kilka-kilkanaście sekund do mikrofalówki. Do żelatyny dodać kilka łyżek musu, wymieszać, następnie żelatynę dodać do musu i dokładnie wymieszać. Mus pozostawić do całkowitego ostudzenia, np. na blacie kuchennym, następnie schować do lodówki na 2 godziny, aby zaczął się trochę ścinać, nie może się jednak całkiem ściąć. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny namoczone(...)mikrofalówki. Do żelatyny dodać kilka łyżek musu, wymieszać, następnie żelatynę dodać do musu i dokładnie wymieszać. Mus wstawić do lodówki na 2 godziny, aby zaczął się trochę ścinać, nie może się jednak całkiem ściąć. Wykonanie: W formie ułożyć kolejno biszkopt, wylać mus rabarbarowo-morelowy, wyrównać, wyłożyć drugi blat biszkoptowy, wylać mus truskawkowy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
moj przepis nadużą ilością owoców. Ciasto składa się z 4 warstw i jest na bardzo dużą blachę. Spód to biszkopt, następnie jest mus rabarbarowo-morelowy, następnie blat biszkoptowy i warstwa musu truskawkowego. Ciasto jest mojego autorstwa. Ciasto robi się szybko, tylko trochę trzeba poczekać aż stężeje. Polecam upiec biszkopt i zrobić mus rabarbarowo-morelowy wieczór wcześniej. Składniki na formę(...)dokładnie wymieszać. Mus pozostawić do całkowitego ostudzenia, np. na blacie kuchennym, następnie schować do lodówki na 2 godziny, aby zaczął się trochę ścinać, nie może się jednak całkiem ściąć. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody Truskawki umyć, odszypułkować, zblendować na gładki mus (powinno powstać około 1 litra musu). Żelatynę
moj przepis napowoduje, że danie jest orzeźwiające. Składniki: • 500 g sera białego mielonego • 5 jajek • 8 łyżek mąki • 1 cukier waniliowy • szczypta soli • 1 łyżka octu • olej do smażenia Mus truskawkowy • 300 g truskawek • 1 mały jogurt naturalny • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: • Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i białym serem. • Białka ubić(...)posypać mąką i delikatnie wymieszać łyżką. Wmieszać również ocet. • Masę serową kłaść po łyżce na rozgrzany olej i smażyć z obu stron małe placuszki. Mus truskawkowy • Obrane truskawki zmiksować ze wszystkimi składnikami na gładki mus. • Ilość cukru dodać wg upodobania, bo placuszki nie są słodkie. • Podawać placuszki polane musem truskawkowym
To co kochamSezon owocowy powoli się rozpoczyna, niebawem będziemy mogli cieszyć się bogactwem słodkich truskawek. U mnie już dzisiaj ciasto truskawkowe, z delikatną śmietankową pianką i pysznym musem truskawkowym. Możemy również wykorzystać zamrożone truskawki, wystarczy wrzucić je do rondelka, podgrzewać, aż się rozmrożą, a następnie zmiksować i powstanie nam mus. Polecam! Kostka truskawkowa Składniki na formę 24 x 30cm: Na biszkopt(...)mieszamy, nasączamy biszkopt. Masa śmietankowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do stężenia do lodówki. Masa truskawkowa: mus z truskawek umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę i zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i do gorącego musu dodajemy galaretki (proszek), mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Masę odstawiamy do wystudzenia
Smak mojej kuchnipieczenia szczypta soli Masa serowa: 1kg białego sera (trzykrotnie mielonego) 250g mascarpone 4 jajka 140g cukru 35g budyniu śmietankowego 60g mleka w proszku 200ml mleka 9ml aromatu śmietankowego Mus truskawkowy: 500g truskawek 2 łyżki cukru 125ml wody 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja: kilka truskawek Wykonanie: 1. Spód: Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło(...)Całość dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60-65 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 3. Mus truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zmiksować blenderem do postaci musu, dodać wodę, cukier i zagotować. Następnie wsypać galaretkę, żelatynę i mieszać do momentu aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą
Szalona Kuchnia EwelinyCzasami warto przygotować danie z małej ilości składników, aby wyczarować coś niesamowitego. Poniższy deser to połączenie musu truskawkowego i zmiksowanego serka typu grani. Deser jest bardzo pożywny, nie za słodki w smaku i najlepiej smakuje podany mocno schłodzony z lodówki. Składniki na 2-3 porcje: 0,5 kg świeżych truskawek 1 opakowanie serka typu grani (200 g) ewentualnie(...)przełożyć do kielicha blendera, ewentualnie posypać odrobiną cukru i skropić sokiem z cytryny - chwilę miksować (do uzyskania musu z małymi kawałkami truskawek). Serek grani zblendować na kremową masę. Do szklanek/literatek (ja wykorzystałam szklanki po małych opakowaniach po kremie nutella) przelać mus truskawkowy, na to położyć 1,5 łyżki masy z serka grani i całość ponownie zalać musem truskawkowym. Desery schować
Ugotowaćjajka, osobno żółtka i białka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sodu szczypta soli 1 łyżka ekstraktu z wanilii 50 g masa, rozpuszczonego, ostudzonego Mus truskawkowy: 350 g truskawek 2 łyżki cukru pudru, lub do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny Do podania: cukier puder listki mięty truskawki 1. Do misy miksera wlać 1 szklankę(...)Dodać 1 szklankę maślanki, ekstrakt waniliowy, rozpuszczone masło. Zmiksować. 4. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do masy. Wymieszać. Odstawić na 20-30 minut. W tym czasie przygotować mus truskawkowy. 5. Truskawki odszypułkować. Włożyć do rondelka wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż truskawki rozpadną się. W razie potrzeby zmiksować
Moja Galeria Smakupieczenia a następnie rozsmarować na nim ubite białka (zostawić 1 cm odstępu od brzegów papieru) (fot.1). Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 20-25 minut.Teraz czas na mus truskawkowy. Truskawki i cukier puder wrzucić do miski. W osobnej miseczce rozpuścić żelatynę w wodzie. Truskawki i cukier puder zmiksować na mus, dodać do nich kilka kropli soku z cytryny(...)połączyć z truskawkami (fot.2). Śmietankę ubić na sztywno za pomocą miksera (część ubitej śmietanki, ok. 100 g, wstawić do lodówki − ponieważ w dalszym etapie, będzie nam potrzebna do dekoracji). Mus truskawkowy połączyć z ubitą śmietanką (fot.3). Odstawić na chwilę do lodówki.Ostudzoną bezę przełożyć na pergamin (górą do dołu). Z rolady zdjąć papier. Mus truskawkowy rozłożyć na całej powierzchni rolady
Świat Ciastaformy ostrym nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu - przekroić na dwa cieńsze blaty - od razu przełożyć masą lub przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby nie wysechł MASA TRUSKAWKOWA - truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na gładki mus - serek homogenizowany zmiksować z domowym cukrem(...)waniliowym - żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia - napęczniałą żelatynę podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, tylko do ponownego rozpuszczenia się żelatyny - ciepłą żelatynę odstawić do lekkiego ostygnięcia - żelatynę wymieszać z musem truskawkowym - mus truskawkowy z żelatyną dodać do serka homogenizowanego, zmiksować - masę wstawić do lodówki, aby zgęstniała - należy często ją mieszać i sprawdzać stan zgęstnienia - gdy masa wystarczająco zgęstnieje (ale będzie
Smakołyki Berenikiprzez cały rok, jeśli zamrozimy truskawki. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 24x36 cm 5 jajek szczypta soli 1 budyń waniliowy 3/4 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3/4 szkl. wody 1 galaretka truskawkowa Krem: 1/2 tabliczki białej czekolady 300 g śmietany kremówki 1 śmietan-fix gorzka czekolada do posypania(...)sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Wlewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem,pieczemy 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasta przekrawamy na 2 placki. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy z wodą, (1/4 szkl. odlewamy) następnie zagotowujemy, do gorącego musu dodajemy galaretkę, mieszamy dokładnie, studzimy. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy ze śmietan- fixem. Dodajemy
słodki bratekKluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem to pyszny pomysł na prosty i bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Wystarczy tylko kilka składników i mniej niż 30 minut na ich przygotowanie. Dodatek zmieszanej z cukrem śmietany i truskawkowego musu doskonale się z nimi komponuje – zresztą sprawdźcie sami! :) Artykuł Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plSezon truskawkowy w pełni, więc truskawkowe szaleństwo czas zacząć :) Dzisiaj proponoję sernik na bazie waniliowych serków homogenizowanych, wepełniony mnóstwem owoców i pokryty puszystym musem truskawkowym. Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/4 szklanki cukru 45 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 płaskiej łyżki kakao 1 łyżka oleju 1 łyżka mleka (w temperaturze pokojowej) Poncz do nasączenia(...)cukru Masa serowa: 700 g serka mielonego z wiaderka (np. Vitello z wanilią) 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml zimnej wody 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 500 g truskawek do wyłożenia w środku ciasta (najlepiej tej samej wielkości) Białka ubić na sztywno, stopniowo
Świat Ciastaspacer w lesie z Bufetem, oj tak! :) Mogłabym tak zawsze! A na weekend mam dla Was propozycję nie do odrzucenia! Przepyszny serniczek na spodzie z sucharków i Nutelli z musem truskawkowym! Niebo w gębie! Składniki na spód: 200 g sucharków 350 g kremu czekoladowego, np. Nutella Składniki na masę serową: 200 g śmietany 36 % homogenizowanej 350 g twarogu w wiaderku(...)President 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 1/4 szkl wrzącej wody Składniki na mus truskawkowy: 2 galaretki 500 ml wody wrzącej 500 g mrożonych truskawek 100 g owoców mrożonych, wiśnie, truskawki, agrest, porzeczka Wykonanie: Najpierw przygotować spód. Sucharki zmiksować w malakserze, lub blenderem na bułkę tartą. Wymieszać, najlepiej ręcznie, z kremem czekoladowym. Wyłożyć spód tortownicy. Schłodzić
TrufelkowoPyszny serniczek na zimno z dodatkiem truskawkowego musu. Fajnie wygląda i świetnie smakuje i nie jest trudny do zrobienia. składniki: 1 kg sera z wiaderka 100 g masła 3 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa biszkopty do wyłożenia formy Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej(...)utrzeć z cukrami i dwoma łyżkami sera. Następnie porcjami dodawać resztę sera a na koniec dodać wystudzoną żelatynę. Na biszkopty wyłożyć trochę masy serowej i gdzieniegdzie troszkę tężejącego już musu truskawkowego. Tortownicę wstawić do lodówki aby masa lekko stężała, tortownica wcześniej schłodzona więc zajmie to kilka minut. Ponownie wyłożyć kilka łyżek masy serowej i gdzienigdzie trochę tężejącego truskawkowego musu
Monia miesza i gotujeżelatyna – 6 łyżeczek * pasta waniliowa – do smaku WARSTWA TRUSKAWKOWA: * twaróg 3x mielony – 150 g * truskawki ( mogą być mrożone ) – 300 g * galaretka truskawkowa – 1 op * cukier puder – 3 łyżki * woda- 50 ml * żelatyna – 1,5 łyżeczki * śmietanka UHT Łaciata 36% – 50 g MUS TRUSKAWKOWY: * truskawki ( mogą być mrożone ) `150 g * cukier puder(...)dodajemy cukier, podgrzewamy. Wsypujemy galaretkę, dodajemy żelatynę, dokładnie rozpuszczamy. Odstawiamy do mocnego schłodzenia. Łączymy z twarogiem, a następnie zalewamy schłodzoną masę serową. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. MUS TRUSKAWKOWY: Żelatynę zalewamy wodną, mieszamy, dostawiamy. Truskawki miksujemy na puree, dodajemy cukier, podgrzewamy. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy, odstawiamy do tężenia. Lekko tężejącą wylewamy na schłodzoną masę. Chłodzimy najlepiej przez
Ostra na Słodko