kapustą i grzybami, ale niestety nie wyszły :( Piekarnik, którego używam w akademiku jest w okropnym stanie i nie nadaje się do niczego innego jak tylko podgrzewania. Ostatnio mi nawet muffinki nie wyszły, a w sobotę rano jak piekłam bułeczki to z góry się spaliły a w środku ciasto było surowe :( Przyznam, że aż mi się odechciało gotować! W czwartek
Zgrabne GotowanieSKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 100 g masła (rozpuszczonego, wystudzonego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej
Blondynka GotujeSkładniki: 125 g masła lub margaryny 1/3 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki zmielonych orzechów (włoskich lub
Blondynka Gotujesolą ubić na puszysta masę, dodać olej - dokładnie ubić. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ekstrakt śmietankowy, śmietanę i całość wymieszać. Formę do muffinów napełnić do połowy ciasta, wyłożyć po kilka sztuk owoców . Przykryć ciastem do 3/4 wysokości foremki i ew. posypać płatkami migdałów. Muffiny wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec
coolinarnastrefa.blogspot.compodgrzać. Zdjąć z ognia. Mieszać łyżką do rozpuszczenia i połączenia składników. 2. Dodać cukier, konfiturę, rozkłócone jajka oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Zamieszać widelcem (jak ciasto na muffinki). 3. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50-55 min (sprawdzić patyczkiem czy suchy). 4. Polać polewą czekoladową ( w oryginalnym przepi sie nale ży rozpuścić czekoladę i dodać
coolinarnastrefa.blogspot.comjogurt z miodem, jajkiem i opcjonalnie z masłem orzechowym. Zrobić zagłębienie w środku suchych składników i wlać jogurtową masę. Dodać żurawinę lub rodzynki. Wymieszać łyżką delikatnie (jak ciasto na muffinki). Przełożyć ciasto do foremki i piec 1 h ok. 20 min. (piekłam o 25 minut dłużej). Ciasto ma się piec do tzw. suchego patyczka. Zostawić w blaszce przez 5 minut
coolinarnastrefa.blogspot.comubijać. Wbijać kolejno jajka, zmiksować. Przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek dodawać na zmianę z jogurtem i śmietaną, miksując na najniższych obrotach lub wymieszać widelcem jak ciasto na muffinki. Masa wyjdzie dość gęsta. Ciasto przelać do formy do babki wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka. Polewa czekoladowa. W rondelku
coolinarnastrefa.blogspot.comMega pyszne, dla miłośników czekolady. Mocno czekoladowe , biała czekolada przełamuje troszeczkę smak , dodając słodkości muffinkom. Aby mieć czekoladę białą płynną , to polecam zagrzać muffinki w mikrofalówce
Słodkości i nie tylkocynamonem, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem - są przepyszne ! Jednak ja próbuję tę mąkę wykorzystać także do innych potraw - piekłam już na przykład ciasto gryczane z nektarynkami , jabłecznik na gryczanym biszkopcie , muffinki z budyniem i robiłam naleśniki gryczane . Mąka gryczana ma specyficzny smak, który bardzo lubię. Jednak nadaje ciastu bardziej kruszącą się konsystencję więc dobrze jest łączyć ją z mąką pszenną
Smaczna PyzaNajlepsze pączki domowe ! Małe pączki prosiaczki Gniazdka vel pączki hiszpańskie vel obwarzanki wiedeńskie Pączki serowe na drożdżach Różyczki kruche, smażone Magdalenki - babeczki trochę jak pączki Muffinki z żurawiną Żółwiki - bułeczki z serem Babeczki orzechowe z kremem Prosiaki z jabłkami Kulki ryżowe - szyszki Jabłkowe oponki Bułeczki różyczki Pączki pieczone Rurki korzenne z kremem Rurki
Smaczna PyzaŚwietne połączenie ciasta i owoców . Składniki: - 1/2 margaryny - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki mleka - 3 jajka - 2 szklanki mąki - 2 opakowania cukru waniliowego - 2 łyżeczki proszku
Zainspirowana w kuchnipomarańcze były słodkie) i podgrzewamy aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do soku pomarańczowego. Galaretkę przelewamy do foremek (ja użyłam sylikonowych foremek na muffinki ) i odstawiamy do zastygnięcia. Jak galaretki zastygną wyciągamy je z foremek i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą
Zainspirowana w kuchnimała cebula czerwona do posypania sól ziołowa 250 g pomidorków koktajlowych 1 mała cebulka biała 1 łyżka posiekanej natki pietruszki przyprawa do pomidorów Kamis Do foremki na duże muffiny włożyć chleb tostowy tworząc "gniazdko". Plaster sera pokroić na 6 kawałków i ułożyć na dnie każdego gniazdka. Cebulę pokroić w kostkę, połowę ułożyć na dnie gniazdka na serze. Do każdego gniazdka
Monia miesza i gotujepokroić w drobną kostkę. Szpinak pokroić niezbyt drobno. Pokrojone składniki dodać do masy śmietanowo-jajecznej i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek, mogą być kokilki lub duża forma na muffiny. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20 minut aż masa się zetnie. Podawać z dowolnymi dodatkami, ja podałam na rukoli z pomidorkami koktajlowymi. Pyszna propozycja
Monia miesza i gotujelatin; mso-fareast-language:EN-US;} Dzisiaj podczas zakupów udało mi się nabyć nowy magazyn kulinarny. W reklamie moja mama zauważyła, że dodatkiem do niego są silikonowe foremki do muffin (6sztuk). Czasopismo kosztuje 6.95zł. Myślę, że za tę cenę było warto dokonać zakupu, gdyż normalnie takie foremki są dwa razy droższe, a poza tym zawsze mam jeszcze kilka przepisów(...)trzeci 16,95 keksówka. Wg mnie sam zamysł umieszczania silikonowych dodatków jest bardzo na plus i zamierzam kilka takich foremek zebrać. W najbliższym czasie chce przetestować foremki do muffin, a potem zdam Wam relację. Na pewno będą wdzięcznie wyglądały w kuchni, gdyż są różnokolorowe
Fabryka pomysłów