy jedliście już takie kotlety? Jak nie to warto, bo są pyszne. Muszelki makaronowe faszerowane mięsem z kurczaka z dodatkiem papryki oraz sera w panierce, takimi kotletami możemy zaskoczyć gości. 17 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 1 filet z kurczaka · 1 papryka czerwona(...)łyżki mąki ziemniaczanej · Bułka tarta do panierki · 250 g makaronu muszelki · Olej do smażenia · Sól · 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Makaron muszelki gotujemy w osolonej
Kulinarna ChwilaWczoraj w sklepie zobaczyłam makaron - duże muszelki. Popatrzyłam, popatrzyłam i kupiłam. A dzisiaj rano przygotowałam smaczny farsz z mielonego mięsa, pieczarek i marchewki. Tym farszem wypełniłam wcześniej ugotowane muszelki, posypałam startym serem i danie gotowe. Prawda, że szybko! Przepis bierze udział w akcji "Pieczarkowy Tydzień" . Składniki: pół opakowania dużych muszelek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dag pieczarek(...)startą na tarce o grubych oczkach marchew. Póżniej dodajemy mielone mięso wieprzowe. Wszystko dokładnie podsmażamy. Na koniec dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. W dużej ilości osolonej wody gotujemy muszelki. Uważamy jednak, aby nie były zbyt miękkie. Ugotowane muszelki nadziewamy farszem i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Wierzch muszelek posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika i podgrzewamy
Salonik smakówJajka zapiekane w muszelkach. Jajka zapiekane w muszelkach - bardzo szybkie i proste śniadanie. Pyszne jajka zapiekane z masłem, z dodatkiem szynki parmeńskiej i suszonych pomidorów. Jajka podane z posiekanym szczypiorkiem - doskonałe na szybkie i łatwe śniadanie. Przed włożeniem do piekarnika, jajka można posypać tartym, żółtym serem lub mozzarellą. Zamiast w muszelkach, jajka można zapiec w żaroodpornym półmisku(...)masła szynka parmeńska pokrojona w paseczki suszone pomidory z oliwy, drobno posiekane posiekany szczypiorek odrobina soli do oprószenia tarty żółty ser - ewentualnie Przepis na jajka zapiekane: Krok 1. Każdą muszelkę posmarować miękkim masłem. Krok 2. Wbijać umyte jajka, lekko posolić, posypać szynką parmeńską, posiekanymi pomidorami i ewentualnie tartym serem - polać miękkim masłem po wierzchu. Krok 3. Jajka w muszelkach
Moja Książka KucharskaNafaszerowałam więc pomidora w klimacie włoskim czyli prosto i smacznie. Co w nim więc jest? Sos pomidorowy z pieczarkami, mozarella, bazylia i makaron... 2 rodzaje makaronu... spaghetti i małe muszelki. Taką wariację mogłam przygotować dzięki Arc Pol. Najpierw chciałam użyć tylko małych muszelek ale usłyszałam, że co to za makaron skoro go prawie nie widać. Pomyślałam więc, że muszelki zamienię(...)pomidorów 1 kulka mozarelli 6 listków bazylii 1 ząbek czosnku 1 cebula sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 70 g makaronu spaghetti Arc Pol 30 g makaronu małe muszelki Arc Pol Makaron małe muszelki Arc Pol i Spaghetti Arc Pol ugotować w osolonej wodzie z ząbkiem czosnku. Z każdego pomidora odciąć wierzch i wydrążyć środek. Posolić i odczekać
Kuchnia w oparachPieczarki w muszelkach , przepis wzorowany na przepisie z Uniwerslanej Książki Kucharskiej Marii Ochorowicz Monatowej, z 1910 roku. 250 g makaronu dużych muszelek, 250 g cebuli, 500 g pieczarek, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier, 100 g masła, 200 ml śmietanki 30%, 2 żółtka, 2 pełne łyżki świeżo startego parmezanu, 2 łyżki bułki tartej, Muszelki ugotować al dente, według przepisu(...)dodając szczyptę cukru i soli. Gdy cebula będzie szklista, dodać pieczarki. Chwilę razem poddusić. Śmietanę wymieszać z żółtkami, mąką i parmezanem. Wlać całość do pieczarek, zamieszać, zagotować. Pieczarkami nadziać muszelki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Na patelni stopić pozostałe masło, dodać bułkę tartą. Zrumienić na złoty kolor. Zasmażką polać muszelki napełnione pieczarkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówPrzepis na muszelki znalazłam w książce "Ciasta domowe". Musiałam jednak zwiększyć ilość mąki prawie o połowę gdyż ciasto było bardzo luźne i nie dało się z niego formować muszelek. Ciasto ma przypominać to na pierogi. Poniżej podaję przepis już zmieniony przeze mnie. Muszelki przypominają w smaku tradycyjne faworki. Myślę, że warto je wypróbować. Najlepszym dowodem jest to, że tak szybko(...)Cały czas miksując dodawać masło, śmietankę i sól. Mąkę dodawać stopniowo, mieszać a następnie zagnieść ciasto jak na pierogi. Ciasto cieniutko rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Olej rozgrzać, smażyć muszelki na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Muszelki oprószyć cukrem pudrem
Smakołyki Asijeden z tych pomysłów, które powstały podczas przeglądu zawartości szafek kuchennych. Tym razem wyjęliśmy makaron i połączyliśmy go z pozostałymi składnikami tworząc pyszne, słone danie na ciepło. Podczas gotowania muszelek uważaliśmy, aby woda nie wrzała, dzięki czemu prawie wszystkie nadawały się do faszerowania i zapiekania, a my mieliśmy je pięknie podane na talerzach. Składniki na faszerowane muszle conchiglioni w sosie(...)plasterkach 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki kremówki Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, zmniejszyć ogień i wrzucić połowę muszelek. Gotować je przez 10 minut na małym ogniu, takim aby woda nie bulgotała. Ostrożnie wyjąć, zahartować, wkładając na krótko do naczynia z zimną wodą, rozłożyć na talerzu. Tak samo zrobić
niecodziennikparyWiększość z nich podawana jest na zimno, ale są też odmiany podawane na ciepło. Cokolwiek do nich dodamy, oczywiście kierując się kulinarnym zdrowym rozsądkiem, zawsze będą pyszne. Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko. Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka (wędzone, pieczone, smażone…) - makaron Lumaconi ( w kształcie dużych muszli) – ok. 300g - pęczek rzodkiewek - 4 mini papryki kolorowe(...)pora - szczypior - 1 puszka kukurydzy - cytryna (skórka i sok do smaku) - wino ryżowe Mirin (do smaku) - olej sezamowy (lub pistacjowy) - mała garść orzeszków pistacjowych - różowa sól himalajska Makaron muszelki gotujemy al dente (ok. 12 minut), następnie hartujemy zimną wodą i osączamy na sicie. Umyte rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki (użyłam szatkownicy) i przekładamy do miski z lodowatą wodą (nabiorą
mojewypiekiinietylkoobiadowe czy kolacyjne. Dziś u mnie w roli obiadu. Delikatność ogórka, ostrość rzodkiewki i słodkość zielonego groszku do tego chlust oliwy, i odmierzona doza pieprzu. Pyszne warzywa ukryte w muszelkach. Yumm! INNE PYSZNE PRZEPISY NA DANIA GŁÓWNE I SAŁATKI: SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI I SEZAMOWYM DRESSINGIEM SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CALAMARI(...)SAŁATKA Z NEKTARYNKI Z MOZZARELLĄ I ORZECHAMI KARTOFFELSALAT SAŁATKA ZIEMNIACZANA SAŁATKA WARZYWNA W MUSZLACH MAKARONOWYCH – Pyszny, zdrowy obiad – Ekspresowa kolacja – Chrupiące świeże warzywa otulone muszelkami – Pomysł zarówno na sałatkę jak i na makaron inaczej – Idealne zestawienie smakowe i wizualne ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Makaron Conchiglioni Rigati ok. 200 g / ok 30 muszelek
globuskulinarnybardziej skomplikowane dania robię, tym za pewnie "cięższy" mam nastrój, i tak to koreluje. Jak jest łatwo i prosto, to znaczy, że nastrój lekki jak piórko. Nadziewany makaron muszelki jest fajny z dwóch powodów. Jest nadziany w środku i na zewnątrz otoczony sosem. Jest wilgotny, lepki i ma głęboki, dwufazowy smak, przez co nie można się od niego oderwać(...)duś na wolnym ogniu z przyprawami wszystkie składniki 10 minut, a następnie ściągnij z ognia. Ugotuj makaron al dente, jednak uważaj aby się nie posklejał. Przygotuj nadzienie do muszelek. Na oliwie podsmaż posiekany drobno czosnek oraz szpinak. Wystudź, a następnie wymieszaj podduszone składniki z serem ricotta, pokrojonym bardzo drobno tuńczykiem oraz natką pietruszki, dodaj ser mozzarella i całość dopraw
Mango PapajaConchiglioni – makaronowe muszelki kupiliśmy już kilka tygodni temu i spokojnie czekały na swoją kolej. Dają dużo możliwości – można zrobić coś wykwintnego lub prostego, ale w mniej zwyczajnej formie. Wybraliśmy prostą wersję conchiglioni z tuńczykiem i kukurydzą w beszamelu, wszystko posypane żółtym serem i zapieczone. Do popicia pasuje cola lub wytrawne czerwone wino. Gdyby nie zmęczenie i głód może(...)skusilibyśmy się na jakieś świeczki, ale dzisiaj chcieliśmy się po prostu najeść i polenić na kanapie. Składniki na conchiglioni z tuńczykiem Makaron conchiglioni: 25 muszelek makaronu conchiglioni (ok. 150 g) 120 g kukurydzy z puszki 1 puszka tuńczyka (130 g) 150 g startego żółtego sera 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich szczypta chili pieprzu cayenne sól do smaku Sos beszamelowy: 1 łyżka
niecodziennikparyNadzienie może być dowolne, a w mojej wersji jest nim zielona soczewica z tofu w sosie pomidorowym – pychotka. Polecam Składniki (na 12 tacos): Tortille: 12 gotowych gotowych kukurydzianych muszelek taco* Nadzienie: 2 szklanki (240 ml) ugotowanej zielonej soczewicy 1 cebula 100 g ulubionego tofu (może być naturalne, ja lubię też wędzone) 1/2 łyżeczki (2 ml) suszonego oregano 1/2 łyżeczki(...)suszonej bazylii 2 szklanki (240 ml) passaty pomidorowej olej roślinny do smażenia Dodatkowo: kukurydza, świeża papryka, pomidor (do wyboru) *Można użyć gotowych chrupkich muszelek (jak na zdjęciach) albo małe miękkie tortille kukurydziane lub pszenne albo domowej roboty pszenne tortille z batatów – przepis tutaj albo bezglutenowe – przepis tutaj . Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Smażymy
Lamarida.plMalinowe Muszelki Karnawał to czas na różne słodkości, zamiast faworków zrobiłam muszelki o smaku słodko malinowym. Składniki: · 3 szk. mąki pszennej · 3 łyżki cukru · Kostka masła · ½ szklanki śmietany 18 % · Szczypta(...)cienko rozwałkować. 5. Szklanką robimy kółeczka. 6. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i wkładać po kilka placuszków na raz. 7. Pofałdowane, usmażone na złoty kolor muszelki osączyć na bibułce i obsypać cukrem pudrem wymieszanym z owocową herbatką. 8. Muszelki do kawy gotowe. 9. Smacznego
Kulinarna ChwilaOmlet biszkoptowy z Mlekołakami Choco Muszelkami Lubella, w konsystencji bardzo puszysty i delikatny jak chmurka. Jeżeli chodzi o dodatki, to mamy ogromne pole do eksperymentowania. Ja wykorzystałam czekoladowe płatki Lubella Mlekołaki Choco Muszelki, dodałam jeszcze dostępne świeże figi, ricottę, doprawiłam’ wiórkami kokosowymi oraz skropiłam miodem- rozkosz! Mlekołaki Choco Muszelki to chrupiące, kakaowe płatki śniadaniowe z pełnoziarnistej mąki pszennej oraz kakao(...)które w swoim składzie nie zawierają oleju palmowego oraz syropu glukozowego! 1-2 porcje: * jajka- 3 szt. * Choco Muszelki Lubella- 1/2 szklanki * cukier trzcinowy- 3 łyżeczki * mąka pszenna- 1 czubata łyżka * wiórki kokosowe- 2 czubate łyżki + do posypania * masło klarowane- do posmarowania patelni Do podania: * ricotta- 2 łyżki * świeże figi- 2-3 szt. * miód- do polania Białka oddzielić od żółtek
Kraina Miodem Płynącaesencję. Saszetka umożliwia przygotowanie sosu bolognese w kilka chwil, a zaoszczędzony czas możemy wykorzystać na przykład na kulinarne eksperymenty. Dlatego zamiast ugotować spaghetti polecam wypróbować przepis na nadziewane muszelki z mascarpone. Prawda, że to pysznie rozwiązanie? * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g mięsa mielonego z indyka 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 opakowanie Spaghetti Bolognese „ Naturalnie Smaczne! ” 1 puszka(...)krojonych pomidorów 24-30 makaronowych muszelek conchiglioni 100 g serka mascarpone kawałeczek parmezanu lub grana padano garść świeżych listków bazylii oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Delikatnie podsmaż i podziel na 2 naczynia - część przełóż do rondelka. Na patelnię wrzuć mięso mielone i smaż na złoto. Następnie dodaj
Food SquarePropozycja na bardzo syty obiad ala zapiekankę. Użyłam makaronu muszelek i zrobiłam farsz meksykański. Całość obsypana ciągnącym się serem ! SKŁADNIKI: Farsz: mięso mielone 0.5 kg. czosnek 2 ząbki cebula 1 szt. przyprawa do mięs 1 łyżka papryczka chili 1 szt. papryka słodka mielona 1 łyżka pieprz 1 szczypta sól 1/2 łyżeczki przecier 2 łyżki ketchup 1 łyżka woda(...)podsmażyć cebulę. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek ). Następnie dodać mięso. Podsmażyć. Dodać przecier, ketchup, wodę, fasolę i kukurydzę, Wymieszać. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Makaron muszelki ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Każda muszelką nafaszerować nadzieniem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Bulion wymieszać z przecierem i ketchupem. Doprawiać pieprzem i polać muszelki. Na wierzch posypać
Kuchnia PaulettesLumaconi to makaron w kształacie muszelek przypominający ślimaka. Doskonale nadaje sie do nadziewania. Taki makaron pierwszy raz zawitał w mojej kuchni. Swoje ślimaczki nadziałam szpinakiem i zapiekłam pod pierzynką z beszamelu. składniki: ok 300 g makaronu lumaconi ( ok 30 muszelek) 500 g świeżego szpinaku pieprz 1 łyżka masła 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 150 g sera typu feta(...)pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Dodać pokruszony ser feta i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić.Makaron lumaconi ugotowac al'dente. Osączyć i wystudzić. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Muszelki nadziać szpinakowym farszem i ułożyć w naczyniu. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścic masło, dodać mąkę i szybko wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko, doprawic do smaku przyprawami
Monia miesza i gotujedość intensywnym weekendzie miałem totalnie opróżnioną lodówkę (chyba pierwszy raz w życiu) i zero chęci, by wybrać się na jakiekolwiek zakupy. Szperając po szafkach, na głowę spadła mi makaronowa muszelka z niedomkniętego opakowania i niczym Pomysłowemu Dobromirowi w głowie zaświtał mi ten oto pomysł na zapiekany makaron. Na szczęście znalazłem jeszcze jakieś ostatki warzyw, niedokończony serek mascarpone i otwartą pastę(...)suszona bazylia i oregano oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Nadzienie: 1 papryka 1 cukinia 200 g mascarpone garść listków bazylii sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 18 makaronowych muszelek 50 g parmezanu (lub dowolnego innego sera) listki bazylii do przybrania * PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy Szalotki i czosnek posiekaj, a następnie przysmaż na odrobinie oliwy. Wrzuć pokrojone pomidory i smaż
Food SquareDzisiaj propozycja na danie obiadowe, które wymaga troszkę pracy, ale za to jest bardzo bardzo smaczne. Muszelki z makaronu zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, z dodatkiem naszego ulubionego mielonego mięsa. Zrobiłam wersję z serem żółtym i bez sera - dla starszego dziecka. pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy) pół kg łopatki wieprzowej pół cebuli kawałek ugotowanego królika(...)puszkę pokrojonych pomidorów wlać do garnuszka, dodać posiekaną bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Gotować kilka minut, aby sos się troszkę zredukował. Do każdej ugotowanej makaronowej muszelki nałożyć farsz mięsny. Naczynie żaroodporne posmarować częścią sosu pomidorowego, na tym ułożyć makaron z mięsem (dość ściśle). Resztę sosu wyłożyć na ułożone muszelki. Posypać obficie startym żółtym serem. Zapiec
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSycylię...i dołożę do potrawy typowo polski składnik, by udowodnić, że zabawa smakami ma sens i jest w stanie łączyć dwie, jakże odmienne kultury, języki oraz smaki. Składniki -makaron muszelka 5 jajeczny u mnie Czaniecki -fasola czarne oczko Skworcu -czerwona papryka bardzo dobrej jakości, ECO -puszka pulpy pomidorowej, najlepiej jakby była włoska u mnie Mutti -duża laska swojskiej(...)bazylii -przyprawa do fasolki u mnie Skworcu Potrawa jest pełna słońca, łatwo sie ją robi, nie ma skomplikowanych składników, wszystkie idealnie się komponują i zaskakują smakiem oraz zapachem. Wybrałam muszelkę Czenieckich...gdyż, co jak co, ale muszelka kojarzy się z morzem, plażą, z szeptami i sekretami pojedynczych regionów... Będą Państwo zachwyceni! Wykonanie Najpierw wypłucz i namocz fasolkę czarne oczko
Z Kuchni Do Kuchni