Przepis autorski (mój). Ciastka nie tylko wyglądają... kusząco, ale są też niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Samo ciasto przypomina czekoladowego, tylko że bardziej kruchego murzynka. Do tego maliny oraz orzechy nerkowca! Zapewniam, że to połączenie jest rewelacyjne, bo kto się oprze słodkiemu ciasteczku, które łączy w sobie gorzkie kakao, kwaskowate maliny i chrupiące orzeszki? Koniecznie spróbujcie! (około
Di gotujeChyba założę nowego bloga z przepisami na ciasta warzywne. Są jeszcze pyszniejsze niż tradycyjny murzynek czy ciasto czekoladowe a dodatek warzyw sprawia, że możemy ograniczyć ilość mąki i cukru a za to przemycić sobie coś zdrowego. Przecież likopen zawarty w pomidorach pod wpływem temperatury pieczenia staje się jeszcze zdrowszy niż na w surowym pomidorze. Czy może być lepiej
Ugotowane pozamiataneCudowne połączenie ciasta a'la murzynek z intensywnie kawowym, ale niezbyt ciężkim kremem. Te babeczki idealnie sprawdzą się na weekendowe pieczenie! Polecam, zwłaszcza jeśli wybieracie się na jakieś spotkanie w gronie znajomych czy rodziny. Te maleństwa pokocha każdy! Nie zapomnijcie też ich odpowiednio ozdobić - ja akurat dałam po plasterku banana i obsypałam wiórkami czekoladowymi. Myślę jednak
Kuchnia Ellieletniej. Niemalże już tradycyjne,bo żadna polska gospodyni(ani pingwin) by się nie powstydziła takiego ciacha w repertuarze-chociaż z przepis rodowicie Turecki. Delikatny,ale sprężyty i puszysty murzynek z polewą,która sprawia,że ciacho jest przyjemnie wilgotne i odrobinę kawowe. (ale jeżeli nie lubicie - pomińcie kawę w polewie, ciasto jest wtedy równie dobre! bo ciasto czekoladowe lubicie- precz
U Fiolkipoczątku '90 zarówno na polskich stołach jak i ...w telewizorach. Odzwierciedlenie popularności Isaury można znaleźć we fryzurach polskich pań, nadawanych imionach i...w starych zeszytach z przepisami na ciasta. Murzynek i sernik. Taki ciastowy mulat złożony z masy czekoladowej i masy sernikowej. Ciasto niemodne, trochę zapomniane,zepchnięte przez inne typu sernikobrownie w niszę. Kiedyś czerpane z Poradnika Domowego, skrupulatnie
U FiolkiTaki Murzynek piekłam w latach 80 tych ,kiedy żywność była na kartki a za kawą trzeba było stać w potwornych kolejkach. Dziś zrobiłam go po raz pierwszy od tylu lat , jednak nigdy mi to ciasto nie smakowało , ale zapewne ma on wielu zwolenników.Dla urozmaicenia dodałam cukru marcepanowego , który wspaniale podkreślił walory tego ciasta i sprawił , że z kawą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciasto brownie, tym razem w wersji z pieczonymi śliwkami. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej herbatki. W środku idealnie mokre i kleiste, znacznie lepsze od tradycyjnego murzynka. Upieczone najlepiej odstawić do przestygnięcia i dopiero wówczas pokroić na porcje. Inaczej można odnieść wrażenie, że ciasto jest niedopieczone. Pamiętajcie, że w większej blaszce ciasto powinno piec się krócej
cool and mintypucharku, nie dostanie ślinotoku i nie zapragnie tych słodkości. I my jesteśmy takimi łasuchami. Uwielbiamy desery owocowe, z alkoholem, ciasta z kremem, zwykłe kruche ciastka, szarlotki, serniki, murzynki, pierniki... I poniekąd dlatego nie trzymam w mieszkaniu wagi! SERNIK GOTOWANY PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM (tortownica 28 cm) kruche ciasto: 200 g zimnego masła 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
W kuchni Karmel-itkiciasto wszak z cukinii,marchewki buraczka i fasoli były pyszne to i z tego warzywka na pewno wyjdzie. Tak tez zrobiłam i oto jest pyszne w smaku przypominające murzynka .Dla wiadomości patison ma smak neutralny, a w cieście nie wyczuwalny w ogóle. Improwizacja się udała bakalie kakao i patison rewelacja. Składniki: mąka pszenna typ 500 3 szklanki
Różowa kuchniaProste i pyszne ciasto, którego smak pokochają wielbiciele orzechów laskowych. Ja się do nich zaliczam! ;) O cieście tym można rzec, że to taka wariacja na temat Murzynka ( któż nie zna jego smaku... ;) ). Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne, z wyraźną nutą orzechową. Zamiast śliwek można wykorzystać inne suszone owoce albo w ogóle z nich zrezygnować; bez nich wcale nie będzie
Opowieści z piekarnikaTradycyjny Murzynek w nieco innej odsłonie :). Ten klasyczny bardzo lubię - za prostotę, szybkość przygotowania i smak, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Ale i ta wersja bardzo przypadła mi do gustu, bo też jest prosta w przygotowaniu ( nie potrzebujemy tu nawet miksera ) a smakuje wybornie :). Dodatek dżemu porzeczkowego sprawia, że ciasto jest fajnie kwaskowe, wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość
Opowieści z piekarnikawielbiciele mokrych, ciężkich ciast czekoladowych to ten sernik jest dla Was :D. Jeśli są tu wielbiciele puszystych, lekkich serników to te ciasto też jest dla Was :D. Połączenia murzynka i sernika. Klasyka z klasykiem. Pyszne połączenie. Ciasto, które wychodzi mi zawsze i znika w jeden wieczór. Ciekawe kolorystycznie, w cudowne małe łatki. Zaznaczam, że to duża blacha ciasta
Kuchnia Paulettessezon na cukinię i wytrawne ciasto na słodko.Udowadniamy sobie i wszystkim że takie ciacho smakuje jak wilgotny murzynek i jest bardzo smaczne. Składniki: cukinia 500 g cukier puder 1 szklanka mąką pszenna typ 500 400 g kakao pół szklanki soda oczyszczona 1 łyżeczka proszek do pieczenia pół łyżeczki olej niepełna szklanka jaja 3 szt śmietana
Różowa kuchniaCzekoladowe ciasto murzynek z wiśniami w spirytusie. Mięciutkie i wilgotne. Tak się składa ,że mam duży zasób "pijanych wiśni" i nadszedł czas aby je wykorzystać. Tym sposobem mamy pyszne ciasto. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 250 g cukru 4 łyżki stołowe oleju 3 łyżki stołowe gorzkiego kakao 200 g dobrej margaryny / masła 1/3 szklanki wody 1 cukier
W Moim Magicznym DomuPrzyszedł czas na kolejne ciasto 🍰 Przepis jest praktycznie taki sam jak murzynek na maślance tylko o podwojonej ilości składników. z dodatkową masę budyniową i kremem. Ciasto można zaliczyć właściwie do tortów w delikatnej formie :) Nie jest ono jakoś super "fit" ale nie popadajmy w skrajność, wszystko jest dla ludzi 😀 Jest bez cukru, z optymalną ilością tłuszczy , ważne
Zdrowie i pysznie na talerzu