muszelka - 58 przepisów (strona:2/4)

Małże w białym winie 194

Jeśli któraś małża się nie otworzyła to znaczy, że nie była świeża. Podajemy skropione sokiem z cytryny. Ja osobiście lubię zaczerpnąć odrobinę sosu, który powstał przy gotowaniu, przy pomocy muszelki

Kulinarne przygody Gatity
Walentynkowe magdalenki 173

łatwo, zawsze wychodzą, a więc są idealne nawet dla niewprawnej, jeśli chodzi o pieczenie ręki. Wszystkie składniki po prostu ubijamy mikserem.  Klasyczne magdalenki, to francuskie ciastka o kształcie muszelki, ale myślę, że z okazji Walentynek, wyjątkowo ten kształt możemy troszkę zmienić :-) Walentynkowe magdalenki Składniki: 3 jajka 200 g mąki pszennej 125 g cukru 50 ml mleka 100 ml oleju

Kulinarne przygody Gatity
Makarony 174

kiełbasą i cukinią Makaron z cytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym

Chilli Czosnek i Oliwa
Frittata con Asparagi e Mentuccia czyli omlet ze szparagami i miętą 167

sobie dogadzać, prawda?;) W przepisie de Blasi znowu miałam do czynienia z nietypowym dla mnie gotowaniem warzyw od zimnej wody, o którym już wam pisałam w przepisie na aromatyczne muszelki z botwiną . I tym razem poszłam na przekór autorce, zalewając szparagi małą ilością wrzątku i gotując je przez 2 minuty. Choć 5-centymetrowe kawałki szparagów ładniej wyglądają, następnym razem pokroiłabym

Chilli Czosnek i Oliwa
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 198

znalazłam listę dzikich roślin, które zebrali niedaleko swojego domu. Jest tu i cime di rapa , włoska rzepa, którą w Polsce można zastąpić botwiną, jak zrobiłam to w przepisie na muszelki z kalafiorem i botwiną oraz drożdżowe bułeczki z Brindisi . Z kolei Francuzi pałają szczególną miłością do konkretnej roślinki – mniszka lekarskiego , naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki

Chilli Czosnek i Oliwa
Wiosenny rosołek z kiełkami 165

przyprawy.  Gotujemy jeszcze kwadrans i dosalamy. Wyjmujemy z zupy mięso i warzywa a wrzucamy kiełki. Gotujemy przez chwilę, posypujemy natką lub koperkiem. Zupę podajemy z drobnym makaronem typu muszelki (podobnej wielkości co kiełki fasolki

prawdziwe jedzenie
Lubimy Kwiatki i Świeczki - Zróbmy sami pływające świeczki 155

stylowi.pl/1655730 Wykonaj sama swoją własną dekorację z kwiatów i to nie musi być wielki bukiet w wazonie :) Wystarczą naczynia domowe szklanki, słoiki, półmiski, ... świeczki , woda, kwiaty, owoce, muszelki, piasek i wszystko to co Ty chcesz, żeby znalazło się w Twojej pływającej świeczce  :) Możesz znaleźć 1000-ce pomysłów na projekt ale i tak Twój będzie najładniejszy. Taka dekoracja zajmuje

Niezły Młynek
Sałatka z czerwoną fasolą 187

Składniki - podwójny filet z kurczaka - 30 dag makaronu małe muszelki - ¾ szklanki ryżu - puszka czerwonej fasoli - ½ puszka kukurydzy - kilka pasków  papryki konserwowej - majonez - 1 łyżka pikantnego ketchupu - sól, pieprz ziołowy - przyprawa kebab – gyros - curry - olej Wykonanie Filety umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą kebab – gyros. Schłodzić godzinę, usmażyć  na oleju. Makaron i ryż ugotować osobno

Świat Smaku
Sezon na... #6 Kukurydza. Tacos rzecze Cejrowski. A ja Wam kit wciskam. Zwariowałam! 179

czasie wystudzania zupy. Wystarczyło tylko rozkminić norweską instrukcję i podsmażyć mięso mielone. Banał ;) W dużym skrócie: do mięsa dodałam zawartość torebki A, zalałam zawartością torebki B i wymieszałam. Tacosowe muszelki podpiekłam, a następnie wypełniłam mięsem. Voila! Jak to czasem warto poczekać na odpowiedni moment. Sklepowe półki uginają się od świeżej kukurydzy, a Durszlak kusi akcją. Mam nadzieję, że przepis się

bastalena
Sałatka z kurczakiem na trzy sposoby 332

ogórka oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Po przygotowaniu wszystkich składników, całość łączymy, dodajemy majonezu. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Składniki na sałatkę z makaronem: 1 szklanka makaronu np. muszelki 1 pierś kurczaka 1/2 cebuli czerwonej 1/2 papryki czerwonej świeżej 1 ogórek gruntowy 1 łyżka majonezu Ulubione przyprawy do kurczaka Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Makaron gotujemy w osolonej

Emcia Pichci
Grzyby gatunkami. Kubek prążkowany - kubecznik prążkowany 193

Kubek prążkowany Cyathus striatus - mały, niepozorny grzybek w kształcie malutkich kubeczków. Niejadalny, ale przyznacie, że ma bardzo ciekawą formę. Mnie kojarzy się z malutkimi muszelkami a zbiorniki zarodników zgromadzone na dnie wyglądają jak perełki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
1499. Zapiekanka makaronowa 606

potraw.Szklane krople w pokrywie też mają zastosowanie . zapewniają równomierne nawilżenie potrawy. Zapraszam także na Fb na fanpage firmy  Termisil . 1  duży brokuł  25-30 dkg makaronu muszelki Mamma Mia 30 dkg kiełbasy  4 jajka  1 cebula  1 pomidor 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 12%  10 dag sera żółtego  sól, pieprz  Makaron

Moje domowe kucharzenie
1531. Sałatka z makaronem 374

Prosta, szybka i smaczna sałatka..oczywiście z  makaronem...dziś przecież makaron ma swoje święto.. 30 dkg makaronu muszelki Mamma Mia 10 dkg sera żółtego  cebula 1-2 łodygi selera naciowego 1/2 puszki kukurydzy kilka pasków papryki konserwowej 2-3 ogórki korniszony 1 zabek czosnku 1 łyżka musztardy 100 ml jogurtu naturalnego  kilka łyżek majonezu Makaron ugotować

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka makaronowa 223

robiłam oj..dawno temu...dobrze , że przepis zapisałam...ale nie zapisałam skąd pochodzi..ale prawdopodobnie z książki Kuchnia Polska.. 25 dag średniego makaronu (kolanka, penne, rurki, świderki, krajanka, muszelki, motylki itp.) [ u mnie kokardki] 20 dag parówek lub wędzonego boczku  1-2 cebule 1-2 strąki kolorowej papryki  1 mała puszka pomidorów w zalewie  3 łyżki

Moje domowe kucharzenie
Spinat, spinach, szpinak. 183

Czasami dodaję też sera twarogowego lub fety. Ja lubię wymieszać śmietanę 18% z 36% A makaron to już według uznania: ja dałam małe penne, ale spaghetti, tagliatelle, kokardki czy muszelki będą jak najbardziej ok. A więc zaczynamy: Cebulę podsmażamy na maśle.( ja dodaje do masła trochę oliwy) Dodajemy szpinak, który dusimy pod przykryciem

Olikowa kuchnia